Ukraina-Rumunia 21-wyjazd!

czyli wyjazdy te bliskie i te bardzo dalekie

Moderator: Misiek Bielsko

NIKO
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Ukraina-Rumunia 21-wyjazd!

Post autor: NIKO » sob sie 15, 2009 10:51 am

Witam Wszystkich Podróżników! Mam dla Państwa propozycję wyjazdu przez Ukrainę do Rumuni. Wyjazd zaplanowałem wraz z moim Przyjacielem na 21 Sierpnia tj piątek ale nie wykluczone ,że uda się wyjechać dopiero w sobotę tj.22,08. Dysponujemy samochodem uzbrojonym w M/Tki i jakąś tam wyciągarkę. Przewidujemy wyjazd na 3,4-załogi. Może akurat ktoś z Was planował zobaczyć te tereny w tym terminie? Bliższe szczegóły trasy przejazdu na chwilę obecną nie są przez nas samych do końca ustalone więc przy piwie i mapie możemy ustalić to wspólnie. Pozdrawiam czekając na odp. z Waszej strony!

Awatar użytkownika
h0MER

Kontaktowanie:

Re: Ukraina-Rumunia 21-wyjazd!

Post autor: h0MER » ndz sie 16, 2009 9:42 pm

tez jedziemy do rumunii oraz bułgarii w tym samym terminie.
wyslalem prywatną wiadomosc...
Nissan Patrol 2.8 TD GR Long 33"
GrupaWschodu.pl

Awatar użytkownika
h0MER

Kontaktowanie:

Post autor: h0MER » pn wrz 07, 2009 10:48 am

no i po!
był pełen wypas... az nawet górzyste greckie wybrzeża stały się nieplanowanym celem :D
GrupaWschodu.pl

Awatar użytkownika
et

Post autor: et » pn wrz 07, 2009 6:36 pm

h0MER pisze:no i po!
był pełen wypas... az nawet górzyste greckie wybrzeża stały się nieplanowanym celem :D
....dobra,dobra.opisz choć troche trasy i daj pare fot..bo nikt nie uwierzy :D :)21
StaryRower

Awatar użytkownika
h0MER

Kontaktowanie:

Post autor: h0MER » wt wrz 08, 2009 8:00 am

jak się ogarnę to będą i fotosy i jakaś krótka relacja
większą relacje moze wstawi kuba który generował dziennik podróży :)
GrupaWschodu.pl

Awatar użytkownika
h0MER

Kontaktowanie:

Post autor: h0MER » pt paź 02, 2009 7:21 am

Dla potomnych kilka słów :)
Więc tak:
Dwutygodniowa wyprawa w góry tj. mój Patrol long z 4os załogą oraz Nikodema Toyota LC z 2os zaowocowała obfitszymi doznaniami.
Wpadliśmy na Ukrainę. Nikodem przejechał. Kolejki kilkugodzinne jak to juz pewnie każdy wie. Ja wrócilem też stojąc w kolejce bo nie znaleźliśmy nr na ramie i pojechaliśmy przez Węgry.
Cel -> Maramuresz
W Maramureszu 2 dni. Częśiowo połoninami i bezdrożami. Poprostu pięknie. Każdy musi tam być! W Baia Mare skręcamy w lewo takim odstającym na północ wyszczególnionym obszarem zabudowanym. Poprzez wioskę Faritza kierujemy się na północ. Tam trochę pobłądziliśmy widząc więcej niż chcieliśmy :) Londujemy na wesołym cmentarzu. Stamtąd na prawo na kolejne pasma.

Następnie delta Dunaju w Rumunii. Juz za 100E można wynająć całą łódź na 10 os lub więcej włącznie z kapitanem. Płyniemy deltą jakieś 4h. Trasy jednak mało ciekawe od razu mówię. Widziano Kormorana, Pelikana, Czaple i nie wiele więcej.
Wzdłuż wybrzeża morza Czarnego Rumunii i Bułgarii mało miejsc ciekawych. W Rumunii fajna plaża klimatów woodstockowych w Vama Veche gdzie pełno młodzierzy i knajp z sofami na plaży :)
W Bułgarii natomiast jedynie utrafiliśmy ciekawą zatokę na cyplu tuż za granicą przy Balgarevo (http://maps.google.pl/maps?f=d&source=s ... oramio.all)
Na samym cyplu fajne ruiny.
Chcąc zwiedzić wybrzeże proponuję prześledzić zdjęcia na google maps by wyłapać ciekawe zakątki bo jest ich naprawdę niewiele.
Fajny odcinek offroadowy na Bułgarii wyczaiłem wzdłuż wybrzeża odcinkiem gdzie nie ma drogi. W połowie drogi między Obzor a Banya skręcamy w stronę morza w lewo i jedziemy na koniec. Tam jest baza wojskowa. Przed nią gęsta sieć dróżek szutrowych we wsi. Wybieramy tą właściwą i lecimy wzdłuż wody aż do Sveti Vlas. Tam już niespodzianka w postaci wielkich hoteli :)
Polecamy Nesebar - stare miasto tuż za rogiem oraz Sozopol.

Stamtąd polecieliśmy prosto do Grecji wzdłuż granicy z Turcją. Ją omijamy z uwagi na wizy ponoć po 10-15$ i zieloną kartę wartą 300-400zł.
Aleksandropoli. Nocleg na plaży przy lotnisku i później poprzez centrum kierujemy się na Makri i Mesimvria.
I zaczyna się offroad wzdłuż morza Egejskiego. Piękne skaliste wybrzeże gdzie warto zatrzymać się co krok!

Powrót poprzez Bukareszt, trasą Transfogaraską w okolicy Sibu.

a oto zdjęcia:

http://picasaweb.google.pl/hommeer/Wypr ... adDwaMorza#

!!!
GrupaWschodu.pl

Awatar użytkownika
Darek Palmowski

Kontaktowanie:

Post autor: Darek Palmowski » pt paź 02, 2009 10:40 am

Fajne fotki :)2 , fajne miejsca (niektóre znane) :)2 , fajne autka (marki też nie obce) :)2 . Gratuluję wyprawy :)2 .
Jeszcze kilka wyjazdów i zacznę się nazywać Antoni Szalik, czy jakoś tak...

www.ironoffroad.pl

ODPOWIEDZ

Wróć do „Podróże i Wyprawy niekomercyjne”