Sierpień w Obwodzie Kaliningradzkim
Moderator: Misiek Bielsko
Sierpień w Obwodzie Kaliningradzkim
Jak w temacie, wybieramy się w terminie 10-19 sierpień. Wakacyjnie, pod namiot, bez z góry ustalonego planu. Zwiedzamy ciekawe miejsca, taplamy się w błocie, pokonujemy rzeki, szalejemy na plażach morza Bałtyckiego, może uda się wreszcie zwiedzić Bałtijską Kosę.
Jedziemy na wakacje, niczego nie organizuję więc żadnych roszczeń i reklamacji nie przyjmuję!
Załatwiam zaproszenia oraz wizy, koszt 100 zł od osoby. Ostateczny termin zgłoszeń to 1 lipiec. Po tym dniu nie przyjmuję żadnych zgłoszeń, proszę nie dzwonić i nie pisać.
Wszystkie pytania na: socho@socho.org.pl lub telefonicznie.
Jedziemy na wakacje, niczego nie organizuję więc żadnych roszczeń i reklamacji nie przyjmuję!
Załatwiam zaproszenia oraz wizy, koszt 100 zł od osoby. Ostateczny termin zgłoszeń to 1 lipiec. Po tym dniu nie przyjmuję żadnych zgłoszeń, proszę nie dzwonić i nie pisać.
Wszystkie pytania na: socho@socho.org.pl lub telefonicznie.
transgranica4x4.pl
Re: Sierpień w Obwodzie Kaliningradzkim
A co z tym ruchem bezwizowym??
KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
tel 798215618 /GG2385761/
blaszczyk4x4.pl
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
- Misiek Cypr
-
Od pierwszego lipca ma byc, ale i tak bedziesz musial grunekarte wykupic.
Jak bedzie jeszcze nikt nie wie
Mialo byc wolno przez Baltijsk jachtem plywac, to mnie do pierdla zamkli w 95'. W sumie to bywa roznie z tym obwodem.
Jak bedzie jeszcze nikt nie wie

Mialo byc wolno przez Baltijsk jachtem plywac, to mnie do pierdla zamkli w 95'. W sumie to bywa roznie z tym obwodem.
Obecnie park maszyn nie zawiera 4x4
513549044
513549044
Moze przez te 17 lat się coś zmieniło
Długo siedziałeś
?
Trochę mnie ciągnie pruskie ruiny obejrzeć

Trochę mnie ciągnie pruskie ruiny obejrzeć

KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
- Misiek Cypr
-
E tam, 3 godziny, dla postrachu odsiedzialem
Na putanie do straznika, czemy mu pulemiota nie dali, otwiet byl taki: Na triech polskich banditow, pulemiot nie nuzen
Generalnie potem mi pokazali na mapie, czego mam unikac i puscili dalej do Fromborka plynalem z Gdyni. Dobrze wialo i w sumie bardziej w tylek dostalem od wiatry niz od Ruskich

Na putanie do straznika, czemy mu pulemiota nie dali, otwiet byl taki: Na triech polskich banditow, pulemiot nie nuzen

Generalnie potem mi pokazali na mapie, czego mam unikac i puscili dalej do Fromborka plynalem z Gdyni. Dobrze wialo i w sumie bardziej w tylek dostalem od wiatry niz od Ruskich

Obecnie park maszyn nie zawiera 4x4
513549044
513549044
Ja tam nie wiem. Komendant polskiej placowki granicznej tez nic nie wie(albo mozwi, ze nie wie) ale ostatnio jechalem do Kaliningradu z rosyjskim pogranicznikiem i on powiedzial, ze tez ch... wiedza.vandall1 pisze:A co z tym ruchem bezwizowym??
Ale jak wspomnialem wizy zalatwiam.
transgranica4x4.pl
A ten ruch bezwizowy to nie tylko dla mieszkancow przyleglych powitow/wojewodztw?
Sa wogole jakie dobre mapy obwodu? Jakas 1:200 000 znalazlem, ale niezbyt dokladna.
Sa wogole jakie dobre mapy obwodu? Jakas 1:200 000 znalazlem, ale niezbyt dokladna.
y61 long `99 +2`TrailMaster +SuperWinch +ARB przod + inne swiatelka,przelaczniki,bagazniki...
Z tego co wiem-bym sie na bezwizowy łapał...Wojtek_W pisze:A ten ruch bezwizowy to nie tylko dla mieszkancow przyleglych powitow/wojewodztw?
http://www.chem.univ.gda.pl/~tomek/opis ... dzki.można poczytac,też cos o mapach jest.
KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
Znaczy z powrotem śródlądziem?Misiek Cypr pisze:...............
Dzisiaj chyba można całkiem legal,bo z góry i tak prawie wszystko widać.
KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
Lepiej tam dieslem czy benzyną?sochoW pisze:.............Ja tam nie wiem. Komendant polskiej placowki granicznej tez nic nie wie(albo mozwi, ze nie wie) ale ostatnio jechalem do Kaliningradu z rosyjskim pogranicznikiem i on powiedzial, ze tez ch... wiedza.
Ale jak wspomnialem wizy zalatwiam.
KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
Dobre mapy sa na ruskich serwerach, stare, niemieckie czyli b.dokladne. Poruszalem sie potakich i fajnie bo te dawne drogi to juz mocno zarosniete.
I diesel i benzyna w tej samej cenie wiec wiadomo, ze benzyna lepiej(najlepiej w wiejt!)
I diesel i benzyna w tej samej cenie wiec wiadomo, ze benzyna lepiej(najlepiej w wiejt!)
transgranica4x4.pl
jak z LPG 

