Nordkapp – Przylądek Północny lipiec/sierpień

czyli wyjazdy te bliskie i te bardzo dalekie

Moderator: Misiek Bielsko

zeeb

Nordkapp – Przylądek Północny lipiec/sierpień

Post autor: zeeb » wt mar 12, 2013 10:05 am

Planujemy z żoną 2-3 tygodniową podróż na Nordkapp na przełomie lipca, sierpnia. Założenia trasy to Litwa, Łotwa, Estonia, Finlandia, Norwegia, Szwecja. Szukamy 1-3 chętnych "ekip". Proszę również o wszelkie wskazówki którędy najlepiej jechać, co zobaczyć. Może ktoś dysponuje mapami, zapisem trasy, jakimiś roadbookami itd? (z pominięciem ekstremalnych skusiek :)
Pajero
Niva
Y61

Awatar użytkownika
Wojtek_W

Re: Nordkapp – Przylądek Północny lipiec/sierpień

Post autor: Wojtek_W » wt mar 12, 2013 10:30 am

Generalnie seatem arosa trasa zrobiona.
Smietnikami chcecie jechac?
Bessensu chyba troche.

Terenu to tam nie zaznasz.
y61 long `99 +2`TrailMaster +SuperWinch +ARB przod + inne swiatelka,przelaczniki,bagazniki...

zeeb

Post autor: zeeb » wt mar 12, 2013 11:07 am

sześć krajów po drodze i ani grama terenu? no co Ty... :)

A śmietnik jak to śmietnik pakowny jest. Kilka lat temu zrobiliśmy mondkiem Danię wzdłuż i wszerz + południe Szwecji. W kilu mieścinach informatory turystyczne zawierały "miejscówki" z dotarciem only 4x4 - pewnie na wyrost ale jednak.
Pajero
Niva
Y61

Awatar użytkownika
Wojtek_W

Post autor: Wojtek_W » wt mar 12, 2013 11:28 am

Moje info moze byc zdeaktualizowane, ale nie sadze.
Tak jak mowie. Arosa zrobiony nordkapp i grama szutru nie bylo. Raz tylko jak chcielismy zjechac z drogi w las na nocleg to bylo gorzej, ale dalismy rade.
A litwe, lotwe i estonie w zeszlym roku motocyklem enduro robilem. Dupko. Gosc w 4x4 na pierwszej stacji nas wyprowadzil z bledu,ze sobie offroadu nie pouprawiamy itd..
Pomijam ze trasy, proste po horyzon i nudne jak nie wiem:

Litwa
Obrazek
Łotwa:
Obrazek

Jedynie jakbys przez obwod jechal i Rosje to moze. Moim zdaniem jazda pelnoprawnym 4x4 tam to strata kasy.

to masz przynajmniej 7000 km . Czyli albo w oszczednej osobowce spalisz tez 350-400 litrow paliwa albo w smietniku przynjamniej 800-1000 , co przy cenach paliwa daje kilka tysi oszczednosci.
Ale tylko moje zdanie to jest.
y61 long `99 +2`TrailMaster +SuperWinch +ARB przod + inne swiatelka,przelaczniki,bagazniki...

Awatar użytkownika
Damian

Kontaktowanie:

Post autor: Damian » wt mar 12, 2013 2:30 pm

we wrześniu zrobiłem jakieś 800km po Litwie, w zasadzie po samych szutrach, nawet granicę PL-LT dwukrotnie szutrem przekraczałem...a na Żmudzi to nawet windy używałem, ale trochę za mocno uparłem się żeby nad ładne jezioro dojechać :)21

w Laponii kilkanaście lat temu osobówką sporo szutrów zaliczyłem
i nawet alternatywy nie było za bardzo :)21

jedyne co mogę potwierdzić, to fakt że w Norwegii tylko asfalt
ale Finlandia i Szwecja - sporo turystyki OR
the lifestyle you've ordered is currently out of stock.

LR

Awatar użytkownika
Wojtek_W

Post autor: Wojtek_W » wt mar 12, 2013 2:42 pm

Moze inaczej.
Szutry tez byly
Ale odcinki rowne jak stol:

Obrazek

Gdzie tym intruderem szlo 100km/h jechac z palcem w dupie.
Ja na ktoryms z takich szutrow zanotowalem nawyzsza predkosc z calej wycieczki ~130km/h wg Gps'a.

