Kaukaz 2008
Moderator: Misiek Bielsko
Kaukaz 2008
Wybieram sie w okolice pewnej duzej kaukaskiej gorki. Termin koncowka czerwca wyjazd i potem miesiac w podrozy. Jak by kto chcial to jakies wolne miejsca sie znajda. Wicej info niebawem na stronie, lub na meila czy telefon.
Podzdrowka
Norbert J. Zbróg
Moze sam Kaukaz wart jest tematu ?
Podzdrowka
Norbert J. Zbróg
ludzie brną w wojny prowadzeni metodami wypróbowanymi przy sprzedaży podpasek i proszku do prania
Ja byłem w tym roku. Samochodem na górę się nie pchałem (ponoć do 3000m npm czyli do pierwszej stacji pośredniej kolejki można w miarę normalnie). Do dolnej stacji (2350) to jest zwykły asfalt i dojedzie wszystko co jeździ. Latem jest tam jak na tego typu miejsce całkiem pusto, noclegi są, można też na dziko namiot postawić i też spoko (spotkaliśmy starszych miejscowych ludzi co tak sobie na dziko samochodem na polance 100m od szosy obozowali)
pzrd
\Sebi
pzrd
\Sebi
- Cyprian
- Kontaktowanie:
Re: Kaukaz 2008
Też pchamy się w tamte rejony.bert pisze:Wybieram sie w okolice pewnej duzej kaukaskiej gorki. Termin koncowka czerwca wyjazd i potem miesiac w podrozy. Jak by kto chcial to jakies wolne miejsca sie znajda. Wicej info niebawem na stronie, lub na meila czy telefon.
Podzdrowka
Norbert J. Zbróg
Ale dla nas końcówka czerwca nie realna.
Jedziemy na koniec kwietnia.

Byłem w 2005 do szczytu zabrakło 80m.
Uderzacie też na górę czy tylko light'cik dookoła? Bo z samych widoków i wogóle to polecam bazę w Adylsu. Do tzw. beczek można dojechać.
Kwiecień też fajna pora tylko lodowisko na Elbrusie. A wy uderzacie na górę?
Uderzacie też na górę czy tylko light'cik dookoła? Bo z samych widoków i wogóle to polecam bazę w Adylsu. Do tzw. beczek można dojechać.
Kwiecień też fajna pora tylko lodowisko na Elbrusie. A wy uderzacie na górę?
3,5 V6
Ciężki, paliwożerny, drogi...
...ale jak se depne.
...ale jak se depne.
ale Elbrus najwyższy...
a to czasami zmienia sytuacje..
Tak. Ale wierz mi że patrząc ze szczytu Uszby na Elbrus masz wrażenie, że to wielki kreci kopiec a nie góra - wyzwanie:). Choć magia naj działa... Mnie przyciągnął najniebezpieczniejszy:). A po nim, mimo że planowałem Elbrus najzwyczajniej nie chciało mi sie brodzić trzy dni w śniegu.
a to czasami zmienia sytuacje..
Tak. Ale wierz mi że patrząc ze szczytu Uszby na Elbrus masz wrażenie, że to wielki kreci kopiec a nie góra - wyzwanie:). Choć magia naj działa... Mnie przyciągnął najniebezpieczniejszy:). A po nim, mimo że planowałem Elbrus najzwyczajniej nie chciało mi sie brodzić trzy dni w śniegu.
To racja jest dużo ciekawszych technicznie i widokowo górek w okolicy. Tym bardziej że Elbrus to dawny kurort narciarski.

