Nordcapp - Murmańsk - marzec 2011

czyli wyjazdy te bliskie i te bardzo dalekie

Moderator: Misiek Bielsko

Awatar użytkownika
Darek Palmowski

Kontaktowanie:

Nordcapp - Murmańsk - marzec 2011

Post autor: Darek Palmowski » czw sty 20, 2011 1:56 am

Temat, co prawda już ruszany przez Piotrka 1, ale mnie interesują przydatne informacje i różne smaczki z tamtych stron, a nie komentarze typu: "gdzie ci idioci zimą jadą :roll: ". Tak się składa że jedziemy z Piotrkiem w dwa auta i mamy wrażenie że nie nie jest to nasza pierwsza dalsza wycieczka ( no... z tą "dalszą", to może przesadziłem, bo są na tym forum większe obieżyświaty).
Z góry dziękuję za rzeczowe wiadomości - o ile jakiekolwiek w ogóle będą :D .
Jeszcze kilka wyjazdów i zacznę się nazywać Antoni Szalik, czy jakoś tak...

www.ironoffroad.pl

Awatar użytkownika
Hinek

Re: Nordcapp - Murmańsk - marzec 2011

Post autor: Hinek » sob sty 22, 2011 2:28 pm

Na Nordkapp o ile mi wiadomo dojazd w zimę dla prywatnych aut jest zamknięty. W marcu tam się nie dostaniecie. Ewentualnie w kwietniu dopiero :)
Rocky--->T II --->Samurai--->Jeep XJ 4.0--->Monterey/Galloper :)

Awatar użytkownika
Darek Palmowski

Kontaktowanie:

Post autor: Darek Palmowski » sob sty 22, 2011 6:00 pm

Też o tym słyszałem. Chodzi o ostatni - trzynastokilometrowy odcinek. Niemniej, przy odpowiedniej pogodzie i właściwie wyposażonym samochodzie istnieje możliwość otrzymania zezwolenia na wjazd. Jeśli nie to zostają jeszcze trzy inne możliwości: samochód (bus), który dowozi turystów pod globus, własne nogi :-? , oraz psie zaprzęgi (ponoć taka wersja również ma miejsce).
Czas pokaże. Jakoś czasem tak się składa, że to co potencjalnie niemożliwe - bywa wykonalne. Całe życie jestem niepoprawnym optymistą :)21 .

www.ironoffroad.pl

Awatar użytkownika
Tatuś

Post autor: Tatuś » sob sty 22, 2011 6:04 pm

Dacie rade,ale musicie bardzo chcieć,weźcie ze sobą łopaty :)21
SKYTROL-RB25DET,37'',2xdiff lock,Warn+Superwinch

Awatar użytkownika
Damian

Kontaktowanie:

Post autor: Damian » ndz sty 23, 2011 1:38 pm

tylko że ten cały Nordkapp to naprawdę nic ciekawego :)21
the lifestyle you've ordered is currently out of stock.

LR

Awatar użytkownika
Tatuś

Post autor: Tatuś » ndz sty 23, 2011 8:23 pm

Damian pisze:tylko że ten cały Nordkapp to naprawdę nic ciekawego :)21

Nie liczy się cel,ale droga do niego.

Ps.Ty był?

Awatar użytkownika
Damian

Kontaktowanie:

Post autor: Damian » pn sty 24, 2011 11:28 am

był, ale jeszcze wróci bo ciągnie dalej w kierunku Kirkenes (z Nordkapu zjechał do fińskiej Laponii) i Kolskiego

LR

Awatar użytkownika
Darek Palmowski

Kontaktowanie:

Post autor: Darek Palmowski » wt sty 25, 2011 1:08 am

No właśnie... Ponieważ wiem że zobaczenie drucianego globusa nie będzie przeżyciem nadzwyczajnym (wszyscy jednym głosem o tym mówią :)21 ), to nie umrę z żalu, gdy do niego nie dotrę. Jednak, jak napisał Tatuś: "nie liczy się cel,ale droga do niego".
A, wracając do rzeczy - o konkretnych ciekawostkach proszę mi tu pisać :)21 .