Ale off roadem to bym tego nie nazwal. Pyca osobowki az milo, a byle lepszy suv bedzie jak zmota z magamu na choince4x4 :)21 W Szwecji do jakiegos momentu tez bywalem czesto (okolice Goteboga) i tez nie widzialem za duzo off'u. Ale sie nie upieram, bo offu na sily nie szukalem. Poka jakies foty z tego ofu w Finlandii, moze plany wakacyjne zweryfikuje :)
Jak off to na Murmansk. Bena tansza a wrazen na pewno nie braknie

http://motovoyager.net/2013/01/dzika-po ... murmanska/

Na zachete:

Obrazek

Awatar użytkownika
Damian

Kontaktowanie:

Post autor: Damian » wt mar 12, 2013 3:20 pm

z Finlandii nie pokażę, bo primo byłem osobówką i jeździłem właśnie takimi szutrami, a secundo - w 99 roku nie miałem aparatu cyfrowego, tylko mercedesa w124 z czterema studentami i żarciem z PL w bagażniku
:)21

byłem wtedy już świadomy ofrojdowo i widziałem szutry idące przez płytkie brody, czy drogi leśne, którymi dojeżdżaliśmy z trudem do jezior na biwak (wspomnienie komarów do dziś mnie porusza)

a jeśli chodzi o litwę, to byłem tam kilka razy i zaprawdę powiadam że jest gdzie jeździć.
zwłaszcza na żmudzi czy auksztocji
a i do zwykłego szlajania się po krajach nadbałtyckich sprawne 4x4 się przyda, bo drogi boczne to jeszcze w większości szutry z mega tarkami, gdzie osobówka się rozpadnie - chyba że jedziesz 20km/h
the lifestyle you've ordered is currently out of stock.

LR

Awatar użytkownika
Wojtek_W

Post autor: Wojtek_W » wt mar 12, 2013 3:31 pm

99? Powaznie? To masz info z 15 lat do tylu.
:)21

Finalndii nie wyasfaltowali jak Norwegii, bo nie ma komu, ale wszelkie przpusty, mostki itd.. jak i utrzymanie drogi bylo na prima-sort
Arose tez sie dalo zakopac przy okazji biwaku, ale to na tyle. W kawalku jednym byla i nic sie nie rozpadlo.
Sprawne 4x4 przyda sie wszedzie. Na Litwie sie nie znam. Bo bylem tylko kilka razy i bez zaciecia off roadowego i szukania na sile. Chodzi mi tylko oto,ze gdybym pojechal swoim patrolem na nordkapp przez Finalnie to bym bym mocno zawiedziony, bo to samo w 99% przypadkow moge zrobic plaskim, a 100% robie rav'ka czy byle foresterem wygodniej i taniej. Takie moje zdanie przynajmniej ,ale nikomu nie mam zamiaru narzucac nic.

Za to Karelie polecal mi dobry znajomy z ktrorym co nieco juz widzialem, a on sam zwiedzil jeszcze wiecej i byl oczarowany. :)2

eassa

Post autor: eassa » wt mar 12, 2013 11:31 pm

Na sam Nordkapp ( czysta i to droga komercja ) jeżeli już jechać to naprawdę warto przez Rosję.W tamtą stronę przez Litwę i Łotwę kierować się na St.Petersburg i dalej na Murmańsk. Z Murmańska na Kirkenes w Norwegii i w dół przez Helsinki promem do Estonii razem tak cirka 10000 km . Poza traumatyczną i nie przewidywalną czasowo granicą Rosyjsko - Łotewską po prostu rewelacja. Można sobie wybrać mniej lub bardziej trudną drogę ale na pewno będzie dziko - szczególnie za St Petersburgiem. W jedną stronę paliwko po około 3-4 PLN wiec wychodzi tanio, tylko w Norwegi jest mały szok cenowy po Rosji. Fajnie jest jechać w okolicach końca czerwca można nie brać latarki ( jest całą dobę jasno ) ale warto brać coś na komary ( choć na ogół środki tubylców są bardziej skuteczne ) Duże wrażenie robi zona - rejon przygraniczny między Norwegią a Rosją na odcinku 100 km dwie stacje benzynowe oraz niezapomniane miasto Nikiel. Ogólnie jest bezpiecznie chociaż w zonie podobno nie jest się dobrze zatrzymywać. Uwaga całkowicie pusta granica Rosyjsko Norweska czynna od 8-16.

