Sycylia - informacje

czyli wyjazdy te bliskie i te bardzo dalekie

Moderator: Misiek Bielsko

hydraulik69
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Sycylia - informacje

Post autor: hydraulik69 » śr mar 16, 2011 5:27 pm

Mój pierwszy post na forum więc ,witam wszystkich forumowiczów. :)
Wybieram się turystycznie na Sycylię.Trochę na kołach(Mitshubishi L-200) do Genua a dalej promem do Palermo. Baza wypadowa to Camping EL BAHIRA .

Może ktoś już bywał w tym rejonie - proszę o jakieś ciekawe info ,co zwiedzać itp.

klucz13

Kontaktowanie:

Re: Sycylia - informacje

Post autor: klucz13 » śr mar 16, 2011 10:15 pm

Kup se przewodnik i sam decyduj bo gusta się różnią
:)21
Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii

hydraulik69
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: hydraulik69 » śr mar 16, 2011 10:26 pm

Przewodnik,przewodnikiem ale doświadczeń w nim brak :-?

klucz13

Kontaktowanie:

Post autor: klucz13 » śr mar 16, 2011 11:05 pm

Sirakuza, Trapani , Selinunte ,Etnę obowiązkowo choć dość drogo , zjechać z głównych tras i zaliczyć perę małych miasteczek w górach gdzie obowiazkowo w lokalnej knajpce wypić espresso , pomarańcze i owoce kupować przy drodze od lokalnych rolników tylko pomarańcze obowiązkowo sprawdzić czy nie mają robaków , przecinasz na pół i ogladasz małe około 3mm białe dosć ruchliwe i nawet skaczą
Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii

Awatar użytkownika
Hinek

Post autor: Hinek » czw mar 17, 2011 8:25 am

Przy okazji wybierz się na wyspy Liparyjskie - Stromboli naprawdę warto zobaczyć.
Rocky--->T II --->Samurai--->Jeep XJ 4.0--->Monterey/Galloper :)

Awatar użytkownika
milczacy12

Post autor: milczacy12 » czw mar 17, 2011 8:49 am

-
Hilux has me...

klucz13

Kontaktowanie:

Post autor: klucz13 » czw mar 17, 2011 1:25 pm

Agrigento to gruzowisko można spokojnie pominąć a w mieście unikać wjazdu do starej częsci bo tą węglarką to się nie przeciśniesz ,bemwe trójką skladałem lusterka i zakręt na trzy razy brałem :D Wjazd autostradą do Palemo od zachodu mus zwolnić bo zkręty ujowo wyprofilowane i można nieoczekiwanie zmienić pas ruchu co powoduje conajmniej zmarszczenie się skóry na dupie i nagły atak potu

klucz13

Kontaktowanie:

Post autor: klucz13 » czw mar 17, 2011 4:15 pm

milczacy12 pisze:Relacja kolegi z forum tlc.org.pl

może pomoże :)
Przeczytalem całość i w/g mnie dość kiepska relacja ale minimalnie daje pogląd ,warto pojechać na najwyższe miejsce na sycyli i pooglądać sokoły królujące nad skalami i morzem, jak zasłużysz to się zwrócą do cię " padre " , w kanjpie dostaniesz ty napiwek bp np. z rachunku wynika 42,25€ a wezmą tylko 40€ , chyba że resztę zostawisz na tależyku , na wschodnim wybrzeżu obowiązkowo mule i omułki oraz podstawa pozostawić w polsce nasz styl jazdy tam jest cywilizacja ruchu drogowego choć niekoniecznie zgodna z przepisami. Polskie chamstwo buńczuczność i cwaniakowość należy zostawić dalaeko od sycylii , usmiechnij , się wyluzuj i ciesz się prawdziwym życiem
Wiekszość lokersów wyznaje zasadę : Żyj tak jaky pojutrza nie było

hydraulik69
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: hydraulik69 » czw mar 17, 2011 9:47 pm

Po waszych opisach już by się pojechało ,dzięki bardzo wszystkim za info ,na pewno się przyda.Wyjazd z kraju 28.04 - prom 30.04.Jak ktoś chce to podam ceny ,promu kempingu.A może jeszcze coś ciekawego. Mam 7 dni to chyba za mało na wszystko ?