www.ironoffroad.pl

Adampio

Post autor: Adampio » śr sty 26, 2011 12:51 pm

Murmansk to ponoć jedna wilelka militarnaja zona, podobnie jak cały ponocny skraj Połwyspu Kolskiego. Ale poludnie Pólwyspu super, no i dalej na poludnie sliczna Karelia. Obie rzeczy zwiedzalem w lipcu 2009 pociągiem/pieszo/autobusem. Jedyny feler że tam jest ciagle Zwiazek Radziecki :(

Awatar użytkownika
LR Tomaszek

Post autor: LR Tomaszek » śr sty 26, 2011 3:41 pm

Murmańsk - miasto jak miasto. I wielki pomnik mają. Jeśli chodzi o militarną zonę to już trochę odpuścili. Jest kilka miejsc zamkniętych. Jadąc od Kirkenes do Murmańska są tablice, że dla inostrańców tylko tanzyt i nie wolono zjeżdżać z głównej drogi. Tak samo południowy brzeg Kolskiego na wschód od Umby - Terskij Biereg niby zamknięty a dowiedziliśmy się o tym wracając z tamtąd po kilku dniach od pewnego Rosjanina. Nawet milicja się nie czepiała.
Jak ktoś ma ochotę to mozna sobie poczytać: http://landklinika.pl/index.php?option= ... Itemid=123
DiscoII td5
www.landklinika.pl

Awatar użytkownika
Tatuś

Post autor: Tatuś » śr sty 26, 2011 5:06 pm

Damian pisze:był, ale jeszcze wróci bo ciągnie dalej w kierunku Kirkenes (z Nordkapu zjechał do fińskiej Laponii) i Kolskiego
To chyba nie był :roll: bo na Kirkenes PIESZA droga rozpoczyna się od drogi asfaltowej na Nordkapp mniej więcej w 3/4 jej długości. :)21

Awatar użytkownika
Damian

Kontaktowanie:

Post autor: Damian » śr sty 26, 2011 9:17 pm

Kirkenes - takie miasto na granicy rosyjsko-norweskiej, blisko rosyjskiej Pieczengi i osady górniczej Nikel
z Norkapp będzie jakieś 300km chyba
:)21

a w skandynawii byłem trzy razy w sumie ;)

LR

Awatar użytkownika
Lenio

Post autor: Lenio » śr sty 26, 2011 10:19 pm

LR Tomaszek pisze:Jak ktoś ma ochotę to mozna sobie poczytać: http://landklinika.pl/index.php?option= ... Itemid=123
Dzięki za opis. Fajny, a przede wszystkim rzeczowy :)2 Mam jednak pytania:
1) piszesz, że z Rewdy jechaliście wzdłuż Łowoziera :o Chyba pomyłka, chodziło Ci o Umboziero? Proszę, potwierdź, gdyż według mych dotychczasowych wiadomości wzdłuż Łowoziera nie da się jechać. Tak na marginesie jakbyście jechali wzdłuż Łowoziera, to raczej z miejscowości Łowoziero, a nie Rewdy?

2) gdzie jest miejscowość Oktiabrskij? Nie mogę tego nigdzie znaleźć :oops: a musiałoby to być gdzieś na południe od Chibin przy "głównej" drodze (nr 509) - to ta która dojeżdża do Kirowska i dalej Apatytów

3) nie próbowaliście "wedrzeć się" na teren kopalni apatytów? Widziałem kiedyś film z wyjazdów bodajże Marcina (?) Gerca, któremu się udało - przy okazji może ktoś inny wie, jak tam wjechać? A może na forum jest Sam Autor TEGO Filmu :wink: i zdradzi tajemnicę?
Lenio

HJ60 pożeniony z 1HD-T (Pan Ordynator w końcu złożył :)21) / HZJ105 pożeniony z HDJ100

Awatar użytkownika
Damian

Kontaktowanie:

Post autor: Damian » śr sty 26, 2011 10:26 pm

Marcina Gerca będziesz miał okazję sam spytać, jeśli wybierzesz się na lutowe spotkanie w Klinice na Mokotowie
http://passion4travel.pl/index.php/spotkanie_luty/

