Turcja

czyli wyjazdy te bliskie i te bardzo dalekie

Moderator: Misiek Bielsko

Awatar użytkownika
Cajman

Kontaktowanie:

Turcja

Post autor: Cajman » wt sie 24, 2010 3:21 pm

Mam pytanie do tych co jeżdżą na tym kierunku

1. Która trasą - pod względem jak najmniej upierdliwa, i mniej kosztowna a w miarę szybka
2. Jakie koszty przez kraje tranzytowe i w Turcji ??
3. Lece z przyczepą - jakby co
4. gdzie tankować a gdzie unikać tankowania ??

Adam
GR Y 60 2,8 IC - Long, TJM + 2" (75, 200 kg)
http://www.kajmanoverland.pl

tabar

Re: Turcja

Post autor: tabar » wt sie 24, 2010 5:00 pm

Witam,

Mysmy w lipcu Turcje przejechali jadac do Gruzji i z Gruzji.

1 trasa wjazd z Bułgarii przejscie Malko Tarnovo - Kirklareli - wjazd na autostrade (wjazdemBabeski) - Istambuł - Sile i potem brzegiem Morza Czarnego (Zonguldak-Sinop-Samsun-Ordu-Trabzon ->Batumi). Trasa moze i ładna i plaże, ale właściwie do Samsun bardzo wolna, sporo agrafek i troche takie pitolenie 40-50 km/h. W niektorych miastach troche ulice San Francisco z podjazdami nawet 30 st moze i wiecej.
Potem wracalismy Batumi -> Samsun - Merzifon-Bolu-Izmit-Istambuł - (cały czas droga nr 100, a nie płatną autostrada) -> do Edirne autostrada. Trasa szybka, do zrobienia w 1,5 dnia. Szacunkowo bo my turysycznie odbijalismy jeszcze dwa razy.

W Turcji autostrady płatne, albo bilet i placisz na bramce przy zjezdzie, albo kupujesz karte magnetyczna (50 lub 100 Lira - karta za 50 starczyla na dwukrotne przejechanie Bosforu i trase Istambul - Edirne i jeszcze na niej zostalo).

Koszt Euro Diesel od 2,95-3,12 Lira, maja jeszcze cos jak Krisin Motorin czyli "gorszy" zaczynajacy sie bodajze od 2.45 Lira (mysmy tankowali tego euro). Nie zauwazylem, zeby jakies stacje byly lepsze/gorsze. Jedyne co to jesli placisz karta, to bywalo, ze nie kazdy terminal, przyjmowal polska karte. Chyba jest to problem ogolny, bo na stacjach maja po 3-5 terminali, ktorys zawsze przyjal.

Kraje do Turcji paliwo w okolicach polskich cen. Slowacja, Wegry bez winiet jesli nie jedziesz autostrada. Obowiazkowe winiety w Rumunii i Bułgarii (rumunska 3 Euro - 14 Lei - o dziwo moga nie chciec przyjac Lei) bułgarska chyba 5 Euro (nie pamiętam dokladnie).

Przeprawe przez Dunaj masz jeszcze, jesli jedziesz przez RO-BUL (mozesz wybrac rase przez Serbie, tutaj nic nie doradze). Prom Widyn - Calafat ok 150 zl Rumuni sciagaja "port administration" 30 Lei, koszt przewozu 29 euro (auto i 2 ludzi) + u Ciebie przyczepa. Ogolnie to przejscie odradzam. W Silistrze prom zmiescilismy bodajze w przedziale 30-35zl. Masz jeszcze opcje mostu w Ruse - podobno 6 €, ale to dane z przewodnika.

W Rumunii zaczyna sie budowanie drog z dotacji UE, wiec bylo troche wahadeł, raz stalismy ponad godzine, bo wsyadzali skały.

