ogrzewanie z silnika S-21??
Moderator: Student
- konrad1983nr1
- Kontaktowanie:
ogrzewanie z silnika S-21??
Witam
Mam pytanko, w Żukowskim silniku S-21 jak powinien być ustawiony zawór aby cała woda szła na nagrzewnice? Obecnie mam ustawiony po środku i wydaje mi sie że słabo cosik grzeje, drugi wąż(patrząc z przodu na samochód-kierownica po prawej) po lewej wchodzi bezpośrednio do bloku na powrót, wiec jak ramie zaworu powinno być ustawione żeby cała woda z głowicy szła na nagrzewnice? w całości do góry czy na dół??????
Mam pytanko, w Żukowskim silniku S-21 jak powinien być ustawiony zawór aby cała woda szła na nagrzewnice? Obecnie mam ustawiony po środku i wydaje mi sie że słabo cosik grzeje, drugi wąż(patrząc z przodu na samochód-kierownica po prawej) po lewej wchodzi bezpośrednio do bloku na powrót, wiec jak ramie zaworu powinno być ustawione żeby cała woda z głowicy szła na nagrzewnice? w całości do góry czy na dół??????
UAZ 469B 1980rok, silnik Żuk 2,1L LPG- był
SUZUKI GV II 2006 rok, 2.0 benzin- jest
- wladimir.r
- Kontaktowanie:
Re: ogrzewanie z silnika S-21??
W S21 powrót jest do pompy a nie do bloku. Z bloku jest wyjście na dwa węże bo przykładowo Żuk miał dwie nagrzewnice. Jeden powrót był właśnie w pompie a drugi na dole chłodnicy.konrad1983nr1 pisze:Witam
drugi wąż(patrząc z przodu na samochód-kierownica po prawej) po lewej wchodzi bezpośrednio do bloku na powrót
- konrad1983nr1
- Kontaktowanie:
a no własnie kolego, dwa weze wychodza, u mnie jeden jest podłączony do nagrzewnicy i parownika a drugi idzie na powrót do pompy! wiec z tego 2 to wypadało by parownik podłączyć a z pierwszego tylko nagrzewnice
W S21 powrót jest do pompy a nie do bloku. Z bloku jest wyjście na dwa węże bo przykładowo Żuk miał dwie nagrzewnice. Jeden powrót był właśnie w pompie a drugi na dole chłodnicy.
- wladimir.r
- Kontaktowanie:
- konrad1983nr1
- Kontaktowanie:
Generalnie takie chłodnice sie lutuje....
Choroba Gaz69.
Wszelkie wartościowe foty wysyłajcie na @, a znajdą sie tu www.luk.desk.pl
Wszelkie wartościowe foty wysyłajcie na @, a znajdą sie tu www.luk.desk.pl
- wladimir.r
- Kontaktowanie:
- konrad1983nr1
- Kontaktowanie:
- wladimir.r
- Kontaktowanie:
Musisz mieć mocną lutownicę, która porządnie nagrzeje lutowane miejsce, a nie tylko stopi trochę cyny, inaczej w ogóle nie zabieraj się za tą robotę. Jak kaloryfer nie jest masakrycznie skorodowany, a nie powinien, to polutuje się bez problemu.
SJ416
Tam, gdzie nie ma wolności, nie ma ani praw, ani obowiązków - N. B.
to ja sie podepne do tematu, czy ma ktos moze schemat tego silnika i obiegu wodnego, bo kupilem uaza z tym silnikiem i nagrzewnice dostalem w reklamówce
nawet nie wiem gdzie powinna byc zainstalowana i z ktorej strony do niej wchodza i wychodza węze.Bede wdzieczny za pomoc

