Australia

czyli wyjazdy te bliskie i te bardzo dalekie

Moderator: Misiek Bielsko

superstefan
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Australia

Post autor: superstefan » ndz wrz 09, 2007 1:31 pm

Jezeli juz ktos o to pytal to przepraszam, len jestem i nie dokopalem sie w pierwszysch 30 postach :)
Planuja za jakis czas wybrac sie na wycieczke do Australi z mysla przejechania tego kontynentu z prawej do lewej i z gory do dolu :)
Czas jaki moge na to posiecic to max 6 miesiecy. Teraz pytania:

-czy nie majac obywatelstwa moge kupic samochod i go tam jakos ubiezpieczyc i zarejestrowac ???

-jak jest z prawem jazdy, czy mozna jechac na naszym czy cos trzeba zalatwic ?

-ile czasu trzeba sie przestawiac na "angielski"styl jazdy :D ile czasu czlowiek jest w szoku ze atakuja z lewej i maja ku temu prawo :)

-ile moze kosztowac wyslanie samochodu statkiem ?

-chce pojechac defenderm 110 (rok okolo 97) czy kupno go na miejscu moze byc tansze niz kupienie w Polsce (angielskiego) i wyslanie tam ?
swojego w to nie bede mieszal bo 90 jest za mala i nie da sie w niej spac :)

- czy ktos juz byl na takich wczasach i ile na to wydal ??
ftp://mapy.ziomal.org
defektor90 300tdi 97'

Awatar użytkownika
rico69

Post autor: rico69 » pn wrz 10, 2007 12:14 pm

Powtórzę zasłyszane opinie. Nie byłem więc nie wiem na 100%.
Chyba taniej wyjdzie wypożyczyć przygotowane auto na miejcu niż targać tam statkiem LR, poza tym tam się częściej jeździ japończykami.
Adrian
LC 95 mota się

Awatar użytkownika
Misiek Cypr

Post autor: Misiek Cypr » pn wrz 10, 2007 12:20 pm

Tam jezdza glownie LC, wszystkie roczniki i patrole, troche pajero, jesli ma byc zamkniete.

Przyzwyczajac sie wystarczy ze dwa trzy dni, jak nie masz doswiadczenia z takim ruchem. Dla mnie pierwsze skrzyzowanie :D

Nie jestes sie w stanie przyzwyczaic, jak odrazu pojedziesz w interior.

Wypozyczalnie to jedyne sluszne rozwiazanie, problemem moze byc tak dluga wiza...
Obecnie park maszyn nie zawiera 4x4
513549044

Awatar użytkownika
Eskapada

Re: Australia

Post autor: Eskapada » pn wrz 10, 2007 12:41 pm

superstefan pisze:
Czas jaki moge na to posiecic to max 6 miesiecy.

.................

superstefan pisze:
moge sie mylić ale na 6 miesiecznych wczasach to mało kto bywa - tzn ja wybieram ale zawsze przed losowaniem w srodę lub w sobotę :)21

Poważniej to porozmawiaj może z Zetorem wszak on organizował kilka wyjazdów do Australii - faktem jest ze on organizuje komercyjne wyjazdy no ale jego wiedza jest za pewne duża i chyba się podzieli ta wiedzą. Ponadto jeśli władasz dobrze angielskim polecam australijskie fora
Dżip z lebiodką :)21
GSM 501 44 66 33

superstefan
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: superstefan » pn wrz 10, 2007 7:39 pm

serdeczne Bog zaplac za odpowiedzi :d

Zetora juz molestuje, odrobine mi to zajasnilo w glowie, najwazniejsze ze koszt transportu z Polski do Australi to oklo 5 tys zl to jest jeszcze do przelkniecia dla mnie, ceny samochodow na miejscu wydaj sie podobne do naszych, a przy okazji dowiedzialem sie ze siostra kolegi ma meza miejscowego co ma warsztat w Sydnej i cos mota z dzipami, bede staral sie ich meczyc o pomoc przy kupnie i ogarnieciu pojazdu
Wizja wycieczki odrobine mi sie zmienila, chodzi mi po glowie pomysl pojechania tam samochodem albo kupienia tam samochodu i powrotu nim do Polski, 3/4 trasy robi sie po ladzie, moze byc fajna wycieczka.

co do wizy to mysle ze nie bedzie problemu, kiedys mialem ichniejsza na pobyt staly to jezeli mi dadza jaka kolwiek to na miejscu cos wymysle, wiekszosc ludzi radzi zalatwianie formalnosci na miejscu bo tam naprawde latwiej sie dogadac niz u nas w ambasadzie, jak bede mial odrobine czasu to sie wybiore do ich ambasady i popytam jak jest z wizami, bede wiedzial czy robia jazdy i czy trzeba kombinowac.

a co do 6 miesiacznych wczasow to, jak najbardziej serio, posatnowilem zrobic cos glupiego w zyciu, zanim bedzie za pozno :)
w tym roku mam szanse skonczyc studia przerwane 7 lat temu i jak sie z tym uporam to robie sobie przerwe w pracy, co do pieniedzy to jakies mam odlozone, przemyslaem ze lepiej wydac na wczasy niz na kochanki :)

pozdrawiam
ftp://mapy.ziomal.org
defektor90 300tdi 97'

Awatar użytkownika
świerszcz

Post autor: świerszcz » ndz wrz 16, 2007 5:48 pm

Eskapada pisze:
superstefan pisze:
Czas jaki moge na to posiecic to max 6 miesiecy.

.................

superstefan pisze:
moge sie mylić ale na 6 miesiecznych wczasach to mało kto bywa - tzn ja wybieram ale zawsze przed losowaniem w srodę lub w sobotę :)21

Poważniej to porozmawiaj może z Zetorem wszak on organizował kilka wyjazdów do Australii - faktem jest ze on organizuje komercyjne wyjazdy no ale jego wiedza jest za pewne duża i chyba się podzieli ta wiedzą. Ponadto jeśli władasz dobrze angielskim polecam australijskie fora

pogadałbym raczej z Szafirkiem - Tomikem Godawcem - to on zabrał póltora roku temu totalnie zielonego Zetora do Australii i generalnie na pierwszy wyjazd poaz kraje RWPG :)20 :)20 :)20 .......oczywiście jeśli zależy Ci na konkretnych informacjach :)21

Kylon

Post autor: Kylon » ndz wrz 16, 2007 5:52 pm

świerszcz pisze: pogadałbym raczej z Szafirkiem - Tomikem Godawcem - to on zabrał póltora roku temu totalnie zielonego Zetora do Australii i generalnie na pierwszy wyjazd poaz kraje RWPG :)20 :)20 :)20 .......oczywiście jeśli zależy Ci na konkretnych informacjach :)21
Tomek Gdawiec nie Godawiec :wink:
www.outback.pl
Kylon
PS. Nie zaglądam do mojego PW. Wystarczy mi e-mail.

Awatar użytkownika
świerszcz

Post autor: świerszcz » ndz wrz 16, 2007 5:54 pm

Kylon pisze:
świerszcz pisze: pogadałbym raczej z Szafirkiem - Tomikem Godawcem - to on zabrał póltora roku temu totalnie zielonego Zetora do Australii i generalnie na pierwszy wyjazd poaz kraje RWPG :)20 :)20 :)20 .......oczywiście jeśli zależy Ci na konkretnych informacjach :)21
Tomek Gdawiec nie Godawiec :wink:
www.outback.pl
właśnie :lol:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Podróże i Wyprawy niekomercyjne”