Gruzja w czerwcu

czyli wyjazdy te bliskie i te bardzo dalekie

Moderator: Misiek Bielsko

Jac

Gruzja w czerwcu

Post autor: Jac » śr mar 21, 2012 9:58 pm

Poszukujemy ~3 osób, na fotel pasażera/pilota. Wybieramy się do Gruzji w czerwcu, w 4 samochody, jedziemy przez Ukrainę i Rosję. W samej Gruzji zwiedzamy głównie góry i wioski raczej z dala od obleganych "atrakcji turystycznych" choć o coś pewnie zahaczymy. Ogólny plan to parki narodowe, przyroda, poszukiwanie zapomnianych ścieżek i magicznych miejsc, dużo improwizacji i totalny luz, choć czasami trochę pogonimy jak tereny będą niegościnne ;-). Do podziału koszty paliwa, Spanie w namiocie, wyżywienie we własnym zakresie, - miasta odwiedzane w celu uzupełnienia zapasów - w sumie do przejechania ~8000 km ceny paliw znacznieeeee niższe niż w PL.

Ostatnie informacje z Gruzji mówią o najgorszej zimie od 30 lat, więc część lub większość tras górskich może być jeszcze nie przejezdna w czerwcu (tam są góry w okolicach 2800 ) - ale ogólny plan to ustalanie trasy na miejscu na bieżąco pytając miejscowych o trasy.

Awatar użytkownika
piotrmas

Kontaktowanie:

Re: Gruzja w czerwcu

Post autor: piotrmas » wt kwie 24, 2012 11:09 pm

i chcecie wjechac do Gruzji od Rosji? my jedziemy w tym samym czasie ale nie chcemy jednak ryzykowac wjazdu od Rosji.
Jac pisze:Poszukujemy ~3 osób, na fotel pasażera/pilota. Wybieramy się do Gruzji w czerwcu, w 4 samochody, jedziemy przez Ukrainę i Rosję. W samej Gruzji zwiedzamy głównie góry i wioski raczej z dala od obleganych "atrakcji turystycznych" choć o coś pewnie zahaczymy. Ogólny plan to parki narodowe, przyroda, poszukiwanie zapomnianych ścieżek i magicznych miejsc, dużo improwizacji i totalny luz, choć czasami trochę pogonimy jak tereny będą niegościnne ;-). Do podziału koszty paliwa, Spanie w namiocie, wyżywienie we własnym zakresie, - miasta odwiedzane w celu uzupełnienia zapasów - w sumie do przejechania ~8000 km ceny paliw znacznieeeee niższe niż w PL.

Ostatnie informacje z Gruzji mówią o najgorszej zimie od 30 lat, więc część lub większość tras górskich może być jeszcze nie przejezdna w czerwcu (tam są góry w okolicach 2800 ) - ale ogólny plan to ustalanie trasy na miejscu na bieżąco pytając miejscowych o trasy.

Jac

Post autor: Jac » śr kwie 25, 2012 9:23 am

piotrmas pisze:i chcecie wjechac do Gruzji od Rosji? my jedziemy w tym samym czasie ale nie chcemy jednak ryzykowac wjazdu od Rosji.
msz mówi, że granica otwarta, to samo mówią w ambasadzie rosyjskiej i gruzińskiej - jakie ryzyko? a zysk ~700km z czego ~1500 po Turcji z paliwem po 7-8 zł za litr a w karnistrach nie wwieziesz ani kropelki bo na granicy każą ci wylać... przećwiczone... tylko bak - w sumie strata 2 dni i ~800zł lekko licząc

nelson
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: nelson » śr kwie 25, 2012 9:36 am

nam pozwolili do turcji wwieźć jeden kanister. 2 musielismy wylać :/ ponoć jeden mozna
Pół roku w Afryce w Disko 300tdi
www.dunia.pl

Jac

Post autor: Jac » śr kwie 25, 2012 9:43 am

nelson pisze:nam pozwolili do turcji wwieźć jeden kanister. 2 musielismy wylać :/ ponoć jeden mozna
właśnie o tobie nelson myślałem, ale dawno już czytałem tą relację i zapamiętałem jedynie dwa wylane.

Awatar użytkownika
Fiba

Kontaktowanie:

Post autor: Fiba » śr kwie 25, 2012 3:09 pm

A ja w 2010 jadąc do Gruzji jeszcze 3 kanistry przewiozłem bez problemu . Widać sporo się u Turków zmieniło .
Lepszy głupiec wędrujący po świecie od mędrca ,który siedzi w domu.