Pijąc zagraniczne wina,oszczędzasz polską siarkę
- konrad1983nr1
- Kontaktowanie:
nie napisałes czy stary czy nowy typ nagrzewnicy, zainstalowana w samochodzie jest na srodku "deski rozdzielczej" pod spodem, do niej idzie klapka wlotu powietrza na podszybiu, w mojej weze wchodza z tylu prawej strony patrzac z miejsca kierowcy, a wpieta jest w układ chłodzacy przy zaworze otwierajacym, nad wiatrakiem, żuk ma 2 nagrzewnice wiec z prawej i lewej strony można ja podłaczyc, ja pod jedna mam podpiety parownik a pod dguga dwie nagrzewnice, jedna standardowa, druga od zuka pod siedzeniem kierowcy, połączone szeregowo, czyli wejscie z silnika na orginalna, z wyjscia z orginalnej na wejscie od zuka i wyjscie z tej do powrotu w układ chłodzenia, miedzy obydwoma wstawie jeszcze zawor kólowy zeby byla jakas regulacja, bo tym zaworkiem na wiatrakiem nie da sie bo bym tez parownik odłaczyło ja sie podepne do tematu, czy ma ktos moze schemat tego silnika i obiegu wodnego, bo kupilem uaza z tym silnikiem i nagrzewnice dostalem w reklamówce nawet nie wiem gdzie powinna byc zainstalowana i z ktorej strony do niej wchodza i wychodza węze.Bede wdzieczny za pomoc
Napisz jaki silnik i jaka nagrzewnica, bo nie ma tu zbyt wielu jasnowidzówsynek2001 pisze:to ja sie podepne do tematu, czy ma ktos moze schemat tego silnika i obiegu wodnego, bo kupilem uaza z tym silnikiem i nagrzewnice dostalem w reklamówcenawet nie wiem gdzie powinna byc zainstalowana i z ktorej strony do niej wchodza i wychodza węze.Bede wdzieczny za pomoc

SJ416
- wladimir.r
- Kontaktowanie:
Przecież napisał "tego silnika". Czyli Żukiety.Didymos pisze:Napisz jaki silnik i jaka nagrzewnica, bo nie ma tu zbyt wielu jasnowidzówsynek2001 pisze:to ja sie podepne do tematu, czy ma ktos moze schemat tego silnika i obiegu wodnego, bo kupilem uaza z tym silnikiem i nagrzewnice dostalem w reklamówcenawet nie wiem gdzie powinna byc zainstalowana i z ktorej strony do niej wchodza i wychodza węze.Bede wdzieczny za pomoc
Uaz z 1985 , silnik S-21 żuka, co do nagrzewnicy to nie wiem czy to od żuka czy od Uaza, dostalem ja w reklamowce.Wogole jak go kupilem to duzo patentow tam bylo.Jak na razie uporalem sie z pociagnieciem ukladu hamulcowego (wężyki gumowe,stalowe,cylinderki itd) bo nic nie bylo tylko pompa hamulcowa z napisem FSO hehe.a teraz ta nagrzewnice musze zalozyc bo mrozy ida
jutro porobie zdjecia to jakbyscie mogli to powiedzcie jak byscie ta nagrzewnice wcisneli.aha mam dojscie do kompletnego żuka także z nagrzewnicami nie bedzie problemu;)
wielkie dzieki za pomoc, obawiam sie ze czesto Was będe nękał pytaniami

wielkie dzieki za pomoc, obawiam sie ze czesto Was będe nękał pytaniami

Pijąc zagraniczne wina,oszczędzasz polską siarkę
wladimir.r pisze:Przecież napisał "tego silnika". Czyli Żukiety.Didymos pisze:Napisz jaki silnik i jaka nagrzewnica, bo nie ma tu zbyt wielu jasnowidzówsynek2001 pisze:to ja sie podepne do tematu, czy ma ktos moze schemat tego silnika i obiegu wodnego, bo kupilem uaza z tym silnikiem i nagrzewnice dostalem w reklamówcenawet nie wiem gdzie powinna byc zainstalowana i z ktorej strony do niej wchodza i wychodza węze.Bede wdzieczny za pomoc

Ale fotki trochę rozjaśnią sprawę

SJ416
- konrad1983nr1
- Kontaktowanie:
względem silnika żukowskiego chcialbym zadać jeszcze jedno zapytanie
jak jest zrealizowana kontrolka cisnienia oleju!!!!???? ze schematu uaza widac ze jest odcielny czujnik dla zegara i kontrolki, w s-21 nie widze nigdzie miejsca gdzie by można podpiąc-wkręcić czujnik kontrolki, koło filtra oleju jest czujnik cisnienia i z niego idzie na zegar, no a gdzie i jak podłączyc żarówezke od kontrolki?? przecież z tego co pamiętam to w żukiecie też była czerwona kontrolka ciśnienia 

- konrad1983nr1
- Kontaktowanie: