Dzieci

czyli wyjazdy te bliskie i te bardzo dalekie

Moderator: Misiek Bielsko

AniaK
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Dzieci

Post autor: AniaK » śr wrz 10, 2008 1:20 pm

Witam,
mam dylemat, co zrobić z moim dwulakiem :-? , ma ktoś z Was takiego małego bąbla i ma zamiar brać go w teren, bo im bliżej imprezy tym mam więcej wątpliwości :cry:
Ratunku ludu

pozdrawiam Ania :)

Awatar użytkownika
chiquito83

Post autor: chiquito83 » śr wrz 10, 2008 1:48 pm

use condoms :)21

Awatar użytkownika
alfik

Post autor: alfik » śr wrz 10, 2008 2:00 pm

Moja córka ma 2,5 roku, a auto oczywiście w "teren" nie jeździ jedynie jakieś polne drogi.

Mimo, że mała jest świetną towarzyszką podróży i 300-500 kilomentrów z nią to nie problem (nawet bez mamy) to już na dziurawej polnej drodze zaczynają się reklamacje, że "tsensie". Jak śpi, to OK, pod warunkiem, że jestem bardzo ostrożny i uważam, by jej główka nie latała co oznacza pełzanie.

Uważam, że w tym wieku wytrząsanie w samochodzie to żadna atrakcja dla dziecka, przy ostrożności może ono takie przygody wytrzymać, ale tylko jeśli to konieczne. Dzieci są jednak rózne - jedne lubią jak się nimi majta, a inne nie.

Ponieważ dziecko siedzi zwykle z tyłu (a tam trzęsie bardziej) i wysoko w foteliku (więc buja) i jest małe (więc w stosunku do rozmiarów oscylacje są większe) to ma gorzej.

Liczę na to, że za parę lat, kiedy i dziecko i samochód będą starsze będzie z tego zabawa, ale teraz nie. Jak usłyszę "tata, dawaj po błocie" to będę wiedział, że już czas. Na razie fajny jest placyk zabaw, zoo, basen.

Na razie Marynka wie gdzie jest silnik, hamulce, koło zapasowe (u mnie pod podwoziem) i bez pomocy wchodzi z ziemi do fotelika, a na dobranoc prosi "opowiedz o zmienianiu koła" :)

Ze zmiany Alfy na Ssangyonga wyraźnie się ucieszyła, między innymi dlatego, że to auto znacznie słabiej przyśpiesza i więcej widać przez okno.
Była Alfa 4x4, było Pajero, są Ssangyong i Subaru

Awatar użytkownika
JarekK
Kontaktowanie:

Re: Dzieci

Post autor: JarekK » śr wrz 10, 2008 2:07 pm

AniaK pisze:Witam,
mam dylemat, co zrobić z moim dwulakiem :-? , ma ktoś z Was takiego małego bąbla i ma zamiar brać go w teren, bo im bliżej imprezy tym mam więcej wątpliwości :cry:
Ratunku ludu

pozdrawiam Ania :)
z tego co pamiętam był jakiś wiek do którego dziecko miało zbyt słabe mięśnie karku więc powinno się unikać nadmiernych wstrząsów. Pogadaj z pediatrą

Awatar użytkownika
PaveL
Kontaktowanie:

dziecko

Post autor: PaveL » śr wrz 10, 2008 10:57 pm

A mój 2,5 letni synek uwielbia jazdę w terenie. Później przez kilka dni nie chce wsiadać do osobowgo samochodu. Z tym że twardego mam chłopaka. Bardzo mocno się trzyma, a jak już się uderzy, to tylko stęknie. I chce więcej :)
Wszystko zależy od dziecka. Jak lubi i nie boi się, to czemu nie? Dla bezpieczeństwa można założyć na szyję "rogalik" do spania.
była Vitara JLX 1.6 16V 97r.

Awatar użytkownika
Jaaareeek !

