LT 4x4 vs t3/t4 Syncro

Iltis, Taro, Touareg, Tiguan

Moderator: Mroczny

bobby
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

LT 4x4 vs t3/t4 Syncro

Post autor: bobby » ndz cze 13, 2010 7:56 pm

Witam

przymierzam sie do wyprawy ktora bedzie objazdowka przez azje, daleki wchod indie, kraje arabskie a nastepnie dookola afryki. planuje to zrobic przez jakies dwa lata. plan jest aby to zrobic na dwa auta. jedno z nich to bedzie najpradopobnie defender 110 lub 130 lub cos podobnego ze stajni aut japonskich a drugie vw lt 4x4 lub t3/t4 syncro

mam pytanie do zawodowcow praktykow

ktory naped jest praktyczniejszy. widzialem na filmach jak zachowuje sie vw t3 syncro na imprezach ofroadowych i lt 4x4. mam wrazenie ze syncro dawalo sobie rade duzo lepiej niz tradycyjne blokady wszystkich osi (rozwiazanie z lt 4x4 ) przy taplaniu sie po blocie typowym na rozbabranych drogach w porze deszczowej. nie wiem tylko czy to nie bylo raczej zwiazane z masa obu aut. lt jednak w pelnym rynsztunku moze byc o ok 1k kg ciezszy.

nie zamierzam uprawiac ofroadu na tej wyprawie tylko byc ew zabezpieczonym na wypadek deszczow w niektorych regionach. bede raczej podrozowal drogami a nie bezdrozami.

pytanie tylko dotyczy samej skutecznosci obu napedow. inne ich walory takie jak awaryjnosc czy opory podczas podrozy sa mi dobrzez znane.

dziekuje za ew sugestie

Awatar użytkownika
domel_syncro
Kontaktowanie:

Re: LT 4x4 vs t3/t4 Syncro

Post autor: domel_syncro » śr cze 16, 2010 12:56 pm

w przypadku syncro t3, zawsze mozesz zrezygnowac z viskozy i zastapic ja decuplerem, czyli centralna blokada, koszt takiej blokady to 750 euro w niemcowni.
w wiekszosci modelach syncro t3 sa blokady tylnego jak mi przedneigo mostu, i to dlatego tak dobrze radzi sobie w terenie.
Jak bedziesz miec wiecej pytan dzwon bo ostatnio rzadko tu zagladam.
510052969
Ps syncro T4 to porazka.. :)3 za delikatne, za niskie, rzadko kiedy posiada tylna blokade mostu, itd.itd.
VW Syncro"16 2 x blokada,TDI,2 x winch,
U404 '69r,
Uaz
Patrol 160 2xwinch
http://syncro.pl

bobby
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: bobby » wt cze 22, 2010 11:43 pm

dzieki za info ;-)

czyli jednak potega t3 tkwi w jego wadze i klasycznych rozwiazaniach (blokady reduktor itp), czyli to co lt 4x4 ma w standardzie

mnie zastanawialo czy jest cos takiego w samym syncro co powoduje ze ten naped jest skuteczniejszy ;-) w trudnych warunkach.

biorac pod uwage jednak potrzeby jakie w ew dluzszej podrozy mial bede stawiam puki co na lt 4x4

pozdrawiam

Awatar użytkownika
domator

Kontaktowanie:

Post autor: domator » ndz lip 04, 2010 8:36 pm

bobby pisze:dzieki za info ;-)

czyli jednak potega t3 tkwi w jego wadze i klasycznych rozwiazaniach (blokady reduktor itp), czyli to co lt 4x4 ma w standardzie

mnie zastanawialo czy jest cos takiego w samym syncro co powoduje ze ten naped jest skuteczniejszy ;-) w trudnych warunkach.

biorac pod uwage jednak potrzeby jakie w ew dluzszej podrozy mial bede stawiam puki co na lt 4x4

pozdrawiam
Hej, nie wiem skad jestes ale jesli bywasz w warszawie to zapraszam do obejrzenia projektu, ktory wlasnie konczymy - LT 4x4 z przyczepa campingowa na plecach. Choc nie jest na sprzedaz to mozesz po prostu popatrzec na niektore fajne rozwiazania. Chetnie tez opowiem o plusach i minusach.
pozdr.
domator

Awatar użytkownika
Drako

Kontaktowanie:

Post autor: Drako » ndz lip 04, 2010 9:05 pm

super jakbys tu wkleil.

Awatar użytkownika
domator

Kontaktowanie:

Post autor: domator » pn lip 05, 2010 5:44 am

Drako pisze:super jakbys tu wkleil.
:-) Samochod mam wkleic?