pzdr
Tabar

Awatar użytkownika
RL_LOL

Post autor: RL_LOL » wt sie 24, 2010 7:56 pm

a mial ktos kiedykolwiek kontrole milicyjna pod katem winiet w BG i RO ? 2 lat jezdze 2-3 razy w roku w te kraje i nigdy winiet nie kupuje (szczypior jestem, a co) i nigdy nie mialem problemu. w tym roku w bulgarii zatrzymala mnie milicja na skrzyzowaniu za skret w lewo ze zlego pasa i slowm nie wspomnial o winiecie a chcial tylko mandat dac za manewr :)21

tabar

Post autor: tabar » wt sie 24, 2010 8:38 pm

Wyjezdzajac z Bułgarii do Turcji, celnik bulgarski najpierw szukal winiety na szybie, jak ja znalazl to zazadal kuponu od winiety i zeskanowal czytnikiem kod kreskowy. Jeszcze w dodatku okazalo sie, ze przy wjezdzie celnik sprzedajacy winiety zjadl jedna cyfre z numeru rejestracyjnego i sie zrobilo zamieszanie ze na ta winiete wjechal inny samochod, a inny wyjezdza. Sprawa sie rozwiazala szybko, bo mialem fakture z tym blednym numerem. Jak jest z milicja to nie wiem, ale na granicy jak widac moga sie czepic. Na innym przejsciu rumunskim winiety sprzedawali przed kontrola paszportowa i celna, ale jak sie nie chce kupic, to trzeba mowic nie mam gotowki ani euro ani lokalnej.

pzdr
Tabar

Awatar użytkownika
Misiek Bielsko

Kontaktowanie:

Post autor: Misiek Bielsko » wt sie 24, 2010 8:45 pm

Widać kutwienie na parę ojro jest teraz w modzie....
Może również popróbuj jazdy bez winiet na słowackiej, albo węgierskiej autobanie?
Tak, jak pisze Tabar - sprawdzają wyrywkowo winiety na granicach przy wyjeździe z RO albo BG...

Awatar użytkownika
Wiechu

Post autor: Wiechu » wt sie 24, 2010 8:49 pm

nie kumam tego...

nie dość, że mamy ostatnią szansę wjechać legalnie i zupełnie darmo na ich połoniny, to jeszcze kutwić na winietach ?
żenuła...

:)3
łoś też człowiek

Awatar użytkownika
RL_LOL

Post autor: RL_LOL » wt sie 24, 2010 8:56 pm

bede sobie kutwil na czym mi sie bedzie tylko podobalo i nie wasz zasrany w tym interes. a i po wegierkiej autostradzie tez mi sie zdarzalo jechac bez winiety. a w turcji nie tankuje tylko przewoze 300l ropy z gruzji i ch wam do tego zarobasy milionerzy :)21
natomiast ani w ro ani bg nigdy nikt nie zapytal o winiete.
lubicie zagladac w czyjas kieszen ?

aha i jeszcze jedno. jak mnie zlapie kontrol to mandatu tez nie zaplace ! :)21 :)21 :)21

Awatar użytkownika
andrzej:)

Post autor: andrzej:) » wt sie 24, 2010 9:20 pm

po prostu brawo :roll:

Awatar użytkownika
Cajman

Kontaktowanie:

Post autor: Cajman » wt sie 24, 2010 9:35 pm

Tabar - dzięki wielkie

Awatar użytkownika
Lenio

Post autor: Lenio » wt sie 24, 2010 10:36 pm

RL_LOL pisze:bede sobie kutwil na czym mi sie bedzie tylko podobalo i nie wasz zasrany w tym interes. a i po wegierkiej autostradzie tez mi sie zdarzalo jechac bez winiety. a w turcji nie tankuje tylko przewoze 300l ropy z gruzji i ch wam do tego zarobasy milionerzy :)21
Gratuluję samozadowolenia :o otwartości w komunikacji :evil: szerzenia właśicwej postawy społecznej oraz zrozumienia dla prawa, a przede wszystkim właściwego pojmowania tzw. kultury prawa :oops: Obyśmy takich Polaków więcej spotykali zagranicą i u nas :)16 Nie wątpię też, że Kolega występuje z postawą roszczeniową, mimo wszystko jednak życzę mu, aby nigdy nie miał problemów z zaspokajaniem swoich potrzeb (i ambicji).

