KIRGISTAN TADŻYKISTAN 2014 pytania
Moderator: Misiek Bielsko
KIRGISTAN TADŻYKISTAN 2014 pytania
Się moje żonisko i syn wybierają w czerwcu, na miejscu wynajmują busa 4x4 i...
moje żonisko ma pytania do tambywalców
1 - Jechał kto drogą Duszanbe - Dusti - Kulob - Khorang
2 - Jak "wygląda" przejazd przez granicę Kirg / Tadz przejściem między Batken a Isfarą.
3 - jak jest z przejazdem (jakieś przepustki czy co i gdzie je i jak) przez enklawy Uzbeckie na drodze z Osk do Batken, ew jak( i czy się da) je ominąć po terytorium Kirgizji
4 - jechał kto, i jak to "wygląda" z Khorog przez Ishkoshim i Langar do Alichur (czyli przez dolinę Wakhan)
5 - Przejazd z Jalal - Abad do Osh, drogą A370 czy da się to przejechać będąc obcokrajowcem, gdzie i jak załatwić przepustkę
ew jakieś uwagi praktyczne odnośnie poruszania się tam samochodem?
moje żonisko ma pytania do tambywalców
1 - Jechał kto drogą Duszanbe - Dusti - Kulob - Khorang
2 - Jak "wygląda" przejazd przez granicę Kirg / Tadz przejściem między Batken a Isfarą.
3 - jak jest z przejazdem (jakieś przepustki czy co i gdzie je i jak) przez enklawy Uzbeckie na drodze z Osk do Batken, ew jak( i czy się da) je ominąć po terytorium Kirgizji
4 - jechał kto, i jak to "wygląda" z Khorog przez Ishkoshim i Langar do Alichur (czyli przez dolinę Wakhan)
5 - Przejazd z Jalal - Abad do Osh, drogą A370 czy da się to przejechać będąc obcokrajowcem, gdzie i jak załatwić przepustkę
ew jakieś uwagi praktyczne odnośnie poruszania się tam samochodem?
ludzie brną w wojny prowadzeni metodami wypróbowanymi przy sprzedaży podpasek i proszku do prania
Re: KIRGISTAN TADŻYKISTAN 2014 pytania
ogólnie
nie przejeżdżasz przez enklawy Uzbeckie będąc w Kirgistanie. Drogi są tak porobione że nie ma takiej potrzeby ani możliwości
wiele przejść jest nie dostępna dla nas - inostrańców - one są tylko dla lokalesów
droga przez wakhan - spoko - szutrówka - bardzo ładne widoki
zatankuj w Iszkaszim do pełna - bo z tego co ostatnio byłem do Murgab nie masz stacji
jeżeli będziesz wcześnie na wiosnę może się zdarzyć żę droga będzie nie przejezdna - zerwana po zimie
aa i jadąc w Pamir musisz mieć wbite w paszport przy wizie zezwolenie na tamten rejon - są punkty kontrolne i bez tego nie wjedziesz
nie przejeżdżasz przez enklawy Uzbeckie będąc w Kirgistanie. Drogi są tak porobione że nie ma takiej potrzeby ani możliwości
wiele przejść jest nie dostępna dla nas - inostrańców - one są tylko dla lokalesów
zatankuj w Iszkaszim do pełna - bo z tego co ostatnio byłem do Murgab nie masz stacji
jeżeli będziesz wcześnie na wiosnę może się zdarzyć żę droga będzie nie przejezdna - zerwana po zimie
aa i jadąc w Pamir musisz mieć wbite w paszport przy wizie zezwolenie na tamten rejon - są punkty kontrolne i bez tego nie wjedziesz
GR Y 60 2,8 IC - Long, TJM + 2" (75, 200 kg)
http://www.kajmanoverland.pl
-
-
dzięki a te zezwolenia gdzie i jak?Cajman pisze:ogólnie
Jadą w czerwcu, tzn początkiem czerwca wylatują z najjaśniejszej, na miejscu biorą tego busa i włóczą sie przez miesiąc
EDYTA: cofam pytania o zezwolenia, żonisko już wie co gdzie i jak w tej sprawie
ludzie brną w wojny prowadzeni metodami wypróbowanymi przy sprzedaży podpasek i proszku do prania
jakieś ogólne rady lub uwagi odnośnie tamtego rejonu, jeśli można prosić
ad pkt 1) nie nazwałbym tego drogą
ale przejezdne, zakorkowane chyba wciąż, bo fragmenty remontują Chińczycy, przepiękne widoki, wraki transporterów opancerzonych i oznaczenia pól minowych (a przynajmniej kiedyś były)
ad pkt 4) w tym miejscu jest posterunek, mnie 2 lata temu nie przepuścili dalej na wschód, musiałem odbić na północ do Pamir Highway, nie żałowałem
https://maps.google.pl/maps?q=G%C3%B3rs ... istan&z=14
praktyczne uwagi?