klucz13

Kontaktowanie:

Post autor: klucz13 » pt mar 18, 2011 12:04 pm

hydraulik69 pisze: Mam 7 dni to chyba za mało na wszystko ?
Trza się będzie spiąć

jasuś
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: jasuś » pt mar 18, 2011 12:56 pm

Coż, tylko zazdrościć. Ale lepsza koncepcja to samolot do Katanii i Punto z wypożyczalni (19 EURO/doba). Potem, niekoniecznie w tej kolejności: Etna, Syrakuzy, Noto, Agrigento, Piazza Armerina (cudowne mozaiki w Villa Romana del Casale), Eraclea Minoa, Sellinunte, Segesta, Marsala, Erice, San Vito Lo Capo, gdzie znajduje się Twój camping El Bahira. Blisko stamtąd do parku Zingaro i super plażyczek wciśniętych pomiędzy skały. W tamtym rejonie brak niestety piaszczystych plaż. Potem lotnisko w Palermo. Byliśmy tam w połowie maja. Ciepło, prawie brak turystów. Super.
'91 SWB Safari

hydraulik69
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: hydraulik69 » pt mar 18, 2011 7:44 pm

Bilet na prom już kupiony,sama przeprawa trwająca 20 godz.też jest jakąś atrakcją.Zapewne po drodze zahaczymy o Wenecję i może jeszcze coś .Te 1700 km jest do przejechania na kołach.
2 lata temu dojechaliśmy na Gibraltar ok 3500 w jedną stronę(ale to już męczarnia była)
A na jakie temperatury można liczyć na początku maja ?

Awatar użytkownika
andrzej:)

Post autor: andrzej:) » pt mar 18, 2011 9:20 pm

hydraulik69 pisze:A na jakie temperatury można liczyć na początku maja ?
Wujek Gogle prawdę CI powie, o na przykład
http://www.holidaycheck.pl/climate-wett ... d_225.html

hydraulik69
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: hydraulik69 » pt mar 18, 2011 9:46 pm

Jak na zwiedzanie to temp.powinna wystarczyć.A basen podobno na campingu podgrzewany :)
Z resztą kto by siedział w basenie ,tyle miejsc do zobaczenia.

Awatar użytkownika
Harley

Post autor: Harley » pn mar 28, 2011 5:57 pm

Dajcie następne relacje, każda mile widziana
Patrol Long Safari 4,2 D
Patrol Short BRU(td)US 4,2
Patrol Comfort TB42
Patrol y61 3,0TD mercedes

hydraulik69
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: hydraulik69 » wt mar 29, 2011 7:20 pm

Oczywiście z mojej strony będą, ale po powrocie :lol: .Może ktoś jeszcze coś napisze :)2

Awatar użytkownika
Blues4x4

Post autor: Blues4x4 » wt mar 29, 2011 9:09 pm

Bilet na prom kupiłeś... szkoda.
Toskania, masyw cetralny Apeninów ze swoimi parkami narodowymi, płaskowyż pod Gran Sasso, Capmpo Imperatorre, zjazd do Pescary i Kalabria.
Wystarczy je po prostu przejechać. Prom przy tym, to nuda Panie... nuda.
Się te boćki nalatają... Elwood

Awatar użytkownika
kosior
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: kosior » śr kwie 13, 2011 11:11 pm

Ja bylem dwa lata temu z rodzinką. Mieliśmy jechać samochodami i potem promem do Katanii, ale doszlismy do wniosku, ze lepszy wariant to podroz samolotem i wypozyczenie auta. Bilety powrotne w alitalii po 700 zeta byly. Alfa 147 na 2 tygodnie kosztowala nas chyba cos okolo 1700 zeta.

Generalnie Sycylia super! Etna i Wyspy Liparyjskie obowiązkowo. Poza tym tak jak pisal Klucz13 trzeba koniecznie zjechac z trasy i zaliczyc lokalne małe miesteczka i wioski. Najlepiej wieczorem. My mieszkaliśmy w poblizu takiej malej wiochy, gdzie o 21 zamykali dla samochodów "główną ulicę" i wszyscy lokalsi wychodzili do knajpek, albo siedzieli sobie przed domami na wyniesionych krzesłach :)2 Super klimat i rewelacyjna pizza oczywiscie z pieca opalanego drewnem :)21 .

