Poradnik "jak przekroczyć granicę marokańską"

czyli wyjazdy te bliskie i te bardzo dalekie

Moderator: Misiek Bielsko

uriuk
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Poradnik "jak przekroczyć granicę marokańską"

Post autor: uriuk » wt lut 22, 2011 5:39 pm

Nudzę się jak mops, na ulicę nie wyłażę bo 30 st w cioeniu, więc z nudów pracuję społecznie ;)

http://uriuk.com/index.php?option=com_c ... &Itemid=61

Będę wdzięczny za jakieś uwagi.

Awatar użytkownika
Blues4x4

Re: Poradnik "jak przekroczyć granicę marokańską"

Post autor: Blues4x4 » wt lut 22, 2011 11:16 pm

Ładnie.

Z tym nie płaceniem za mandaty, przypomnialem sobie jak mirmil "załatwił" kolesi w Kirgizji, kiedy leciał ponad 100 zdaje się przy ograniczeniu do 60-ciu. Na pewno nie jest to ciekawa sytuacja, bo trochę brak argumentów na obronę.
Na info od kolesia, że przekroczyl prędkość mimil z uporem maniaka potarzał w kółko 160km/h.
Koleś:
- Nie chodzi o to ile wyciąga, tylkożr przekroczyłes prędkość!
- 160...
W końcu się poddali i wybuchnęli śmiechem.
Ostatnio zmieniony pt lut 25, 2011 10:00 am przez Blues4x4, łącznie zmieniany 1 raz.
Się te boćki nalatają... Elwood

Awatar użytkownika
lesio jeep

Post autor: lesio jeep » śr lut 23, 2011 5:19 pm

nie wiem o co lata nigdy nie czekalem wiecej nisz 20 minut ostatnio w Nadorze 15 wystarczy nie pchac sie w dni targowo turystyczne i idzie jak z platka
gdybys sie zaglebil w przepisy Marokanskie i nie tylko to wiedzialbys dlaczego turysta bez wizy 3 mce a samochod 6 :)21 wiem tesz ze do garnka cos nalezy wzucic ale przestan sie jusz reklamowac na hama :)21
ps
Maroko ma podpisana umowe VATowa z Polska a tam sie sklada oswiadczenia do 1 Marca :)21
czy zrezygnowałeś już z rosyjskiego gazu i ropy?
Ten wpis powstał bez wsparcia środków unijnych

uriuk
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Post autor: uriuk » śr lut 23, 2011 6:05 pm

lesio jeep pisze:nie wiem o co lata nigdy nie czekalem wiecej nisz 20 minut ostatnio w Nadorze 15 wystarczy nie pchac sie w dni targowo turystyczne i idzie jak z platka
gdybys sie zaglebil w przepisy Marokanskie i nie tylko to wiedzialbys dlaczego turysta bez wizy 3 mce a samochod 6 :)21 wiem tesz ze do garnka cos nalezy wzucic ale przestan sie jusz reklamowac na hama :)21
ps
Maroko ma podpisana umowe VATowa z Polska a tam sie sklada oswiadczenia do 1 Marca :)21

Moduł sprawdzania pisowni ci odcięli?
Przecież to forum samo sprawdza błędy ortograficzne!
Po drugie, widzisz tu gdzieś moja reklamę?
Wręcz przeciwnie, podpowiadam ludziom jak samodzielnie dostać się do Maroka.
Rozumiem, że cię to boli bo zdradzam kulisy "strasznie tajemnej wiedzy" i przypuszczalnie psuję interesik :)
No wiec własnie zachęciłeś mnie do kontynuowania tematu ;)
Będę zupełnie bezinteresowną świnią zamieszczając różne patenciki pozwalające się obyć bez "ojca przewodnika"

Awatar użytkownika
lesio jeep

Post autor: lesio jeep » śr lut 23, 2011 8:22 pm

jaki interesik ? ma mi sie psuc chyba ze wszystkie boksyty wykupia i wywioza :)21
a gdzie ja widze reklame ano w kazdym twoim poscie :)11
az sie zygac chce od pseudo reklamy na forach dyskusyjnych lepiej zabierz sie za deklaracjie podatkowa bo zostal ci niecaly tydzien http://www.finances.gov.ma/portal/page? ... ema=PORTAL
serdecznie polecam wyjsc z szarej strefy i zeby nie bylo ze strasze
ja ostrzegam promuj sobie twoja stronke w miejscach do tego przeznaczonych