dobrze choć znać trochę rosyjski
zaszczep się, ale to tylko na wszelki wypadek
dobrze podkreślać, że nie jesteś z zachodu - ja raz trafiłem na wyjątkowo niemiły checkpoint - do momentu aż "starszy" stopniem zobaczył że jestem z PL i zaczął wspominać jak to stacjonował w Czechosłowacji i jakie mają tam fajne blond k... to przełamało lody. okazało się, że brakowało jakiś pieczątek, ale przymknął oko na to
przygotuj się na łapówki - najlepiej jak mój kierowca
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/3a6 ... 3e946.html
przygotuj się na kiepską benzynę laną wiadrami (o ile będzie - zawsze tankuj do pełna gdy nadarzy się okazja)
miej pozwolenie na wjazd do Pamiru (GBAO permit)
jedzenie w wioskach jest kiepskie - to biedny region, zwykle będzie to jakiś ryż z mlekiem
polecam odwiedzić tę stronę - dla mnie kopalnia co zwiedzić była tutaj http://www.pamirs.org/index.htm + lonely planet i wujek google
czerwiec to kiepski termin - zacznie się hica, ale to wasz wybór. lepsza byłaby wczesna wiosna albo wrzesień IMHO
w Khorgh jest (była?) stacja informacji turystycznej, b. pomocna, pomagali wynająć samochód (obowiązkowo z kierowcą) - względnie tanio
w Dushanbe tu jest miejsce, gdzie można wbić się do samochodu jadącego do Khorgh - blisko lotniska, ale zanim tam się udacie, najpierw wiza na lotnisku (chyba jeszcze można?) i pozwolenie na Pamir w mieście - zwykle nie starcza czasu by zdążyć przed odjazdem ostatniego samochodu, ale można próbować
https://maps.google.pl/maps?q=G%C3%B3rs ... istan&z=18
przepiękne miejsca, mam nadzieję, że tam kiedyś wrócę - szczerze polecam
pozdrawiam

ad pkt 4) w tym miejscu jest posterunek, mnie 2 lata temu nie przepuścili dalej na wschód, musiałem odbić na północ do Pamir Highway, nie żałowałem
https://maps.google.pl/maps?q=G%C3%B3rs ... istan&z=14
praktyczne uwagi?