LR

Awatar użytkownika
Lenio

Post autor: Lenio » śr sty 26, 2011 10:36 pm

Dzięks :D
Lenio

HJ60 pożeniony z 1HD-T (Pan Ordynator w końcu złożył :)21) / HZJ105 pożeniony z HDJ100

Awatar użytkownika
Tatuś

Post autor: Tatuś » czw sty 27, 2011 8:04 am

Damian pisze:Kirkenes - takie miasto na granicy rosyjsko-norweskiej, blisko rosyjskiej Pieczengi i osady górniczej Nikel
:)21

a w skandynawii byłem trzy razy w sumie ;)
Sorry pomyliłem z Knivskjellodden :oops:

Awatar użytkownika
LR Tomaszek

Post autor: LR Tomaszek » czw sty 27, 2011 11:12 am

@Lenio:
ad 1. oczywiście Umboziero - moja pomyłka - przepraszam, juz poprawiam. Łowoziery to góry na wschód od trasy, którą jechaliśmy i jezioro na wschodzie (za nimi) to Łowoziero.
Troszkę zajęło nam znalezienie własciwej drogi z Rewdy bo pytani mieszkańcy mówili że tędy sie nie da i powinniśmy wrócic do głównej drogi. Na mapie googla widać , że jest droga właśnie wzdłuż wsschodnirgo brzegu Umboziero, równolegle dodawnej linii kolejowej. Żeby wbić się we właściwą drogę za Rewdą nie trzeba jechać w stronę opuszczonego kombinatu (bramy zastawione olbrzymymi głazami tylko odbić z drogi w prawo jakiś kilometr przed nim.(w strone jeziora).

ad.2.Oktiabrskij to wieś-osada na południowym końcu jeziora. Mozna dojechać stąd do Kirowska i Apatytów lub odbijając w lewo do Ingi ,Muny ew. Umby.

ad 3. Do kopalni nie było planu. :D
DiscoII td5
www.landklinika.pl

Awatar użytkownika
LR Tomaszek

Post autor: LR Tomaszek » czw sty 27, 2011 11:17 am

Kirkenes - takie miasto na granicy rosyjsko-norweskiej, blisko rosyjskiej Pieczengi i osady górniczej Nikel
Będzie nawet z 500km. :)2
DiscoII td5
www.landklinika.pl

Awatar użytkownika
Lenio

Post autor: Lenio » czw sty 27, 2011 11:27 am

LR Tomaszek pisze: ad.2.Oktiabrskij to wieś-osada na południowym końcu jeziora. Mozna dojechać stąd do Kirowska i Apatytów lub odbijając w lewo do Ingi ,Muny ew. Umby.
Faktycznie, nie wiem jak mogłem to przegapić :o , zwłaszcza że musiałem jechać tamtędy 3 lata temu. Dzięki za info
Lenio

Awatar użytkownika
Blues4x4

Post autor: Blues4x4 » sob sty 29, 2011 7:13 pm

Damian pisze:Marcina Gerca będziesz miał okazję sam spytać, jeśli wybierzesz się na lutowe spotkanie w Klinice na Mokotowie
http://passion4travel.pl/index.php/spotkanie_luty/
"...W Syberia-Mongolia Expedition 2009 wzięło udział czterech podróżników, którzy dwoma samochodami terenowymi – Land Rover Discovery oraz Toyota Land Cruiser – pokonali ponad 22 tysiące kilometrów. Wyprawą kierował Michał Rej, organizator – moim zdaniem – najciekawszych wypraw terenowych ostatnich lat, m.in. ekspedycji Tien-Shan 2007. Celem wyprawy było pokonanie bardzo trudnej trasy od północnej strony Bajkału wzdłuż Bajkalsko-Amurskiej Magistrali Kolejowej (BAM) i mongolskiej części pustyni Gobi.

Trasę tę pokonało dotąd jedynie kilka osób na świecie a uczestnicy tej wyprawy byli pierwszymi, którzy udokumentowali ten wyczyn. Była to też pierwsza polska wyprawa, która za jednym podejściem zmierzyła się z BAM-em i bezdrożami Mongolii..."

