Pomysł na.....

czyli wyjazdy te bliskie i te bardzo dalekie

Moderator: Misiek Bielsko

Awatar użytkownika
Marta&Marek

Kontaktowanie:

Pomysł na.....

Post autor: Marta&Marek » pt cze 11, 2010 11:44 am

Hej,

szukam pomysłu na fajną miejscówkę na wakacje w sierpniu. Dojazd niestety plackiem.

Ze względu na zbieżność charakteru mojego i Drugiej Połowy, część urlopu w górach i część nad wodą. To jest pewnik i drugi pewnik - chcemy zahaczyć o Serbię (festiwal w Gucy). Szukam czegoś w górach w kierunku ciepłego morza (taki wymóg mam :/ ). 2 lata temu byliśmy w Słowenii w parku Triglav - rewelka - wynajęliśmy chatę w górach (bez dojazdu plackiem), w promieniu ~kilometra 2 domki i 1 małe schronisko. Poza tym tylko przyroda. Na szlakach pusto, widoki super.

Fajnie by było znaleźć metę na 4 - 5 dni w miejscu cichym i odludnym (przyn. w miarę możliwości) z opcją wypadów kilkugodzinnych / 1-dniowych z widokowymi trasami (trasa nie może prowadzić cały czas lasami, ma być "coś widać", że zacytuję). Myślę o Alpach lub może coś w Serbii / BiH.

Może ktoś ma jakieś sprawdzone miejsca? Może to być konkretny namiar, albo chociaż rejon.

Z góry dzięki!
Krowa - KDJ95 skundlona przekaźnikiem z GMa ;)

Awatar użytkownika
kapec

Re: Pomysł na.....

Post autor: kapec » pt cze 11, 2010 12:54 pm

A nie myslales o Czarnogorze? Masz tam wszystko - gory, widoki, cieple morze. No i poki co ceny nie zabijaja.
Kapec, disco 300TDi '97,

Awatar użytkownika
Marta&Marek

Kontaktowanie:

Post autor: Marta&Marek » pt cze 11, 2010 1:17 pm

Myślę o wielu krajach :) Po prostu jest tego tyle, że nie wiem, na co się zdecydować ;)

Na razie szperam po Google Earth i Google i szukam fotek, tras, miejscówek. W Durmitorze byliśmy przejazdem, kanion Tary też (fakt, że samochodem). Jedyne, czego się trochę obawiam względem tamtego rejonu, to masakrycznej patelni.

Awatar użytkownika
Damian

Kontaktowanie:

Post autor: Damian » pt cze 11, 2010 2:03 pm

Marta&Marek pisze:Jedyne, czego się trochę obawiam względem tamtego rejonu, to masakrycznej patelni.
Jeśli to będzie druga połowa sierpnia to nie będzie już takiego dramatu, jaki w lipcu. Mimo to będzie ciężko, ale idzie się przyzwyczaić szybko, zwłaszcza jeśli nie używasz klimy w aucie.
the lifestyle you've ordered is currently out of stock.

LR

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » pt cze 11, 2010 2:33 pm

w montenegro góry fajne ale morze - syf

Awatar użytkownika
czarnypiotruś

Post autor: czarnypiotruś » ndz cze 13, 2010 9:39 pm

W Czarnogórze zatrzymaliśmy się nad Jeziorem Pivskim w miejscowości Pluzine - nocleg w bardzo miłym domku za rozsądną cenę u właściciela miejscowej knajpki. Rewelacyjne klimaty, zapierające dech w piersiach widoki, świetni ludzie.
Nieopodal stał mało przyjazny hotel z wysokimi cenami. Nie pamiętam nazwy tej knajpy - ale łatwo trafic bo miejscowośc nie jest zbyt wielka. Cecha szczególna lokalu -własnej roboty nisko alkoholowy trunek z miodu :)21 Medovina bodajże się to nazywało - a gąsiory z charakterystycznymi rurkami stały w ogólnie dostępnej sali. Pod zdjęciami Boba Marleya :)21
LC LJ70 - z nowym sercem : silnik 2JZ-GE

