Korsyka

czyli wyjazdy te bliskie i te bardzo dalekie

Moderator: Misiek Bielsko

Awatar użytkownika
grzes

Kontaktowanie:

Korsyka

Post autor: grzes » pn mar 10, 2008 11:37 am

W tym roku planujemy spedzic tam 2tyg. Nigdy wczesniej tam nie bylem. Wszelkie uwagi praktyczne jesli chodzi o podroz, przeprawe promem itp mile widziane.
Co tam mozna zobaczyc wartego uwagi, jak jest z poruszaniem sie poza czarnym ?

Wstepnie przegladalem trase i w sumie nie chcialbym jechac przez Czechy, ale ominac je przez Niemcy i tylko kawalek Austrii przeciac wyszlo mi ze to 200km wiecej, odpadnie problem czeskiej policji winietek i takich tam.
Czy kawalek z Monachium przez Austrie do Wloch (Livorno) czy tam sa jakies platne tunele itp ?

chudzielec

Post autor: chudzielec » pn mar 10, 2008 12:43 pm

Ja byłem w połowie lat 90. Wrażenia super. Bilet na prom w Livorno można kupić przed samym wypłynięciem. Wydaje mi się że ze zjeżdzaniem w ostępy może być problematyczne ze wzgledu na zagrożenie pożarowe na punkcie ktorego mają chopla. Ogólnie bardzo fajne wrażenia.
Dyskoteka cysta.

Awatar użytkownika
viking
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: viking » pn mar 10, 2008 2:23 pm

Byłem tam 2 lata temu. Super tereny i piękne widoki, ale polecam raczej do jazdy motocyklem.
Poza asfalt teoretycznie nie można zjechać, ponieważ wszystko jest ogrodzone - własność prywatna lub park narodowy, który pokrywa większość Korsyki, ale jeżdżąc lokalnymi drogami wewnątrz wyspy można spotkać fajne miejsca do spróbowania swych sił.
Polecam przejazd promem z Livorno do Bastii, warto wcześniej wykupić bilet - można zaoszczędzić 100-150 euro ( www.mobylines.de lub www.corsica-ferries.co.uk), za auto 4x4 stawka jest wyższa od plaskacza.
zielone LR Disco 300 TDi '97

Awatar użytkownika
robert_smoldzino
Kontaktowanie:

Post autor: robert_smoldzino » pn mar 10, 2008 3:02 pm

Piekny kierunek, zeglowalem tam sporo przez kilka sezonow.
Przeprawialem sie z La Spezi, bo bylo taniej niz z Livorno (na busa wiec z 4x4 moze byc podobnie). Zdecydowanie lepiej wykupic bilet z gory, bo sa wielkie oszczednosci. Drog dzikich, widokowych (ale utwardzonych) na samej wyspie sporo (jezdzilismy na motorach z wypozyczalni) i jesli nie sa prywatne sa dostepne z tym, ze trza respektowac tabliczki parkow (500ojro kara).
Nie jedz tam w sezonie, tloczno dosyc. Polecalbym raczej wiosne niz jesien, bo kolory piekniejsze (nie wszystko sloncem wypalone) chociaz jesienia woda w morzu cieplejsza.
Jak nurkujesz to w Calvi jest b17 pod woda w niezlym stanie, a Isla'Ros ma caly niemiecki park maszynowy na stoku zaraz przy brzegu zepchniety pod wode.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Podróże i Wyprawy niekomercyjne”