Persiak

jak wyżej... wszystkie modele...

Moderator: Student

Awatar użytkownika
Slawquu
Kontaktowanie:

Post autor: Slawquu » śr lut 11, 2004 11:14 am

to wszystko teoria...włozysz te wkłady zobaczysz co bedzie...fakt tu sie zgodze biegi zrobią sie dłuższe tak jak u mnie gdy zmieniłem z 8/41 na 8/37...V-max wzrosła troszeczke o jakies 7 km/h i ostatecznie kształtowała sie w granicach 82-83 km/h...ale za to spadła mu moc..juz nie było takiej zrywnosci jak przy 8/41..
UAZina 469 B+G, Gazik 63 3,1D Vauxhall Frontera 2.2 16V
Troche sie nazbierało gratów...

Awatar użytkownika
hekselw

Post autor: hekselw » czw lut 12, 2004 8:50 am

Tylko co persiak to inaczej zrobiony mnie troche denerwuje ten zryw 170 Nm spręgło od ursusa i wrażenie że skrzynia kręci koła stoją a wał jak plastelina sie ukręca. Poprostu ten moment jak docik dochodzi i łapie na amen. trzeba sie poprostu przyzwyczaić. Apropo raz mi sie zdażyło tylko raz wiecej nie prubowałem i to też przez przypadek na począrku jak stałem sie właścicielem i nie byłem wczuty. Na światłach gaz sprzęgło nie wyczułem i (możecie nie wierzyć) poderwał przednie koła z ziemi tak że maska o 40 cm w góre poszła.
UAZ 469B 77' CZARNY CIĄGNIK
I HEKTOR DUPA, GDZIE BAB KUPA !!

Awatar użytkownika
Slawquu
Kontaktowanie:

Post autor: Slawquu » czw lut 12, 2004 12:53 pm

hekselw pisze:Tylko co persiak to inaczej zrobiony mnie troche denerwuje ten zryw 170 Nm spręgło od ursusa i wrażenie że skrzynia kręci koła stoją a wał jak plastelina sie ukręca. Poprostu ten moment jak docik dochodzi i łapie na amen. trzeba sie poprostu przyzwyczaić. Apropo raz mi sie zdażyło tylko raz wiecej nie prubowałem i to też przez przypadek na począrku jak stałem sie właścicielem i nie byłem wczuty. Na światłach gaz sprzęgło nie wyczułem i (możecie nie wierzyć) poderwał przednie koła z ziemi tak że maska o 40 cm w góre poszła.
aż łza sie w oku kreći takie to wzruszające...
UAZina 469 B+G, Gazik 63 3,1D Vauxhall Frontera 2.2 16V
Troche sie nazbierało gratów...

Frolik

Re: Persiak

Post autor: Frolik » pt mar 06, 2009 1:48 pm

Ja miałem 2 lata Uaza z persiakiem na przełozeniu 8/37. Maksymalnie szedł jakies 75-80 km/h. Ale ekonomiczna prędkość na trasie to tak w granicach 60-65 km/h była.

Awatar użytkownika
SANCHEZ
Kontaktowanie:

Post autor: SANCHEZ » ndz mar 08, 2009 12:15 pm

8) Moim zdaniem to profanacja tak pieknego samochodu jak Uaz :)3 wkładać do niego silnik od traktora. Przecież oryginalny silnik w dobrym stanie bardzo fajnie pracuje.
UAZ 469B 4x4, ZIŁ 157 6x6, GAZ 66 4X4, STAR 66 6X6 - THE POWER OF DREAMS

chudy1

Post autor: chudy1 » ndz mar 08, 2009 2:26 pm

Frolik pisze:Ja miałem 2 lata Uaza z persiakiem na przełozeniu 8/37. Maksymalnie szedł jakies 75-80 km/h. Ale ekonomiczna prędkość na trasie to tak w granicach 60-65 km/h była.
ja mam oryginalny silnik i takie same osiągi... :P maksymalnie jakies 85 idzie a normalnie 60-65 jeżdże

Awatar użytkownika
Przemekslaw

Kontaktowanie:

Re:

Post autor: Przemekslaw » ndz mar 08, 2009 6:28 pm

hekselw pisze:Tylko co persiak to inaczej zrobiony mnie troche denerwuje ten zryw 170 Nm spręgło od ursusa i wrażenie że skrzynia kręci koła stoją a wał jak plastelina sie ukręca. Poprostu ten moment jak docik dochodzi i łapie na amen. trzeba sie poprostu przyzwyczaić. Apropo raz mi sie zdażyło tylko raz wiecej nie prubowałem i to też przez przypadek na począrku jak stałem sie właścicielem i nie byłem wczuty. Na światłach gaz sprzęgło nie wyczułem i (możecie nie wierzyć) poderwał przednie koła z ziemi tak że maska o 40 cm w góre poszła.
:)21 :)21 No nie powiem, całkiem kozak :)2 :)21
A wartosc momentu - nie do ogarnięcia :)21 :)21 :)21
XJ 2.1 TD :)21

MudMasters 4x4
Przygoda 4x4

Frolik

Post autor: Frolik » pn mar 09, 2009 8:22 am

Wkładac dzisiaj taki silnik to rzeczywiscie troche kiepski pomysl. Mój był włozony przez poprzedniego własciciela w połowie lat 80-tych z wiadomego względu (koszty paliwa). Czlowiek ten uzywal Uaza w swoim warsztacie stolarskim do wozenai materialu i holowania przyczep i do holowania łódki na Mazury. Wydaje mi sie ze LPG wtedy jeszcze nie stosowano, a tak tanie i dostępne dzis silniki dieslowskie Mercedesa byly pewnie straaaasznie drogie i trudno dostepne. W kazdym razie poprzedni własciciel mojego Uaza kupil Perkinsa gdzies po znajomosci prawie nowego i dal za niego kupe kasy na tamte warunki. Takze to co dzisiaj wydaje sie smieszne i nawet czasem zalosne, kiedys (nie tak dawno temu w koncu) bylo niemal jedynym sensownym rozwiazaniem.

ps. teraz mam Wolge (juz w innym Uazie) i caly czas cos sie niedobrego z silnikiem dzieje - z perkinsem jezdzilem zupelnie bezusterkowo. Zdaje sobie jednak sprawe, ze to przez to ze moj obecny silnik jest mocno zaniedbany - a poprzedni perkins byl oczkiem w glowie poprzedniego wlasciciela (nota bene czlowieka o naprawde duzej kulturze technicznej).

Awatar użytkownika
tarhim

Post autor: tarhim » pn mar 09, 2009 12:33 pm

chudy1 pisze:
Frolik pisze:Ja miałem 2 lata Uaza z persiakiem na przełozeniu 8/37. Maksymalnie szedł jakies 75-80 km/h. Ale ekonomiczna prędkość na trasie to tak w granicach 60-65 km/h była.
ja mam oryginalny silnik i takie same osiągi... :P maksymalnie jakies 85 idzie a normalnie 60-65 jeżdże
Ja mam wołgę i maksymalnie poszedł 108, a przelotowa prędkość to w granicach 80 (więcej nie warto, bo uszu szkoda).
UAZ 469B '86 z wołgą, "Krokodyl"
Mitsubishi L300 4WD '91, "Busik pełen Polaków"

ODPOWIEDZ

Wróć do „Uaz”