dobrze choć znać trochę rosyjski
zaszczep się, ale to tylko na wszelki wypadek
dobrze podkreślać, że nie jesteś z zachodu - ja raz trafiłem na wyjątkowo niemiły checkpoint - do momentu aż "starszy" stopniem zobaczył że jestem z PL i zaczął wspominać jak to stacjonował w Czechosłowacji i jakie mają tam fajne blond k... to przełamało lody. okazało się, że brakowało jakiś pieczątek, ale przymknął oko na to
przygotuj się na łapówki - najlepiej jak mój kierowca

przygotuj się na kiepską benzynę laną wiadrami (o ile będzie - zawsze tankuj do pełna gdy nadarzy się okazja)
miej pozwolenie na wjazd do Pamiru (GBAO permit)
jedzenie w wioskach jest kiepskie - to biedny region, zwykle będzie to jakiś ryż z mlekiem
polecam odwiedzić tę stronę - dla mnie kopalnia co zwiedzić była tutaj http://www.pamirs.org/index.htm + lonely planet i wujek google
czerwiec to kiepski termin - zacznie się hica, ale to wasz wybór. lepsza byłaby wczesna wiosna albo wrzesień IMHO
w Khorgh jest (była?) stacja informacji turystycznej, b. pomocna, pomagali wynająć samochód (obowiązkowo z kierowcą) - względnie tanio
w Dushanbe tu jest miejsce, gdzie można wbić się do samochodu jadącego do Khorgh - blisko lotniska, ale zanim tam się udacie, najpierw wiza na lotnisku (chyba jeszcze można?) i pozwolenie na Pamir w mieście - zwykle nie starcza czasu by zdążyć przed odjazdem ostatniego samochodu, ale można próbować
https://maps.google.pl/maps?q=G%C3%B3rs ... istan&z=18
przepiękne miejsca, mam nadzieję, że tam kiedyś wrócę - szczerze polecam
pozdrawiam
- Fiba
-
- Kontaktowanie:
"czerwiec to kiepski termin - zacznie się hica, "
"Hica"............... co to ?
"Hica"............... co to ?
Lepszy głupiec wędrujący po świecie od mędrca ,który siedzi w domu.
Patrol Y60 2.8
Patrol Y61 2.8
Patrol Y60 2.8
Patrol Y61 2.8
gooorąco kolego
paskudnie gorąco - a może inaczej, słońce jest bliżej
- łatwo o udar
pamiętaj, że tam jest wysoko, poniżej 2500mnpm raczej w Pamirze nie zjedziesz
paskudnie gorąco - a może inaczej, słońce jest bliżej

- Fiba
-
- Kontaktowanie:
zed121 pisze:gooorąco kolego
paskudnie gorąco - a może inaczej, słońce jest bliżej- łatwo o udar
Dzięki

Patrol Y60 2.8
Patrol Y61 2.8
Patrol Y60 2.8
Patrol Y61 2.8
no nie.....z tym gorącem to nie przesadzajmy
owszem - jest inne oddziałyanie słońca - bo nie ma takiej filtracji w atmosferze promieniowania UV ale bez przesady - zajdzie słońce to natychmiast jest chłodno
jak to na wysokościach
jechałem tamtędy 3 x i to w miesiącach czerwiec/lipiec
a z łapówkami - to bym tak nie szastał tą kasa bo potem się przyzwyczają jak w krajach arabskich gdzie jeżdżą Ci wszyscy turyści All Inn i będzie tylko
....'daj dolara, daj dolara..." jak tylko zobaczą europejczyka
Jak nic nie przeskrobałeś itd to nigdy nie dałem się naciągnąć
tu macie trochę zdjeć z tej trasy
http://www.kajmanoverland.pl/realizacje ... l=&start=1
i tu trochę
http://www.kajmanoverland.pl/realizacje ... l=&start=4
owszem - jest inne oddziałyanie słońca - bo nie ma takiej filtracji w atmosferze promieniowania UV ale bez przesady - zajdzie słońce to natychmiast jest chłodno
jak to na wysokościach
jechałem tamtędy 3 x i to w miesiącach czerwiec/lipiec
a z łapówkami - to bym tak nie szastał tą kasa bo potem się przyzwyczają jak w krajach arabskich gdzie jeżdżą Ci wszyscy turyści All Inn i będzie tylko
....'daj dolara, daj dolara..." jak tylko zobaczą europejczyka
Jak nic nie przeskrobałeś itd to nigdy nie dałem się naciągnąć
tu macie trochę zdjeć z tej trasy
http://www.kajmanoverland.pl/realizacje ... l=&start=1
i tu trochę
http://www.kajmanoverland.pl/realizacje ... l=&start=4
z Dushanbe do Khorgh jechałem "lokalnym" busem, byłem z kolegą jedynym nie lokalesem
na początku wyjazdu każdy musiał się zrzucić na łapówki i nie było rady, na chekpoincie po prostu musieli zapłacić, nie było przejazdu bez tego - milicja a potem wojsko skubało równo
pewnie inaczej jest gdy jedziesz sam, swoim samochodem, w dodatku z zagranicy.
