INFO O SERBI POTRZEBNE JEST...

czyli wyjazdy te bliskie i te bardzo dalekie

Moderator: Misiek Bielsko

Awatar użytkownika
4x4piotr

Kontaktowanie:

INFO O SERBI POTRZEBNE JEST...

Post autor: 4x4piotr » czw cze 05, 2008 10:03 am

witam...jak w temacie. w zasadzie nic wyszukiwarka na ten temat nie znalazla, a wybieram sie na pojazdowke do czarnogory przez serbie wlasnie...interesuje mnie wszystko co wiecie o jezdzie samochodem przez ten kraj...z gory dzieki...piotr
...rakija za najbardziej konkretna odp :)21 murowana
ARO>Jeep>KIA>SJ>LRD200>DEF110>Korando>LRD300>NavaraD22>F-150...ewolucja?

Awatar użytkownika
Peter4x4

Post autor: Peter4x4 » czw cze 05, 2008 10:26 am

Uwaga na policje, policje i jeszcze raz policje. Stoja wszedzie i zawsze. Maja dobre auta i niezly sprzet radarowy. 50km/h to 50 km/h a nie 55km/h. Mam wrazenie ze chca w ten sposob splacic najszybciej jak sie da zakup swoich nowych samochodow.Pamietaj tez o "czeskim" sposobie lapania - na poczatku stoi cywilne auto z radarem i kamera a lapia cie nieraz dopiero po 1-2 km.
Poza tym paliwo spoko, dostepne wszedzie i dobrej jakosci - ale tankuj na firmowych stacjach, duzo objazdow i przestoi w zwiazku z budowami, ale do tego powinienes byc przyzwyczajony po jazdzie u nas. poza tym piekny kraj i ludzie cool. Ale uwazaj bo po ostatnich wydazeniach politycznych - uznanie Kosowa przez Polske , bylismy jednymi z pierwszych - stosunek do Polakow jest troche "zimny".
To na tyle
Zycie sklada sie z krotkich chwil radosci...
FJ CRUISER 4,0 V6, BMW R 1150 GS

Awatar użytkownika
busz

Post autor: busz » czw cze 05, 2008 11:41 am

Dwa razy jechałem przez serbię. Pierwszy raz to trochę ze strachem, że mi jakiś niedobitek powojenny wylezie... Ale to normalny kraj, normalni ludzie, zapchane i wąskie drogi. Prawie jak u nas.

Awatar użytkownika
Misiek Bielsko

Kontaktowanie:

Post autor: Misiek Bielsko » czw cze 05, 2008 12:19 pm

Celnicy potrafia byc nieprzyjemni, ale w porownaniu do granicy z Ukraina to i tak cud miod i orzeszki.
Tankuj na duzych stacjach, bo na jednej takiem malej zrobili nas na pare litrow :)3
Autostrada Belgrad - poludnie kraju OK. Na bramkach mozna placic karta, wiec kupowanie dinarow nie ma sensu. Stacje to samo.
Reszte juz napisano.