Post autor: Jaaareeek ! » śr wrz 10, 2008 11:10 pm

uważam, że dzieci w teren, poza kompletnym lajtem, turystyką lub imprezami typowo pod dzieci, zabierać się nie powinno.

cornetto

Post autor: cornetto » czw wrz 11, 2008 12:03 am

Co do nudności u dziecka to masz na długie podróże aviomarin. Dla takiego bąbla koło 2 lat to pół tabletki. Ja kiedyś w drodze do chorwacji 3i4 latkowi zapodałem po tabletce. Było fajnie. Spały 7 godzin non stop. Az zacząłem się martwić co się z nimi dzieje.
Aco do mięsni karku( jestem ortopedą co prawda dorosłych) to rzeczywiście proporcjonalnie dzieci mają głowę większą w stosunku do ciała ale też ich kręgosłup jestmniej podatny na przeciążenia.
niemniej takiego 2-3 latka na jakąś extremę bym chyba nie zabierał bo to jednak chyba jest dla niego po prostu nudne

Awatar użytkownika
bert

Kontaktowanie:

Post autor: bert » czw wrz 11, 2008 1:13 am

no tak... dzis na tylnych siedzeniach jest niebezpiecznie... kiedys bylo po prostu wesolo /to tak cytacik z pewnej opowiastki co bylo kiedys a co jest dzis/
moj obecnie 20 letni syn, pierwsze ofroldy zaliczyl byl w wieku miesiecy 7, byl to kilkutygodniowy pobyt na mazurach w krzakach. Od tamtej pory rok rocznie robil tysiace km w czasie wedrownych ofroldowych wakacji.
Robi to nadal - teraz za kiera, ciagle jest to dla niego zabawne i przyjemne /nie pisze tu bron boze o katowaniu jednej kaluzy czy pomykaniu w kolko po piaskowni bo to go nudzi.
Zatem da sie. Oczywiscie wowczas bylo latwiej, od chocby dlatego, ze zamiast siedziec w foteliku mlody mial od tylnej klapy po przednie siedzenia swoiste wyrko. Lezal tam lub siedzial, bawil sie /mial tam sterty zabawek/jak chcial to rysowal, czesto gesto urzedowal tam rowniez z dwoma duzymi psami /podhalan i wilk/
Oczywiscie, gdy mial kilka miesiecy czy kilka pierwszych lat nie moglem pozwolic sobie na udzial w imprezach gdzie gorzala lala sie do rana /zreszta teraz tez sobie nie pozwalam bo... nie lubie/, czy ryczaly "muzyczne kawalki".
Zatem spedy i koncerty ofroldowe to nie najlepszy pomysl dla malego dzieciaka, ale turystyka ofroldowa jak najbardziej, tylko dzieciak musi miec co robic, a opiekunowie musza miec dla niego uwage.
Zreszta podobnie bywa na zaglach i tez sie da.
Pzdr
Norbert J. Zbróg
ludzie brną w wojny prowadzeni metodami wypróbowanymi przy sprzedaży podpasek i proszku do prania

Awatar użytkownika
Misiek Cypr

Post autor: Misiek Cypr » czw wrz 11, 2008 7:07 am

Bercie,
W pelni sie zgadzam z Toba.

Moj synek ma 2.5 roku niecale i od 4 miesiaca z nami jezdzi na wyprawy. Nie jezdzimy z nim jednak po niczym wiele gorszym od zwyklego szutru, z racji latania malucha i jego glowy w foteliku. Teraz juz mniej ostroznie, ale wczesniej jak z jajkiem, a nawet ostrozniej.

Dzis chlopak uwielbia jezdzic Padzerro i nie chce missianem, bo to Micra.

Robimy czeste postoje, cala grupa aut robi to z nami i mlody zawsze ma jakies atrakcje.

Dzis juz nie wsiadze do auta, zanim nie zidentyfikuje w nim pod maska:
1 interkurera
2 akuratorra
3 abeesu
4 fitra powietrza
5 pompy wspomagania co kreci
6 chlodnicy
7 silnika

Jazda w terenie z maluchem musi mu sie kojarzyc z atrakcja, a nie siedzeniem w foteliku i rzucaniem na boki godzinami. Pokazcie mu jakies ciekawe dzrzewo, robaczka, kretowisko, rzeczke, czy slady jakiejs zwierzyny. Bedzie sie dobrze bawil, jak do tego dolozysz jakas opowiesc.
Obecnie park maszyn nie zawiera 4x4
513549044

Awatar użytkownika
seburaj

Post autor: seburaj » czw wrz 11, 2008 9:53 am

Jaaareeek ! pisze:uważam, że dzieci w teren, poza kompletnym lajtem, turystyką lub imprezami typowo pod dzieci, zabierać się nie powinno.
dobrze gada Jarek
ale chyba nie po myśli autorki wątku - bo ona na siłę oczekuje poparcia na zasadzie "bierz dzieciaka, nie przejmuj sie, będzie to uwielbiał" :lol:

sam mam syna w wieku ponad cztery lata i mam mieszane odczucia - choc spędziliśmy razem dwa tygodnie na "turystyce wyprawowej" na suwalszczyźnie i było fajnie - ale praktycznie caly program i detale oraz harmonogram wyjazdu nalezy przygotowac pod dziciaka...

