Białoruś
Moderator: Misiek Bielsko
Białoruś
Orientujecie się może:
- czy oprócz wizy potrzeba mieć jakieś inne papierowe zezwolenie na poruszanie się off-roadowo w grupie powiedzmy 5 samochodów
- czy istnieją jakieś ograniczenia w poruszaniu się poza drogami publicznymi?
- czy oprócz wizy potrzeba mieć jakieś inne papierowe zezwolenie na poruszanie się off-roadowo w grupie powiedzmy 5 samochodów
- czy istnieją jakieś ograniczenia w poruszaniu się poza drogami publicznymi?
Lenio
HJ60 pożeniony z 1HD-T (Pan Ordynator w końcu złożył
) / HZJ105 pożeniony z HDJ100

Re: Białoruś
Jedyny który wie ...to chyba Franc jest ?
gg4987422
LR D2 -skurwiel
Rakieta - resorak nie-do-zajechania
LR D2 -skurwiel
Rakieta - resorak nie-do-zajechania
no i jeszcze.. ale nie aż tak profesjonalnie
w ambasadzie

- Damian
-
- Kontaktowanie:
wizy bez problemu, kupujesz w białymstoku lub w białej podlaskiej, załatwiają też od ręki biura turystyczne
zezwoleń żadnych nie trzeba na jazdę off-roadową, byle nie wjeżdżać w teren prywatny czy nie jeździć po parkach - zasady takie jak u nas czy w innych krajach
trzeba mieć zieloną kartę i dokument od notariusza jeśli auto nie jest Twoje (np. w leasingu)
nastawić się na łapówki dla milicji, ale niewielkie
brać dolary a nie euro (bo 1 dolar = 1 eur)
no i last but not the least - obowiązek meldunkowy. po 3 dniach musisz się gdzieś zameldować, inaczej mogą być problemy
meldunek załatwiają hotele i pensjonaty na miejscu
możliwe jest odstępstwo od tego obowiązku, da się to ponoć załatwić przez ambasadę, a nawet przez biura turystyczne, ale nic więcej nie wiem
zezwoleń żadnych nie trzeba na jazdę off-roadową, byle nie wjeżdżać w teren prywatny czy nie jeździć po parkach - zasady takie jak u nas czy w innych krajach
trzeba mieć zieloną kartę i dokument od notariusza jeśli auto nie jest Twoje (np. w leasingu)
nastawić się na łapówki dla milicji, ale niewielkie
brać dolary a nie euro (bo 1 dolar = 1 eur)
no i last but not the least - obowiązek meldunkowy. po 3 dniach musisz się gdzieś zameldować, inaczej mogą być problemy
meldunek załatwiają hotele i pensjonaty na miejscu
możliwe jest odstępstwo od tego obowiązku, da się to ponoć załatwić przez ambasadę, a nawet przez biura turystyczne, ale nic więcej nie wiem
the lifestyle you've ordered is currently out of stock.
LR
LR
- franc_ek
-
- Kontaktowanie:
Nie pisz jak nie wiesz
Zezwolenia na wjazdy do lasów, parków, trasa musi być znana, pięć aut to grupa, która wymaga przewodnika, wiza co najmniej 8 dni i to nie zawsze, w ambasadzie niczego się nie dowiesz, obowiązku meldunkowego nie ma już od lipca.
Podobnie jak w Polsce funkcjonuje ustawa o zakazie ruchu w obszarach leśnych. Gai i Milicja przyjazne, formacje ochrony przyrody nie. Jest też trochę ekooszolomów. Nie jest to takie proste ale nie niemozliwe

Zezwolenia na wjazdy do lasów, parków, trasa musi być znana, pięć aut to grupa, która wymaga przewodnika, wiza co najmniej 8 dni i to nie zawsze, w ambasadzie niczego się nie dowiesz, obowiązku meldunkowego nie ma już od lipca.
Podobnie jak w Polsce funkcjonuje ustawa o zakazie ruchu w obszarach leśnych. Gai i Milicja przyjazne, formacje ochrony przyrody nie. Jest też trochę ekooszolomów. Nie jest to takie proste ale nie niemozliwe