Patrol Y60 2.8
Patrol Y61 2.8

Jac

Post autor: Jac » pt maja 11, 2012 10:49 pm

zostały dwa miejsca (2 już obsadzone w 90 i disco) w defach 90 i 110, jak by ktoś chciał to już ostatni dzwonek

Awatar użytkownika
Lao
Kontaktowanie:

Post autor: Lao » pn maja 14, 2012 6:21 am

Jakby ktoś szukał aktualnej informacji to wpisuję tu pod Gruzją.
Średnie ceny paliw w Gruzji: diesel 2,3 lari, eurodiesel 2,5 lari, benzyna tańsza (różnie w zależności od rodzaju). Odchyłki od tych cen są, ale groszowe i mało gdzie.
Dla tych co jadą przez Turcję: diesel/eurodiesel 3,9 do 4,1 liry, ale trafia się diesel po 3,35 liry.
Potwór potworny niezwykle wytworny ...
tu mnie znajdziecie: http://www.fotopodroze.art.pl

Awatar użytkownika
h0MER

Kontaktowanie:

Post autor: h0MER » pn maja 14, 2012 7:03 am

taki po 3.35 to trzeba od razu współrzędnymi rzucac! :)
Nissan Patrol 2.8 TD GR Long 33"
GrupaWschodu.pl

Awatar użytkownika
Lao
Kontaktowanie:

Post autor: Lao » pn maja 14, 2012 8:00 am

zatankowaliśmy raz po 3,4 i nie było / nie ma żadnej różnicy w zachowaniu samochodu, za to różnica jest na koncie
takie ceny najczęściej pojawiały się w pobliżu wielkich miast i zauważyliśmy, że targetem dla tych stacji są tiry lejące paliwo do baków praktycznie w ilościach hurtowych - stąd prawdopodobnie (przynajmniej jedna z przyczyn) przyczyna takiej ceny
ale - jak kto woli, ja już drugi raz w Turcji tankowałam tę tańszą motorin i nie narzekam
Potwór potworny niezwykle wytworny ...
tu mnie znajdziecie: http://www.fotopodroze.art.pl

Awatar użytkownika
romulus

Post autor: romulus » pn maja 14, 2012 8:50 am

przejechałem całą Turcję w drodze do i z Iranu (kwiecień/maj) nikt nawet nie pytał czy mam kanistry czy nie i ich nie szukał (na powrocie celnik turecki zajrzał do auta i tyle), cena paliwa średnia (musiałem dotankować dwa razy) 7,32 zł/l i to na shellu, za to w Iranie 70 gr/l :)21 dla obcokrajowców (lokalesi 30 gr), plus opłata paliwowa na granicy za tankowanie bez ograniczeń 300 euro (ale można załatwić taniej)
Nissan Patrol
Toyota Hilux

Jac

Post autor: Jac » czw lip 19, 2012 12:06 pm

a nam w drodze powrotnej do PL, na granicy RUS/UA kazali wylać paliwo z kanistrów, bo do UA z tanim rosyjskim paliwem (po 2,6 za litr) się nie wiedzie... Rosjanie przepuszczą max do 10l...

a tu trochę :lol: zdjęć, trzy zestawy

https://plus.google.com/photos/10936767 ... s47-uOuZWA

https://picasaweb.google.com/1089856999 ... zerwca2012

https://plus.google.com/photos/11401297 ... banner=pwa

Awatar użytkownika
Marta&Marek

Kontaktowanie:

Post autor: Marta&Marek » sob lip 21, 2012 8:09 pm

@Jac - super foty. Aż zaczynam żałować, że nie mam MTków i jadę na 1 auto :wink:
Krowa - KDJ95 skundlona przekaźnikiem z GMa ;)

Jac

Post autor: Jac » sob lip 21, 2012 9:23 pm

Marta&Marek pisze:@Jac - super foty. Aż zaczynam żałować, że nie mam MTków i jadę na 1 auto :wink:
jeśli będziesz jeździć pomiędzy jakimś atrakcjami turystycznymi i wioskami - to nie ma problemu z przejazdem bo co jakiś czas śmigają łady Nivy lub też osobówki ;-)... to się zdarza. Jeśli chcesz uciec od tych "atrakcji" pojeździć po połoninach to MT'ki są wskazane, ale bardziej drugi samochód, żeby raźniej było się wyciągać ;-)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Podróże i Wyprawy niekomercyjne”