czyli wyjazdy te bliskie i te bardzo dalekie
Moderator: Misiek Bielsko
-
Caliph
-

Przejeżdżał ktoś przez BiH ostatnimi laty? Mam pytanie odnośnie tamtejszej policji, czy nadal tak łupią zagranicznych kierowców? W latach 2007-2008 to był koszmar, wyskakiwali pod byle pretekstem i można było jechać wściekle przepisowo, a i tak kosztowło to 20 euro
Mam taki plan coby wracać z Albanii przez BiH, ale zastanawiam się czy mnie na to stać

Fortune favours the brave
-
grzesfr
- jestem tu nowy...

Witam
Jechałem przez BiH wracając z Grecji w październiku 2010 (Albania-Czarnogóra itd) plaskaczem.
Jechaliśmy w sumie przez całą noc, przez Sarajewo, Tuzlę i jakimiś dziurami na Osiejek, około 400km i jakieś 10-15 kontroli policji.
Policjanci jak tylko zobaczyli obce blachy to od razu halt "grin karta" i pasporty... jako że jechaliśmy przepisowo lub "za sponsorem" (kilku płaciło) obyło sie bez mandatów. Z tym że zawsze stali z suszarką.
Jedynie na granicy Czarnogóra-BiH wyminąłem stojącego przed szlabanem tira z drewnem i mówili że wyprzedziłem na podwójnej ciągłej i on stał do odprawy itd...chyba chcieli kasę, ale udałem że nie rozumiem i zacząłem mówić po polsku i nie było większych problemów (poza tym nie była to jeszcze Bośnia).
Drogi są rewelacyjne, przez całe 400km nie było ani jednej dziury, natomiast jak chce sie iść gdzieś w las to bywają ostrzeżenia ze teren zaminowany :|
Pozdrawiam
-
kapec

W ciagu 3 lat jechalem 3x przez Bosnie, nigdy nie zatrzymal mnie zaden policjant. Jechalem drogami polnoc poludnie raz przez Tuzle i 2x przez Sarajewo.
Kapec, disco 300TDi '97,
-
Mroczny
-

łapią, łapią
za każdym razem - ale jeśli dasz parę ojro i nie będziesz upierał się przy pokwitowaniu

spokojnie się wybronisz. Fajny kraj

-
Damian
-

-
Kontaktowanie:
Caliph pisze:Przejeżdżał ktoś przez BiH ostatnimi laty? Mam pytanie odnośnie tamtejszej policji, czy nadal tak łupią zagranicznych kierowców? W latach 2007-2008 to był koszmar, wyskakiwali pod byle pretekstem i można było jechać wściekle przepisowo, a i tak kosztowło to 20 euro
Mam taki plan coby wracać z Albanii przez BiH, ale zastanawiam się czy mnie na to stać

chwilę powłóczyłem się po BiH 2 lata temu
zero problemów, wręcz przeciwnie rzekłbym
the lifestyle you've ordered is currently out of stock.
LR
-
h0MER
-

-
Kontaktowanie:
lecąc do dubrownika w południowo-wschodniej czesci BiH w 2006r. faktycznie zaczely sie ograniczenia do 40km/h i kontrol w każdych krzokach na zakręcie.
Pare ojro faktycznie zalatwiało sprawę
-
trawers
-

W takim razie chyba miałem szczęście. Bywałem w latach 2009 - 2010 kilka razy i ani eurocenta nie zostawiłem

Ale to pewnie dlatego, że zadnej kontroli nie miałem

Uaz and GR Y61
-
Caliph
-

W latach 2007-2008 spędziłem tam 8 miesięcy i wtedy to był koszmar z tymi kontrolami. Wyskakiwali diabli wiedzą skąd z pyskiem, skorzy do łapówy

Miałem immunitet i śmiałem im się w twarz, ale dobre się skończyło i tym razem pojadę tam na zasadach "komercyjnych"

-
Caliph
-

A co to - posty giną ? To napieprzać się można na forum z byle czego, a normalna pogawędka podlega cenzurze ? Dziwne.
-
finger4
- jestem tu nowy...