- Damian
-
- Kontaktowanie:
właśnie piszę to co wiem, zresztą napisałem w zasadzie to samo co Tyfranc_ek pisze:Nie pisz jak nie wiesz![]()
prawo dotyczące wjazdu do lasu i parków z grubsza takie samo jak w Polsce
piszę z własnych doświadczeń z 2008 r., wizę załatwiłem od ręki, wjechałem, zjeździłem kawałek Polesia bezdrożami i wróciłem
co do wyjazdów grupowych to mój znajomy pojechał w dużej grupie motocyklowej (też off-roadowcy, tylko jednośladowi) na białoruś i poza wizami nic nie załatwiali - być może z autami jest inaczej...
choc nie ukrywam, ze jestem zdziwiony, bo facet z białegostoku, który ma biuro turystyczne organizujące spływy i wycieczki po Białorusi nigdy o żadnych przewodnikach obowiązkowych nie mówił, a rozmawialiśmy trochę
o zniesieniu obowiązku meldunkowego nie wiedziałem, jak ja byłem to trzeba było się meldować po hotelach

LR
LR
- franc_ek
-
- Kontaktowanie:
Wszystko jest tam pięknie dopóki Cię nie chwycą
Jak chwycą może być słabo. Wizy nie da się od ręki załatwić- chyba, że super express w dwa dni za bodajże 500 zł. Drogami można jeździć ale niestety nie po lasach. Prywatnej wlasności jest też trochę i bardzo jej pilnują 

wow
no to grubo i na dodatek bardzo przyjaźnie politycznie 

Najpierw do bólu,a później nie ma,że boli - NIEPRZEMAKALNI
Fotki
Fotki
Przyznam że od ponad 15 lat jeżdżę regularnie na Białoruś i mam takie same doświadczenia jak @Damian.
Wizy - fakt od ręki nie dostaniesz - w Konsulacie w B-stoku można mieć wizę Express ale to trwa chyba do 3 dni - o ile się nie mylę.
Jeździłem po Białorusi uazem, zarówno po bezdrożach (leśne i polne drogi) - żaden ekstrem po prostu rekreacja, i nigdy nie miałem problemów.
Policja... nigdy nie miałem problemu, zarówno na bocznych drogach, jak i na głównych - w życiu tam nie zapłaciłem mandatu - jak się jedzie zgodnie z przepisami to nie ma problemu.
Nie wiem dlaczego, duża większość Polaków twierdzi, że jak się minie granicę z Białorusią to już koniec... a może franc piszesz na tej samej zasadzie, co mój kumpel jeżdżący w głąb Rosji TIR'em, który twierdzi - im więcej naopowiadam, jak tam jest źle i niebezpiecznie, to tym więcej kasy wyciągnę od szefa i mniej kierowców tam pojedzie... - coś w tym jest.
Ludzie nie bójcie się Białorusi - to przepiękny kraj z mnóstwem nieodkrytych terenów.
Wizy - fakt od ręki nie dostaniesz - w Konsulacie w B-stoku można mieć wizę Express ale to trwa chyba do 3 dni - o ile się nie mylę.
Jeździłem po Białorusi uazem, zarówno po bezdrożach (leśne i polne drogi) - żaden ekstrem po prostu rekreacja, i nigdy nie miałem problemów.
Policja... nigdy nie miałem problemu, zarówno na bocznych drogach, jak i na głównych - w życiu tam nie zapłaciłem mandatu - jak się jedzie zgodnie z przepisami to nie ma problemu.
Nie wiem dlaczego, duża większość Polaków twierdzi, że jak się minie granicę z Białorusią to już koniec... a może franc piszesz na tej samej zasadzie, co mój kumpel jeżdżący w głąb Rosji TIR'em, który twierdzi - im więcej naopowiadam, jak tam jest źle i niebezpiecznie, to tym więcej kasy wyciągnę od szefa i mniej kierowców tam pojedzie... - coś w tym jest.
Ludzie nie bójcie się Białorusi - to przepiękny kraj z mnóstwem nieodkrytych terenów.
Stefan Ostrowski
UAZ'79 - sprzedany
teraz jest JEEP Choerokee 4.0, '90r
UAZ'79 - sprzedany
Dzięki za wszystkie informacjefranc_ek pisze:Nie pisz jak nie wiesz![]()