z rozmów na miejscu wiem, że jeśli wszystko w papierach jest ok, to sposób w jaki chcą cię oskubać jest na nieumyty samochód
zawsze można zgrywać idiotę nieznającego języka - to pomaga
ale tak jest chyba tylko bliżej stolicy
w Pamirze nie zapłaciłem już ani dollara, bardzo przyjaźni i mili ludzie, niestety bieda tam panuje straszna
oczywiście szastać pieniędzmi nie można - kolejny turysta będzie miał przez Ciebie gorzej...
i na pewno nie jestem All inn
mnie słońce dało w kość - jak napisałem, IMHO lepiej tam jeździć wiosną lub jesienią, co nie oznacza, że się nie da w inne
nie wiem co z wynajmem busa / auta w Dushanbe, nie próbowałem
za to bez problemu za względnie przyzwoite pieniądze można to zrobić w Khorgh - do którego jakoś się trzeba dostać. jeden sposób opisałem (zajęło to "publiczno-prywatnym" środkiem transportu 26h)
jest jeszcze opcja samolotem, ale już mi się nie udało a podobno warto
na początku wyjazdu każdy musiał się zrzucić na łapówki i nie było rady, na chekpoincie po prostu musieli zapłacić, nie było przejazdu bez tego - milicja a potem wojsko skubało równo
pewnie inaczej jest gdy jedziesz sam, swoim samochodem, w dodatku z zagranicy.
z rozmów na miejscu wiem, że jeśli wszystko w papierach jest ok, to sposób w jaki chcą cię oskubać jest na nieumyty samochód
zawsze można zgrywać idiotę nieznającego języka - to pomaga

ale tak jest chyba tylko bliżej stolicy
w Pamirze nie zapłaciłem już ani dollara, bardzo przyjaźni i mili ludzie, niestety bieda tam panuje straszna
oczywiście szastać pieniędzmi nie można - kolejny turysta będzie miał przez Ciebie gorzej...
i na pewno nie jestem All inn

mnie słońce dało w kość - jak napisałem, IMHO lepiej tam jeździć wiosną lub jesienią, co nie oznacza, że się nie da w inne
nie wiem co z wynajmem busa / auta w Dushanbe, nie próbowałem
za to bez problemu za względnie przyzwoite pieniądze można to zrobić w Khorgh - do którego jakoś się trzeba dostać. jeden sposób opisałem (zajęło to "publiczno-prywatnym" środkiem transportu 26h)
jest jeszcze opcja samolotem, ale już mi się nie udało a podobno warto
- Fiba
-
- Kontaktowanie:
Cajman super foty 

Patrol Y60 2.8
Patrol Y61 2.8
Patrol Y60 2.8
Patrol Y61 2.8
wiosną nie - bo dużo dróg jest zniszczonych po zimie i nie przejezdnych dosyć długo
w 2010 tą wzdłuż afgańskiej granicy to naprawili pod koniec lipca - wcześniej była nie przejezdna
dużo wody można mieć przy przeprawach wodnych bo jak woda schodzi z lodowców
wtedy zima była długa - tam w linku - na niektórych jest śnieg - to jest na wysokości 3,5 tyś m w kirgistanie - czas - czerwiec/lipiec
jesień też nie za bardzo - zdarza się że na przełęczach w sierpniu pada śnieg
a jak zaczyna się śnieg to mogą pojawić się kłopoty z ropą - pamiętać o dolewaniu czegoś - tam jest duży dodatek wody w paliwe
p.s.
