Jak zarejstrować uaza jako ciagnik rolniczy ?? Konkrety.
Moderator: Student
Jak zarejstrować uaza jako ciagnik rolniczy ?? Konkrety.
Wiem z programu telewizyjnego, ze Toyota jakas terenowa byla zarejestrowana jako ciagnik rolniczy. Czy ktos pomoze mi w rejestracji uaza jako ciagnik rolniczy. Wiem ze ten temat juz byl, ale je jestem na 100% pewnien ze sie da. Bede wdzieczny za pomoc i prosilbym bardzo bez kasztanienia tematu, przynajmiej do rozwiazania sprawy. Dziekuje Bardzo.
Ustawa z dnia 20 czerwca 1997 r. - Prawo o ruchu drogowym
(tekst jednolity) (Dz. U. z 2003 r. nr 58, poz. 515), stan na 1.05.2004
44) "ciągnik rolniczy" - pojazd silnikowy skonstruowany do używania łącznie ze sprzętem do prac rolnych, leśnych lub ogrodniczych; ciągnik taki może być również przystosowany do ciągnięcia przyczep oraz do prac ziemnych
DEFINCIJA ENCYKLOPEDYCZNA:
Ciągnik rolniczy - pojazd używany do przemieszczania pojazdów i urządzeń nie posiadających własnego napędu (np.przyczep), do napędu maszyn i urządzeń nie posiadających własnego silnika za pośrednictwem WOM (wałka odbioru mocy), koła pasowego lub złączy hydrauliki zewnętrznej. Maszyny i urządzenia współpracujące z ciągnikiem można montować przy użyciu TUZ (trzypunktowego układu zawieszenia, w większości maszyn znajdującego się z tyłu, w nowoczesnych maszynach często wystepuje również z przodu). Ciągnik rolniczy znajduje, jak nazwa wskazuje, zastosowanie przede wszystkim w rolnictwie, stąd wynikają niektóre jego cechy charakterystyczne, jak na przykład dobre własności poruszania się w terenie, niewielki nacisk jednostkowy na glebę, zwrotność, a przede wszystkim uniwersalność
Jak to sie ma [ cenzura ] do uaza toyoty
(tekst jednolity) (Dz. U. z 2003 r. nr 58, poz. 515), stan na 1.05.2004
44) "ciągnik rolniczy" - pojazd silnikowy skonstruowany do używania łącznie ze sprzętem do prac rolnych, leśnych lub ogrodniczych; ciągnik taki może być również przystosowany do ciągnięcia przyczep oraz do prac ziemnych
DEFINCIJA ENCYKLOPEDYCZNA:
Ciągnik rolniczy - pojazd używany do przemieszczania pojazdów i urządzeń nie posiadających własnego napędu (np.przyczep), do napędu maszyn i urządzeń nie posiadających własnego silnika za pośrednictwem WOM (wałka odbioru mocy), koła pasowego lub złączy hydrauliki zewnętrznej. Maszyny i urządzenia współpracujące z ciągnikiem można montować przy użyciu TUZ (trzypunktowego układu zawieszenia, w większości maszyn znajdującego się z tyłu, w nowoczesnych maszynach często wystepuje również z przodu). Ciągnik rolniczy znajduje, jak nazwa wskazuje, zastosowanie przede wszystkim w rolnictwie, stąd wynikają niektóre jego cechy charakterystyczne, jak na przykład dobre własności poruszania się w terenie, niewielki nacisk jednostkowy na glebę, zwrotność, a przede wszystkim uniwersalność
Jak to sie ma [ cenzura ] do uaza toyoty

Dżip z lebiodką
GSM 501 44 66 33

GSM 501 44 66 33
Nie o to idzie...wojtekd pisze:pierwsze LR i jeepy predzej by szlo tak zarejestrowac
Jes w KRD powiedziane co to jest ciagnik rolniczy. Co mu wolno a czego mu nie wolno. Naprawde wiele mu nie wolno. Jest to pojazd wolnobiezny takze, trzeba zapomniec o kulaniu po autobanah....
A rejestrowanie uaza jakos ciagnik tylko dlatego, zeby 15 latek mogl nim jezdzic jest dla mnie patologiczna sprawa...
grzechu
LR Discovery II TeDePińć
LR Discovery II TeDePińć
taaak ja od 10 roku zycia na trakorze jezdziłem od 15 samochodem Dzieki Ci tato ze byles super wyrozumiały ze na 18 ste mi zafundowales kurs ze dzieki tobie w wieku 30 lat mam starz za kólkiem jak kierowca PKS