zeeb

Post autor: zeeb » śr mar 13, 2013 7:34 am

No i to już jest jakaś podpowiedź :)

tu chłopaki mieli wszystkiego po trochę, długie proste, ssutry, lasy tylko ciekawe w jakich proporcjach

http://www.youtube.com/watch?v=BWPZ6fGrgFU

no i bardziej terenowo

http://www.youtube.com/watch?v=yFk35awFi1s

tylko w tym przypadku jazda samopas to spore ryzyko
Pajero
Niva
Y61

Awatar użytkownika
Wojtek_W

Post autor: Wojtek_W » śr mar 13, 2013 8:19 am

eassa pisze:Na sam Nordkapp ( czysta i to droga komercja ) jeżeli już jechać to naprawdę warto przez Rosję.W tamtą stronę przez Litwę i Łotwę kierować się na St.Petersburg i dalej na Murmańsk. Z Murmańska na Kirkenes w Norwegii i w dół przez Helsinki promem do Estonii razem tak cirka 10000 km . Poza traumatyczną i nie przewidywalną czasowo granicą Rosyjsko - Łotewską po prostu rewelacja. Można sobie wybrać mniej lub bardziej trudną drogę ale na pewno będzie dziko - szczególnie za St Petersburgiem. W jedną stronę paliwko po około 3-4 PLN wiec wychodzi tanio, tylko w Norwegi jest mały szok cenowy po Rosji. Fajnie jest jechać w okolicach końca czerwca można nie brać latarki ( jest całą dobę jasno ) ale warto brać coś na komary ( choć na ogół środki tubylców są bardziej skuteczne ) Duże wrażenie robi zona - rejon przygraniczny między Norwegią a Rosją na odcinku 100 km dwie stacje benzynowe oraz niezapomniane miasto Nikiel. Ogólnie jest bezpiecznie chociaż w zonie podobno nie jest się dobrze zatrzymywać. Uwaga całkowicie pusta granica Rosyjsko Norweska czynna od 8-16.
Mam dokaldnie takie same odczucia.
Tzn nie znam tyle szczegolow i przez Rosje nie jechalem, ale znam kogos kto jechal :)21
Teraz to jedyna rozsadna opcja jesli chce sie 4x4 jechac.

CZOBI
Kontaktowanie:

Post autor: CZOBI » czw mar 14, 2013 3:00 pm

swieta racja co chlopaki powyzej pisza!

eszelon
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: eszelon » sob mar 16, 2013 1:47 am

Byłem kilka lat temu na Nordkappie jeepem z przyczepą campingową. Trasa taka sama jak podałeś w początkowym poście.
Na sam Nordkapp polecam pojechać na noc (jest parking), no i czekać na ten słynny zachodo-wschód słońca, kiedy to ono nie 'zanurza' się w morzu. Na samym przylądku CHOLERNIE drogo, więc radzę zabrać własny prowiant (tudzież szampana, jak czynią wycieczki niemieckich emerytów).
Tunel dojazdowy na Nordkapp też drogi :-(

W drodze powrotnej pojechaliśmy północno-zachodnią Norwegią i szczerze polecam taką trasę. Byliśmy m.in. na Lofotach :)22

Jeśli interesuje Cię więcej szczegółów, to daj znać co konkretnie (miejsca/ceny/warunki?)

I jeszcze taki drobiazg - weźcie ciepłe ciuchy i śpiwory, bo bywa różnie - w Finlandii nocami mieliśmy latem +4*C.

zeeb

Post autor: zeeb » pn mar 18, 2013 10:37 pm

eszelon napisz wszystko co pamiętasz, gdzie i co warto, tak jak pisałem na początku objechaliśmy południową Szwecję i Danię. Wiem że tanio nie jest, mosty nad Sundem potrafią szarpnąć po kieszeni ;) ale za to z namiotem nie ma żadnego problemu w myśl Allemansrätten. W ciągu 2 tygodni takiej jazdy całkiem przypadkiem zdarzyło nam się nawet "obozować" na boisku piłkarskim :)
Przemawia do nas propozycja eassa. Jest dużo ciekawsza niż nasz pierwotny plan. Wojtek_W przez Rosję jechaliście wzdłuż M18?

Dzięki za wszystkie podpowiedzi i sugestie.
Pajero
Niva
Y61

Awatar użytkownika
janek.r
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: janek.r » śr maja 22, 2013 10:10 am

Cześć Wam!
Wszedłem na forum w poszukiwaniu kompanów właśnie do takiej podróży, jak w temacie.
Rzeczywiście zamarzył nam się z dziewczyną jako cel Nordkapp. W ubiegłym roku objechaliśmy Morze Czarne i chcąc pójść za ciosem, w tej samej konwencji ale innym klimacie myślimy o tegorocznej wyprawie "Dookoła Morza Bałtyckiego". Przejazd przez stolice państw nadbałtyckich Wilno, Ryga, Talinn - najważniejsze punkty. Następnie koniecznie St Petersburg no i dalej na północ przez Karelię i Półwysep Kolski, w tym oczywiście Murmańsk. Po zdobyciu Nordkappu, do Polski można by uderzyć przez Finlandię, Szwecję, Danię i Niemcy jako mały odpoczynek od dziczy.