uważam, ze wozenie dwulatka na siłe to robienie mu krzywdy a sobie dobrze - i jako takie jest objawem egoizmu ot co 8)

PS Jarek, laskę jakąś fajną widziałem powożącą Twoim gejowozem ostatnio - to żona czy kochanka ?? :)21
robok rzępoli w harapuciu

CZOBI
Kontaktowanie:

Post autor: CZOBI » czw wrz 11, 2008 10:54 am

maja chlopaki racje po calosci!

zdecydowanei latwiej/bezpieczniej objechac z maluchami swiat dookola niz zafundowac im horror na nowoczesnym polskim rajdzie "no brain kilernia" gdzie cisnieniowcy na simexach wyprzedzaja sie po dachach bo nagroda jest tmax za 300zata.

bardzo fajnie wciagac dzieci w nasze pasje ale jest jeszcze cala reszta tematu. gdzie jedziesz, z kim i w jaki sposob.
musisz zdecydowac sama.

Awatar użytkownika
Darek...
Kontaktowanie:

Post autor: Darek... » czw wrz 11, 2008 11:37 am

Z dzieciakami można śmigać ale pod warunkiem ,że starannie dobierze się towarzyszy podróży – takich co to uszanują i zrozumieją ,że z maluchami trzeba inaczej (częstsze postoje , wolniej bo usnęły itp.)
Pamiętajmy też o tym ,że „kij ma dwa końce” i możemy stać się kulą u nogi dla całej ekipy.
Polonez Quattro GG 1715477
http://www.4x4.szczecin.pl

Awatar użytkownika
Misiek Cypr

Post autor: Misiek Cypr » czw wrz 11, 2008 12:25 pm

W takim razie musze pochwalic swoja ekipe, publicznie:
Domino team
Sasiedzi
Generaly
Roger, Rafal, Marek, Claudiu, Piotr

Nigdy nie uslyszelismy ze chca jechac dalej, a wrecz sami wymyslaja czym zabawic naszego Lolka.

:)2

Zycze i Wam wszystkim forumowiczom takiej ekipy przyjaciol.

A w ciezki teren maluch sam bedzie wiedzial kiedy jechac i nie omieszka Wam tego powiedziec, wrecz do tego zmusic...
Obecnie park maszyn nie zawiera 4x4
513549044

Awatar użytkownika
alfik

Post autor: alfik » czw wrz 11, 2008 3:42 pm

To potwierdzę - musi być ciekawie - raz przeniosłem fotelik n przedni fotel i była zupełnie inna jazda. Zabawa w worek ziemniaków w ładowni nie bawi. Dlatego wierzę w to, co napisał Pavel. I popieram inną wypowiedź - że z dzieckiem trzeba planować pod dziecko.
Była Alfa 4x4, było Pajero, są Ssangyong i Subaru

Awatar użytkownika
seburaj

Post autor: seburaj » pt wrz 12, 2008 9:38 am

taaa, przenoś w terenie fotelik na przedni fotel jak masz tak poduszkę powietrzną... taaa

Awatar użytkownika
PaveL
Kontaktowanie:

Post autor: PaveL » pt wrz 12, 2008 1:41 pm

sebastian dziurdzik pisze:taaa, przenoś w terenie fotelik na przedni fotel jak masz tak poduszkę powietrzną... taaa
Poduszka jest zabójcza w połączeniu z najmniejszym fotelikiem, montowanym tyłem do kierunku jazdy. Z noworodkiem chyba nikt się nie wybiera w teren.
była Vitara JLX 1.6 16V 97r.

Awatar użytkownika
JarekK
Kontaktowanie:

Post autor: JarekK » pt wrz 12, 2008 1:48 pm

PaveL pisze:
sebastian dziurdzik pisze:taaa, przenoś w terenie fotelik na przedni fotel jak masz tak poduszkę powietrzną... taaa
Poduszka jest zabójcza w połączeniu z najmniejszym fotelikiem, montowanym tyłem do kierunku jazdy. Z noworodkiem chyba nikt się nie wybiera w teren.
tylko z tego co wiem fotelik przodem do kierunku jazdy nie może być zamontowany na przednim siedzeniu - zresztą nawet jeśli by mógł miałbym opory przed sadzaniem dziecka na tzw. miejscu dla samobójcy

Awatar użytkownika
Jaaareeek !

