NORWEGIA W ZIMIE
Moderator: Misiek Bielsko
-
- jestem tu nowy...
NORWEGIA W ZIMIE
czy jest ktos kto probowal? jakie wrazenia?
mam plan dojechania z karlskrony do trondheim zachodnim wybrzeżem.
Raz juz udalo mi sie pokonac tą trase ale w lecie co jest zupelnie innym sportem. Wiem ze kazdy kto jezdzi po skandynawii zima to szaleniec ale przy dobrym przygotowaniu moze sie udac:)
a moze sa chetni?
mam plan dojechania z karlskrony do trondheim zachodnim wybrzeżem.
Raz juz udalo mi sie pokonac tą trase ale w lecie co jest zupelnie innym sportem. Wiem ze kazdy kto jezdzi po skandynawii zima to szaleniec ale przy dobrym przygotowaniu moze sie udac:)
a moze sa chetni?
who never make a mistake never make a discovery
Na przełom styczen-luty, pewnie bedzie bardziej zimowo, ale nie ma obaw, ze drogi nie przejezdne, zwłaszcza dla 4x4
Do Trondheim droga raczej oczyszczana na biezaco, wiec jakis utrudnien nie musisz sie spodziewac
Ale krajobraz w zimie, nie do pobicia
Co do moich doswiadczen z jazda w zimie, to 2 lata wstecz,była tu zima jakiej norki nie pamietaja, sniegu masa, Oslo prawie było zblokowane komunikacyjnie
Ale ja wtedy plaskacze smigałem i to z napedem na tył, i dawałem rade
Bez tych ich kolców
Choc nowe zimówy, to tu podstawa. Moze wybiore sie do Trondheim w weekend, bo skoki sa i Adas bedzie, wiec dam jak cos znac 

Do Trondheim droga raczej oczyszczana na biezaco, wiec jakis utrudnien nie musisz sie spodziewac

Co do moich doswiadczen z jazda w zimie, to 2 lata wstecz,była tu zima jakiej norki nie pamietaja, sniegu masa, Oslo prawie było zblokowane komunikacyjnie

Nissan Patrol
- Elwood
-
- Kontaktowanie:
Koledzy, słyszałem, że na dalekiej północy mogą być spore problemy z przejezdnością dróg
Ponoć gdy nawali śniegu tworza się tam konwoje za odśnieżarką i może to sporo potrwać... znaczy się, zbiera sie trochę aut i dopiero odśnieżarka rusza a może to trwać i kilka dobrych dni... Czy ktoś z Was "bywalców" potwierdzi lub zaprzeczy?

Ponoć gdy nawali śniegu tworza się tam konwoje za odśnieżarką i może to sporo potrwać... znaczy się, zbiera sie trochę aut i dopiero odśnieżarka rusza a może to trwać i kilka dobrych dni... Czy ktoś z Was "bywalców" potwierdzi lub zaprzeczy?

The Bluesmobile
"...nauczyć się być w świecie, oglądać go, odkrywać, zwyczajnie, nim zniknie..."
"...nauczyć się być w świecie, oglądać go, odkrywać, zwyczajnie, nim zniknie..."
Na własne oczy nie widziałem, ale słyszałem i czytałem, ze tak jest.Elwood pisze:Koledzy, słyszałem, że na dalekiej północy mogą być spore problemy z przejezdnością dróg![]()
Na zime, wiekszosc drug na dalekiej połnocy jest mocno zasypana sniegiem, stad na drogach przed zima słuzby drogowe, montuja na krawedzi drogi specjalne słupki (kijki ok 2m) które w zime wyznaczaja szerokosc drogi i droge

Poza tym, niektóre drogi sa nie przejezdne kompletnie, wiec wtedy pojawiaja sie płatne objazdowe drogi, dosyc czesto tunele, z widocznym szlabanami.
Nissan Patrol
Moze z tymi kilkoma dniami to lekka przesada, ale nie zaprzeczam, na własnej skórze nie odczułem. Norskie słuzby drogowe sa raczej skuteczne i szybko reaguja na warunki pogodowe. Ale norska pogoda jest nie przewidywalna, to odczułem na własnej skórze
na prognoze pogody, trzeba brac poprawke.