Awatar użytkownika
harakiri

Post autor: harakiri » czw cze 05, 2008 9:44 pm

Rozmawialismy telefonicznie ale moze innym kolegom sie przyda. Droga przez Serbie srednio ciekawa. Z Suboticy do Belgradu platna pseudoautostrada. Nudna ta droga jak flaki z olejem. Potem z Belgradu w kierunku Podgoricy tez nie za ciekawie ale za to woooolnoooo. To co wyzej uwaga na milicje. Zostalem zlapany w ta dwusamochodowa pulapke. Nie mialem drobnych wiec milicjant dostal 10 euro i myslalem, ze mnie w reke pocaluje. Eskortowal mnie z 10-15 km. Rozmienic walute !! Alternatywna droga przez BiH.Tanie paliwo. Widokowo super ale strasznie wolno z powodu waskich drog i ograniczen predkosci. Rewelacyjny ostatni odcinek tuz przed granica z Montenegro. Kreta widokowa bardzo waska serpentyna chwilami jak droga gruntowa w poblizu Ilzy :wink: a na mapie zaznaczona gruba zdaje sie czerwona kreska. Mozna tez do CG dojechac od strony Croatii - jest to alternatywa dla bogatszych kolegow ( liczne platne hajłejowe bramki) z dobrymi autami bo na chorwackich autostradach mozna zdrowo przycisnac. I tylko w przypadku duzych szybkosci ten wariant ma sens. Kiedy zaczyna sie sezon to te autostrady sa zakorkowane. W samej Czarnogorze kierowcy jezdza STRASZNIE. Wyprzedzaja na trzeciego albo na waskiej serpentynie zupelnie bez widocznosci. Naliczylismy ponad sto krzyzy w miejscach wypadkow a to jest naprawde maly kraj. Ostatnim razem utrapieniem byly pozary. Jesli myslicie, ze ktos je gasil to sie mylicie. W Czarnogorze fajnie. Nie tylko Adriatyk - inerior co najmniej rownie ciekawy. Cywilizuja sie - z plaz powoli znikaja gory smieci. Ostatnio widzielismy antysmieciowa propagande.

Awatar użytkownika
4x4piotr

Kontaktowanie:

xxx

Post autor: 4x4piotr » pt cze 06, 2008 7:38 am

...w rankingu odp to...harakiri ma juz 0,5l rakiji :)21

Awatar użytkownika
harakiri

Post autor: harakiri » pt cze 06, 2008 11:11 am

Nie chce rakii. Wole swieze figi jesli pozostane wysoko w Twoim rankingu :lol:

Awatar użytkownika
Pablos

Post autor: Pablos » sob cze 07, 2008 8:38 am

Misiek Bielsko pisze:Tankuj na duzych stacjach, bo na jednej takiem malej zrobili nas na pare litrow :)3
Z tym paliwem to chyba nagminne, bo nas też zrobili na małej stacyjce przy granicy z Macedonią :(
Mazda B2500 TD
Mazda Tribute 3.0 V6

Awatar użytkownika
pyntront

Post autor: pyntront » ndz cze 08, 2008 6:34 pm

Nas orżnęli w "hotelu".

A co do jazdy. Jechał za nami stary Passat (obszar robót drogowych, wachadeł itp. - ciekawostka, jak się zapala zielone, to od tyłu nacierają w wielkiej chmarze cwaniacy, którzy i tak wpadaja na tych, co z drugiej strony jadą na czerwonym - ogólnie bordel jak ta lala). Po chwili jechał 3 auta przed nami i wyprzedzał TIRa. A za chwilę dupnął w przepaść, bo nie opanował tego swojego rozpędzonego truchła po wyprzedzaniu. Wszystko widział Policjant, który jechał z przeciwnej strony. Zatrzymał ruch, zaglądnął w miejsce, gdzie koles spadł (moja żona też zajrzała i też nie wypatrzyła wraku - wpadł pomiędzy roślinność), a ponieważ facet przepadł bez śladu, to kazał jechać i po 3 minutach od wypadku ruch wrócił do normy... Zapewne później jakoś go wydobywali i blokowali drogę, ale dla mnie to było coś nowego - jest gość, a potem nagle nie ma, przepadł bez śladu..
Familijny niedzielny turysta.
Ciepły sik i ziew na drogę.

Awatar użytkownika
harakiri

Post autor: harakiri » ndz cze 08, 2008 9:49 pm

pyntront pisze: dupnął w przepaść, bo nie opanował tego swojego rozpędzonego truchła po wyprzedzaniu. jest gość, a potem nagle nie ma, przepadł bez śladu..
W Czarnogorze widzielismy pozar po zderzeniu Tira z cysterna. Prawie na naszych oczach sie to stalo. Mrozace moja krew to ich wyprzedzanie na waskich przepascistych drogach zupelnie bez widocznosci. Niestety nagminne.

Awatar użytkownika
Rysiu

Post autor: Rysiu » pn cze 09, 2008 12:58 pm

A może wiecie jak wyglada mozliwośc zjechania z asfaltu na bałkanach?
Czy mozna wbic się w góry i jak wyglada mozliwośc nocowania na dziko ?
Bede wdzieczyny za wszelkie info !