Dżan Tougan

Elbrus

Baza w Adylsu
Ale Elbrus np. w kwietniu potrafi być bardzo niebezpieczny. Robi się tam wtedy wielka tafla lodu i łatwo pojechać. Trochę przytępione raki, dawno nie ćwiczone hamowanie czekanem i jazda bez trzymanki. Średnio co 2 dni ktoś tego doświadcza.
(nazwy mogą być niedokładnie przetłumaczone)

Dżan Tougan

Elbrus

Baza w Adylsu
Ale Elbrus np. w kwietniu potrafi być bardzo niebezpieczny. Robi się tam wtedy wielka tafla lodu i łatwo pojechać. Trochę przytępione raki, dawno nie ćwiczone hamowanie czekanem i jazda bez trzymanki. Średnio co 2 dni ktoś tego doświadcza.
(nazwy mogą być niedokładnie przetłumaczone)
3,5 V6
...ale jak se depne.
...ale jak se depne.
K A U K A Z T R E K 2 0 0 8
celem wyprawy jest:
Republika Kabardyno-Balkarii (KBR)
znana przede wszystkim z tego, że na jej terenie znajduje się Elbrus. Jest to spokojna, górska republika sanatoryjna; tuż obok jest bardzo podobna Karaczajewo-Czerkiesja
CENY NA MIEJSCU
jedzenie- kupowane na bazarach jest średnio 20-30% tańsze niż w Polsce; mięso i warzywa są o wiele lepsze bo nie są hodowane na wacie szklanej jak u nas tylko w ziemi. Na bazarach można tez kupić wszystko co jest u nas - korporacje są tam obecne, wiec wszelkie; "aktimelepele", duperele i inne "axy" są dostępne
paliwo - o wiele tańsze niż w Polsce, ubiegłym latem /2007/ ceny były takie: LPG 8 RUR, Diesel 10 RUR, Benzyna 16 RUR (1 RUR = 0,12 PLN), ostatnio wzrosły ale i tak są o wiele tańsze
ATRAKCJE
wysokie góry - jest Elbrus, Czeget i inne okoliczne góry na które można wyjść, w okolicach Elbrusa baza turystyczna rozwinięta dość dobrze, w pozostałych miejscach - brak, więc biwakujemy
przedgórze - atrakcyjne do przepraw 4x4, góry wyglądają mniej więcej tak jak nasza Jura tylko, że są o wiele wyższe (do 3000 m n.p.m) i poprzecinane ogromnymi dolinami rzek; w górach...
jaskinie - zaliczamy pobyt w kilku jaskiniach, równie imponujących jak same góry
konie - jazda konna tradycyjnie bardzo rozwinięta, nie ma problemu żeby wynająć konie i parę godzin czy dni by powędrować po górach /oczywiście zajęcia dobrowolne/
nurkowanie - studnie krasowe zwane "Golubymi Ozierami" o głębokości 200m, na miejscu jest możliwość skorzystania z takiej oferty
gorące źródła - cala masa, zarówno takich zagospodarowanych jak i "dzikie" w górach; republika słynie z wód mineralnych, w samym Nalcziku jest kilkanaście sanatoriów, po tygodniach w górach zaplanowane jest "odmakanie".
CZAS / TERMIN / UDZIAŁ
Wyjazd z Polski /zbiórka w Krakowie/ w dniu 29.06.2008. P rzewidujemy trzy tygodniowa turę off Road`ową W tym przedziale czasowym dojazd i powrót. Po trzech tygodniach część ekipy wraca do PL, część zostaje na dodatkowy tydzień. Podzdrowka
Norbert J. Zbróg
celem wyprawy jest:
Republika Kabardyno-Balkarii (KBR)
