Iran 2013
Moderator: Misiek Bielsko
Iran 2013
Chciałbym odwiedzić Iran zanim niesprawiedliwi wśród narodów świata spuszczą ze smyczy armię usa i wyjazd tam będzie trudniejszy albo niemożliwy. Szukam informacji, wskazówek, dobrych rad i ostrzeżeń a może towarzystwa ale lojalnie informuję że dla mnie ważniejsze niż z kim, jest gdzie i jak pojechać co zwiedzić lub przeżyć.
- Misiek Cypr
-
Re: Iran 2013
To moze zacznij od tego jak chcesz sie tam dostac, kiedy?
Obecnie park maszyn nie zawiera 4x4
513549044
513549044
Raczej przez Turcję i tak aby wyjść naprzeciw lata to przełom kwietnia i maja. Chcielibyśmy się zamknąć w 4 tygodniach. Interesuje mnie co warto a co trzeba odwiedzić i zobaczyć. Osobiście wolimy skarby natury od zabytków i kultury ale tych ostatnich nie unikamy.
Zapomniałem, chcę się tam dostać samochodem z kabinką ekspedycyjną i noclegi spędzać w dziczy i to jest główny powód na szukanie towarzystwa
Temat pozyskania wizy masz opanowany?
'częściej patrzę się na wschód, chyba tam patrzę od zawsze...'
Nie, a czy to jest jakiś szczególny problem?
Szczególny to nie, ale trzeba się za to wziąć odpowiednio wcześniej.
'częściej patrzę się na wschód, chyba tam patrzę od zawsze...'
wizy musisz zacząc załatwiać gdzieś na poziomie stycznia pogadaj z agencją bo Iran wymaga dziwnej procedury na wizę turystyczną którą wykorzystasz na drogowym przejsćiu granicznym; najpierw skladasz wniosek do MSW Iranu podając miejsce czas przekrocznia granicy opis dokąd i po co jedziesz jak Cię zaakceptują to dopiero do ambasady z wnioskiem o wizę... ale możesz ją dostać od ręki na lotnisku w Teheranie jak samolotem dolecisz,
druga sprawa konieczny karnet CPD na samochód nie wiem jak teraz będzie ale na początku roku mieliśmy problem z PZM-otem nie chcieli wydać bo niby miała być wojna, dali ale pyskowali
na PW masz moj numer, zadzwoń to powiem co wiem byłem na przełomie kwietnia/maja w tym roku
druga sprawa konieczny karnet CPD na samochód nie wiem jak teraz będzie ale na początku roku mieliśmy problem z PZM-otem nie chcieli wydać bo niby miała być wojna, dali ale pyskowali
na PW masz moj numer, zadzwoń to powiem co wiem byłem na przełomie kwietnia/maja w tym roku
Nissan Patrol
Toyota Hilux
Toyota Hilux
-
-
Wizę załatwia się w cztery do 5-ciu tygodni (trzy tygodnie kod + 7-10 dni amabasada w W-wie) albo po drodze w Trabzonie od ręki.
Będziesz chciał namiary na sprawdzoną agencję (polską), pisz na priv ( dwukrotnie w tym roku załatwiałem sobie, bez pudła 30 dniowe, ważne 3 m-ce).
Więc w styczniu załatwiasz, jeżeli chcesz jechać pod koniec marca.
Będziesz chciał namiary na sprawdzoną agencję (polską), pisz na priv ( dwukrotnie w tym roku załatwiałem sobie, bez pudła 30 dniowe, ważne 3 m-ce).
Więc w styczniu załatwiasz, jeżeli chcesz jechać pod koniec marca.
najpierw sobie wygoogluj kaucje jaką zostawisz za wjazd swoim paściem
to może być znacząca większość kasy na wyprawe
jeszcze do niedawna kwota oscylowała w granicy 5000USD za motocykl, może się coś zmieniło

to może być znacząca większość kasy na wyprawe

jeszcze do niedawna kwota oscylowała w granicy 5000USD za motocykl, może się coś zmieniło
Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Cokolwiek powiesz po łacinie, brzmi mądrze
Cokolwiek powiesz po łacinie, brzmi mądrze
na Iran pewnie jest 30 000 zeta, bo Iran należy do krajów podwyższonego ryzyka.
Pod warunkiem że w ogóle dostaniesz CDP - bo wydaje go Genewa - polski PZM tylko pośredniczy. A tam - tzn w Szwajcarii - to mają nieźle nasrane w gaciach jeżeli chodzi o wyolbrzymianie jakiegokolwiek zagrożenia.
Kaucje wpłacasz przed wyjazdem - po powrocie jak jest wszystko ok z pieczątkami to do miesiąca dostajesz zwrot kaucji
Pod warunkiem że w ogóle dostaniesz CDP - bo wydaje go Genewa - polski PZM tylko pośredniczy. A tam - tzn w Szwajcarii - to mają nieźle nasrane w gaciach jeżeli chodzi o wyolbrzymianie jakiegokolwiek zagrożenia.
Kaucje wpłacasz przed wyjazdem - po powrocie jak jest wszystko ok z pieczątkami to do miesiąca dostajesz zwrot kaucji
GR Y 60 2,8 IC - Long, TJM + 2" (75, 200 kg)
http://www.kajmanoverland.pl
http://www.kajmanoverland.pl
-
-
Dokładny cennik za karnety i kaucje jest na stronie pzmot:
http://www.pzmtravel.com.pl/dokumenty-celne.html
Bez CdP też się wjedzie.
Zapomina się, że to tylko poważne ułatwienie w podróży, a nie obligatoryjny dokument.
Pozostaje tylko negocjować na granicy wysokość "kaucji", z reguły bezwrotnej
Problem jest przy wjeździe, bo istotą tych zabezpieczeń jest w końcu zniechęcenie do sprzedaży auta/moto na miejscu.
Niewątpliwie łatwiej jest negocjować z "lżejszym" pojazdem.
Ostatni znany mi przypadek, to 300$ za moto.
P.S.
Armenia od stycznia 2013 bez wiz.
http://www.pzmtravel.com.pl/dokumenty-celne.html
Bez CdP też się wjedzie.
Zapomina się, że to tylko poważne ułatwienie w podróży, a nie obligatoryjny dokument.
Pozostaje tylko negocjować na granicy wysokość "kaucji", z reguły bezwrotnej

Problem jest przy wjeździe, bo istotą tych zabezpieczeń jest w końcu zniechęcenie do sprzedaży auta/moto na miejscu.
Niewątpliwie łatwiej jest negocjować z "lżejszym" pojazdem.
Ostatni znany mi przypadek, to 300$ za moto.
P.S.
Armenia od stycznia 2013 bez wiz.
Odpuść kolego temat, szkoda energii i zachodu. Nie zdążysz.
Tak zrobię jest dużo ciekawych miejsc mniej kłopotliwych