Syria Jordania

czyli wyjazdy te bliskie i te bardzo dalekie

Moderator: Misiek Bielsko

zbyszek 53

Syria Jordania

Post autor: zbyszek 53 » wt lis 06, 2007 10:21 pm

Kto był a kto się wybiera i kiedy?
Proszę o rady, uwagi, ostrzeżenia .
Czy warto jechać i jaki termin wyjazdu jest optymalny?

Awatar użytkownika
Toroo

Kontaktowanie:

Re: Syria Jordania

Post autor: Toroo » wt lis 06, 2007 10:25 pm

zbyszek 53 pisze:Kto był a kto się wybiera i kiedy?
Cypis w tamte strony się wybiera. Zapytaj.

Awatar użytkownika
Misiek Cypr

Post autor: Misiek Cypr » śr lis 07, 2007 7:26 am

Trzeba odpuscic miesiace od Czerwca do konca Wrzesnia, chyba ze lubisz upaly powyzej 40degC.

Mieszkam blisko, ale na wyspie, jest to samo, choc troche lepiej.

Styczen, Luty i Marzec moze lac kilka dni i bloto, mrozy w gorach, ale jest bardzo fajnie.

Pozdrawiam
Obecnie park maszyn nie zawiera 4x4
513549044

Awatar użytkownika
Cyprian
Kontaktowanie:

Post autor: Cyprian » śr lis 07, 2007 7:59 am

zbyszek 53 pisze:Kto był a kto się wybiera i kiedy?
Garść informacji praktycznych:

JORDANIA
SYRIA

A resztę znajdziesz w mojej relacji ...

Miłej lektury

:):):)
Podróżuję sobie ...
:)
gg: 3605628
www.cypis.pl

zbyszek 53

Syria Jordania

Post autor: zbyszek 53 » śr lis 07, 2007 10:42 am

Dzięki za informacje.Czyli terminem optymalnym jest kwiecień - maj i tak pojadę. Cyprian, opis bardzo ciekawy. Rzadko się zdarza takie konkretne sprawozdanie w którym nie ma strachów a sprawozdawca nie kreuje się na bohatera narodowego.Opis syrii i jordanii w części dla kierowców jest prawie identyczny, czy to znaczy że te kraje są takie do siebie podobne?

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Cyprian
Kontaktowanie:

Post autor: Cyprian » śr lis 07, 2007 1:57 pm

zbyszek 53 pisze:Dzięki za informacje.Czyli terminem optymalnym jest kwiecień - maj i tak pojadę. Cyprian, opis bardzo ciekawy. Rzadko się zdarza takie konkretne sprawozdanie w którym nie ma strachów a sprawozdawca nie kreuje się na bohatera narodowego.Opis syrii i jordanii w części dla kierowców jest prawie identyczny, czy to znaczy że te kraje są takie do siebie podobne?

Pozdrawiam
Dziękuję.
Miło mi, że nie trudziłem się nadaremno ...

Kraje Bliskiego Wschodu są generalnie bardzo podobnie, jeśli chodzi o styl jazdy, warunki drogowe, etc.
Różnica miedzy Syrią a Jordanią jest taka, że Jordania jest dużo bogatsza, więc auta nieco lepsze.

Generalnie trudne warunki są w dużych miastach.
Allepo, Damaszek, Amman, etc.
Ale nawet tam jak widzą obcokrajowca - to trochę odpuszczają.
Prowincje są bardzo spokojne.
Podróżuję sobie ...
gg: 3605628
www.cypis.pl

Awatar użytkownika
Vojti
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Vojti » wt lis 13, 2007 7:26 pm

ja sie wybieram: wyjazd koniec stycznia, powrot pierwszy tydzien marca
(Turcja, Syria, Jordania)
Traktorem 4x4 tez mozna :) www.traktoriada.icpnet.pl

Awatar użytkownika
vojagers
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: vojagers » czw lis 15, 2007 3:24 pm

Ja tez sie wybieram koniec kwietnia i 2-3 tygodnie maja.
Prosze o info bo szukalem ale informacje troche nie jasne:
Czy wize do Syrii trzeba latwic w ambasadzie w kraju czy mozna na granicy ?

zbyszek 53

Syria Jordania

Post autor: zbyszek 53 » śr lis 21, 2007 11:03 am

Jeśli będę jechał indywidualnie to wizy załatwię w Polsce a jeśli pojadę z "kilometrem" to się dostosuję do poleceń przewodnika stada

CZOBI
Kontaktowanie:

Post autor: CZOBI » śr lis 21, 2007 12:07 pm

wizy mozna zalatwic w kraju
calkiem nie glupia rzecza przy okazji jest tez "arabizacja paszportu" w msz czyli gryzmoly arabskie tlumaczace twoje dane i wbite w paszport.
nie jest to konieczne ale skraca nieraz pogadanki szuszfolskich analfabetow na granicach, kosztuje ok 100zl a jest pozyteczne

Awatar użytkownika
vojagers
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: vojagers » śr lis 21, 2007 12:15 pm

