maroko

czyli wyjazdy te bliskie i te bardzo dalekie

Moderator: Misiek Bielsko

grzes_d

maroko

Post autor: grzes_d » śr lut 13, 2008 11:36 pm

czesc
przymierzam sie na wyjazd w sierpniu do maroka. jako, ze jechalbym z anglii to nie mam tak daleko. wiem, ze niejeden z was byl w afryce zwyklym autem. narazie jestem tylko sympatykiem 4x4 :D

planuje jechac eskortem kombi 1.8td. jest w dobrym stanie technicznym trase anglia - polska - objazd po polsce - anglia zrobil bez zajaqkniecia dlatego mam nowa wycieczke dla fordzika

kto pomoze przygotowac mi liste potrzebnych narzedzi (mam narzedzia w aucie ale niechce brac zbednych)
oraz w jakie czesci zapasowe powinienem sie zaopatrzyc (mam tylko zarowki zapasowe i bezpiecznuki na codzien).
licze na wasze doswiadczenie i jakos uda mi sie przygotowac auto do wyprawy

orientuje sie ktos jakie sa aktualne ceny promu do afryki i jakia jest cena ropy w maroku?

pozdrawiam

Awatar użytkownika
HugoOrmo
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: HugoOrmo » czw lut 14, 2008 1:46 pm

Witam,
Dwa lata temu zrobilem trase Gdansk-Maroko Almera. Ceny paliwa sa takie jak w Polsce czyli ropa bedzie okolo 4PLN. Co do wjazdu to polecam Algeciras-Ceuta bo tam mozna zatankowac przed wjazdem do Maroka tanie paliwo ze strefy wolnoclowej. Uzywalem promu Mediterranea ale sa tez Euorferries, przeprawa trwa okolo 0.5h, info znajdziesz tu:
http://www.directferries.co.uk/algecira ... _ferry.htm

Z Tangeru do praktycznie samego Marakeszu biegnie nowka platna autostrada wiec w ciagu okolo 6 godzin mozna tam dojechac z wybrzeza.
Nie mialem zadnych specjalnych narzedzi czy czesci zamiennych. Przed wyjazdem polecam wymienic filtr powietrza i paliwa.

pzdr
Ino powiadam Ci: nie przeprowadzaj słonia przez ucho igielne z muszlą na plecach...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Podróże i Wyprawy niekomercyjne”