znana przede wszystkim z tego, że na jej terenie znajduje się Elbrus. Jest to spokojna, górska republika sanatoryjna; tuż obok jest bardzo podobna Karaczajewo-Czerkiesja
CENY NA MIEJSCU
jedzenie- kupowane na bazarach jest średnio 20-30% tańsze niż w Polsce; mięso i warzywa są o wiele lepsze bo nie są hodowane na wacie szklanej jak u nas tylko w ziemi. Na bazarach można tez kupić wszystko co jest u nas - korporacje są tam obecne, wiec wszelkie; "aktimelepele", duperele i inne "axy" są dostępne
paliwo - o wiele tańsze niż w Polsce, ubiegłym latem /2007/ ceny były takie: LPG 8 RUR, Diesel 10 RUR, Benzyna 16 RUR (1 RUR = 0,12 PLN), ostatnio wzrosły ale i tak są o wiele tańsze
ATRAKCJE
wysokie góry - jest Elbrus, Czeget i inne okoliczne góry na które można wyjść, w okolicach Elbrusa baza turystyczna rozwinięta dość dobrze, w pozostałych miejscach - brak, więc biwakujemy
przedgórze - atrakcyjne do przepraw 4x4, góry wyglądają mniej więcej tak jak nasza Jura tylko, że są o wiele wyższe (do 3000 m n.p.m) i poprzecinane ogromnymi dolinami rzek; w górach...
jaskinie - zaliczamy pobyt w kilku jaskiniach, równie imponujących jak same góry
konie - jazda konna tradycyjnie bardzo rozwinięta, nie ma problemu żeby wynająć konie i parę godzin czy dni by powędrować po górach /oczywiście zajęcia dobrowolne/
nurkowanie - studnie krasowe zwane "Golubymi Ozierami" o głębokości 200m, na miejscu jest możliwość skorzystania z takiej oferty
gorące źródła - cala masa, zarówno takich zagospodarowanych jak i "dzikie" w górach; republika słynie z wód mineralnych, w samym Nalcziku jest kilkanaście sanatoriów, po tygodniach w górach zaplanowane jest "odmakanie".
CZAS / TERMIN / UDZIAŁ
Wyjazd z Polski /zbiórka w Krakowie/ w dniu 29.06.2008. P rzewidujemy trzy tygodniowa turę off Road`ową W tym przedziale czasowym dojazd i powrót. Po trzech tygodniach część ekipy wraca do PL, część zostaje na dodatkowy tydzień. Podzdrowka
Norbert J. Zbróg
ludzie brną w wojny prowadzeni metodami wypróbowanymi przy sprzedaży podpasek i proszku do prania
znane sa juz koszta wyjazdu - ew. zainteresowanych zapraszam njz@njz.pl
mamy tez 3 miejsca "pasazerskie"
termin jak w opisie
Pozdrowska
Norbert J. Zbróg
mamy tez 3 miejsca "pasazerskie"
termin jak w opisie
Pozdrowska
Norbert J. Zbróg
- Elwood
-
- Kontaktowanie:
znasz tę stronkę? www.elbrus1.com
The Bluesmobile
"...nauczyć się być w świecie, oglądać go, odkrywać, zwyczajnie, nim zniknie..."
"...nauczyć się być w świecie, oglądać go, odkrywać, zwyczajnie, nim zniknie..."
nie...Elwood pisze:znasz tę stronkę? www.elbrus1.com
znaczy juz tak...
Generalnie wole sobie "sam" odkrywac "takie" miejsca po swojemu. Wiesz jak jest "swoje"guzy bola mniej, a nawet jezeli napierniczaja calkiem mocno to: za to jak fajnie

