Wyprawa na Syberię UAZEM ????

czyli wyjazdy te bliskie i te bardzo dalekie

Moderator: Misiek Bielsko

malibu

Post autor: malibu » śr lis 21, 2007 8:27 pm

Planuję w 2 osoby wyprawę Syberię i mam pytanie całkiem poważne ! Może by zanabyć Uaza w stanie co najmniej bardzo dobrym. Odpada problem trudności ewentualnych napraw, dostępu do części, itp. Inna sprawa to komfort podróży. Co Koledzy myślą na ten temat. Proszę o użyteczne rady, uwagi. Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Drako

Kontaktowanie:

Post autor: Drako » śr lis 21, 2007 8:35 pm

Najlepiej jakbys kupil uaza z twarda buda ( tego troszke nowszego ) , w rosji jest ich mase ( z plandeka wystepuja zadziej )
Jedz na normalnych oponach, podrozowac po rosji mozna nawet osobowka , czesci kupisz wszedzie ( ale lepiej jechac autem 100% sprawnym , zeby nie tracic czasu na remonty)

malibu

Wyprawa na Syberię Uazem???

Post autor: malibu » pt lis 23, 2007 11:22 pm

Ale się rozpisaliście Koledzy na zadane pytanie, prawie jak dzisejsze expose Premiera...........

klucz13

Kontaktowanie:

Post autor: klucz13 » pt lis 23, 2007 11:32 pm

A co byś chciał ?? trzy godzinny wykład :)25 da się dojechać i wrócić :)2 na którąś transyberię na start do polski przyjechali uazami z mongoli i przejechali cały rajd.Na trasie z konfortem to nie będzie problemu bo po równym idzie dobrze, trochę trzęsie na wyjebach ale idzie wytrzymać
Ostatnio zmieniony pt lis 23, 2007 11:36 pm przez klucz13, łącznie zmieniany 1 raz.
Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii

Awatar użytkownika
Elwood

Kontaktowanie:

Post autor: Elwood » pt lis 23, 2007 11:33 pm

Fajny pomysł... realizować :)2
Dostęp do części, po drodze wszędzie naprawisz albo Ci pomogą. Koniec tematu.
Do roboty :D
The Bluesmobile
"...nauczyć się być w świecie, oglądać go, odkrywać, zwyczajnie, nim zniknie..."

malibu

Post autor: malibu » pt lis 23, 2007 11:42 pm

Jeszcze jedno Koledzy a może by tak rozważyć rosyjskiego "ogórka" Uaza 452??

Awatar użytkownika
Drako

Kontaktowanie:

Post autor: Drako » pt lis 23, 2007 11:58 pm

wg mnie pomysl lepszy ( chociaz ogorek mniej "konfortowy" ) ale tych aut jest zdecydowanie wiecej w rosji, a w takim furgonie mozna zrobic lozko itp.

Awatar użytkownika
Elwood

Kontaktowanie:

Post autor: Elwood » sob lis 24, 2007 12:04 am

Gnając do Sary Tasz z Osz w nocy (Kirgistan), na przełęcz, goniły mnie ciągle dwa światła. Gdy stanąłem na górze minał mnie własnie ogórek na ruskich blachach :)2 Ciął po wyjebach za mną bez kompleksów.
The Bluesmobile
"...nauczyć się być w świecie, oglądać go, odkrywać, zwyczajnie, nim zniknie..."