Duzo by opowiadac. Prawde mowiac to jak skoncze (to lato) to chcialem napisac jakis material i do off-road i Polskiego Karawaningu wyslac. A tutaj tez chetnie ale nie mam jeszcze gotowego opisu i kompletu zdjec. Po prostu kolega akurat poruszyl dla mnie ciekawy temat wiec zaproponowalem prezentacje :)21

domator

bobby
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: bobby » wt lip 06, 2010 11:48 pm

hej, mieszkam w irlandii
a w wawie bede ok 20 wrzesnia, nie omieszkam poprosic cie o kilka rad technicznych zwiazanych z tym autem
pozdrawiam

Awatar użytkownika
Drako

Kontaktowanie:

Post autor: Drako » śr lip 07, 2010 7:25 am

domator pisze:

Duzo by opowiadac. Prawde mowiac to jak skoncze (to lato) to chcialem napisac jakis material i do off-road i Polskiego Karawaningu wyslac. A tutaj tez chetnie ale nie mam jeszcze gotowego opisu i kompletu zdjec. Po prostu kolega akurat poruszyl dla mnie ciekawy temat wiec zaproponowalem prezentacje :)21

domator
zbudowales to na tym lt, ktory sprzedawales jakis czas ( swoja droga dziwne ze nie poszedl)
Jestem ciekaw tego projektu( kiedys jak reweda polaczyl gaza 66 z przyczepa to efekt byl sredni) , bo camper4x4 to jedyny sluszny kierunek przy budowaniu wyprawowki. Sam jak bedzie mozliwosc to sobie takiego wyszykuje.
Jak mozesz to wklej pare fotek na zachete.

Awatar użytkownika
domator

Kontaktowanie:

Post autor: domator » śr lip 07, 2010 8:58 am

Drako pisze:
domator pisze:

domator
zbudowales to na tym lt, ktory sprzedawales jakis czas ( swoja droga dziwne ze nie poszedl)
Jestem ciekaw tego projektu( kiedys jak reweda polaczyl gaza 66 z przyczepa to efekt byl sredni) , bo camper4x4 to jedyny sluszny kierunek przy budowaniu wyprawowki. Sam jak bedzie mozliwosc to sobie takiego wyszykuje.
Jak mozesz to wklej pare fotek na zachete.
Nie na tym samym ale na takim samym :-)
Mialem dwa. Drugi sprzedany. Reweda nie polaczyl. Wejscie byly calkiem oddzielne. I to wlasnie chyba byl jego blad.
fotki wkleje ale nie dzisiaj bo mam urwanie glowy....
Za to moge wkleic bo mam pod reka zdjecia z tego co wlasnie konczymy w warsztacie a mianowcie Merca LA1113 (camper)
http://picasaweb.google.com/domatorPL/MercedesLA#
1400h warsztatowych pracy ale efekt jest zajebisty!
domator

Awatar użytkownika
Drako

Kontaktowanie:

Post autor: Drako » śr lip 07, 2010 9:33 am

Piekny. Wrecz przepiekny. Przy takim MANY czy unimogi wygladaja jak KIA sportage przy HZJocie.
Idealne auto zeby objechac swiat dookola. Jak raz zrobi sie w takim mercedesie naprawe/restauracje to starczy na kolejny milon czy 40 lat. Zdjecia tych potworow pojawiaja sie w relacjach z wypraw w najdziwniejsze miejsca swiata.
Szkoda ze jest tyle roboty zeby go doprowadzic do takiego stanu :roll: znajac zycie sumarycznie wyszlo tyle co wypasiony hymer....tylko hymer sie rozleci osiemset zanim taki zepsuje.
Mechanike zrobiliscie pod oryginal czy tez cos zmienialiscie?

Awatar użytkownika
domator

Kontaktowanie:

Post autor: domator » śr lip 07, 2010 9:55 am

wszystko oryginalne. To ma 170 kucykow wiec nawet jedzie. Smiesznie ze nie ma drogowego 4x4. Albo na tyl albo od razu z redukcja 4x4.
Ale fakt jest faktem ze milo jest robic takie fajne auta. Niestety zadko sa klienci ktorzy chca zaplacic za cos takiego...
domator

Awatar użytkownika
Albert_N

Post autor: Albert_N » śr lip 07, 2010 11:06 am

mniam. Po strazy pozarnej ?
Pozdrawiam, Albert
Suzuki SJ 413 1,3 SOLD
Mitsubishi L300 4x4
CRX 1.6 ED9

Awatar użytkownika
domator

Kontaktowanie:

Post autor: domator » śr lip 07, 2010 11:39 am

Albert_N pisze:mniam. Po strazy pozarnej ?
Jasne ze po strazy. Z przodu na miejscu po pompie jest skrzynka na drewno na ognisko :)21
domator

Awatar użytkownika
Drako

Kontaktowanie:

Post autor: Drako » śr lip 07, 2010 2:09 pm

tak sie zastanawialem po co ten stolik :)21
tam w kabinie widac wiatraki czy glosniki?

Awatar użytkownika
domator

Kontaktowanie:

Post autor: domator » śr lip 07, 2010 5:42 pm

glosniki. A pomiedzy fotelami subwoofer. Ale wlasciciel nie stroni od jazdy poza asfaltem wiec mu wybaczam. Po prostu lubi glosno sluchac muzyki.
domator

ODPOWIEDZ

Wróć do „VW”