A już zupełnie poważnie, to takich gościom powinno się dawać ostrzeżenia, a w razie dalszego chwalenia się takimi działaniami po prostu banowanie. Czym innym jest krytykowanie prawa, ale jego respektowanie, a czym innym zwykłe jego łamanie i na dodatek promowanie takiej postawy. U mnie gość na "czarnej liście" !!
Lenio

HJ60 pożeniony z 1HD-T (Pan Ordynator w końcu złożył :)21) / HZJ105 pożeniony z HDJ100

Awatar użytkownika
majcher

Post autor: majcher » wt sie 24, 2010 11:12 pm

"kolega" RL_LOL znany jest ze wzgledu na problemy komunikacyjne z innymi forumowiczami np w dziale Mitsubishi :)3
aspołeczny ciśnieniowiec
SREĆAN PUT

Awatar użytkownika
janusz k160

Post autor: janusz k160 » śr sie 25, 2010 12:03 am

To nie są problemy komunikacyjne-to sposób na życie... :roll:
Paranoja to znajomość wszystkich faktów.William S.Borroughs
k1603.3TD,Y612.8TDIC,Qashqai+2 1.6dci

Awatar użytkownika
RL_LOL

Post autor: RL_LOL » śr sie 25, 2010 3:25 am

och jej

mazeno

Post autor: mazeno » śr sie 25, 2010 10:24 am

czesc kajman,
masz tu "troche" info (z 2008):
http://www.forum4x4.pl/viewtopic.php?f=27&t=59510
a jakby co, to dzwon.

mazeno

Post autor: mazeno » śr sie 25, 2010 10:46 am

.
Ostatnio zmieniony pn wrz 09, 2013 9:31 pm przez mazeno, łącznie zmieniany 1 raz.

tabar

Post autor: tabar » śr sie 25, 2010 12:01 pm

mazeno pisze:troche apdejtu:
wiza podobno podrozala (15 eur).
25$ - wielokrotna.
pzdr
Tabar

Awatar użytkownika
Cajman

Kontaktowanie:

Post autor: Cajman » śr sie 25, 2010 6:01 pm

mazeno pisze: jedziesz do paki? jesli na kkh, to rzuc okiem tu:

Dzięki

Do paki ??

Być może będę mial kurs z przyczepą do Antalya. I potrzebuje aby szybko sprawnie to zalatwić a zarazem przewidzieć koszty

Dzięki wielkie za info

mazeno

Post autor: mazeno » czw sie 26, 2010 8:40 am

.
Ostatnio zmieniony pn wrz 09, 2013 9:31 pm przez mazeno, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Lao
Kontaktowanie:

Post autor: Lao » pn sie 30, 2010 8:12 am

tabar pisze:
mazeno pisze:troche apdejtu:
wiza podobno podrozala (15 eur).
25$ - wielokrotna.
pzdr
Tabar

15 Euro od głowy wielokrotna kupowana na granicy - właśnie wróciłam, wyjeżdżałam 1go sierpnia.
Najtańsza motorin od 2,45 liry za litr, tankowałam i taką i eurodiesla - drastycznej różnicy w jakości nie zauważyłam, czasem miałam wrażenie, że Potwór jest ciut słabszy niż zwykle, ale sama nie jestem pewna, czy to kwestia paliwa. Turcja do najtańszych nie należy, więc każda oszczędność kasy się liczyła.
Z ZK jak ktoś napisał wyżej - sprawdzają na granicy.
Płatność za autostrady - wprawdzie nie woziliśmy się wszystkimi odcinkami, ale jedyne miejsce, gdzie dało się zapłacić gotówką (kart kredytowych nie przyjmują), to odcinek od granicy bułgarskiej do Istambułu (5 lir). Gdzie indziej tylko karta magnetyczna.
Jak będą jakieś inne pytania, to chętnie pomogę.
Potwór potworny niezwykle wytworny ...
tu mnie znajdziecie: http://www.fotopodroze.art.pl

Awatar użytkownika
sebaska

Kontaktowanie:

Post autor: sebaska » ndz wrz 19, 2010 9:10 pm

RL_LOL pisze:bede sobie kutwil na czym mi sie bedzie tylko podobalo i nie wasz zasrany w tym interes. a i po wegierkiej autostradzie tez mi sie zdarzalo jechac bez winiety. a w turcji nie tankuje tylko przewoze 300l ropy z gruzji i ch wam do tego zarobasy milionerzy :)21

aha i jeszcze jedno. jak mnie zlapie kontrol to mandatu tez nie zaplace ! :)21 :)21 :)21

http://www.forum4x4.pl/viewtopic.php?f= ... 5#p2618725 :)21 :)21 :)21
If you can't do it right do it left!
Niva 1.7mpi
http://www.tajga.org + http://www.kaukaz.net

ODPOWIEDZ

Wróć do „Podróże i Wyprawy niekomercyjne”