CZOBI pisze:wizy mozna zalatwic w kraju
ze mozna to wiem ale czy trzeba? Czy mozna jechac i na granicy dopiero wykupic?
Voyager niestety nie 4x4
jeździmy coraz dalej w coraz ciekawsze miejsca

CZOBI
Kontaktowanie:

Post autor: CZOBI » śr lis 21, 2007 12:29 pm

vojagers pisze:
CZOBI pisze:wizy mozna zalatwic w kraju
ze mozna to wiem ale czy trzeba? Czy mozna jechac i na granicy dopiero wykupic?
ja tam sobie mocno wyznaje zasade ze jezeli cos da sie zaltwic w kraju to jak najbardziej trzeba to zrobic.unikasz biurokracji, widzimisie panow, klotni i nieporozumien itditp
masz glejt, swiety spokoj i czysty umysl, zajmujesz sie podroza.

Awatar użytkownika
Elwood

Kontaktowanie:

Post autor: Elwood » śr lis 21, 2007 6:18 pm

Zdecydowanie jak radzi CZOBI
The Bluesmobile
"...nauczyć się być w świecie, oglądać go, odkrywać, zwyczajnie, nim zniknie..."

Awatar użytkownika
JackY61
Kontaktowanie:

Post autor: JackY61 » czw lis 29, 2007 10:06 pm

CZOBI pisze: calkiem nie glupia rzecza przy okazji jest tez "arabizacja paszportu" w msz czyli gryzmoly arabskie tlumaczace twoje dane i wbite w paszport.
nie wiesz przypadkiem jaka jest droga postepowania tej "arabizacji" ? Czy trzeba zalatwiac to na miejscu w warszawie, ewentualnie wyslac im paszport lub za posrednictem lokalnego urzedu pasyportowego ?

Awatar użytkownika
Elwood

Kontaktowanie:

Post autor: Elwood » pt lis 30, 2007 8:44 am

Wso do załatwienia w amabasadzie syryjskiej
najlepiej zadzwoń 22 848 48 09, romawiałem z Panem Jamenem Hosni... orientuje się jak z autem, co i jka. Pytałem go opłaty na granicy, powiedział, ze żadnych takowych obecnie nie pobierają (podatek od diesla)...
The Bluesmobile
"...nauczyć się być w świecie, oglądać go, odkrywać, zwyczajnie, nim zniknie..."

Awatar użytkownika
JackY61
Kontaktowanie:

Post autor: JackY61 » pt lis 30, 2007 10:42 am

zbyszek 53 pisze:Jeśli będę jechał indywidualnie to wizy załatwię w Polsce a jeśli pojadę z "kilometrem" to się dostosuję do poleceń przewodnika stada
tez sie zastanawiam od paru dni czy z kilometrem nie pojechac, ale cena jest troche wysoka jak dla mnie, z drugiej strony jechac tak w dwa - trzy samochody to raz, ze razniej, dwa ze bezpieczniej.

CZOBI
Kontaktowanie:

Post autor: CZOBI » pt lis 30, 2007 12:37 pm

JackY61 pisze:
CZOBI pisze: calkiem nie glupia rzecza przy okazji jest tez "arabizacja paszportu" w msz czyli gryzmoly arabskie tlumaczace twoje dane i wbite w paszport.
nie wiesz przypadkiem jaka jest droga postepowania tej "arabizacji" ? Czy trzeba zalatwiac to na miejscu w warszawie, ewentualnie wyslac im paszport lub za posrednictem lokalnego urzedu pasyportowego ?
zadzwon poprostu do MSZ, sekcja afryka i bliski wschod!
http://www.msz.gov.pl/Komorki,organizac ... ,1197.html
zapyataj sie,dogadaj co do przesylki ewentualnie.raczej jak juz kurierem , poczta to dno, szkoda starcic paszport.. raczej osobiscie trzeba to zalatwiac, urzad paszportowy nic do tego nie ma,wiec nie posrednicza, bo to twoja wylacznie potrzeba.jeszcze klika lat temu musialem pobrac paszporty wszystkich spoza wawy i doniesc. trawalo to ok 10dni
gdyby cus sluze pomoca w wawie ,bo mieszkam w tej centarlnej wiosce.

Awatar użytkownika
JackY61
Kontaktowanie:

Post autor: JackY61 » pt lis 30, 2007 3:32 pm

CZOBI pisze: zadzwon poprostu do MSZ, sekcja afryka i bliski wschod!
http://www.msz.gov.pl/Komorki,organizac ... ,1197.html
zapyataj sie,dogadaj co do przesylki ewentualnie.raczej jak juz kurierem , poczta to dno, szkoda starcic paszport.. raczej osobiscie trzeba to zalatwiac, urzad paszportowy nic do tego nie ma,wiec nie posrednicza, bo to twoja wylacznie potrzeba.jeszcze klika lat temu musialem pobrac paszporty wszystkich spoza wawy i doniesc. trawalo to ok 10dni
gdyby cus sluze pomoca w wawie ,bo mieszkam w tej centarlnej wiosce.
w poniedzialek zadzwonie. Z oferowanej pomocy chetnie bym skorzystal (jesli nie pojda na wyslanie paszportu kurierem), tylko nie wiem czym sie odwdziecze, bo tu w opolu to jeszcze wieksza wioska niz tam u Ciebie :D
Ostatnio zmieniony pt lis 30, 2007 3:58 pm przez JackY61, łącznie zmieniany 2 razy.

