Korek przelewowo - wlewowy do skrzyni
Moderator: Student
Korek przelewowo - wlewowy do skrzyni
witam,
mam problem z korkiem wymienionym w tytule.
nie moge go odkręćić, torx w środu jest wyrobiony na okrągło, w tej chwili nawet naciołem korek kontówką i próbowałem odkręcić dużym śrubokrętem, nie ma szans
przyszło mi do głowy żeby dać sobie spokój i spróbować wywiercić obok otwór i nagwintować go i wkręcić normalną śrube, powiecmy 10, z tym ze mogły by dostać się do środka jakieś wiurki powstałe z wiercenia, ale chyba lepiej mieć olej i troszke wiurków na dnie niż latać na sucho,
macie jakoś inną myśl na ta przypadłość?
mam problem z korkiem wymienionym w tytule.
nie moge go odkręćić, torx w środu jest wyrobiony na okrągło, w tej chwili nawet naciołem korek kontówką i próbowałem odkręcić dużym śrubokrętem, nie ma szans
przyszło mi do głowy żeby dać sobie spokój i spróbować wywiercić obok otwór i nagwintować go i wkręcić normalną śrube, powiecmy 10, z tym ze mogły by dostać się do środka jakieś wiurki powstałe z wiercenia, ale chyba lepiej mieć olej i troszke wiurków na dnie niż latać na sucho,
macie jakoś inną myśl na ta przypadłość?
- gÓral świętokrzyski
- Kontaktowanie:
Re: Korek przelewowo - wlewowy do skrzyni
dospawaj srube 12 nastke do tego co zostało
śruba musi byc dosyć krótka maks 8-10 mm
i odkręc potem daj nowy korek
śruba musi byc dosyć krótka maks 8-10 mm
i odkręc potem daj nowy korek
- konrad1983nr1
- Kontaktowanie:
jek wystaje z korpusu to proponuje ruski klucz młotek i przecinak
u mni etez nie chciała sie odkrecić to po spuszczeniu oleju odkreciem drazek zmiany biegów i tamtedy zaaplikowałem książkowa ilość oleju

UAZ 469B 1980rok, silnik Żuk 2,1L LPG- był
SUZUKI GV II 2006 rok, 2.0 benzin- jest
właśnie o to chodzi że nic nie wystaje
, a właśnie ja musiałem odkręcić całą przystakwe z drążkiem od skrzyni bo zaczeło sie od ułamanej dzwigni zmiany biegów:P, w sumie to mozna by znowu odkręcić ta przystawke i tamtendy wlac, ale kurde za kazdym razem będe ją odkręcał? 

- konrad1983nr1
- Kontaktowanie:
hehe jak nic nie leje ze ze skrzyni to mozna zostawic, ale jak co miesiac litra wlać
to juz gorzej 

W moście tak miałem, nawiercilem dziurkę, wbiłem w nią kwadratowy przecinak z jakiegoś twardego materiału, za przecinak żabą do rur małą i poszło.
Po tym wymieniłem korki na takie na imbusy, dobra rzecz
Po tym wymieniłem korki na takie na imbusy, dobra rzecz

Po co robic jakies dziury, masakrowac przecinakiem, itp.
Jak juz było mówione, dospawaj cos (migomatem) i odkręci sie bez problemu
To najlepszy sposób, podobnie jak przy ukreconych śrubach
Dasz nowe korki (od Żuka pasują) i bedzie tak jak powinno. No i nie dokręcaj korków tak mocno. Kluczem 12-15cm wystarczy 

Land Cruiser HZJ-73
GAZ 69A (2,4TD-nie oryginał)
GAZ 69M (2,4-oryginał)
GAZ 69M (2,4-oryginał)
- konrad1983nr1
- Kontaktowanie:
ciekawe jak dospawasz jak jest schowane 2-3 mm od krawedzi?? chyba ze chcesz zaspawac caly korek wyszlifowac i sladu nie bedzie 

bez problemu sie da, kwestia umiejetnosci...
Korek ma ok. 18mm srednicy, wyrobiony otwor pod klucz ok 10 mm. W srodku tego otworu trzeba napawac troche materialu (na poczatku duzym pradem), nastepnie napawywac az do wyjscia materialu na zewnatrz. Oczywiscie srednica napawywanego materialu musi byc mniejsza aby nnie nadtopic i nie polaczyc krawedzi styku korek-most.
Kiedy naddatek juz wystaje dospawac srube, nakretke lub cokolwiek co mozna zlapac w klucz.
Odkreci sie lekko i bez problemow.
Metoda doskonala na ukrecone, zniszczone, zapieczone polaczenia gwintowe
Korek ma ok. 18mm srednicy, wyrobiony otwor pod klucz ok 10 mm. W srodku tego otworu trzeba napawac troche materialu (na poczatku duzym pradem), nastepnie napawywac az do wyjscia materialu na zewnatrz. Oczywiscie srednica napawywanego materialu musi byc mniejsza aby nnie nadtopic i nie polaczyc krawedzi styku korek-most.
Kiedy naddatek juz wystaje dospawac srube, nakretke lub cokolwiek co mozna zlapac w klucz.

Land Cruiser HZJ-73
GAZ 69M (2,4-oryginał)
GAZ 69M (2,4-oryginał)
- konrad1983nr1
- Kontaktowanie:
hehe a nie dymiło sie ze skrzyni po takim długim napawywaniu??
mozna wbic klucz imbusowy, jak był torx to sie da
a potem albo sie odkręci ,albo trzeba go bedzie przyspawać

- GikroV
-
jeśli korek wlewowy to mieć przyspawane coś w rodzaju litery T hmm... zawsze się odkręci
A się wqrffiłem
gdzieś mi wcieło klucz i nie mogę sobie nowych korków wkręcić a nie chce ich zrypać. Zobaczcie jaką pierdołą można samochód uziemić 

A się wqrffiłem

UAZ 469B: Radiostacja WD-43 / RD-115ZT (uazy.pl)
już spawałem wcześniej z tym że być może za lekko no i przedewszystkim spaw puścił, pewnie dlatego między innymi że mogłobyć nie odtłuszcone, prubowałem tylko raz, jutro sprubóje znowu tak jak powiedziałeś. wczesniej włożyłem tylko śrube 10 w korek i próbowałem złapać do ścianki korka tylko że tam jest mało tej ścianki wtedy, to napewno dlatego puścił spawPiter69A pisze:bez problemu sie da, kwestia umiejetnosci...

spawarka, standardowa procedura inaczej moze ci byc ciut ciezkokonrad1983nr1 pisze:ciekawe jak dospawasz jak jest schowane 2-3 mm od krawedzi?? chyba ze chcesz zaspawac caly korek wyszlifowac i sladu nie bedzie

GazikoLandPatrol z pakietem V8, project 

-
-
A może tak jak Bóg przykazał zrobić? Wywiercić w korku otwór, wsadzić wykrętak i odkręcić. Tylko nie chiński wykrętak z kompletu za 3 pln.
już poszło, według przepisu Piter69A, odkręcało sie aż miło
po wyjęciu obspawałem pożądnie, i teraz mam korek na klucz 17
dzięki za porady, zostaje mi jeszcze zrobić rozrusznik i bedzie wszystko na chodzie

dzięki za porady, zostaje mi jeszcze zrobić rozrusznik i bedzie wszystko na chodzie