Awatar użytkownika
Billy69

Post autor: Billy69 » śr lut 23, 2011 8:55 pm

Chcialem cos napisac... ale jednak skwituje to milczeniem :)21
XJ4.0... nastała era 4.2Donkey :)21
Jeśli coś się nie daje naprawić, znaczy, że nie było zepsute.

jacenty

Post autor: jacenty » śr lut 23, 2011 10:28 pm

Nie wiem czy to nie brzmi tak swojsko ,ale między wierszami widzę takie małe polskie piekiełko w stylu: Drogi Urzędzie Skarbowy uprzejmie donoszę................
itd, itd , ............................................Zatroskany obywatel.
suzuki vitara 1.6 (SZARA EMINENCJA)
Suzuki Vitara 2.0 (BŁĘKITNY GROM )
T4 syncro -wyprawowy.

Awatar użytkownika
lesio jeep

Post autor: lesio jeep » śr lut 23, 2011 11:21 pm

jacenty pisze:Nie wiem czy to nie brzmi tak swojsko ,ale między wierszami widzę takie małe polskie piekiełko w stylu: Drogi Urzędzie Skarbowy uprzejmie donoszę................
itd, itd , ............................................Zatroskany obywatel.
czy moge sobie wziasc za wzor ? :)11
po prostu nie trawie nachalnej reklamy a ten koles wkleja te swoja strone na wszystkich forach
az sie boje podniesc deske sedesowa albo otwozyc lodowke :)21

Awatar użytkownika
Blues4x4

Post autor: Blues4x4 » śr lut 23, 2011 11:29 pm

uriuk,
jest ok.
Takich informacji nigdy za wiele. Mniej więcej raz na trzy lata nachodzi mnie, aby te Maroko najechać i jakoś zawsze wcześniej wypieprzam, co sobie w temaie napłodziłem. Między innym te formularze np.
To, że przy okazji promujesz swoją stronę jest mi obojętne, bo plynie z tego korzyść dla innych za frajer. Nazbieraj jeszcze info o Mauretanii, Senegalu, Nigrze, Mali i Burkina Fasso.
Kręcisz się tam, będzie Ci latwiej.
Dzięki tej Twojej "nachalności" przynajmniej wiem, gdzie szukać. Rozwijaj ten przewodnik, aktualizuj ceny za promy i takie tam. Zanim sie tego doszukam, zawsze kopie się jak z koniem z tymi liniami.
Nie wiem, co marsylczykowi odjebało, ale nie bierz go do pały.

P.S.
Lesio piesio. Jak se wkleja tu, to dlaczego gdzie indziej nie ma? Się chłop nie wyróżnia w ten sposób szczególnie. No chyba, że wkleja w pudelku, to przepraszam.
Się te boćki nalatają... Elwood

Awatar użytkownika
Billy69

Post autor: Billy69 » czw lut 24, 2011 12:12 am

lesio jeep pisze:...az sie boje podniesc deske sedesowa albo otwozyc lodowke...
To ma nawet fachowa nazwe... schizofrenia czy jakos :roll:

uriuk
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Post autor: uriuk » czw lut 24, 2011 3:08 am

lesio jeep pisze:jaki interesik ? ma mi sie psuc chyba ze wszystkie boksyty wykupia i wywioza :)21
a gdzie ja widze reklame ano w kazdym twoim poscie :)11
az sie zygac chce od pseudo reklamy na forach dyskusyjnych lepiej zabierz sie za deklaracjie podatkowa bo zostal ci niecaly tydzien http://www.finances.gov.ma/portal/page? ... ema=PORTAL
serdecznie polecam wyjsc z szarej strefy i zeby nie bylo ze strasze
ja ostrzegam promuj sobie twoja stronke w miejscach do tego przeznaczonych

Moja działalność, jak też i strona www związana jest ze zdjęciami lotniczymi i paralotniarstwem, a także wyjazdami do Maroka dla paralotniarzy.
Reklamowanie jej tutaj nie da mi żadnych wymiernych korzyści. Pracuję głównie dla rządu i organizuję latanie dla zaawansowanych pilotów, a także umożliwiam testowanie nowych konstrukcji dla producentów (jestem m.in pilotem testowym, czy jak tam wolisz oblatywaczem) jak sam widzisz klientów tutaj raczej nie znajdę

