Wzdłuż wschodniej Afryki

czyli wyjazdy te bliskie i te bardzo dalekie

Moderator: Misiek Bielsko

timeless
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Wzdłuż wschodniej Afryki

Post autor: timeless » ndz lis 22, 2009 5:44 pm

Wyjeżdżamy z Poznania do Kapsztadu. Wyjazd między 18 a 20 grudnia. I etap do konca lutego do Tanzanii. Tam samochód zostanie. Trasa Turcja Syria Jordania Egipt (lub Arabia Saudyjska jeżeli się uda) Sudan Etiopia Kenia Tanzania.
Jedziemy w jeden samochód. Jeżeli ktoś ma ochotę dołączyć to zapraszamy.

Dla poważnie zainteresowanych podaje telefon +48 508 162 507. Nie będę się rozpisywał na temat wyprawy na forum z braku czasu.

Pozdrawiam

Przemo

Awatar użytkownika
h0MER

Kontaktowanie:

Re: Wzdłuż wschodniej Afryki

Post autor: h0MER » czw lut 04, 2010 2:04 pm

jak wrócicie to prosiłbym o konkretne szczegóły jak wyglądają aktualnie przejazdy przez Syria Jordania i Egipt.
Ile trzeba zostawić kasy by nie zestrzelili i jak wyglada sprawa wiz.
Nissan Patrol 2.8 TD GR Long 33"
GrupaWschodu.pl

Awatar użytkownika
Mikado

Post autor: Mikado » pt lut 05, 2010 5:59 pm

nie wiem czy nie są to słowa kluczowe:
h0MER pisze:jak wrócicie to ....

timeless
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: timeless » sob lut 06, 2010 10:37 am

Obecnie jestesmy w Nairobii w Kenii. Wize syryjska załatwia się w Warszawie w ciągu kilku dni bez problemów.
Kraj generalnie bezpieczny. Trzeba przyzwyczaic sie do arabskiego stylu jazdy tzn. miganie swiatlami, trąbienie co oznacza uwaga jadę a nie złośliwość.
Wizę Sudanu najlepiej załatwic osoboscie w Ambasadzie w Berlinie. Kontakt telefoniczny nie możliwy. Lub w Kairze szybciej ale trzeba czekac w tym okropnie brudnym mieście.
Sudan północny bardzo bezpieczny, mili ludzie duzo lepiej niż w Egipcie.
Przejście między Jordanią a Egiptem promem z Agaby całkowity koszt około 600 dolarów. Przejscie graniczne Egipt Sudan promem po jeziorze Nasera tylko w poniedziałek koszt około 500 dolarów. Samochód płynie oddzielnie na barce i jest później niż prom. Prawdopodnie od maja bedzie przejscie drogowe. Całą trasę do granicy z Kenią mozna spokojnie przejechać samochodem osobowym. Drogę do Nairobii przez Isolo z trudem powoli pokona rónież osobówka bo takie tu widzimy. My pojechalismy przez pustynię do jeziora Turkana. Tam droga długa trudna kamienista podjazdy konieczne 4x4 i reduktor.

Jesli ktoś potrzebuje szczególowych informacji prosze o telefon po powrocie początek marca.
Samochód zostawiamy w Tanzanii. Wracamy w sierpniu aby dokonczyc wyprawe do Kapstadu.

tel. +48 508 167 507
+48 500 243 742

ODPOWIEDZ

Wróć do „Podróże i Wyprawy niekomercyjne”