Maroko propozycja dojazdu

czyli wyjazdy te bliskie i te bardzo dalekie

Moderator: Misiek Bielsko

uroplatus
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Maroko propozycja dojazdu

Post autor: uroplatus » sob lis 03, 2007 6:02 pm

Witam,
zauważyłem że Maroko jest ostatnio częstym tematem na naszym forum. Dlatego chciałem podzielić się kilkoma praktycznymi informacjami z naszego miesięcznego wyjazdu do tego kraju. Byliśmy w Maroku w październiku i raczej jest to dobry okres. Jednak na wyjazd w góry już może być trochę za późno (pewnie lepszy byłby wrzesień) bo mogą się zdarzyć obfite deszcze i sporo dróg nie będzie przejezdnych. Za to październik jest dobry na pustynie (pewnie listopad byłby jeszcze lepszy) – było gorąco ale do wytrzymania.
Najczęstszym sposobem dostania się samochodem do Maroka jest przejazd przez całą Europę. My wybraliśmy inne rozwiązanie na które chciałbym wszystkich namawiać. Dojechaliśmy do Genui i stamtąd płynęliśmy promem. Jakie były plusy:
- z Warszawy do Genui jest ok. 1600 km a do Algeciras jakieś 3600 km.
- prom 6 osób plus samochód (bus ale liczyli nam jak osobowy – terenówki raczej też policzą jako osobowe) kosztował nas 800 zł na osobie w obie strony - z pełnym wyżywieniem !!)
Prom choć jest dość wysłużony to na pewno jest wygodniejszy niż jazda samochodem (można sie na promie wynudzić). Wykupiliśmy sobie fotele lotnicze (kabiny są dużo droższe), jednak o tej porze (podejrzewam że we wrześniu byłoby podobnie) było bardzo mało pasażerów. Na promie są trzy sale razem pewnie na ok. 700-800 miejsc a było może 100 osób. Dlatego można myło spać na podłodze lub na poczwórnych fotelach (myślę ze wygodniejszych niż łóżka w kajutach). Prom płynie 2 lub 2,5 doby. Policzcie dojazd do Hiszpanii: benzyna, opłaty autostrad, żarcie, noclegi (oczywiście można gdzieś na dziko przy autostradzie), a na koniec będziecie musieli zapłacić za prom przez Gibraltar około 200 zł (na osobę w obie strony). Z moich obliczeń jazda do Hiszpania zawsze wychodziła drożej a po 2-3 dniach ciągłej jazdy myślę że będzie każdy miał trochę dość. Dużą zaleta promu z Genui jest to że bilety można kupić w Polsce przez internet (strona www.promy.pl).
Co do samego wyjazdu to był naprawdę super. Jeździliśmy głównie po drogach ale dwa razy zapuściliśmy się na pistes. Jak ktoś byłby zainteresowany konkretnymi informacjami to służę. Nasza trasa to: Tanger, Szefszawan, N2 do Al-Husajma, N15 do Guercifu, N15 do Mideltu, 3443 do Imilszu, pistes do Wąwozu Todra, N10 do Warzazatu, N9 do M`Hamidu,
Obrazek
pistes do Fum Zguid, N12 do Tata, R109 i R106 do Tafraoute, 7074 do Tiznitu, N1 i N10 do Tarudantu, R203 do Marrakeszu, N8 do Fezu, A2 do Meknesu, A2 i A1 do Asila i do Tanderu.
Opisuję trasę bo może ktoś chciałby informacje z konkretnych tras lub miejsc.
Jeszcze jedno na pistes oczywiście przydaje się GPS. Ściągnąłem mapy Maroka ze strony ( http://www.island-olaf.de/travel/marokko/gps.html lub http://mapcenter.cgpsmapper.com/maplist ... rgn=&cat=4)
Proponuje szczegółowe pytania pisać na pw.

pozdrowienia Grzegorz

Awatar użytkownika
danielpoz

Post autor: danielpoz » sob lis 03, 2007 7:06 pm

dla kogos kto z samej jazdy czerpie frajde to 2 doby na promie = koszmar.