Byłem w lipcu 2011. Policja zajebiście pomocna. Minałem przez tydzien chyba z 30 kontroli, raz nas zatrzymali, podszedł Pan policjant, zapytal dokad jedziemy, jak sie odezwalismy po polsku to usmiechal sie ze my polacy i tylko zapytal czy wiemy jak mamy jechac bo mapy sa troche nieaktualne. Ladnie wytlumaczyl a na koniec sobie przypomnial ze to kontrola drogowa i poprosil dokumenty, rzucil okiem i oddal zyczac szerokiej drogi.
BiH to przezajebisty kraj i wroce tam w tym roku na pewno.
-
dominik3000
- jestem tu nowy...

autor: dominik3000 » wt mar 13, 2012 7:22 am
2010 r jeździłem po BiH w pojedyncze auto
2011 r grupowo i później na 2 auta
Zero kontroli , zero problemów
Dominik Wadowice LR Disco
-
bladyrunner
-

autor: bladyrunner » ndz mar 18, 2012 8:56 pm
Przez ostatnie trzy lata byłem tam co roku po kilka dni, ani razu nie miałem kontaktu z policją.
-
Masmo

W sierpniu kręciliśmy się koło Mostaru. 0 problemów. Nikt nas nie niepokoił...
Była Vitara, Jimnik, Terrano II, Terracan, KIA Sportage Grand a teraz SS Kyron.
-
kal-gary
-

-
Kontaktowanie:
autor: kal-gary » śr kwie 04, 2012 6:38 pm
Jak się jedzie przepisowo, to żadnych problemów nie robią. Zresztą tam nie ma gdzie przekroczyć 100. Mnie zatrzymywali kilka razy i zawsze komentarze były podobne:
1) Ehh, od samego rana tylko Polacy. Zdrawo, zdrawo.
2) Polska? Zdrawo.
Piękny kraj. Warto tam pobyć dłużej. Na granicy w okolicach rzeki Tara, po 2 minutach poczułem, że celnicy to moi kumple. Na kampingu się zatrzymałem, bo właściciel sprzedawał też miód. Żona zauroczona miejscem kazała mi zapytać się o cenę. Powiedzieli 5 oiro. Ale stwierdziłem, że to za wczesna pora na biwak więc odszedłem. W oddali słyszę tekst - powiedz mu że mamy ciepłą wodę i jabłka w cenie. A miód...mniamm. Niebo w gębie.
Nie ważne czym ale dokąd zmierzasz.
-
petercapri

autor: petercapri » sob maja 26, 2012 10:11 pm
Caliph pisze:Przejeżdżał ktoś przez BiH ostatnimi laty? Mam pytanie odnośnie tamtejszej policji, czy nadal tak łupią zagranicznych kierowców? W latach 2007-2008 to był koszmar, wyskakiwali pod byle pretekstem i można było jechać wściekle przepisowo, a i tak kosztowło to 20 euro

Przejechalem dwa razy bez najmniejszych problemow.
Ale spotkani podroznicy ostrzegali, zeby nigdy nie przekraczac predkosci, miec pasy itp pierdoly.
-
chemik2000
-

autor: chemik2000 » ndz maja 27, 2012 11:39 am
Bylem w weekend majowy ale plaskim (4x4 mial urlop) od zadaru do dubrovnika powot przez mostar do Polski, kilka kontroli mijalismy ale zadna nie zatrzymwala nas celik zapytal o zielona karte na wjezdie i kazal pokazac a przy wyjezdzie kazali otworzyc bagaznik nawet nie zagladali (moze to byli chorwaci) pytali o papierosy. Spalismy w BiH bylo w porzadku nie moge powiedziec zeby przez moment czulem sie zle, sniadanie rano dobre nie otruli nas

. Kraj osobiscie mnie zauroczyl, widoki przepiekne, Polecam