Jak tam będziesz, to możesz poprosić o sprostowanie tej informacji, która cytuję z ich strony.

Trasę tę pokonał Mario z kolegą w standardowo wyposażonym Patrolu solo w 2006roku (na forum <mario>) i udokumentował na II Biesowisku trzy lata później (wyprawa ta zdobyła miano najciekawszej na Biesowisku). Pokonując BAM przejechali również Mongolię po drodze...:)
Notabene foty Mario z tej wyprawy rzucają na kolana.
Się te boćki nalatają... Elwood

Awatar użytkownika
Lenio

Post autor: Lenio » sob sty 29, 2011 8:07 pm

Blues4x4 pisze:Jak tam będziesz, to możesz poprosić o sprostowanie tej informacji, która cytuję z ich strony.
Przepraszam chłopcze, ale czy coś Ci się nie pomyliło :o :)11 Jak masz ochotę twierdzić, że to nie prawda, co jest napisane na ich stronie (ja tego nie wiem i szczerze mówiąc, mnie to chwilowo nie interesuje), to "zaudaj się" tam osobiście i im to powiedz. Albo wynajmij sobie adwokata, stawka porządnego to 300 euro za godzinę :P
Lenio

Awatar użytkownika
Blues4x4

Post autor: Blues4x4 » sob sty 29, 2011 8:29 pm

Ja nie kwestionuję ich osiągnięcia. Nieprawdą jest to, że pierwsi udokumentowali przejazd BAM-em, bo zrobiono to trzy lata przed nimi i nieprawdą jest to, że była to pierwsza wyprawa, która połaczyła przejazd BAM-em ze stepami Mongolii. Wspomniany przeze mnie kolega <mario> dokonał jednego i drugiego w 2006-tym roku również jedną wyprawą.
Michał Rej przed wyprawą dzwonił do mnie osobiście, bo szukał kontaktu z Mario. Przed Michałem z BAM-em zmierzyła się również jakaś ekipa z Wrocławia w cztery auta, ale nie wiem z jakim skutkiem. Info otrzymałem od Śp. Iziego. Notabene BAM ciągnie się trochę dalej na wschód, a odcinek od Czyty do Wanino przejechali właśnie moi kumple!

P.S.
Czytaj ze zrozumieniem kolego i nie chłastaj mnie tu chłopaczkami, skoro mało wiesz, ok? Czy dalej potrzebuję adwokata?
Się te boćki nalatają... Elwood

Awatar użytkownika
Lenio

Post autor: Lenio » sob sty 29, 2011 9:06 pm

Adwokata Ci rekomendowałem, żeby poszedł w Twoim imieniu, skoro sam nie masz śmiałości.
Lenio

Awatar użytkownika
Damian

Kontaktowanie:

Post autor: Damian » pn sty 31, 2011 11:16 am

Blues4x4 pisze:
Trasę tę pokonało dotąd jedynie kilka osób na świecie a uczestnicy tej wyprawy byli pierwszymi, którzy udokumentowali ten wyczyn. Była to też pierwsza polska wyprawa, która za jednym podejściem zmierzyła się z BAM-em i bezdrożami Mongolii..."

Jak tam będziesz, to możesz poprosić o sprostowanie tej informacji, która cytuję z ich strony.
Myślę, że nie jesteś jedyny który ma swiadomość nagięcia rzeczywistości. Natomiast wyjazd jest dobrze i ciekawie udokumentowany filmowo i to chcę zobaczyć.

Jest gdzieś ta galeria <mario> w necie? Wiem, że On skromny facet jest, ale chyba nie ma się czego wstydzić.

LR

CZOBI
Kontaktowanie:

Post autor: CZOBI » wt lut 01, 2011 1:01 pm

dokladnie naginanie, pogadanki pod sponsorow i arcyszum dla niezorientowanych.co zrobic media rules qrrr..

ODPOWIEDZ

Wróć do „Podróże i Wyprawy niekomercyjne”