Natomiast mam na tejże stronie dział "artykuły", jako że byłem przez lata stałym współpracownikiem Przeglądu Lotniczego i prowadziłem stały felieton w Cross Country, który jest tym dla paralotniarzy, czym National Geographic dla globtroterów.
Jeśli mam kaprys coś wystrugać dla innych, to chciałbym, żeby to nie przepadło w otchłaniach forum, tylko było łatwo dostępne, więc logiczne jest że posiadając takie miejsce na stronie wolę umieszczać na niej swoje teksty.
Link wrzuciłem tu i na travelbita, bo to są potencjalni czytelnicy. W końcu po to się pisze, żeby ktoś miał z tego pożytek.

Jeśli się martwisz o moje rozliczenia finansowe, to mogę cie uspokoić, są jak najbardziej oficjalne.
Jeśli zechcesz skorzystać z moich usług dostaniesz fakturę VAT i wszystkie potrzebne wpisy do Świadectwa Kwalifikacji, bo jestem licencjonowanym instruktorem i organizuję wyjazdy szkoleniowe. Pewnie pomyliło ci się to z turystyką, ale wyjazdy sportowe rządzą się odrębnymi prawami i regulacjami międzynarodowymi. Przed przyjazdem konsultowałem się w tej sprawie z Ambasadą Marokańską w Warszawie.

Z uwagi właśnie na specyfikę tych wyjazdów, nigdy ich tutaj nie reklamowałem. Nie ten target.
Potencjalnych kursantów też tu nie znajdę, bo prowadzę szkolenia dla zaawansowanych, początkujący mnie nie interesują.
Dwa razy szukałem na tym forum współtowarzyszy przejazdu, bo mi się samemu nudzi na długiej trasie, ale nie były to oferty komercyjne, więc trudno je podciągnąć pod reklamę.

Mam nadzieję, że zaspokoiłem twoją ciekawość i rozwiałem wątpliwości dotyczące mojej działalności.

Na pocieszenie dodam, że boksyty mnie nie interesują ;)

mazeno

Post autor: mazeno » czw lut 24, 2011 9:35 am

lesiu, w przeciwienstwie do macka (czy kaski), jakos nie sluzysz informacja nawet na konkretne zapytania.
wy-pier-da-laj.

Awatar użytkownika
oldtimerradio
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Post autor: oldtimerradio » czw lut 24, 2011 12:55 pm

Francuzik z Marsylii kiedyś w którymś temacie się do mnie dopierdolił bo żle napisałem coś na temat "starego" portu w Marsylii
pisząc o nim "mały" bo jak tam byłem kiedyś za małolata to był mały i obok duży i że ni chuchu nie kąsam francuskiego to mnie objechał jak nie jednego tutaj..
dopierdala się do nomadki i do uriuka po co ? nie rozumiem jak by nie oni to nie było by free informacji na temat Maroka
trzymałem "klawiature" za zębami ale dzisiaj nie mam już humoru poprawności politycznej ..
VW T1 -1966 czyli "bulik"
VW T2b -1,8 "rattomat"

Afrika 2012 bulikiem

Awatar użytkownika
lesio jeep

Post autor: lesio jeep » czw lut 24, 2011 5:00 pm

to moze niech wam te informacjie sle na pw te wszystkie jego linki sa jusz od 5 lat na forumie
wystarczy uzyc opcji szukaj :)21 eventualnie nie musi wklejac linka za kazdym 5 xna strone ja pseudo reklamy i auto promocji w niekomercyjnych nie trawie
ps
nie wysilaj sie nie masz nawet wizy pobytowej wiec partyzantka totalna
ale to nie moja brocha , poprostu promuj sie mniej nachalnie

uriuk
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Post autor: uriuk » czw lut 24, 2011 5:57 pm

lesio jeep pisze:to moze niech wam te informacjie sle na pw te wszystkie jego linki sa jusz od 5 lat na forumie
wystarczy uzyc opcji szukaj :)21 eventualnie nie musi wklejac linka za kazdym 5 xna strone ja pseudo reklamy i auto promocji w niekomercyjnych nie trawie
ps
nie wysilaj sie nie masz nawet wizy pobytowej wiec partyzantka totalna
ale to nie moja brocha , poprostu promuj sie mniej nachalnie

