Jaka jest średnica koła pasowego???
Moderator: Student
- romanowicz_z3 car469b
Adampio pisze:Wlodku,
a czy Twoj wiatrak ma cztery czy szesc lopat? Bo oryginal do Wolgi ma szesc i dmucha jak opetany. Oczywisce wiatrak plus tunel + dodatkowo takie oslonki blaszne na boki (zeby cale powietrze szlo przez chlodnice)
Co do srednicy kolka to cos w tym moze byc. Ja bym Ci radzil na razie nie szukac kolka podwojnego bo czesci od Wolgi sa znacznie trudniesze do zdobycia niz uazowe. Pozycz od kogos kolko UAZ-owe, zaloz i zobacz co jest grane. I jak sie okaze ze to TO to dopiero wtedy szukaj kolka podwojnego. Gorne kolko u mnie jest blaszane (dolne - toczone)
Mó wiatrak ma piór 6, plastikowych. Wszystkie koła mam podwójne!! Tak jest we wszystkich oryginalnych G-24? Czy mam zmienić wszystkie na pojedyńcze? Dlaczego właściwie są podwójne? Lepsze? Trwalsze? Korzystniej rozkładają siły na osiach obrotu kół?
Władek - Kraków
Wiem, ze wszystkie trzy sa podwojne bo to samo mam u siebieWładek pisze:Wszystkie koła mam podwójne!! Tak jest we wszystkich oryginalnych G-24? Czy mam zmienić wszystkie na pojedyńcze? Dlaczego właściwie są podwójne? Lepsze?

Moim zdaniem dwa paski to zwykle zabezpieczenie przed skutkami urwania paska. No moze i mniejsze szanse na poslizg jakby sie pasek rozciagnal.
Mysle ze daloby sie tak zalozyc na oske pompy kolko pojedyncze (od UAZ-a) zeby dalo sie zalozyc jeden pasek i sprobowac czy wzrasta efektywnosc chlodzenia. A jesli tak to dopiero wtedy szukac oryginalnego kolka do Wolgi.
Ja kiedys pare miesiecy jezdzilem na jednym pasku. Jeden sie urwal, a drugi rozciagnal, wiec czekalem az sie ten drugi tak skatuje ze przyjdzie pora zeby zalozyc dwa nowe.
Generalnie ilość pasków zależy od przenoszonej mocy
W Isuzu zmotałem wspomaganie i dla pewności dałem dwa paski....
Po pewnym czasie jeden z nich sie urwał-wymieniłem i po pewnym czasie było to samo.Teraz hula na pojedynczym i jest ok.
Wydaje się,że w układzie dwupaskowym istotny jest jednakowy naciag,czyli układ fabryczny i dwa identyczne paski.W przeciwnym wypadku jeden z nich zawsze bedzie sie slizgał,az sie zerwie.
Sądzę,że w przypadku napedu pompy wody zupełnie wystarczy układ pojedynczy.

W Isuzu zmotałem wspomaganie i dla pewności dałem dwa paski....
Po pewnym czasie jeden z nich sie urwał-wymieniłem i po pewnym czasie było to samo.Teraz hula na pojedynczym i jest ok.
Wydaje się,że w układzie dwupaskowym istotny jest jednakowy naciag,czyli układ fabryczny i dwa identyczne paski.W przeciwnym wypadku jeden z nich zawsze bedzie sie slizgał,az sie zerwie.
Sądzę,że w przypadku napedu pompy wody zupełnie wystarczy układ pojedynczy.
KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
tel 798215618 /GG2385761/
blaszczyk4x4.pl
BUDUJEMY PROTOTYPY
tel 798215618 /GG2385761/
blaszczyk4x4.pl
Mój plastikowy wiatrak ma 6 piór ale średnicę mniejszą bo 34 cm a nie 39, jak podaje Dragunov - oryginalnie 4 pióra metalowe. Mam zatem dwie przesłanki do słabszego grzania: kółko pasowe większe - 15 cm zamiat 13,5, a więc w konsekwencji wolniejsze obroty pompy wodnej i wiatraka, sam wiatrak ma średnicę o 5 cm mniejszą, co musi wpływać na mniejszy "ciąg" śmigła. Czy Waszym zdaniem są to kwestie, które należy wyeliminować czy zostawić jak jest? Jeśli eliminować, to gdzie szukać koła pasowego podwójnego i wiatraka o większej średnicy?
Władek - Kraków
Mozesz nawymieniac sto chłodnic 200 wiatraków i 300 termostatów i to ci się zda psu na bude. Ty masz pod maską kocioł gazowy a nie silnik.Władek pisze:Mój plastikowy wiatrak ma 6 piór ale średnicę mniejszą bo 34 cm a nie 39, jak podaje Dragunov - oryginalnie 4 pióra metalowe. Mam zatem dwie przesłanki do słabszego grzania: kółko pasowe większe - 15 cm zamiat 13,5, a więc w konsekwencji wolniejsze obroty pompy wodnej i wiatraka, sam wiatrak ma średnicę o 5 cm mniejszą, co musi wpływać na mniejszy "ciąg" śmigła. Czy Waszym zdaniem są to kwestie, które należy wyeliminować czy zostawić jak jest? Jeśli eliminować, to gdzie szukać koła pasowego podwójnego i wiatraka o większej średnicy?
- romanowicz_z3 car469b
Artur pisze:Mozesz nawymieniac sto chłodnic 200 wiatraków i 300 termostatów i to ci się zda psu na bude. Ty masz pod maską kocioł gazowy a nie silnik.Władek pisze:Mój plastikowy wiatrak ma 6 piór ale średnicę mniejszą bo 34 cm a nie 39, jak podaje Dragunov - oryginalnie 4 pióra metalowe. Mam zatem dwie przesłanki do słabszego grzania: kółko pasowe większe - 15 cm zamiat 13,5, a więc w konsekwencji wolniejsze obroty pompy wodnej i wiatraka, sam wiatrak ma średnicę o 5 cm mniejszą, co musi wpływać na mniejszy "ciąg" śmigła. Czy Waszym zdaniem są to kwestie, które należy wyeliminować czy zostawić jak jest? Jeśli eliminować, to gdzie szukać koła pasowego podwójnego i wiatraka o większej średnicy?
Dobry panie - gaz bierze gorącą wodę do ogrzewania miksera więc na temperaturę (za duzą) wpływa raczej korzystnie
mówiąc inaczej gaz chłodzi silnik

Tzarrr!!
- romanowicz_z3 car469b
wupasek pisze:hmm a czy gaz nie ma wyzszej temperatury spalania?romanowicz_z3 car469b pisze:Dobry panie - gaz bierze gorącą wodę do ogrzewania miksera więc na temperaturę (za duzą) wpływa raczej korzystnie
mówiąc inaczej gaz chłodzi silnik
nie chodzi o temp spalania tylko o poczłanianą temp w czasie przejścia gazu z płynnego w stan lotny.
a temp ma niższą - tak mi się wydaje - wyłazi 2 z chemii

Tzarrr!!
- romanowicz_z3 car469b
Musisz sprawdzic czy pompa dobrze pompuje. Czyli jesli pompa jest OK to dac to mniejsze kolko (no i dobrze naciagnac pasek oraz sprawdzic ustawienie zaplonu ofkorsWładek pisze:ale co dalej?

No i jeszcze jedno, zdejmij jesli masz, blache spod silnika. Ja nie mialem i jak wreszcie zalozylem to mi sie silnik zaczął nagrzewac zima na tyle ze dalo sie ogrzac wnetrze. Mozna by u Ciebie sprobowac argumentum a contrario