Chyba ze sa tam jakies atrakcje :wink:

napisz cos o przygotowaniu tego auta do takiego wyjazdu
Jeep ZJ-zagazowany(byl)!!! Ford Explorer z gazem hehehehe
guma AT 32" a w gore ponad 2" :)

uroplatus
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: uroplatus » sob lis 03, 2007 7:34 pm

Jasne że trochę sie można wynudzić na promie, ale dla mnie jazda przez dwie doby po autostradzie przez Europę to żadna frajda.
Auta specjalnie nie przygotowywałem. Byliśmy Mitsubishi Space Gear 4x4. Samochód jest na 8 osób ale 6 osób to optymalna ilość osób. Opony AT i solidny przegląd przed wyjazdem. Przejechaliśmy prawie 4000 km po Maroku + plus dojazd na prom. Ale jak pisałem nie była to wyprawa ekstremalna i raczej trzymaliśmy się utwrdzonych dróg. Pistes przez góry to zaledwie jakieś 50km szutrówki (łatwa droga), przez pustynie było troche trudniej bo droga to 160 km szutru, kamieni (naprawdę sporych) ale sypiego piasku było mało. Nie mielismy żadnej awarii, nie licząc pękniętej manżeta (załatwiliśmy to taśmą klejącą - trzymało do Polski).

Awatar użytkownika
danielpoz

Post autor: danielpoz » sob lis 03, 2007 8:16 pm

wynudzic i stracic sporo pieniedzy bo ceny na promach jak wiadomo spore :(

w przyblizeniu ile by kosztowal taki prom w dwie strony za auto+2 osoby?

auto rozumiem z diesel ale 2.5 czy 2.8? opony seryjny rozmiar?

gdzie spaliscie?

klucz13

Kontaktowanie:

Post autor: klucz13 » sob lis 03, 2007 9:01 pm

danielpoz pisze:wynudzic i stracic sporo pieniedzy bo ceny na promach jak wiadomo spore :(

w przyblizeniu ile by kosztowal taki prom w dwie strony za auto+2 osoby?

auto rozumiem z diesel ale 2.5 czy 2.8? opony seryjny rozmiar?

gdzie spaliscie?
Na trzech różnych promach byłem w tym roku i ceny wogle nie odbiegają od standardu lądowego w polsce :wink: bo fajki,alkohol i kosmetyki znacznie tańsze bo nawet do 50%
Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii

Awatar użytkownika
danielpoz

Post autor: danielpoz » sob lis 03, 2007 9:03 pm

ja bylem na kilku skandynawskich i ceny odbiegaly znaczaco :)21

Awatar użytkownika
ravv

Kontaktowanie:

Post autor: ravv » sob lis 03, 2007 9:05 pm

przerabialem podobny wariant w sierpniu, ale z Tangeru do Sete we Francji.
Promy w wakacje są full, bo wszystkie Marokany, którzy mieszkają we Francji nimi płyna.
Linie są marokańskie ( a nie włoskie jak te z Genui), trochę substandardowe, ale chyba wyjdzie taniej niż z Włoch. My za 5 osób (kabina, pełne wyżywienie) i terenówkę płaciliśmy 790 euro one way, w obie strony jest 2 razy drożej, nie ma zniżek.
I faktycznie jest to przyjemnośc jak nie trzeba w drodze powrotnej 3 dni dylać przez cała Europę i zrobić sobie full relaks przed powrotem do kraju. Tym bardziej że przepłynięcie przez gibraltar w tym samym zestawie osobowym kosztował nas 240 Euro. Trasa morska do Sete jest chyba 20 razy dłuższa niż do Algeciras , a cena tylko 3 razy większa i jeszcze jeść dają.
Z sete na śląsk jest 1800km, 19,5 h jazdy.
Ostatnio zmieniony sob lis 03, 2007 9:08 pm przez ravv, łącznie zmieniany 1 raz.
http://www.rightnow.pl/trips.htm
-----
pozdr rafał ż
/rav/

klucz13

Kontaktowanie:

Post autor: klucz13 » sob lis 03, 2007 9:05 pm

danielpoz pisze:ja bylem na kilku skandynawskich i ceny odbiegaly znaczaco :)21
To idż do knajpy w Poznaniu :wink:
Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii

Awatar użytkownika
danielpoz

Post autor: danielpoz » sob lis 03, 2007 9:06 pm

klucz13 pisze:
wczoraj bylem a dzis glowa boli ale nie od cen :)21

klucz13

Kontaktowanie:

Post autor: klucz13 » sob lis 03, 2007 9:10 pm

danielpoz pisze:
klucz13 pisze:
wczoraj bylem-a dzis glowa boli ale nie od cen :)21
Bo w barze mlecznym można się zatruć :)21

Awatar użytkownika
robert_smoldzino
Kontaktowanie:

Post autor: robert_smoldzino » sob lis 03, 2007 10:55 pm

@uroplatus ten prom to moby byl? jaki wiek statku? bo jeszcze pare lat temu to same trupy mieli

ODPOWIEDZ

Wróć do „Podróże i Wyprawy niekomercyjne”