Czyli polska reprezentacja podczas zgrupowania dajmy na to na Seszelach lamie prawo bo nie ma wizy pobytowej? Gratuluje wiedzy i logiki ;)
Natomiast jeśli chodzi o kryptoreklamę, to robi się to trochę inaczej.
Cięgnie się za wątek jakiegoś jelenia w typie emeryta-społecznika który pilnuje jedynie słusznego porządku i przy okazji przemyca informacje.
Oprócz tego taki odpowiednio podrażniony jeleń wyciąga stale wątek na wierzch, co samo w sobie zwiększa ilość czytających.
Pociesz się, że chociaż wyszedłeś na idiotę, to chociaż pożytecznego ;)

Awatar użytkownika
Billy69

Post autor: Billy69 » czw lut 24, 2011 6:24 pm

Lesio, a Ty sfagier Chermola jaki czy co?
Na moda tez nie wygladasz :)21
Co sie tu tak szarogesisz?
Nie podoba sie, nie czytaj, spadaj. W niektorych silnikach forum jest nawet taka opcja "Ignoruj" szkoda, ze jej tutaj nie moge znalezc, moze swiat bylby piekniejszy. A i Tobie byloby lzej.
Tyle, ze Ty jakbys zignorowal wszystkich, do ktorych cos cierpisz, to niewiele mialbys w ogole do czytania. :)21

Uriuk, nie bierz tego za bardzo do siebie. Lesio po prostu tak ma... od lat... :)21

Awatar użytkownika
lesio jeep

Post autor: lesio jeep » czw lut 24, 2011 9:01 pm

Czyli polska reprezentacja podczas zgrupowania dajmy na to na Seszelach lamie prawo bo nie ma wizy pobytowej? Gratuluje wiedzy i logiki
jesli sadzisz ze odwalaja partyzantke to pogratuluj sobie nie wiedzy :)21 i jak widzisz potrafisz wyslac posta bez wklejania tej twojej stronki wiec jusz jakis postep
ps
do tych co szczekaja Mazenka i Inni
ja tesz was lubie :)21
Nie podoba sie, nie czytaj, spadaj
gdybym mogl ignorowac spamy i inne smiecie to bym nie czytal
dlatego tez od 20 lat nie mam TV ale on to wklejia do niekomercyjnych
i nie tylko na tym forze wiec bede tepil szkodnika az przestanie :)11
i niechciej sie zakladac jak bardzo jeste skuteczny

Awatar użytkownika
Misiek Bielsko

Kontaktowanie:

Post autor: Misiek Bielsko » pt lut 25, 2011 12:29 am

Lesio, miałeś bana już nie raz, ja zaraz mogę się zacząć czepiać Twojej ortografii... Uriuk nie przegina bagiety w żadną stronę, w moim odczuciu, Ty - cżęsto tak.

mazeno

Post autor: mazeno » pt lut 25, 2011 9:13 am

.
Ostatnio zmieniony pn wrz 09, 2013 8:55 pm przez mazeno, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
nomad-ka

Kontaktowanie:

Post autor: nomad-ka » pt lut 25, 2011 12:53 pm

mazeno pisze:wracajac do tematu - od jednego z kolegow wiem, ze celnicy czasem lubia sie przyczepic do posiadanego cb-radia (podobno wwoz jest nielegalny) - moga zabrac do depozytu, a wydarcie kosztuje potem sporo czasu, wiec dla swietego spokoju lepiej zawczasu schowac miedzy bety przy wjezdzie. potem mozna spokojnie wyciagnac - na marokanskich drogach juz sie nie czepiaja.
--
a tera, lesiek, uwazaj - bede zlosliwy:
maciek - dodaj to info u siebie na http://www.uriuk.com ;)

Czasami się czepiają - na rogatkach przy wjeździe do miast na przykład, lepiej niech nie leży na wierzchu, jak trzeba się w takim miejscu zatrzymać.
Patrolek Y61 2,8 td Grrr... Mój ci on! :D
nomad-instinct.com