Warto zajżeć jeszcze do Taorminy, bo chyba nikt jej nie wymienial.

Awatar użytkownika
Damian

Kontaktowanie:

Post autor: Damian » czw kwie 14, 2011 6:18 pm

tylko co ze spaniem na dziko i szeroko pojętym wagabundyzmem? dupa zbita, tak samo jak na korsyce czy sardynii :( żeby szukać wolności i prawdziwego świata to tylko na wschód i południe...ale to dalsze południe
the lifestyle you've ordered is currently out of stock.

LR

Awatar użytkownika
andrzej:)

Post autor: andrzej:) » pt kwie 15, 2011 1:16 pm

Damian pisze:tylko co ze spaniem na dziko i szeroko pojętym wagabundyzmem? dupa zbita, tak samo jak na korsyce czy sardynii :( żeby szukać wolności i prawdziwego świata to tylko na wschód i południe...ale to dalsze południe
Przecież Sycylia do Ewropa (i to ta bardziej cywilizowana), więc nie ma co oczekiwać takiej wolności :wink:

mml

Post autor: mml » pt kwie 29, 2011 10:50 pm

My byliśmy w zeszłym roku na kołach z Warszawy do Taorminy z jednym dniem we Florencji i jednym w Rzymie po drodze.
Potem sporo jazd po wyspie. Mimio tego, że na każdym kroku jest do oglądania jakiś zabytek i można stracić dużo czasu na dywagowanie czy lepiej zabytki greckie, rzymskie czy też jeszcze jakieś oglądać najbardziej zapamiętaliśmy chyba Etnę. W około pół godziny się człowiek przenosi z samochodem z poziomu morza na 2000 m a potem jeszcze ponad tysiąc w górę kolejką, innym samochodem (offroadowym bardzo) i potem juz na nogach. Zupełnie inny świat i inne krajobrazy.
Warto też na pewno wjechać do środka wyspy i zobaczyć miasteczka nie turystyczne.
W drodze powrotnej był Neapol i Pompeje z moim zdaniem najciekawszymi fragmentami normalnych domów gdzie można sobie próbować wyobrazić jak żyli "normalni" ludzie.
Jedzenie wszędzie bardzo dobre a ludzie uprzejmi. Na pewno warto jechać. W sumie to było ponad 7200 km i całe Włochy przejechane od północy na samo południe i z powrotem.
Jedyny minus to taki, że przegląd auta jakoś tak wcześniej wypadl ;).
Był Jimny 1.3 Cabrio. Jest Suzuki GV I 2.0. Pozdrawiam. :)
http://www.klubsuzuki.pl/

hydraulik69
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: hydraulik69 » wt maja 10, 2011 8:15 pm

Witam
Przyjechałem ...wczoraj wieczorem.Dużo do opowiadania.Jak dojdę do siebię to coś napiszę.To był kawł naprawdę ciekawej wyprawy(jak dla mnie).Hej

MRK
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: MRK » pn maja 30, 2011 11:40 am

Ma ktos moze jakis namiar na wypozyczalnie samochodow na Sycyli. Oczywiscie 4x4. W dobrej (niskiej) cenie. Najlepiej okolice Trapani.

klucz13

Kontaktowanie:

Post autor: klucz13 » pn maja 30, 2011 8:51 pm

MRK pisze:Ma ktos moze jakis namiar na wypozyczalnie samochodow na Sycyli. Oczywiscie 4x4. W dobrej (niskiej) cenie. Najlepiej okolice Trapani.
Po co 4x4 :o tam nie poszalejesz bo wszystko prywatne po drugie nie wszędzie się syfem zmieścisz polecał bym astrę , bejcę 3 czy jakieś insze wozidełko a po trzecie to pytasz jak dupek bo jak byś sprawdził choć jedną wypożyczalnie to byś wiedział że prawie każda ma syfy

skub
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: skub » sob sie 13, 2011 5:50 pm

ODPOWIEDZ

Wróć do „Podróże i Wyprawy niekomercyjne”