Aktualnie jestem w posiadaniu wszystkich potrzebnych map - świeżutki Atlas Europy na Litwę, Łotwę i Estonię, Norwegię, Finlandię, Danię i Niemcy, Obwód Leningradzki, Plan miasta St Petersburga, Republika Karelii i Obwód Murmański. Widziałem się też z Mariuszem R., który komercyjnie udostępnia szczegółowe trasy na Garmina + obfite opisy, które od niego kupiłem. Dodatkowo mam też namiar na przejście graniczne w Narwie, gdzie można zgłosić się wcześniej mailowo, żeby nie czekać zbyt długo (przejście w centrum miasta - nie chcą kolejek), do ludzi, którzy mogą nas powozić po jednym z jezior w Karelii, do pośrednika wizowego, z którego oni korzystali.

Do tej pory jednak było ciężko z chętnymi lub raczej z terminami, a w 1 samochód nie czujemy się jeszcze do końca na siłach jechać. Może jakoś byśmy się dogadali?

Pozdrawiam!
Janek

qmulus

Post autor: qmulus » pn lip 08, 2013 4:35 pm

jak by ktos chcial cos wiecej wiedziec np o srodku norwegii (Bergen) potrzeboowal pomocy to niech sie odzywa, bo ja tu mieszkam to pomoge w razie czego :)
Pajero 92 2,5 TD :)

bIp

Post autor: bIp » ndz cze 05, 2016 8:53 pm

Plan się dziś narodził. Litwa-Łotwa-Estonia, dalej prom do Helsinek, (Nordkapp odpuszczamy), Lofoty i dalej powrót Norwegią, Szwecją i mostem do Danii. Pełen spontan i budżetowo.
Potrzebujemy, szczególnie liczę na kontakt z tambylcami.
-namiarów na stacje lpg
-namiary na dobre safari wieloryby
-namiary na atrakcje mniej popularne a warte zobaczenia.
miejscówki biwakowe na zadupiach też mile widziane.

qmulus

Post autor: qmulus » ndz cze 05, 2016 9:24 pm

Masz tu liste stacji lpg w norwegii http://www.lpgnorge.no/stasjonsoversikt/
dodatkowo mozesz gazu szukac na stacjach shell i esso i punktach obslugi kamperow tam czesto maja stacje lpg. dodatkow kup koncowke do tankowania w skandynawii.

bIp

Post autor: bIp » ndz cze 05, 2016 9:33 pm

:)2
O końcówce nie pomyślałem. Tzn obstawiałem niemiecką, a z allegro wyszła mi holenderska niespodzianka.

qmulus

Post autor: qmulus » ndz cze 05, 2016 10:58 pm

https://www.google.no/search?q=koncowka ... Wf_aC4M%3A

germańcy maja inna

ps. droge antlantycka sobie odpusc. fajna jest tylko na jesien jak sa sztormy :)

Macias----
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Macias---- » ndz cze 05, 2016 11:07 pm

bIp pisze:Plan się dziś narodził. Litwa-Łotwa-Estonia, dalej prom do Helsinek, (Nordkapp odpuszczamy), Lofoty i dalej powrót Norwegią, Szwecją i mostem do Danii. Pełen spontan i budżetowo.
-namiarów na stacje lpg
wieloryby np w andenes na lofotach, widoki lepsze niestety są w okolicy A, ale warto dla foto safari z wielorybami jak masz extra dzień. kasę zwrócą jak nie zobaczysz wieloryba albo dostaniesz bilet na następny dzień.
polecam północną finlandię, dania z renifera genialne, po drodze zoo i muzeum samów, kopalnia złota.

eszelon
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: eszelon » pn cze 06, 2016 1:46 am

Zwróciłbym na Waszym miejscu uwagę na temat promów.
W wakacje bywa ciężko nawet na trasie Tallin - Helsinki.
Ale jeszcze gorsza sprawa jest z Lofotami. Tzn. jeśli chcecie np. wjechać od północy, a potem na południu przepłynąć promem. Bywa nerwowo i można stracić trochę czasu, jeśli się nie ma rezerwacji (my cudem się załapaliśmy).

Nordkapp - my wyszliśmy z założenia, że jedziemy zobaczyć, bo doszliśmy do wniosku, że skoro już jesteśmy 'tak blisko', to trzeba zobaczyć (głównie wschód/zachód słońca). Ceny na miejscu robią wrażenie :-(

Finlandia - cudne widoki.