-
-
http://www.lib.utexas.edu/maps/ams/eastern_europe/Wojtek_W pisze:A ten ruch bezwizowy to nie tylko dla mieszkancow przyleglych powitow/wojewodztw?
http://loadmap.net/
Zaskakuje czasami www.bikemap.net
Nie widzialem...ale po co LPG jak penzyna po 3 zl???pinc6x6 pisze:jak z LPG
Ostatnio zmieniony wt maja 15, 2012 6:26 am przez sochoW, łącznie zmieniany 1 raz.
transgranica4x4.pl
Darek Elwood pisze:http://www.lib.utexas.edu/maps/ams/eastern_europe/Wojtek_W pisze:A ten ruch bezwizowy to nie tylko dla mieszkancow przyleglych powitow/wojewodztw?
http://loadmap.net/
Zaskakuje czasami http://www.bikemap.net
Raczej malo przydatne w przypadku off-road. Plastik albo rowery-ok ale bezdroza slabo.
Jest dokladna mapa w formie papierowej, w zasadzie wszystkie sciezki sa, mocno przydatna podczas wycieczek w tamta strone. Jest tez atlas w wydaniu ksiazkowym ale jak dla mnie troche malo czytelny. Obie mapy mozna nabyc w Kaliningradzie i one w zasadzie wystarczaja. Dla mnie niczego wiecej nie trzeba, dosc duzo starych niemieckich drog jest zaznaczonych a jak chce sie bardziej w bloto to i tak dobrze jest byc z kims miejscowym.
transgranica4x4.pl
Dzieki!
y61 long `99 +2`TrailMaster +SuperWinch +ARB przod + inne swiatelka,przelaczniki,bagazniki...
moje auto lepiej jedzie na LPG niż na beniesochoW pisze:Nie widzialem...ale po co LPG jak penzyna po 3 zl???pinc6x6 pisze:jak z LPG

to tak jak z moim golfem dwojka, na penzynie w ogole nie chcial jechac, tzn, jechal -nie jechal i tak caly czas krotkimi skokami, nawet nie reagowal na manetke gazu. Ja swoje on swoje! Trza gaznik przegladnac chyba...pinc6x6 pisze:moje auto lepiej jedzie na LPG niż na beniesochoW pisze:Nie widzialem...ale po co LPG jak penzyna po 3 zl???pinc6x6 pisze:jak z LPG![]()
transgranica4x4.pl
no, 3 landki sie zgłosiły czyli razem bedzie 4 landki i Terrano. Kto jeszcze?
transgranica4x4.pl
termin zgłoszeń do 1 Lipca
ja bym chciał ale nie wiem co z pracą
sytuacja jest dynamiczna 

ja bym chciał ale nie wiem co z pracą

To tak samo jak u mnie ale jak wyliczylem potrzeba tylko 4 dni urlopu
Procedura otrzymania zaproszenia od wladz Kaliningradu troche trwa wiec nie moge ryzykowac. Mozna sprobowac dopisac sie pozniej ale nic nie obiecuje...zadalem pytanie, jesli uda sie cos wydluzyc to poinformuje.

transgranica4x4.pl
Nie uda sie, musze wyslac liste uczestnikow 2 lipca.
Niestety, u nich takze istnieje biurokracja, z tego co widac chyba nawet wieksza niz u nas. Po prostu pewne sparawy musza nabrac mocy urzedowej.
Pozostaje wiec ostateczny termin zgloszen 1 lipca, no, powiedzmy 2 lipca rano

Pozostaje wiec ostateczny termin zgloszen 1 lipca, no, powiedzmy 2 lipca rano
transgranica4x4.pl
zmieniło się coś w sprawie wiz 

Ostateczny termin 2 lipiec rano, niestety. Temat leci przez dowodztwo na najwyzszym szczeblu w Kaliningradzie wiec procedura trwac musi. Na pocieszenie dodam, ze rownoczesnie zalatwiamy pozwolenie na wjazd na Baltijska Kose i plaza az do samej granicy z Polska.
transgranica4x4.pl
Przypominam niezdecydowanym na wakacyjny kierunek, ze termin nadsylania zgloszen uplywa za 3 tygodnie.
Zgłoszenia mailowo lub na PW, w odpowiedzi podam co trzeba do mnie dostarczyc.
SOCHO
Zgłoszenia mailowo lub na PW, w odpowiedzi podam co trzeba do mnie dostarczyc.
SOCHO
transgranica4x4.pl