Prawde mowiac mam tam "wlasne" zaplecze a jade zorientowac sie czy jest sens robic tam jakies imprezy w stylu mojej; "Rumunia Trek" w sposob cykliczny.
W planie tez troche jaskin na okrase. Sam Elbrus zapewne ciekawy ale mnie jakos nie pociaga. W cieniu kazdej "wielkiej gory", znjadziesz perly na ktore nikt nie zwraca uwagi, wlasnie przez to, ze sa w cieniu "wielkiej gory".
Jade poszukac tych perel, no... moze zadowole sie perelkami.
Pod zdrowka
Norbert J. Zbróg
no i po Kaukaskich wojarzach, warto pojechac, acz dojazd meczacy i wkur....
Na miejscu czuc tlacy sie konflikt. Nb w czasie naszego pobytu w Nalcziku na przedmiesciach wachabici odhaczyli 3 milicjantowow. Duzo kontroli wiec kazdy wyciaga lape po bakczysz. Wiecej po powrocie z Rumunii.
Norbert J. Zbrog[/list]
Na miejscu czuc tlacy sie konflikt. Nb w czasie naszego pobytu w Nalcziku na przedmiesciach wachabici odhaczyli 3 milicjantowow. Duzo kontroli wiec kazdy wyciaga lape po bakczysz. Wiecej po powrocie z Rumunii.
Norbert J. Zbrog[/list]
troche zdjec z czesci: Kaukaskiej, tegorocznej wloczegi, Rumunia niebawem, a Krym i reszta Ukrainy zalezny od tego czy "karta" ruszy czy zzarla fotki na dobre.
http://www.njz.pl/or/kaukaz2008/relacja.html
Podsumowanie ofroldowe Kaukazu.
Dojazd daleki i nudno uciazliwy. Na miejscu sprawy administracyjne i ciagle kontrole sa uciazliwe.
Same gory sa naprawde warte zobaczenia. Szlaki w zasadzie przejezdne nawet ciezko doladowana terenowka.
Poza szlakami w jedno auto ciezko podrozowac wz z tym, ze duzo "kurzawek" i bagienek a przyczepic nie ma sie do czego /brak drzew/ to w KB. W Czerkiesji juz inaczej drzewa sa, ale i wiecej gliny wiec pod tym wzgledem trudniej.
Kilka razy mocno bluzgalem /w KB/, ze nie ma z nami drugiego auta.
Opony w zupelnosci wystarcza MT. Wskazana autonomia 700 do 1000 km. Pora roku: czerwiec, lipec sierpien.
Nalezy pamietac, ze jest to obszar ciaglego niepokoju, rowniez o tym, ze gros mieszkancow to muzulmanie. Skad innad ludzie sereczni i zyczliwi.
Zakupy: na miejscu mozna kupic wszystko to co w przecietnym markecie w warsiawce czy krakowku
w KB i KC zrobilem ca 5000 tys km, paliwo dobrej jakosci tankowane doslownie byle gdzie - na byle ktorej stacji paliw/
Nie warto pchac sie na "oficjalną" czesc Elbrusa
to tyle, no oczywiscie pomijajac obecna wojne. Nie wiem czy w przyszlym roku bedzie mozna tam pojechac, jezeli tak to polecam.
Pzdr
Norbert
http://www.njz.pl/or/kaukaz2008/relacja.html
Podsumowanie ofroldowe Kaukazu.
Dojazd daleki i nudno uciazliwy. Na miejscu sprawy administracyjne i ciagle kontrole sa uciazliwe.
Same gory sa naprawde warte zobaczenia. Szlaki w zasadzie przejezdne nawet ciezko doladowana terenowka.
Poza szlakami w jedno auto ciezko podrozowac wz z tym, ze duzo "kurzawek" i bagienek a przyczepic nie ma sie do czego /brak drzew/ to w KB. W Czerkiesji juz inaczej drzewa sa, ale i wiecej gliny wiec pod tym wzgledem trudniej.
Kilka razy mocno bluzgalem /w KB/, ze nie ma z nami drugiego auta.
Opony w zupelnosci wystarcza MT. Wskazana autonomia 700 do 1000 km. Pora roku: czerwiec, lipec sierpien.
Nalezy pamietac, ze jest to obszar ciaglego niepokoju, rowniez o tym, ze gros mieszkancow to muzulmanie. Skad innad ludzie sereczni i zyczliwi.
Zakupy: na miejscu mozna kupic wszystko to co w przecietnym markecie w warsiawce czy krakowku
w KB i KC zrobilem ca 5000 tys km, paliwo dobrej jakosci tankowane doslownie byle gdzie - na byle ktorej stacji paliw/
Nie warto pchac sie na "oficjalną" czesc Elbrusa
to tyle, no oczywiscie pomijajac obecna wojne. Nie wiem czy w przyszlym roku bedzie mozna tam pojechac, jezeli tak to polecam.
Pzdr
Norbert