Awatar użytkownika
POLO

Post autor: POLO » sob lis 24, 2007 2:45 pm

Jeśli chcesz jechac przez rosje głównymi drogami i od czasu do czasu zjechac gdzies do wsi lub na nocleg w lasek albo pole to doradzam Lade Nive tez nie ma problemu z częsciami, nie rzucasz sie w oczy a jednak wygodniej i 120km/h lekko mozna smigac. Ja jechałem własnie uazikiem i zabiłem most bo predkośc podróżna byłą ponad 110km/h a uaz nie lubi takiej predkosci. Jeśli masz w planach zahaczyć o Mongolie to uaz lepiej poradzi sobie w głebokiej wodzie a brodów tam sporo :) Przejechałem ponad 20 000km i myśle że innym autem nie byłoby tak klimatycznie :wink: Musisz sam podjąć decyzje pozdrawiam i życze powodzenia :)2
POJARKA III DID
UAZik 469 B -03.2013
RAFKA 4 I
PIP ZJ

Awatar użytkownika
chiquito83

Post autor: chiquito83 » sob lis 24, 2007 9:05 pm

na kiedy planujesz ta wyprawe? jakies szczegoly? moze mozna by sie dolaczyc?

Awatar użytkownika
Elwood

Kontaktowanie:

Post autor: Elwood » sob lis 24, 2007 9:49 pm

POLO pisze:myśle że innym autem nie byłoby tak klimatycznie :wink: Musisz sam podjąć decyzje pozdrawiam i życze powodzenia :)2
Zgadzam się i... zazdroszczę!
The Bluesmobile

_Karol_

Post autor: _Karol_ » sob lis 24, 2007 10:06 pm

może ta podobna do dużego fiata - Łada? :roll:
fajny tani sprzęt (klimat nadal wschodni) i daje radę, w razie czego dokupić łańcuchy
Bo każdy dzień jest 4x4.

klucz13

Kontaktowanie:

Post autor: klucz13 » sob lis 24, 2007 10:13 pm

_Karol_ pisze:może ta podobna do dużego fiata - Łada? :roll:
fajny tani sprzęt (klimat nadal wschodni) i daje radę, w razie czego dokupić łańcuchy
Taaaa a najlepiej rowerem" Wierchowina"
Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii

_Karol_

Post autor: _Karol_ » sob lis 24, 2007 10:13 pm

tak nawiasem mówiąc to mi też się taka wyprawa marzy. tylko na razie za małe doświadczenie i bym się samemu bał...
Bo każdy dzień jest 4x4.

_Karol_

Post autor: _Karol_ » sob lis 24, 2007 10:17 pm

dlaczego się wyśmiewasz? znam osobiście kolesia który był takim autem rok temu w wakacje w Gruzji, Bułgarii i Rumunii. chyba sobie nie zdajesz sprawy co takie autko potrafi. jeździłeś kiedyś? ja i owszem.
Bo każdy dzień jest 4x4.

klucz13

Kontaktowanie:

Post autor: klucz13 » sob lis 24, 2007 10:19 pm

_Karol_ pisze:dlaczego się wyśmiewasz? znam osobiście kolesia który był takim autem rok temu w wakacje w Gruzji, Bułgarii i Rumunii. chyba sobie nie zdajesz sprawy co takie autko potrafi. jeździłeś kiedyś? ja i owszem.
Nie znam ,nie wiem, nie jeżdziłem :)20
:)21

_Karol_

Post autor: _Karol_ » sob lis 24, 2007 10:28 pm

miałem długo Uaza, i jeździłem tą kanciastą Ładą. Na wschód wybrałbym się tą kanciastą Ładą. Dajmy na to - jadą 4 osoby. koszt zakupu wychodzi wtedy znikomy. jako ciekawostkę dodam że w Gruzji chcieli od razu odkupić tą Ładę od mojego kolesia (za dolary) i zeznawał mi że po przeliczeniu dostałby 3xtyle co zapłacił za nią w Polsce... 8)
Bo każdy dzień jest 4x4.

klucz13

Kontaktowanie:

Post autor: klucz13 » sob lis 24, 2007 10:33 pm

_Karol_ pisze:miałem długo Uaza, i jeździłem tą kanciastą Ładą. Na wschód wybrałbym się tą kanciastą Ładą. Dajmy na to - jadą 4 osoby. koszt zakupu wychodzi wtedy znikomy. jako ciekawostkę dodam że w Gruzji chcieli od razu odkupić tą Ładę od mojego kolesia (za dolary) i zeznawał mi że po przeliczeniu dostałby 3xtyle co zapłacił za nią w Polsce... 8)
Czytać ze zrozumieniem :wink: szkoła podstawowa :)1 uzupełnić braki :)2
Jadą dwie osoby i na syberię a nie do gruzji :)12

_Karol_

Post autor: _Karol_ » sob lis 24, 2007 10:40 pm

nie no spoko, tak sobie tylko głośno rozmyślam :oops:
pytanie ile miało by być tego off a ile on roadu?
:wink:
Bo każdy dzień jest 4x4.

malibu

Wyprawa na Syberię Uazem?