Awatar użytkownika
lesio jeep

Post autor: lesio jeep » pt lut 25, 2011 2:54 pm

mazeno pisze:wracajac do tematu - od jednego z kolegow wiem, ze celnicy czasem lubia sie przyczepic do posiadanego cb-radia (podobno wwoz jest nielegalny) - moga zabrac do depozytu, a wydarcie kosztuje potem sporo czasu, wiec dla swietego spokoju lepiej zawczasu schowac miedzy bety przy wjezdzie. potem mozna spokojnie wyciagnac - na marokanskich drogach juz sie nie czepiaja.
--
a tera, lesiek, uwazaj - bede zlosliwy:
maciek - dodaj to info u siebie na http://www.uriuk.com ;)
gdzie ta zlosliwosc Mazenko ?:)21 nich se chlopina zyje tylko niech nie spazmuje
jakbys uzywal opcji szukaj to o CB w Maroku jusz wszystko bylo
wcale nie jest zakazane ani nie nalezy chowac jedynie nalezy wypelnic formulaz (CN2XX)
na stronie A.N.R.T przez neta i nastepnie wydrukowac pozwolenie zajmuje to 5 minut i jedna kartke papieru 4A
linka podawalem ze 3 lata temu ,ale dodac moze bo reszta info na jego stronie tak samo profesionalna :)21

mazeno

Post autor: mazeno » pt lut 25, 2011 3:39 pm

no to jeszcze daj linka do tego formularza i bedzie git - mnie on niepotrzebny, ale innym moze sie przydac, jak juz jest temat o przekraczaniu granicy marokanskiej.

Awatar użytkownika
Cajman

Kontaktowanie:

Post autor: Cajman » pt lut 25, 2011 4:38 pm

http://www.anrt.ma/fr/

strona jest - jeno w takim języku w którym ja nie gawarit

ciężko znaleść - jakby kto znalazł to nich da znać
Ostatnio zmieniony pt lut 25, 2011 4:46 pm przez Cajman, łącznie zmieniany 1 raz.
GR Y 60 2,8 IC - Long, TJM + 2" (75, 200 kg)
http://www.kajmanoverland.pl

Awatar użytkownika
Cajman

Kontaktowanie:

Post autor: Cajman » pt lut 25, 2011 4:45 pm

ale z tego co znalazłem - to zezwolenie na CB jest wymagane jeżeli - np organizujesz wyjazd (jakiś rajd czy coś w tym rodzaju) i będą wykorzystywane CB w trakcie jego organizacji - opłata 600 DH

oryginalny tekst ze strony francuskiej

GPS - La formalité pour le GPS s'est simplifiée. Il suffit de télécharger un formulaire (World) sur le site de ANRT, le remplir et l'imprimer. A conserver dans son véhicule et à ne présenter que si l'on vous le demande. Formulaire

CB - Pour les postes CB, une autorisation de l’ANRT est nécessaire. Pour l’obtention de l’autorisation à l’usage des postes CB sur le territoire marocain, les intéressés devront prendre contact auprès de la direction des études et de la planification, service des radiocommunications, ministère des Postes et Télécommunications, avenue Moulay Hassan, Rabat - Tél. 212 37 71 84 00 / Fax 212 37 71 65 47 -

http://www.anrt.ma/fr/

Vous devez fournir sur demande écrite les précisions suivantes :
- Le nombre de postes concernés.
- La marque et les caractéristiques de ces postes.
- La durée du séjour au Maroc.
- L’identité complète du possesseur ou du responsable du groupe ou de l’association concernée.
- Joindre photocopies du passeport des personnes concernées et des cartes grises des véhicules.
Argumentez votre demande (nécessité poste CB, sécurité, etc.). Le délai d’obtention de la réponse peut être long; prévoyez de faire votre demande suffisamment à l’avance. Il vous sera demandé environ 600 Dh par poste (minimum 2 postes!) et par mois indivisibles.
Ostatnio zmieniony pt lut 25, 2011 4:46 pm przez Cajman, łącznie zmieniany 1 raz.
GR Y 60 2,8 IC - Long, TJM + 2" (75, 200 kg)
http://www.kajmanoverland.pl

Awatar użytkownika
DamnIt!

Post autor: DamnIt! » pt lut 25, 2011 4:46 pm

To @lesiowy język - więc dlatego kozaczy :)21
Lewicowość jest rodzajem fantazji masturbacyjnej, dla której fakty nie mają znaczenia. G.Orwell

ODPOWIEDZ

Wróć do „Podróże i Wyprawy niekomercyjne”