Awatar użytkownika
Marta&Marek

Kontaktowanie:

Post autor: Marta&Marek » śr cze 16, 2010 8:23 am

Czy może ktoś zna jakieś ciekawe miejscówki w BiH / Serbii ? Szperając po google earth znalazłem potencjalnie ciekawe miejsce trochę poniżej parku narodowego Tary, ale nie jestem w stanie wygooglać nic ciekawego w sensie ilości trasek do wędrówki i sensownego spania :/

W ostateczności pójdę do sklepu i przy kawce poprzeglądam mapy różnych rejonów, może to coś pomoże ;)

Pozdrawiam

Marc.

Post autor: Marc. » śr cze 16, 2010 1:35 pm

byłem tutaj w zeszłym roku na motorze i śmiało polecam,
http://www.apartmentspasha.com/en/aboutus.html
kumpel jedzie w sierpniu,
a co do plaży to miała 11 km długości i kilkadziesiąt metrów szerokości.
Plaża czysta i darmowa, jak ktoś chciał można było wypożyczyć leżaki, parasole itp.
Jak znajdę fotkę do wkleję.
PII SS 2.8TD AT BFG 31/10.5/15
XJ 900 Diversion

mobile 603 265 921

Awatar użytkownika
amster123
Kontaktowanie:

Post autor: amster123 » śr cze 16, 2010 10:17 pm

Mroczny pisze:w montenegro góry fajne ale morze - syf
chyba chciałeś powiedzieć "w montenegro dupy fajne ale morze - syf"
http://amster4x4.blogspot.com
CAMP4X4 - Małe Jodło

Awatar użytkownika
zumbi
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Post autor: zumbi » śr cze 16, 2010 11:36 pm

w zeszłym roku byłam z chłopakiem jeepem w czarnogórze, góry świetne, morze też piękne, szczególnie jak się lubi nurkować. jest tylko jeden problem, wybrzeże jest zatłoczone masą turystów. na szczęście udało się nam znaleźć spokojną, dziką plażę w malej miejscowości, było super. jak ktoś jest zainteresowany tematem to 7 lipca ukaże się relacja w gazecie http://www.turystykaaktywna.net.pl Będzie też temat o Bośni, dość dokładnie omówiony. W BiH tez byliśmy rok temu i polecam ten kraj. Jeden z moich ulubionych.
Co do pomysłu góry/morze, podzielę się naszym na te wakacje: Ukraina/Krym, lub Macedonia/Grecja (półwysep Chalcydycki- bardzo spokojny, niezatłoczony).
300GD lang 1983

Awatar użytkownika
amster123
Kontaktowanie:

Post autor: amster123 » czw cze 17, 2010 9:10 am

Wczoraj gadałem z kumplem (Ukraińcem) - radził żeby sobie Ukrainę odpuścić w tym roku. Po zwycięstwie Janukowycza robi się coraz mniej sympatycznie.
http://amster4x4.blogspot.com
CAMP4X4 - Małe Jodło

Awatar użytkownika
sebaska

Kontaktowanie:

Post autor: sebaska » pt cze 18, 2010 5:50 pm

Iii tam...

\Seb
If you can't do it right do it left!
Niva 1.7mpi
http://www.tajga.org + http://www.kaukaz.net

Awatar użytkownika
kapec

Post autor: kapec » sob cze 19, 2010 11:56 am

zumbi pisze: na szczęście udało się nam znaleźć spokojną, dziką plażę w malej miejscowości, było super.
A moglabys podac koordynaty tej plazy, ewentualnie napisac jak tam dojechac i w ktorym dokladnie jest to miejscu?
Kapec, disco 300TDi '97,

ODPOWIEDZ

Wróć do „Podróże i Wyprawy niekomercyjne”