korek oleju w skrzyni biegow
Moderator: Student
korek oleju w skrzyni biegow
Czy do odkrecenia korka w skrzyni biegow bedzie pasowal kwadrat 10 mm? Mam 14 i 12 ale sa za duze i chcialbym wiedziec jaki zakupic/dorobic.
Arendzik
UAZ '89+LPG
UAZ '89+LPG
Re: korek oleju w skrzyni biegow
Myślę, że tylko suwmiarka i czołganie się pod autem Cię ratuje. Korki bywają różne - przekonałem się to tym niestety - najczęściej wybite stosowaniem niewłaściwych rozmiarów kluczy!Arendzik pisze:Czy do odkrecenia korka w skrzyni biegow bedzie pasowal kwadrat 10 mm? Mam 14 i 12 ale sa za duze i chcialbym wiedziec jaki zakupic/dorobic.

Władek - Kraków
będzieArendzik pisze:Czy do odkrecenia korka w skrzyni biegow bedzie pasowal kwadrat 10 mm? Mam 14 i 12 ale sa za duze i chcialbym wiedziec jaki zakupic/dorobic.
- Mercenaryy
-
Arendzik pisze:Spawarki nie mam ale podjechac do spawacza zawsze mozna. Korki sa po przejsciach i suwmiarka troche nie ma co mierzyc.
Jak juz je wykrece (o tych z mostow tez mysle) to czym je zastapic? Jaki tam jest gwint, nietypowy czy korki np. od ZUKa podejda?
Bez spawarki daleko nie zajedziesz .
Kto ma UAZa musi mieć przynajmniej małą spawrke,kanał,podstawowe narzędzia itp.
Samotny UAZ w Polsce i ja z Z moim nowym(starym) Isuzu TROOPEREM 3.2 BENZYNKA
No i jeszcze duuuuuzo czasu... Wiem, wiem.Bez spawarki daleko nie zajedziesz .
Kto ma UAZa musi mieć przynajmniej małą spawrke,kanał,podstawowe narzędzia itp.
Podstawowe narzedzia mam. Kanal? bez przesady, jeszcze nigdy nie musialem wstawiac go na kanal. Pelny dostep z poziomu podloza.

Na razie sporobuje podejsc z ta 10, jak nie to spawanie i ew. nowe korki
Arendzik
UAZ '89+LPG
UAZ '89+LPG
Ja tam bym nowych nie szukał /chyba żukowskie pasują/.Po wspawaniach tak jak pisałem-wystarczy klucz 19,a tą każdy ma.Korek taki jest tak samo dobry bo przecież uszczelnia sie na gwincie.Na dodatek po przyspawaniu wiec i nagrzaniu materiału-odkreci sie swobodnie.Na dolnym nakretka-ze wzgledu na haczenie przeszkód.No chyba,że ktoś chce mieć 110%oryginał.Spawać migomatem rzecz jasna.
Ja boczny korek (wlewowy) od skrzyni odkręciłem klamką do drzwiArendzik pisze:Czy do odkrecenia korka w skrzyni biegow bedzie pasowal kwadrat 10 mm?

Michał "Majkello"
UAZ -expect the unexpected....
UAZ -expect the unexpected....
Polak potrafi!Majkello pisze:Ja boczny korek (wlewowy) od skrzyni odkręciłem klamką do drzwiArendzik pisze:Czy do odkrecenia korka w skrzyni biegow bedzie pasowal kwadrat 10 mm?

Władek - Kraków
Pomyslowosc ludzka.... ech co sie dziwic drwalom i innym takim....Władek pisze:Polak potrafi!Majkello pisze:Ja boczny korek (wlewowy) od skrzyni odkręciłem klamką do drzwiArendzik pisze:Czy do odkrecenia korka w skrzyni biegow bedzie pasowal kwadrat 10 mm?
A tak na serio to klamka chyba taka mala musiala byc... z boku skrzyni to niewiele miejsca.
Arendzik
UAZ '89+LPG
UAZ '89+LPG
- cowboy_3151
Spróbuj tak. Weź ten stary korek,który wykręcisz i zanieś go do tokarza niech Ci dorobi takie same, ale z wyjściem na klucz 24 i po kłopotach z odkręcaniem. Ja tak mam i pomimo pierwszych obaw o nie, że to się poobijają czy coś takiego, to działa i nie ma kłopotu z odkręcaniem, są szczelne. Całość koszt ok. 20-25 złotych wszystkie korki zależy od tokarza. Proste rozwiązanie i do tej pory się zastanawiam, dlaczego jak jest miejsce i dostęp to tak nie robią tylko jakieś kwadraty czy ośmiokąty.Arendzik pisze: Jak juz je wykrece (o tych z mostow tez mysle) to czym je zastapic? Jaki tam jest gwint, nietypowy czy korki np. od ZUKa podejda?
Info dla zainteresowanych: kwadrat pasujacy to 3/8 cala (srednia nasadka) czyli cos kolo 9,2 mm. Ale taki 10 mm tez bedzie pasil.Arendzik pisze:Trzeba miec jeszcze mala grzechotke... Ostatnia jaka mialem oddalem siostrzenicy do zabawyArtur pisze:Widze że rady furmanowiczów nie mają granic od spawarek po korki żuków. A może po prostu wystarczy wsadzić kwadrat z małej nasadki i odkręcić takiej 1/4
Dzieki za pomysl.
Pozdrawiam
Arendzik
UAZ '89+LPG
UAZ '89+LPG