CZOBI
Kontaktowanie:

Post autor: CZOBI » pt lis 30, 2007 3:55 pm

przesadzasz tooo wszystko jest NAJ , wioska tez :lol:
damy rade,(24.12-14.01.08 jestem wyjechany) wiec wczesniej albo pozniej. na pw wysle ci nr tel

Awatar użytkownika
JackY61
Kontaktowanie:

Post autor: JackY61 » pt lis 30, 2007 3:58 pm

@Cyprain: spotkałeś się z jakimiś problemami przy fotografowaniu ludzi, szczegolnie kobiet w syrii i jordani ? Czy ludzie tam lubia pozowac ?

@Voyti: ja myslalem ze ten podpis z taktorem to tak dla jaj... :)21

zbyszek 53

Post autor: zbyszek 53 » pt lis 30, 2007 4:04 pm

[quote]
Co masz na myśli pisząc o cenie? Wpisowe czy rezygnację z wolności , emocji i atrakcji charakterystycznych dla samotnej podróży.

CZOBI
Kontaktowanie:

Post autor: CZOBI » pt lis 30, 2007 4:32 pm

[quote="JackY61"]@Cyprain: spotkałeś się z jakimiś problemami przy fotografowaniu ludzi, szczegolnie kobiet w syrii i jordani ? Czy ludzie tam lubia pozowac ?

reguly jak na calym swiecie.w duzych miastach zawsze trudniej i czesto posla ci "mile slowo"(zwlaszca kobiety niechetne-odwracaja sie). mnie nawet kiedys babsztyl scigal z nozem do ziemniakow przez pol suku)). na pustkowiech sa ciekawsi ludzi bo rzadziej ich widuja. nawet kobiete w kwefie da sie namowic na spokojnie, za drobny podarunek, na super sesje, trenowalem. a ganeralnie rob zdjecia sposobem reporterskim czyli szybko z zaskoczki i zbokowca! trzeba byc troche egosista, w koncu jestes czesto tam raz w zyciu. troche gadania a fota na cale zycie

Awatar użytkownika
JackY61
Kontaktowanie:

Post autor: JackY61 » pt lis 30, 2007 4:59 pm

zbyszek 53 pisze: Co masz na myśli pisząc o cenie? Wpisowe czy rezygnację z wolności , emocji i atrakcji charakterystycznych dla samotnej podróży.
glownie cene, co do utraty wolnosci - nie zakladam by Mariusz robil jakis oboz koncentracyjny, jednak przywiazanie do stada niesie zawsze ze soba jakies ograczenia w postaci kompromisow tym liczniejszych im wieksza liczba uczestnikow.
Wg mnie 2-4 aut to taka optymalna ilosc samochod na wyjezdzie.

Awatar użytkownika
JackY61
Kontaktowanie:

Post autor: JackY61 » pt lis 30, 2007 5:04 pm

CZOBI pisze:a ganeralnie rob zdjecia sposobem reporterskim czyli szybko z zaskoczki i zbokowca! trzeba byc troche egosista, w koncu jestes czesto tam raz w zyciu. troche gadania a fota na cale zycie
co do sposobu reporterskiego, to jak tylko jest taka mozliwosc, to z reguly staram sie przyzyczaic otoczenie i zrobic wrazenie na potencjanym obiekcie, ze to wcale nie on jest glownym tematem planowanego zdjecia. Jak sie troche przyzwyczai to go pstryk... Calosc trwa czasami od 5sek do paru minut- gdy obiekt jest nieruchomy.

a, wlasnie mi sie przypomniala sytuacja, jak fotografowalem pewna kobiete, podchodzi facet i skrzywiony pyta sie czy dlugo tak zamierzam jeszcze jego zone fotografowac...

z reguły jednak sie pytam i nie maja nic przeciwko. tylk ojak tu taka syryjke zapytac... hyhy

CZOBI
Kontaktowanie:

Post autor: CZOBI » pt lis 30, 2007 5:15 pm

Jack dokaldnie tak, to podstawa.wiekszosc ludzi naturalnie sie krepuje, religia , zabobony ,niechec do bialasow i turystow. trzeba sobie radzic zeby potem w zimowe wieczory miec co ogladac. doslownei polowe najlepszych zdjec zrobilem w ten sposob. a juz super optimum, do ktorego sie przekonalem, jest targanie 2aparatow. "duzy"do fotek na spokojnie i "maly" mieszczacy sie w dloni, znikajacy bezproblemowo w kieszeni. robi :)2

ODPOWIEDZ

Wróć do „Podróże i Wyprawy niekomercyjne”