Post autor: malibu » wt lis 27, 2007 10:56 pm

Jakie są ceny benzynki w Rosji. A może by zagazować UAZa , jak jest z dostępnością gazu? Pozdrawiam

Awatar użytkownika
sebaska

Kontaktowanie:

Post autor: sebaska » śr lis 28, 2007 3:52 pm

Duuużo niższe niż u nas. Latem było cóś rzędu złoty osiemdziesiąt do dwu (zwłaszcza do UAZa jest tania, który i na 72 oknanowej pojedzie).
Dobrym wariantem może też być Niva -- nieco cichsza i istotnie mniej pali (opłaci się nawet mimo tego, że wymaga lepszej benzyny) no i na czarnym (a to będzie zdecydowana większość conajmniej dojazdu) idzie szybciej. Ale jak ktoś lubi UAZa to i UAZ da radę.

Pomysł z tabletką (tak Ruscy nazywają UAZy ogórki) jest niezły -- w dwie osoby można tam luźno spać. Jak leje to bez problemu postawisz w środku butlę z gazem i gary -- więc i gotowanie i obozowanie jest znacznie ułatwione. Znajomi mieli pomysł żeby kupić tabletkę, wstawić tam kozę (taki piecyk na węgiel i drweno) i pojeździć trochę zimnikami (drogami przejezdnymi tylko zimą) po tajdze. Do wielu miejsc tylko zimą dojedziesz na kołach (latem tylko statki po wielkich rzekach no i samoloty).

pzdr
\Sebi
If you can't do it right do it left!
Niva 1.7mpi
http://www.tajga.org + http://www.kaukaz.net

djbigos

Post autor: djbigos » śr lis 28, 2007 4:52 pm

POLO pisze:Jeśli chcesz jechac przez rosje głównymi drogami i od czasu do czasu zjechac gdzies do wsi lub na nocleg w lasek albo pole to doradzam Lade Nive tez nie ma problemu z częsciami, nie rzucasz sie w oczy a jednak wygodniej i 120km/h lekko mozna smigac. Ja jechałem własnie uazikiem i zabiłem most bo predkośc podróżna byłą ponad 110km/h a uaz nie lubi takiej predkosci. Jeśli masz w planach zahaczyć o Mongolie to uaz lepiej poradzi sobie w głebokiej wodzie a brodów tam sporo :) Przejechałem ponad 20 000km i myśle że innym autem nie byłoby tak klimatycznie :wink: Musisz sam podjąć decyzje pozdrawiam i życze powodzenia :)2
:o :o to zrobcie tabelke z jaka predkoscia max ale bezpiecznena dla samochodu moga sie poruszac dane autka (UAZ, Suzuki, LR,Toyota itd.)
pzdr

Awatar użytkownika
Duży kloss

Post autor: Duży kloss » wt gru 04, 2007 6:32 pm

Jakiś czas temu kolega z Helu był Uazem452(ogurek) na Syberii i opowiadał że było super tylko raz piasta z tyłu im padła :D
Volvo TGB11,GAZ67b, T24 weasel, GM-578m1(KUB-M) a to już inna bajka...osobówka JEEP WJ

malibu

Post autor: malibu » wt gru 04, 2007 9:04 pm

To może Twój kolega da głos w tej sprawie tym bardziej że doświadczył sam takiej podróży ruskim ogórkiem. Pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Wróć do „Podróże i Wyprawy niekomercyjne”