Uważajcie na renifery na drogach - czasem robią dziwne manewry :-)

Awatar użytkownika
piotrmas

Kontaktowanie:

Post autor: piotrmas » pt cze 10, 2016 8:41 am

bIp pisze:Plan się dziś narodził. Litwa-Łotwa-Estonia, dalej prom do Helsinek, (Nordkapp odpuszczamy), Lofoty i dalej powrót Norwegią, Szwecją i mostem do Danii. Pełen spontan i budżetowo.
-namiarów na stacje lpg
hey.
jak to na forach kazdy ma wlasne zdanie moze troche zbyt skrajne czyt, brakuje obiektywizmu no ale swiadomi o tym wiedza i odrzucają obligatoryjnie skrajne poglady :)
Wszystko zalezy co kto lubi . jesli natura to polnoc europy jak najbardziej,zrobilem te trasy pare razy roznymi sposobami wlacznie z Norkapp rowerem to taka alternatywa dla platnego tunelu i samego przyladka. rowery maja free :) cala finlandia jest podobna od pewnej szerokosci geograficznej czyli lasy lasy a jak nie ma lasu to tam jest jezioro rzeka lub osada :) ma to swoje uroki w odludziach jakie kazdy moze dla siebie znalezc i kontemplowac .
Niestety takie miejsca jak Rovaniemi Nordkapp to komercja ale mozna wszystko byle z glową :) jak wjedziesz do norwegii zmieni Ci sie diametralnie krajobraz. polecam Lofoty bo maja duzo fajnych zakamarkow ukrytych malych wioseczek rybackich w malych uroczych zatoczkach. wieloryby jak maja ochote to są jak nie to nie ma i juz :) splyniesz do Bodo to masz niedaleko miejsce widokowe najwiekszych wirow powstajacych w czase odplywu z fiordu. z mostu widac cała potęge. pozniej masz waski pasek Norwegii w poszarpanym wybrzeżem czysta woda i cisza , kolo polarne po Norweskiej stronie a atlantic road..no coz,,,nawet w lecie ma swoj zakrecony urok :) dosłownie :) polecam Alesund.. to takie moje miejsca na ziemi i tamtejsze oceanarium. badz tam okolo 13 ..niespodzianka warta grzechu :) a pozniej jesli nie byles to albo zachodnim wybrzezem na poludnie ale wiecej promow i kosztow lub droga troli droga orłow geirenger dalshnibba i w dol ja najczesciej wybieram prom z treleborga do sasnitz najkrocej lub nocny z karskrony do gdyni.. oczywiscie jest jeszcze alternatywa zjechac na zachod na kjerag preikestolen bergen płaskowyz koscioly slynne stawanger a pozniej do kristalsand i prom do hirstshals i dalej na kolach do domku po nudnej danii :) przepraszam za literowki ale nazwy z pamieci jade wiec rozumiecie :) pozdrawiam

bIp

Post autor: bIp » pt cze 10, 2016 9:12 pm

Dzięki.
Plan ulega modyfikacjom, za dużo do obejrzenia w No, więc pribałtykę i finlandię odpuszczamy. Każdy z ekipy gdzieś w pribałtyce był, więc problem z ułożeniem trasy, żeby nie zdublować. Połączymy to kiedyś z Petersburgiem, albo wyjazdem wędkarskim. Finlandia same minusy. Język do bani, drzewa wszystko zasłaniają (mam ich dużo w pracy), LPG niedostępne, a punktów do zobaczenia jakby mniej. Może od północy zahaczę bo tundrę muszę własnym okiem pomacać.
Planowałem oceanarium w Tromso, ale jak powiadasz, Alesund lepsze, to dopisuje do listy.
Płyniemy Świnoujście -Ystad lub Trelleborg, wracamy mostem przez Danię.

Awatar użytkownika
piotrmas

Kontaktowanie:

Post autor: piotrmas » sob cze 11, 2016 12:39 am

cokolwiek zrobisz w klimatach jakie lubisz i tak bedziesz happy :) nie bede podawał Ci miejscowek bo duzo sie zmienia czasami ogrodzi sie fajny teren bo wlasciciel ma dosc naduzywania przepisow o podrozowaniu i noclegowaniu w kazdym miejscu z zachowaniem minimum zasad :) na pewno znajdziesz swoje. troche intuicji troche wyczucia przestrzeni i kazdy nocleg 7 gwiazdek :) powodzenia :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Podróże i Wyprawy niekomercyjne”