Post autor: Jaaareeek ! » pt wrz 12, 2008 10:19 pm

sebastian dziurdzik pisze: PS Jarek, laskę jakąś fajną widziałem powożącą Twoim gejowozem ostatnio - to żona czy kochanka ?? :)21
nie moim, Jej
:)21
Żona, własna

Awatar użytkownika
kjablonski

Post autor: kjablonski » pt wrz 12, 2008 10:25 pm

Jaaareeek ! pisze:
sebastian dziurdzik pisze: PS Jarek, laskę jakąś fajną widziałem powożącą Twoim gejowozem ostatnio - to żona czy kochanka ?? :)21
nie moim, Jej
Żona, własna
fajna laska :)2

Awatar użytkownika
sebaska

Kontaktowanie:

Post autor: sebaska » pt wrz 12, 2008 11:42 pm

Pytanie jakiej imprezy?

Nasza Lena w wieku 7 miesięcy objechała dookoła Kaukaz.
http://niemowlak.kaukaz.net
W paru imprezach lajtowo-towarzyskich (bezciśnieniowych) też brała udział.

Na ostatniej imprezie była wprost zachwycona -- "taka duuuża piaskownica" (p. Błędowska) w sam raz dla półtorarocznej dziewuchy.

Przy dłuższych trasach oczywiście trzeba brać pod uwagę jej rytm, jak śpi to nie budzić, jak się nudzi to dać nieco odpocząć.

pzdr
\Sebi
If you can't do it right do it left!
Niva 1.7mpi
http://www.tajga.org + http://www.kaukaz.net

Awatar użytkownika
seburaj

Post autor: seburaj » sob wrz 13, 2008 9:49 pm

sebaska pisze:Pytanie jakiej imprezy?

Nasza Lena w wieku 7 miesięcy objechała dookoła Kaukaz.
http://niemowlak.kaukaz.net
oprócz tego, ze zapewne jestes z tego dumny to co ?
nie róbmy z patologii normy, jak mawiał pewien mój kolega :lol:
jasne, że sie da, tylko niemowlakowi umiarkowanie wisi czy jest trżesiony w wózku - czy na leżąco w samochodzie... ale juz dwu-trzylatkowi mniej :-?

Awatar użytkownika
grzes

Kontaktowanie:

Post autor: grzes » pn wrz 15, 2008 9:03 pm

Moi przejechali z nami za ostatnie 4 tyg. prawie 8tys km.
Objechalismy Transpolonie i potem polnocna Korsyke. Madzia ma 2,5 a Maciej prawie 4,5. Problemow zadnych nie bylo, jednak oni to zaprawiona ekipa, choc czasem jak chlopaki pisza mialem dylemat czy nie robie niczego na sile bo jezdza od dosc dawna z nami. Ale po hasle ze idziemy na plaze... a dzieci na to ze one wola na wycieczke, to mnie "szczena opadla" zonie rowniez no i pojechalismy na plaze, ale taka dostepna dla 4x4, czyli fajny dojazd i byli zadowoleni.

Wszystko zalezy od dzieci, rodzicow i nastawienia jednych i drugich.. wiadomo ze przeprawowki z dzieckiem malym nie zaliczysz..

Awatar użytkownika
kjablonski

Post autor: kjablonski » pn wrz 15, 2008 10:10 pm

tak tak.... zabieramy dzieci w teren a potem na lekcji pani pyta " jakie słowo znasz na a " i pada odpowiedz AT-ki :lol:

Awatar użytkownika
pyntront

Post autor: pyntront » śr wrz 17, 2008 7:47 am

Ania, jak małe po wycieczce?
Familijny niedzielny turysta.
Ciepły sik i ziew na drogę.

terraplane
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: terraplane » śr wrz 17, 2008 8:39 am

cornetto pisze:Co do nudności u dziecka to masz na długie podróże aviomarin. Dla takiego bąbla koło 2 lat to pół tabletki.
Według ulotki aviomarin przeznaczony jest dla dzieci od lat 5. Nigdy nie podałbym go 2-latkowi.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Podróże i Wyprawy niekomercyjne”