też raz jechałem "marszrutką" z Duszanbe do Khorogu - masakra - mimo że to był Patrol 61 - zajęło jakieś 16 godzin
za nie umyty samochód niegdy nie miałem w kirgistanie czy tadżykistanie problemów - moga się takie numery zdarzyć w uzbekistanie lub w kazachstanie
a co do narodowości - to trzeba podkreślać że się jest z polski a nie że się jest ruskim - jeżeli oczywiście mówimy po rosyjsku. To poprawia relacje
bo poza tym - w tamtym rejonie dobrze coś potrafić mówić "po rusku" - pomaga to przy wszelkiego rodzaju "negocjacji" z mundurowymi
i nie dawać się zastraszyć
nie pokazywać że się spieszysz
w paczce papierosów mieć ze 3 szt jak nie chce się stracić pół paczki albo całą
"umieć się zachować" - chodzi o to że kiedy trzeba to trzeba grać idiotę nie wiedzącego o co chodzi, innym razem umieć się rozsądnie "postawić" i nie dać się orżnąć itd itd
w 2010 tą wzdłuż afgańskiej granicy to naprawili pod koniec lipca - wcześniej była nie przejezdna
dużo wody można mieć przy przeprawach wodnych bo jak woda schodzi z lodowców
wtedy zima była długa - tam w linku - na niektórych jest śnieg - to jest na wysokości 3,5 tyś m w kirgistanie - czas - czerwiec/lipiec
jesień też nie za bardzo - zdarza się że na przełęczach w sierpniu pada śnieg
a jak zaczyna się śnieg to mogą pojawić się kłopoty z ropą - pamiętać o dolewaniu czegoś - tam jest duży dodatek wody w paliwe
p.s.
też raz jechałem "marszrutką" z Duszanbe do Khorogu - masakra - mimo że to był Patrol 61 - zajęło jakieś 16 godzin
za nie umyty samochód niegdy nie miałem w kirgistanie czy tadżykistanie problemów - moga się takie numery zdarzyć w uzbekistanie lub w kazachstanie
a co do narodowości - to trzeba podkreślać że się jest z polski a nie że się jest ruskim - jeżeli oczywiście mówimy po rosyjsku. To poprawia relacje
bo poza tym - w tamtym rejonie dobrze coś potrafić mówić "po rusku" - pomaga to przy wszelkiego rodzaju "negocjacji" z mundurowymi
i nie dawać się zastraszyć
nie pokazywać że się spieszysz
w paczce papierosów mieć ze 3 szt jak nie chce się stracić pół paczki albo całą
"umieć się zachować" - chodzi o to że kiedy trzeba to trzeba grać idiotę nie wiedzącego o co chodzi, innym razem umieć się rozsądnie "postawić" i nie dać się orżnąć itd itd
podpisuję się pod powyższym
jeszcze bym dodał, by nie afiszować się z paszportem przed mundurowymi, bo można go łatwo stracić i odzyskać dopiero po sowitej opacie na obiad (kolega coś o tym wie)
jeśli zostajesz gdzieś, paszport ukryj w pasku itp a oficjelom pokazuj xero i wyjaśniaj, że oryginał jest w hotelu... skutecznie zniechęca
jak to w górach, pogoda to loteria, z tymi drogami też
ja byłem na przełomie września i października, na śnieg na przełęczy natrafiłem raz tylko, przejezdny
diesla w sumie niewiele widziałem, w tych rejonach tankować zawsze trzeba full
woziłem się Lada Nivą - zasada jak powyżej
benzyna paskudna, nominalnie zaczyna się od 80 oktanów chyba
ale przypadkiem się nie zniechęcaj (czy raczej połowica)
przygoda super
polecam!
jeszcze bym dodał, by nie afiszować się z paszportem przed mundurowymi, bo można go łatwo stracić i odzyskać dopiero po sowitej opacie na obiad (kolega coś o tym wie)
jeśli zostajesz gdzieś, paszport ukryj w pasku itp a oficjelom pokazuj xero i wyjaśniaj, że oryginał jest w hotelu... skutecznie zniechęca
jak to w górach, pogoda to loteria, z tymi drogami też
ja byłem na przełomie września i października, na śnieg na przełęczy natrafiłem raz tylko, przejezdny
diesla w sumie niewiele widziałem, w tych rejonach tankować zawsze trzeba full
woziłem się Lada Nivą - zasada jak powyżej
benzyna paskudna, nominalnie zaczyna się od 80 oktanów chyba
ale przypadkiem się nie zniechęcaj (czy raczej połowica)
przygoda super