Teraz zaczynam zastanawiac sie nad kupieniem jakiegos samochodziku tylko do dalekich wyjazdow w zwiazku z tym prosze o porade. Informuje za przeczytalem od deski do deski dzial "podroze i wyprawy' - fascynujaca lektura, ale i tak mam pare pytan dot konkretow nt poszczegolnych marek / modeli.
Dobra, budzet na kupno (bez przygotowania): gorna granica 25.000
Na przygotowanie: Nie okreslony, duzo potrafie zrbic samemu, ale jak juz mam samochod to wszyscy mowia ze za duzo pieniedzy i pracy w nie pakuje.
Poczatkowe zalozenia:
-Samochod w wersji long, brak niepotrzebnych elektropsujacych sie pierdolek, silnik diesel wolnossak (poczatkowe wyprawy planowane to afryki),klima, wyjazdy w nie wiecej niz 4 osoby, lekkie wypuszczanie sie z czarnego, spanie w samochodzie/namiocie, czasem hotel.
Samochody ktore przyszly mi do glowy i uwazam ze mogly by sie nadac.
1. Dlugi patrol wersja safari bodajze z 4,2 diesla bez turbo - trudno dostepny (w kazdym razie nie widzialem za duzo ogloszen), w wiekszosci duze przebiegi ale ponoc silnik niezniszczalny.
2. Dlugi landcrusier, ten s silnikiem 4 l diesla bez turbo, znowy ciezko dostepny, nie widzialem zadnego na sprzedaz na allegro
3. Mitsi pajero/shogun - nie widzielm wersji bez turbo (uznaje to za wade), wyglada na noweczesniejszy od 2 poprzednich wiec obsluga "polowa: moze byc bardziej klopotliwa.
4. LR Disco - znowu brak diesla bez turbo, wedlug mnie (mieszkam w anglii - pracuje w branzy samochodowej) wysoka awaryjnosc, mniej praktyczny (krotszy) od poprzednich
5. Mercedes G long - 3 l diesel, wiem ze w miare bezawaryjne, wada pewnie jest dostepnosc.cena czesci na wyprawie. Mam 0 doswiadczeia z tym samochodem. Dostepnosc srednia na allegro.
Co sadzicie na ten temat, czy sa tu jacys uzytkownicy poszczegolnych wymienonych przezemnie marek ktorzy moga sie podzielic doswiadczeniami? Szczegolnie chodzi mi o awaryjnosc i "serwisowalnosc w terenie" poszczegolnych i informacje na temat merca G - to taki moj joker. Jak jest z dostepnoscia powyzszych samochodow, szybki research nie nastawia optymistycznie szczegolnie do 2 pierwszych.
I jeszcze cos nietypowego do ludzi z doswiadczeniem. Po ktorej stronie lepiej miec kiere (jakie sa popularniejsze na swiecie)?? Mieszkam w UK wiec sam mam po zlej.
Pozdrawiam i przygod zycze
Rafal
PS: przepraszam za bledy ale nie mam polskich znakow.