CB w Czechach, Austrii, Wloszech i Francji - czy mozna ???
Moderator: Misiek Bielsko
CB w Czechach, Austrii, Wloszech i Francji - czy mozna ???
Mam pytanie co do mozliwosci uzywania CB w tych krajach.
jedziemy w dwa auta, i chcemy miec lacznasc miedzy soba, znalazlem na forum info ze w Austrii jest zabronione uzywanie CB,
jak to wyglada w praktyce ?
moga mi wsadzic mandat ?
jak w pozostalych krajach ? - Czechy bo tym tez roznie do glowy strzela...
Pisalem do PZMotu o winietki, i zapytalem o CB - odpowiedz brzmiala ze w ogole nie moge poza Polska uzywac CB...
jedziemy w dwa auta, i chcemy miec lacznasc miedzy soba, znalazlem na forum info ze w Austrii jest zabronione uzywanie CB,
jak to wyglada w praktyce ?
moga mi wsadzic mandat ?
jak w pozostalych krajach ? - Czechy bo tym tez roznie do glowy strzela...
Pisalem do PZMotu o winietki, i zapytalem o CB - odpowiedz brzmiala ze w ogole nie moge poza Polska uzywac CB...
- mawey
-
- Kontaktowanie:
Tak jak piszesz, w Austrii nie wolno. Jak jechalem na narty to mielismy zalozone CB na 2 samochody i nie bylo problemu, nikt nas nie zaczepil, ale to raczej byl fart...
Na takie cos polecam krotkofalowki, bardzo dobrze sie spisuja na krotkie odleglosci w 2 samochodach a nie ma stresu zadnego...
Na takie cos polecam krotkofalowki, bardzo dobrze sie spisuja na krotkie odleglosci w 2 samochodach a nie ma stresu zadnego...
XJ 4.0 HO, BFG MT 32", Lift 4"
"Błoto stwarza czasami pozory głebi" Stanisław J. Lec
"Błoto stwarza czasami pozory głebi" Stanisław J. Lec
- Fiba
-
- Kontaktowanie:
To mnie nieźle zdziwliliście
Dwa razy leciałem przez Austrie do Włoch plaskatym z CB na dachu i cały czas se świadomością, że można poprostu bez stresu a tutaj takie nowości.
We Włoszech na pewno również nie wolno?

Dwa razy leciałem przez Austrie do Włoch plaskatym z CB na dachu i cały czas se świadomością, że można poprostu bez stresu a tutaj takie nowości.
We Włoszech na pewno również nie wolno?
Lepszy głupiec wędrujący po świecie od mędrca ,który siedzi w domu.
Patrol Y60 2.8
Patrol Y61 2.8
Patrol Y60 2.8
Patrol Y61 2.8
Panowie jak jedziecie tranzytem przez dany kraj to policja nie czepia się, zazwyczaj używają mózgów do myślenia, bo trudno przecież żeby kierowca np. tira demontował antenę na granicy. Nie wydumałem tego z powietrza, ale gdzieś czytałem artykuł na temat CB(za cholerę nie pamiętam gdzie) praktycznie w całej europie podczas przejazdu (czy urlopu) przez dany kraj nie będą z tego robić afery. Jeśli jeździsz na miejscu to już gorzej.
Pozdrawiam! mr.miron 509-627-638
Pajero II 2.8TD SS
Pajero II 2.8TD SS
Co nie zmienia faktu, że nadal używasz zabronionego CB.Wiechu pisze:do komunikacji między dwoma autami ( krótki zasięg ) możesz wrzucić antenę do środka. Tak po prostu.
Przetestowane i działa. Nawet na takiej krótkiej, 0,5m.![]()

Bo zakaz dotyczy używania CB a nie wożenia anten na dachach

Uaz and GR Y61
Jadąc przez Austrię na początku lipca od razu mnie dopadli za prędkość i pomimo założonej półtora metrowej anteny da dachu nikt sie nie przyczepił. Przez cały pobyt we Włoszech miałem założoną antenę i też nik nic nie powiedział. Polacy na CB za granicą raczej mało rozmowni są.
Suzuki Grand Vitara / Suzuki Jimny
http://magia-modelarstwa.blogspot.com/
http://magia-modelarstwa.blogspot.com/
CB w Austrii
Czytałem w Auto Świecie że w Austrii jest dozwolone CB ale jednozakresowe. Nie pamiętam jakiego zakresu to dotyczy. Większość CB używanych w Polsce ma AM i FM, czyli te sa niedozwolone. I o ile dobrze zrozumiałem tego dotyczy zakaz. W Szwajcarii można używać CB pod warunkiem że ma się licencję lokalną. Czyli w praktyce jest to zakazane. Być może że w innych krajach też można uzywać CB pod warunkiem że itd. Czy macie jakieś informacje na ten temat ?
W austrii dozwolone jest FM - zakaz posiadania dwuzakresowego AM/FM. To tak oficjalnie
Co do mało rozmownych rodaków za granicą - a jaki kanał miałeś nastawiony. Bo tak jak w Polsce 19 to za granicą kanał 28.
A poza tym po co bez sensu paplać non stop.
Co do mało rozmownych rodaków za granicą - a jaki kanał miałeś nastawiony. Bo tak jak w Polsce 19 to za granicą kanał 28.
GR Y 60 2,8 IC - Long, TJM + 2" (75, 200 kg)
http://www.kajmanoverland.pl
http://www.kajmanoverland.pl
Stojąc na włoskiej autostradzie w korku, z nudów przelatywałem sobie przez wszystkie kanały. Na większości gadali PolacyCajman pisze:W austrii dozwolone jest FM - zakaz posiadania dwuzakresowego AM/FM. To tak oficjalnie

Nie powiem, żeby byli mało rozmowni

Uaz and GR Y61
- wojtek_kom
-
drobne sprostowanie:keler pisze:Radio CB pracuje w paśmie amatorskim i w całej europie jest dopuszczone, jedyne co, to np. Włosi i Francuzi pracują tzw "5" a nasze radia stoją w "0" ale to niczego nie zmienia.
CB, nie pracuje w paśmie amatorskim lecz obywatelskim, jest to wycinek segmentu pasma 27 Mhz, które z pasm amatorskich (odnośnych dla słuzby amatorskiej) jest wyłączone.
CB, nie jest dopuszczone w całej Europie, a jego legalne użytkowanie podlega regulacjom poszczególnych państw.
Częstotliwość pracy i jej zakres również określają przepisy szczególne dla odnośnych państw.
Predator 110 Td5, Deflorator 90 300Tdi
Ja znalazłem kiedyś taką listę:darkman pisze:CB, nie jest dopuszczone w całej Europie, a jego legalne użytkowanie podlega regulacjom poszczególnych państw.
Częstotliwość pracy i jej zakres również określają przepisy szczególne dla odnośnych państw.
http://www.sinad.pl/web1/abc.php?s=poradnik&sp=ur10