Awatar użytkownika
Rebeka
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Rebeka » czw cze 26, 2008 10:39 am

W Serbii odradzam zjazdy z asfaltu, Policja, Wojsko - maja takie same uprawnienia i jest mich mnóstwo, czepialscy dociekliwi i średnio uprzejmi dla turystów. Preferowana forma rozmowy to łapówkarstwo. Osobiście mam bardzo negatywne wspomnienia z tego kraju. Miejscowi bardzo uprzejmi, ale Ci którzy nam pomogli zaraz zostali zatrzymani przez Policje. I to co napisał Peter4x4, 50km i ani troszeczkę więcej, w przeciwnym wypadku zabierają dokumenty i odsyłają do sądu - masakra. Polecam drogę przez Bośnię i Hercegowinę, piękne widoki, dobre drogi i żadnych problemów.
Toyota Land Cruiser 73 "POLA"
https://www.facebook.com/Rebeka4x4

Awatar użytkownika
Peter4x4

Post autor: Peter4x4 » czw cze 26, 2008 11:10 am

A jesli juz jak napisala Rebeka BiH, to koniecznie Sarajevo. Byc tam i nie zobaczyc tego miasta to jak byc w Paryzu i nie zrobic sobie zdjecia z wieza Eiffla.
Zycie sklada sie z krotkich chwil radosci...
FJ CRUISER 4,0 V6, BMW R 1150 GS

Awatar użytkownika
Biga

Post autor: Biga » czw cze 26, 2008 11:16 am

W Serbii jest jeszcze caly czas chyba obowiazek meldunkowy przy pobycie dluzszym. Czyli jak spisz w hotelu, albo na kempingu to masz potwierdzenie. Czasami chca to dostac przy wyjezdzie na granicy. Mialem z tym kiedys duzy problem na granicy z Rumunia. Pogranicznik byl dosc stanowczy w tej sprawie i nie bylo fajnie. Oczywiscie jak tylko "taranzytem" sie przejezdza to nie ma problemu.
To co piszę jest wyłącznie moim PRYWATNYM zdaniem i nie ma związku z niczym poza tym. Jasne?

Awatar użytkownika
Rysiu

Post autor: Rysiu » czw cze 26, 2008 11:38 am

Dzieki za informacje, wybieramy sie do Abanii i nie wiem ktoredy jechac, teraz wiem ze wybiore BiH, a potem czarnogóra, z tego co pamietam to Montenegro bylo przyjazne turystom (bylem tam jakies 6-7 lat temu) myśle ze tam można bedzie zanocowac na dziko i pojechac przez góry droga nieco off-roadowa ;)

Awatar użytkownika
Rebeka
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Rebeka » czw cze 26, 2008 11:54 am

W Czarnogórze off-road jak najbardziej, piękne oliwne lasy na stokach gór, dużo szutrów, pyszna regionalna kuchnia. Przy wjeździe do kraju opłata klimatyczna za samochód 10 Euro. W BiH jak byście jechali wzdłuż jeziora Bilecko koniecznie zatrzymajcie sie w przydrożnej knajpce na regionalna zupę rybna lub świeżą rybkę.
Toyota Land Cruiser 73 "POLA"
https://www.facebook.com/Rebeka4x4

Awatar użytkownika
Rysiu

Post autor: Rysiu » pt cze 27, 2008 9:59 am

A potem w Czarnogórze jedna z najlepszych żeczy do jedzenia "jagnięcina iz pod sacza" (tak sie chyba pisze fonetycznie ;)
Jeszcze polecam w okolicy "żaba na ziaru" w Metkowaczu (to Chorwacja) pycha :D

Awatar użytkownika
4x4piotr

Kontaktowanie:

xxx

Post autor: 4x4piotr » pt lip 25, 2008 12:11 pm

...wrocil i...za rok pewnie pojade znowu, moze tym razem do turcji :roll:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Podróże i Wyprawy niekomercyjne”