Persiak
Moderator: Student
- Slawquu
- Kontaktowanie:
to wszystko teoria...włozysz te wkłady zobaczysz co bedzie...fakt tu sie zgodze biegi zrobią sie dłuższe tak jak u mnie gdy zmieniłem z 8/41 na 8/37...V-max wzrosła troszeczke o jakies 7 km/h i ostatecznie kształtowała sie w granicach 82-83 km/h...ale za to spadła mu moc..juz nie było takiej zrywnosci jak przy 8/41..
UAZina 469 B+G, Gazik 63 3,1D Vauxhall Frontera 2.2 16V
Troche sie nazbierało gratów...
Tylko co persiak to inaczej zrobiony mnie troche denerwuje ten zryw 170 Nm spręgło od ursusa i wrażenie że skrzynia kręci koła stoją a wał jak plastelina sie ukręca. Poprostu ten moment jak docik dochodzi i łapie na amen. trzeba sie poprostu przyzwyczaić. Apropo raz mi sie zdażyło tylko raz wiecej nie prubowałem i to też przez przypadek na począrku jak stałem sie właścicielem i nie byłem wczuty. Na światłach gaz sprzęgło nie wyczułem i (możecie nie wierzyć) poderwał przednie koła z ziemi tak że maska o 40 cm w góre poszła.
UAZ 469B 77' CZARNY CIĄGNIK
I HEKTOR DUPA, GDZIE BAB KUPA
I HEKTOR DUPA, GDZIE BAB KUPA

- Slawquu
- Kontaktowanie:
aż łza sie w oku kreći takie to wzruszające...hekselw pisze:Tylko co persiak to inaczej zrobiony mnie troche denerwuje ten zryw 170 Nm spręgło od ursusa i wrażenie że skrzynia kręci koła stoją a wał jak plastelina sie ukręca. Poprostu ten moment jak docik dochodzi i łapie na amen. trzeba sie poprostu przyzwyczaić. Apropo raz mi sie zdażyło tylko raz wiecej nie prubowałem i to też przez przypadek na począrku jak stałem sie właścicielem i nie byłem wczuty. Na światłach gaz sprzęgło nie wyczułem i (możecie nie wierzyć) poderwał przednie koła z ziemi tak że maska o 40 cm w góre poszła.
UAZina 469 B+G, Gazik 63 3,1D Vauxhall Frontera 2.2 16V
Re: Persiak
Ja miałem 2 lata Uaza z persiakiem na przełozeniu 8/37. Maksymalnie szedł jakies 75-80 km/h. Ale ekonomiczna prędkość na trasie to tak w granicach 60-65 km/h była.

UAZ 469B 4x4, ZIŁ 157 6x6, GAZ 66 4X4, STAR 66 6X6 - THE POWER OF DREAMS
ja mam oryginalny silnik i takie same osiągi...Frolik pisze:Ja miałem 2 lata Uaza z persiakiem na przełozeniu 8/37. Maksymalnie szedł jakies 75-80 km/h. Ale ekonomiczna prędkość na trasie to tak w granicach 60-65 km/h była.

- Przemekslaw
-
- Kontaktowanie:
Re:
hekselw pisze:Tylko co persiak to inaczej zrobiony mnie troche denerwuje ten zryw 170 Nm spręgło od ursusa i wrażenie że skrzynia kręci koła stoją a wał jak plastelina sie ukręca. Poprostu ten moment jak docik dochodzi i łapie na amen. trzeba sie poprostu przyzwyczaić. Apropo raz mi sie zdażyło tylko raz wiecej nie prubowałem i to też przez przypadek na począrku jak stałem sie właścicielem i nie byłem wczuty. Na światłach gaz sprzęgło nie wyczułem i (możecie nie wierzyć) poderwał przednie koła z ziemi tak że maska o 40 cm w góre poszła.

A wartosc momentu - nie do ogarnięcia

Wkładac dzisiaj taki silnik to rzeczywiscie troche kiepski pomysl. Mój był włozony przez poprzedniego własciciela w połowie lat 80-tych z wiadomego względu (koszty paliwa). Czlowiek ten uzywal Uaza w swoim warsztacie stolarskim do wozenai materialu i holowania przyczep i do holowania łódki na Mazury. Wydaje mi sie ze LPG wtedy jeszcze nie stosowano, a tak tanie i dostępne dzis silniki dieslowskie Mercedesa byly pewnie straaaasznie drogie i trudno dostepne. W kazdym razie poprzedni własciciel mojego Uaza kupil Perkinsa gdzies po znajomosci prawie nowego i dal za niego kupe kasy na tamte warunki. Takze to co dzisiaj wydaje sie smieszne i nawet czasem zalosne, kiedys (nie tak dawno temu w koncu) bylo niemal jedynym sensownym rozwiazaniem.
ps. teraz mam Wolge (juz w innym Uazie) i caly czas cos sie niedobrego z silnikiem dzieje - z perkinsem jezdzilem zupelnie bezusterkowo. Zdaje sobie jednak sprawe, ze to przez to ze moj obecny silnik jest mocno zaniedbany - a poprzedni perkins byl oczkiem w glowie poprzedniego wlasciciela (nota bene czlowieka o naprawde duzej kulturze technicznej).
ps. teraz mam Wolge (juz w innym Uazie) i caly czas cos sie niedobrego z silnikiem dzieje - z perkinsem jezdzilem zupelnie bezusterkowo. Zdaje sobie jednak sprawe, ze to przez to ze moj obecny silnik jest mocno zaniedbany - a poprzedni perkins byl oczkiem w glowie poprzedniego wlasciciela (nota bene czlowieka o naprawde duzej kulturze technicznej).
Ja mam wołgę i maksymalnie poszedł 108, a przelotowa prędkość to w granicach 80 (więcej nie warto, bo uszu szkoda).chudy1 pisze:ja mam oryginalny silnik i takie same osiągi...Frolik pisze:Ja miałem 2 lata Uaza z persiakiem na przełozeniu 8/37. Maksymalnie szedł jakies 75-80 km/h. Ale ekonomiczna prędkość na trasie to tak w granicach 60-65 km/h była.maksymalnie jakies 85 idzie a normalnie 60-65 jeżdże
UAZ 469B '86 z wołgą, "Krokodyl"
Mitsubishi L300 4WD '91, "Busik pełen Polaków"
Mitsubishi L300 4WD '91, "Busik pełen Polaków"