Uaz 469B - coś z gaźnikiem

jak wyżej... wszystkie modele...

Moderator: Student

henrykgolunski
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Uaz 469B - coś z gaźnikiem

Post autor: henrykgolunski » śr sie 13, 2008 6:41 pm

Witam, posiadam Uaza 469 B z 1989 roku. Mam założoną instalację gazową i mam problem. Samochód elegancko chodzi na gazie ale gdy przełącze go na benzynę zaczyna przerywać i po jakimś czasie gaśnie.
Proszę o pomoc co mam wymienić czy też dać do naprawy.
Z góry dzieki za odpowiedz.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
chiquito83

Post autor: chiquito83 » śr sie 13, 2008 6:43 pm

sprawdz czy paliwo dochodzi w ogole do gaznika pierw

henrykgolunski
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: henrykgolunski » śr sie 13, 2008 6:46 pm

dochodzi

Awatar użytkownika
Doktor200
Kontaktowanie:

Post autor: Doktor200 » śr sie 13, 2008 7:33 pm

a moze za niski poziom paliwa jest w gazniku,albo jest cos przytkane i leci go zamalo, rozlancz pokolei przewody jakby co i ot, cala filozofia
GazikoLandPatrol z pakietem V8, project :)17

Awatar użytkownika
Rafał D

Post autor: Rafał D » śr sie 13, 2008 8:36 pm

to jak leczenie przez telefon. Jak chodził na gazie to pewnie gaźnika nikt nie regulował pod benzynę. Możliwe, że pewne elementy zostały wyjęte albo uszkodzone. Ściągnij sobie instrukcję, zdejmij gaźnik i przejrzyj/ wyreguluj wszystko - jak potrafisz. Jak nie wiesz jak to działa daj komuś zarobić.

Awatar użytkownika
losiek
Kontaktowanie:

Post autor: losiek » śr sie 13, 2008 9:28 pm

też to mam. Gaźnik rozebrać. Wylać benzyne. Przedmuchać sprężarką zarąbiscie i cieszyć sie jazdą :)

Awatar użytkownika
opty

Kontaktowanie:

Post autor: opty » czw sie 14, 2008 5:50 pm

Doktor200 pisze:a moze za niski poziom paliwa jest w gazniku,albo jest cos przytkane i leci go zamalo, rozlancz pokolei przewody jakby co i ot, cala filozofia
Popieram. Nie zaczynałbym od gaźnika tylko sprawdził to co najprostsze.
U mnie podobne objawy powodował przytkany filtr paliwa. Autko jeździło (na benzynie) bez problemu do prędkości 50-60 km/h, a powyżej (większe zapotrzebowanie na paliwo) silnik zaczynał przerywać i gasł...
U kolegi może być podobnie - po przełączeniu na benzynę silnik zużywa dostępne w gaźniku paliwo, przerywa i gaśnie.
Mnie na szczęście dobrzy ludzie powstrzymali przed grzebaniem przy gaźniku.
Jaromir Świerczyński
UAZ 31512 89 r., http://www.remek4x4.opty.com.pl/ - strona mojego pilota ;)

Awatar użytkownika
MaciekKwidzyn
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: MaciekKwidzyn » czw sie 14, 2008 6:29 pm

Witam wszystkich. Popieram przedmówców. Miałem podobny problem i to całkiem niedawno. Gaznik był regulowany przez mechanika i czy tak czy siak zawsze gasł na benzynie. Posłuchałem rady znajomego i pokoleji wyszysciłem i przedmuchałem a nawet wymieniłem przewody paliwowe. Wywaliłem i wyczysciłem odstojnik a filtr orginalny zastapiłem jakims od Cieniasa i teraz chodzi jak sie nalezy na gazie i na benzynie. Wiec najpierw warto samemu wziasc i przeczyscic układ a potem jak to niepomoze to wziasc sie za regulacje gaznika.

Awatar użytkownika
savek
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: savek » wt sie 19, 2008 9:32 am

Witam u mnie zapowietrzał się na przełączniku lewy/prawy bak. Wyciąłem zrobiłem na krótko. Zwróć uwagę na stan przewodu paliwowego, jeśli orginalny też potrafi być sparciały do tego filtr paliwa. (u siebie założyłem przelotowy od jakiegoś dostawczaka chyba ducato). Ostatnie to zabierać się za gaźnik widziałem jak pluł przez uszczelkę paliwem. Jak go wymontowałem coś w nim ostro grzechotało miał przerabiane cięgno od gazu specjalnie się nie zagłębiałem tylko kupiłem nowy jak wszystko powyrabiane to i zestaw naprawczy nie pomoże.... A swoją drogą może po przełączeniu gaz/benzyna silnik próbuję chodzić jednocześnie na tym i na tym ale instalacja gazowa jest mi obca także to tylko luźna myśl. Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Bartmann
Kontaktowanie:

Post autor: Bartmann » wt sie 19, 2008 11:31 pm

Jak jeździł tylko na gazie przez długi czas to trzeba rozebrać i przeczyścić gaźnik. Jeżeli jest konieczność zapodać kit regeneracyjny i bedzie śmigal (raczej) :lol: :lol:
http://www.mudmasters-4x4.com
Pimpek... strikes again:) KNK forever!

ODPOWIEDZ

Wróć do „Uaz”