południowe Włochy

czyli wyjazdy te bliskie i te bardzo dalekie

Moderator: Misiek Bielsko

adamg
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

południowe Włochy

Post autor: adamg » śr sie 06, 2008 5:03 pm

Szukam informacji o tym gdzie jest ciekawie i na co uważać podczas wypadu terenowka do poludniowych Wloch.

Wszelkie przydatne informacje beda przydatne :-)
Napiszcie czy ktos byl, jakie wrazenia, jak jest z biwakowaniem i kempingami, itd. itp.
Moze po drodze jest cos co wypada zobaczyc?

Pojedziemy pewnie pod koniec wrzesnia na jakies 3 tyg w sumie wiec troche czasu bedzie.
L200 - sprawdźmy co potrafi ...

Awatar użytkownika
busz

Post autor: busz » śr sie 06, 2008 6:14 pm

Od Rzymu w dół - nie przestrzegają żadnych przepisów drogowych (łącznie z policją i pieszymi). Jeżdżą i przechodzą na czerwonym. Rzym bardzo słabo oznakowany, jak wjedziesz w miasto bez gps możesz mieć trudności. Bardzo duża obwodnica, jak pomylisz zjazdy to możesz nadłożyć mnóstwo drogi.

W Neapolu na targach mnóstwo bardzo utalentowanych oszustów, lepiej od nich nie kupuj. Lepiej nie wchodź w boczne ulice - ludzie jak z Ojca chrzestnego będą Ci się dziwnie przyglądać.

Byłem też pod koniec września - może bardzo ciepłe, na dzikich plażach zero tłoku. Koniecznie obejrzyj Amalfi i Positano. Jedź wzdłuż wybrzeża, super widoki.
Lepiej korzystaj z autostrad, bo jadąc bocznymi co kawałek jakaś pipidówa, w której tracisz pół godziny albo korek. Nie wlecz się lewym pasem, bo strasznie zirytujesz innych.

adamg
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

włochy

Post autor: adamg » śr sie 06, 2008 9:03 pm

ja to mysle pojechac nawet dalej, do Craco,
http://www.panoramio.com/map/#lt=40.380 ... =4&k=2&a=1
powinno byc ciekawie
ale sugestie wezme pod uwage :-)

z tego co piszesz to wnioskuje ze jechales od strony zachodniej polwyspu, wracales druga strona? taka sama sytuacja?

jak z noclegami?

Awatar użytkownika
margod

Kontaktowanie:

Post autor: margod » śr sie 06, 2008 9:18 pm

a pizzy nigdzie tak dobrej nie jadłem jak na południu :cry: . Poza sezonem na plaży pustki. Generalnie bajka. Jest tylko problem z porozumieniem się z włochami, bo nawet w hotelach zdarza się, że nie mówią po angielsku.

Awatar użytkownika
blizzard
Kontaktowanie:

Post autor: blizzard » czw sie 07, 2008 11:08 am

Całe południe jest fajne (Kalabria), warto podjechać do Tropea i plaże Capo Vaticano. Wnętrze to góry i cudne widoki.

A co do bezpieczeństwa to zdecydowanie lepiej niż w Polsce. Tylko przepisów ruchu drogowego nie ma co stosować. Najłatwiej machnąć ręką przez otwarte okno to ci dają przejechać, zwłaszcza jak masz obce tablice. :)
był Jimny, jest KZJ95
KLUB SUZUKI

Awatar użytkownika
Gorg
Kontaktowanie:

Post autor: Gorg » pt sie 08, 2008 7:46 am

Akurat co do Neapolu to informacje z tych wakacji są takie aby go omijać. Radzili mi tak poznani w drodze holendrzy, polscy tirowcy i włosi u których mieszkalismy na Sycyli. Utrata bagażu i samochodu jest tam podobnież bardzo prawdopodobna. Życia nie odbierają ale mogą obić. A do tego mają teraz problemy ze smieciami.
Suzuki Grand Vitara / Suzuki Jimny
http://magia-modelarstwa.blogspot.com/

adamg
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: adamg » pt sie 08, 2008 9:52 am

ja to w sumie bardziej na kontakt z natura sie nastawiam, widoczki, morze, winko, plaza, itd, itp
przydalo by sie info o ichniejszych rezerwatach i prakach narodowych

co do miast to moze nawet Rzymu nie zwiedzimy ;-)
no moze tak przejazdem, z samochodu ....

