Ja założyłęm sznur od merca, wcześniej jak go miałem założonego to nawet kropelka nie poleciała z niego przez 5tyś km

a zakładałem go na założonym wale w silniku w samochodzie. Teraz będzie lepiej
Ja mam w użytkowaniu samochód Chrysler, gdzie producent zaleca 15W/40 a warunkowo dopuszcza 10W/40. A od nowości leje tam 5W/40, od niedawna gęstszy 5W/50. Samochód ma 170tyś km i żadnych problemów. A niektórzy mechanicy mówią "że on lubi gęsty olej mineralny" tak lubi że ma ogromny przebieg i oleju mu nie ubywa.
-----------
A konsumpcja oleju wynika nie tylko z przepuszczania przez pierścienie i uszczelniacze zaworowe, ale także z parowania

!, wiadomo że minerał 15W/40 po podgrzaniu do 90-100 stopni, najnormalniej w świecie sobie paruje zostawiając po sobie koks którego kilogramy znalazłem w moim silniku. A syntetyki parują w dużo wyższych temperaturach, stąd różnica że samochód jeżdżący na syntetyku mniej wyparuje niż ten sam na mineralnym. W mineralnym oleju istnieje dużo więcejniskowrzących frakcji olejowych , które najnormalniej w świecie sobie parują. I to są główne ubytki oleju poza ubytkami mechanicznymi przez uszczelnienia

W zasadzie jedyną uszczelką nietypową w UAZie jest sznur, wszystko inne wale na silikon , dla próby włożyłem uszczelkę gumową od miski olejowej do syntetyka i nie rozpuściła się jeszcze
Pierścienie mam polskiej produkcji, dobierane do tłoka i tuleji więc nie będzie tędy ubywać więcej niż w innych nowoczesnych samochodach. Uszczelniacze na zaworach mam nowe.
--------------------------------------------------------------------------------
Co do tego co tańsze to nie jest tak różowo .
Do Uaza wlewamy chyba jakieś 6 litrów oleju.
mineralny wymienia się w benzynach średnio co 8tyś km, półsyntetyk co 12tyś km, a syntetyk co 15tyś km. Po tych przebiegach olej traci właściwości smarujące, parują z niego dodatki uszlachetniające itd. pada ciśnienie coraz bardziej. U jedynych może to wystąpić 5tyś km wcześniej a u innych później, zaleznie od stylu jazdy.
Więc :
6 litrów minerała Orlen Platinum 15W/40 = 90zł +20zł filtr + 30zł wymiana
140zł na 8tyś km czyli
17,5zł na 1000km
6 litrów półsyntetyk Orlen Platinum 10W/40 = 120zł +20zł filtr + 30zł wymiana 170zł na 12tyś km czyli
14,1zł na 1000km
6 litrów syntetyk Orlen Platinum 5W/40 = 155zł +20 zł filtr + 30zł wymiana = 205zł na 15tyś km czyli
13,6zł na 1000km
Oczywiście są tańsze minerały jak i tańsze syntetyki, można samemu wymieniać i olej wylewać do studzienki, można filtra nie wymieniać. Ale jeżeli zakładamy że nie będzie dużo ubytków oleju ze sznura to koszty trochę się zmieniają

To co z pozoru jest tańsze po krótkim obliczeniu wydaje się droższe. 30zł za wymianę oleju biorą w Gdańsku, filtr filtrona kosztuje około 18-28zł zależnie od sklepu.
-------------
Ktoś tam pisał o lepkości dynamicznej,HTHS fakt dla 5W/40 wynosi minimum ona około 2.9[mPa·s] ale praktycznie około 3.6 do 3.9 a dla 15W/40 wynosi minimum 3.7[mPa·s] ale równiedobrze może być 3.8 więc syntetyk ma tu teoretycznie gorszą normę, ale już np. 5W50 ma lepkość dynamiczną minimalnie 3.7[mPa·s] i może mieć 4.21 (Mobil 1 5W/50)i jest nie do osiągnięcia na oleju mineralnym dodatkowo w takim przypadku syntetyk ma dużo wyższą lepkość kinematyczną bo wynosi ona conajmniej 19[mm2/s] wobec 14[mm2/s] oleju mineralnego.
Jak ktoś chce poczytać troche lepszej wiedzy o olejach niż dostępnej powszechnie to polecam
http://www.platinumoil.pl/index.php?topic=az&subtopic=c 11 stron, tabelek i opisów badań.