Lenio

- franc_ek
-
- Kontaktowanie:
@Stef Chłopie byłem na Białorusi 10 razy po 6 dni. Organizuję tam w przyszłym roku rajd. Naprawdę cokolwiek wiem o ichniejszych formalnościach. Co innego jest pojechać w jedno autko po bezdrożach a co innego jest regularny off road.
Z tą kasą to farmazonisz jak potłuczony zresztą już nie pierwszy raz na tym forum. Przykre to.
I akurat ja kolego twierdzę, że Białoruś to o wiele normalniejszy kraj od Polski. Popytaj się tych co tam ze mną byli
@Lenio W/g białoruskiego prawa przy wycieczce zorganizowanej ( a taką jest już grupa 4 aut ) wymagany jest miejscowy przewodnik. Taki opiekun
Nie twierdzę, że nie można włóczyć się tam i w dziesięć aut ale.... wszystko fajnie dopóki się ktoś nie przyczepi a wtedy sprawa jest naprawdę poważna
uwierz mi. Generalnie Mińsk i sporo przedłużony pobyt.
Mi też się raz udało przejechać 1200 km bez żadnych zgód i co z tego ? Myslisz, że zawiózł bym tam ludzi na pałę ?
Dramatyczne jest to forum wszystkowiedzących ludzików- naprawdę.
A tak btw nie wiem czy wiecie ale prawo potrafi się tam zmieniać co 2 tygodnie. A jego nieznajomość nie usprawiedliwia
Ludzie rzeczywiście bardzo życzliwi i uczynni -mało już takowych w Europie ale w razie kłopotów z władzą KAŻDY UMYJE RĘCE
Z tą kasą to farmazonisz jak potłuczony zresztą już nie pierwszy raz na tym forum. Przykre to.
I akurat ja kolego twierdzę, że Białoruś to o wiele normalniejszy kraj od Polski. Popytaj się tych co tam ze mną byli

@Lenio W/g białoruskiego prawa przy wycieczce zorganizowanej ( a taką jest już grupa 4 aut ) wymagany jest miejscowy przewodnik. Taki opiekun

Mi też się raz udało przejechać 1200 km bez żadnych zgód i co z tego ? Myslisz, że zawiózł bym tam ludzi na pałę ?
Dramatyczne jest to forum wszystkowiedzących ludzików- naprawdę.
A tak btw nie wiem czy wiecie ale prawo potrafi się tam zmieniać co 2 tygodnie. A jego nieznajomość nie usprawiedliwia

Ludzie rzeczywiście bardzo życzliwi i uczynni -mało już takowych w Europie ale w razie kłopotów z władzą KAŻDY UMYJE RĘCE

to faktycznie lepiej niż u nas

- Damian
-
- Kontaktowanie:
tak tak, o wiele normalniej 
Franc, nie spinaj się tak, nie ma o co kruszyć kopii
przecież i Stef i ja wyraźnie napisaliśmy, że byliśmy indywidualnie

Franc, nie spinaj się tak, nie ma o co kruszyć kopii
przecież i Stef i ja wyraźnie napisaliśmy, że byliśmy indywidualnie
LR
LR
- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
Bo chyba trzeba odróżnić wycieczkę znajomych, gdzie każdy jedzie na własne ryzyko i bierze odpowiedzialność za swoje zachowanie,od komercyjnego wyjazdu zorganizowanego gdzie organizator powinien mieć dopiete kwity.
UAZ 78 r (dawno temu)>czerwona niva 91r>biała niva 98 r >Disco 300, 98 r
To zawsze mogą być 2 grupy - 1x2 auta i 1x3 autafranc_ek pisze:...pięć aut to grupa, która wymaga przewodnika...

XJ >Y60->Ranger->KJ->P3
ale żeś się faktycznie @franc_ek spiął...
ja tylko zacytowałem kolegę, i cytując nie miałem na myśli Ciebie a już na pewno nie chciałem nikogo tym obrażać... a że jesteś przeczulony na tym punkcie - sorry.
I poczytaj to co ktoś pisze... indywidualne wycieczki to nie zorganizowane grupy... czytaj co inni piszą
Może trochę melisy do poduszki - to podobno pomaga
pozdrawiam
ja tylko zacytowałem kolegę, i cytując nie miałem na myśli Ciebie a już na pewno nie chciałem nikogo tym obrażać... a że jesteś przeczulony na tym punkcie - sorry.
I poczytaj to co ktoś pisze... indywidualne wycieczki to nie zorganizowane grupy... czytaj co inni piszą

Może trochę melisy do poduszki - to podobno pomaga

pozdrawiam

Stefan Ostrowski
UAZ'79 - sprzedany
UAZ'79 - sprzedany
pozwole sobie odświeżyć w świetle ostatnich wydarzeń i niedawnych piań na naszym forum do wyższości białorusi nad ue
- Igor V8
-
Białoruś to piękny poprawnie polityczny kraj ...
Byliśmy z Franckiem ... super impreza

Byliśmy z Franckiem ... super impreza
Idee Lenina wiecznie żywe ... komunista , chwilowo w konspiracji ... 

jak jesteś prominentem to wszędzie pięknie...
im większy terror tym piękniej wręcz
pomyśl o takiej kubie.. albo korei - tam byc lokalnym notablem. Pięknie. A to samo w parszywej UE - zaraz na ręce patrzą, wścibscy dziennikarze, internet, kontrole, demokracja parszywa. Żadnego sobiepaństwa
- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
a co tam z igorka za prominent...
zwyczajny czerwony pająk w drugim pokoleniu uwłaszczony na prywatyzacji prl.

#noichuj
- Igor V8
-
No ...czesław&jarząbek pisze:

Idee Lenina wiecznie żywe ... komunista , chwilowo w konspiracji ... 

- Damian
-
- Kontaktowanie:
łeeee tamMroczny pisze:pozwole sobie odświeżyć w świetle ostatnich wydarzeń i niedawnych piań na naszym forum do wyższości białorusi nad ue
spałowali trochę bandytów na mieście
który porządny obywatel wyłazi na ulicę i krzyczy, że coś mu się nie podoba?
porządni obywatele po domach siedzą - w sumie prosta sprawa, od razu wiadomo kogo pałą po łbie tłuc
wszystkich jak leci

taaaak, wspaniały kraj i jego udzielny władca car Alaksandr I
niestety wybrany wolą ciemnego narodu
LR
LR
Na początek cytacik:
"Milicja odpowiedziała bardzo łagodnie. Nikt przecież nie zginął! Ot, pałą po głowie otrzymali. Nic się nie stało"
Teraz pytanie:
Czy mam rozumieć, że na potrzeby wyjazdu powinienem także uzbroić się w podobne "instrumenty"?
Źródło: http://wiadomosci.wp.pl/kat,1017099,tit ... caid=1b742
"Milicja odpowiedziała bardzo łagodnie. Nikt przecież nie zginął! Ot, pałą po głowie otrzymali. Nic się nie stało"
Teraz pytanie:
Czy mam rozumieć, że na potrzeby wyjazdu powinienem także uzbroić się w podobne "instrumenty"?

Źródło: http://wiadomosci.wp.pl/kat,1017099,tit ... caid=1b742
Lenio