Awatar użytkownika
Balu-Balu

Kontaktowanie:

Post autor: Balu-Balu » pt sie 08, 2008 10:29 am

Nie bierz przyczepy bo Cię autostrady zjedzą. Dogi porównywalne z niemieckimi ale gorzej oznakowane. Byłem w Ankonie, środek półwyspu, po drugiej stronie niż Rzym. W Rzymie sprzedawcy uliczni naciągają ale można i trzeba targować!!!! Uważaj na skutery, jeżdżą w poprzek, do tyłu i jak im pasuje, kierowcy samochodów z dwóch pasów zrobią trzy :D Tak jak poprzednicy pisali, we wrześniu woda nadal ciepła, nie ma tłoku a na plażach stoi pełno sprzętu plażowego więc nie trzeba nosić leżaków. :D Mi osobiście pizza włoska nie smakowała ale to rzecz gustu. W Wenecji wali od wody, nie zaskoczyła mnie mile. W folderach pokazują to co chcielibyśmy oglądać a rzeczywistość jest inna. Są też bardzo ładne miejsca do zwiedzania, jest co oglądać i podziwiać. Znajdź jeszcze "La Grote" w okolicach Ankony, jakieś 80 kilometrów na zachód. Piękna grota udostępniona publiczności, wielka i zachwycająca swoim wyglądem oraz wielkością. Polecam również zwiedzić księstwo San Marino (piękne uliczki i widoki) i park "Miniatura Italia" z miniaturowane najładniejsze miejsca i budowle Włoch łącznie z Wenecją po której można popływać :D O Watykanie też wspomnę, tego nie można ominąć.
Mówię co myślę, robię co mówię, już nie jem co lubię.
"nullo retentus impedimento"

Awatar użytkownika
TomaszRT

Post autor: TomaszRT » pt sie 08, 2008 10:39 am

Balu-Balu pisze:Znajdź jeszcze "La Grote" w okolicach Ankony, jakieś 80 kilometrów na zachód. Piękna grota udostępniona publiczności, wielka i zachwycająca swoim wyglądem oraz wielkością.
Jak w tym klimacie to jeszcze Grotte di Castellana nieopodal Bari.
'częściej patrzę się na wschód, chyba tam patrzę od zawsze...'

Awatar użytkownika
czaya
Kontaktowanie:

Post autor: czaya » pt sie 08, 2008 11:00 am

Południa Włoch nie znam, więc nie pomogę, ale szukaj raczej małych miejscowosci, bo to one tworzą klimat Włoch.
w Italii byłem pewnie z 10 lat temu, ale to co wtedy mnie zachwyciło to właśnie prowincja.
Do Wenecji wpadnij koniecznie, ja byłem kilka razy i za każdym podobało mi się coraz bardziej, ale jak wyżej, piaza san marco, most westchnień, to wszystko fajne, przez chwilę, zapuść się głębiej, zgubić sie nie zgubisz, bo co jakiś czas są drogowskazy dla turystów.
Rzym, można "zrobić" w jeden dzień - tak zaliczyłem Rzym za pierwszym razem, szczerze mówiąc jakoś mnie nie urzekł, ale wróciłem jeszcze dwa razy i było lepiej...chociaż przyznam że jest w Europie kilka fajniejszych stolic ;)
Skutery jeżdżą jak chcą, ale zwróć koniecznie uwagę na betonowe bariery odgradzające pasy na autostradzie, a konkretnie na wysokość na jakich są ślady opon :)
z Carabinierami się nie dyskutuje, mają wysokie buty i długą broń.
pizzy szukaj w knajpach dla lokalesów a nie dla turystów - to dotyczy wszystkiego co związane z jedzeniem i piciem.
a z picia to kup koniecznie dzieciakom gelattino bo dobre i zdarza się w śmiesznych kolorach.
jak chcesz wody, to w okolicach (chyba) Viterbo ( a może to prowincja Viterbo) masz Lago di Bolsena, niby jezioro, ale ma zaje.biście czarny piasek.
niedaleko masz małą miejscowość Vitorchiano - miasteczko na skale jakich sporo w tamtej okolicy, ale to jest super pozbawione turystów - mieszkaliśmy tam przez kilka dni - fajne miejsce.

adamg
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: adamg » pt sie 08, 2008 12:22 pm

no to sie sypnelo pomyslow .... trzeba bedzie posiedziec przy necie i pobadac co gdzie lezy i jakos trase ulozyc na 2 tygodnie

co do miast typu Wenecja to juz zaliczylem samolotowo, tak samo jak okolice Padwy,
no i wrazenia z Wenecji moge potwierdzic - troche capi z kanalow, ale tak poza tym to ciekawie, tyle ze chyba gora dwa dni mozna posiedziec

duze miasta - generalnie ok, mozna pozwiedzac dzien, gora dwa - ale na drugi to juz mi sie nudzi i albo bym posiedzial przy browarku lub winie w jakims lokalnym pubie albo uciekl poza miasto

w kazdym razie dzieki za sugestie z tymi maly miasteczkami - sprawdze gdzie to lezy

ODPOWIEDZ

Wróć do „Podróże i Wyprawy niekomercyjne”