Nissan Patrol
Tak daleko to jeszcze sie nie zapusciłem, szczególnie w zimie
Drogi priorytetowe, to chyba w norwegii pojecie wzgledne
Chyba ich brak, maja budowac, dlatego chca nas z polski sciagna w tysiaca, zeby je zbudowac
W lecie byłem zobaczyc Sognefjord, i zdzwiłem sie jak jechałem z Bergen droga krajowa E6, po tym jak nagle droga sie zwezyła i z naprzeciwka trzeba było przepuscic autobus i Tiry
, takze autostrad jak na lekarstwo
Ale jak sie wybierasz w zimie, to tylko 4x4 i łancuchy moga byc przydatne
Aha i najwazniejsze worek koron norskich na Bo
mstasjony

Chyba ich brak, maja budowac, dlatego chca nas z polski sciagna w tysiaca, zeby je zbudowac

W lecie byłem zobaczyc Sognefjord, i zdzwiłem sie jak jechałem z Bergen droga krajowa E6, po tym jak nagle droga sie zwezyła i z naprzeciwka trzeba było przepuscic autobus i Tiry

Ale jak sie wybierasz w zimie, to tylko 4x4 i łancuchy moga byc przydatne

Nissan Patrol
ja mieszam 20 km pszed Raufos dokladnie tj Ejna taka duza norweska wioska nad jeziorem i powiem wam ze sniegu tu niebrakuje ale niema tragedi :D drogi glowne sa nabierzaco odsniezane musze pszyzna z to sie chwai a jesli nieewidzisz juz drogi to tak jak kolega pisze wyzej sa kijki wiec dasz rade pozdrawiam brrr ale mroz :D
Z Norwegii czy z Finlandii (i tylko kawałaczek Norwegia). W Norwegii bedziesz mial, bo tam leci glowna wzdluz wybrzeza, wiec do Tunelu dojedziesz. My nie bylismy zima, ale "ciotka" z Narviku potwierdza przejzdnosc drog. No chyba zebys trafil na jebista zime, to wtedy to co bylo mowione: wahadlo z plugiem i slupki po pare metrowElwood pisze:A w kierunku na Nordcap jest jakaś priorytetowa droga zawsze odśnieżona?

Co do kolcow to jak gadasz z Norwegiem to "kolce i kolce" jak sie gada z przyjezdnymi to "tylko nei kolce"

Zastanawia mnie tez jak tam z promami jest przy zmie, bo te ktorymi przepraiwlaismy na lodolamacze nie wygladaly

pzdr
Tabar
Proszę bardzo, chwilkę to trwało, ale jest ;)Elwood pisze:Poszukaj, jeżeli możesz.
1. Wyprawy4x4 nr 2, grudzień 2005/styczeń 2006; str. 16-19; Wojciech "Dzik" Kossecki: "Zimą na Nordkapp"; jechali Defem 110 na oponach z kolcami.
2. Off-road PL nr 7 (83) 2007; str. 50-55; Jacek Iwanus: "UAZ-em na koło polarne"; UAZ-em na JA 245 ;)
3. Off-road PL nr 9 (85) 2007; str. 52-57; Łukasz Stachura: "Wyprawa na północ"; Nissanem Patrolem Y60 bodajże
Nikt nie nie opisał wyprawy motocyklem;)
Mam Ci to wszystko wskanować?
- Damian
-
- Kontaktowanie:
Tak, trasa z Trondheim przez Narvik, droga międzynarodowa, po drodze są promy, ale już nie pamiętam czy robiliśmy je z powodu atrakcji, czy nie było innej drogi.Elwood pisze:A w kierunku na Nordcap jest jakaś priorytetowa droga zawsze odśnieżona?
Problem, a arczej atrakcje dla 4x4 zaczynają się po zjeździe z głównej drogi.
the lifestyle you've ordered is currently out of stock.
LR
LR
- Elwood
-
- Kontaktowanie:
Środek lokomocji trochę nie typowy jak na tę porę roku. Główny Sprawca chce dojechać jak najdalej na północ a ja się wpraszam. Tak mnie to zszokowało, że aż zassałem
ten pomysł...
Choć w tym czasie, jeden zacny kolega będzie pieszo pokonywał interior Islandii wdłuż południka...
Mam jeszcze rosyjską wize ważną do końca stycznia... może ktoś chce się wybrać 4x4 nad Bajkał?

Choć w tym czasie, jeden zacny kolega będzie pieszo pokonywał interior Islandii wdłuż południka...
Mam jeszcze rosyjską wize ważną do końca stycznia... może ktoś chce się wybrać 4x4 nad Bajkał?
The Bluesmobile