Dżip z lebiodką
GSM 501 44 66 33

GSM 501 44 66 33
Re: Jak zarejstrować uaza jako ciagnik rolniczy ?? Konkrety
wojtak4 pisze:Wiem z programu telewizyjnego, ze Toyota jakas terenowa byla zarejestrowana jako ciagnik rolniczy. Czy ktos pomoze mi w rejestracji uaza jako ciagnik rolniczy.
A nie prościej kupić traktor

Władek - Kraków
wupasek pisze:ale nadal jest o te 25km/h szybszy od TwojegoWładek pisze:Eskapada! Widocznie ten jego UAZ nie osiąga większych prędkości. Się czepiaszEskapada pisze:![]()
![]()
![]()
Traktor jest pojazdem wolnobierznym max predkosc to 25 km/ha![]()
No... masz rację, ale Twojego też prześciga, co prawda tylko 22 km/h, ale jest szybszy. Zaprzeczysz?

Władek - Kraków
Re: Jak zarejstrować uaza jako ciagnik rolniczy ?? Konkrety
Władek pisze: A nie prościej kupić traktor

a jelcza to kto ciagnołwupasek pisze:a jest taka jedna... tylko zeby z niej zjechac to mnie musieli najpierw Jelczem wciagnac na szczytWładek pisze:wupasek pisze:moj slaby jest... ale ostatnio stowka lecial...![]()
zdziwilem sie bardzo![]()
No chyba z górki...
A swoją drogą, gdzieś Ty taką górę znalazł koło Łodzi![]()
![]()
![]()
![]()

Dżip z lebiodką
GSM 501 44 66 33

GSM 501 44 66 33
Eskapada pisze:a jelcza to kto ciagnołwupasek pisze:a jest taka jedna... tylko zeby z niej zjechac to mnie musieli najpierw Jelczem wciagnac na szczytWładek pisze:No chyba z górki...
A swoją drogą, gdzieś Ty taką górę znalazł koło Łodzi![]()
![]()
![]()
![]()
bo sam pewnie z tym garbem na plecach nie dał rady

Jak to było z tą babką, która wyrywała rzepkę

Władek - Kraków
Ale skoro kat. T jest dla 16 latkow to czemu z tego nieskorzystac ? A pojazd wolnobiezny drodzy koledzy to pojazd poruszajacy sie do 25km/h z wylaczeniem ciagnika rolniczego, ciagnik ma ograniczenie do 30km.h ale nie wynikajace z jego budowy, konstrukcji, jak w wolnobieznym, wiec jesli masz ciagnik co leci 50km/h, a wszyskie nowe prawie tyle maja, to jezdzij zdrow poki cie nie zlapia, to cos jak ze predkosc sam. osobowego w ter. zabudowanym max 50, a jak lecisz 100 i cie nie dupna to jest ok, tak samo z ciagnikiem. Polecam Prawo o Ruchu Drogowym. Z kolegą o trojkacie sie zgodze, dokladnie czytalem te ustawe wraz z orzecznictwem i nie widze przeciwwskazan do rejestracji tak uaza. A co stwarza wieksze zagrozenie - 16 latek jadacy uazem wazacym 1700 kg z predkoscia do 80km/h czy 16 latek jadacy ciagnikiem rolniczym z dwoma przyczepami, gdzie masa zestawu przekracza 40 ton z predkoscia 50km/h - powodujac wypadek uazem wyrzadzi o wiele mniejsze krzywdy niz takim zestawem. Sadze tez ze jazda uazem a zestawem z 2 przyczepami jest rozna, uazem latwa zestawem duzo trudniejsza. Wiec mysle ze dla 16 latka jazda uazem Vmax 80km/h bedzie dobrym obyciem i nauka przez 2 lata do kat B oczywiscie jezeli jezdzic bedize z rozwagą. W stanach wszysccy zdaja od 16 lat i wszyscy jezdza, a u nas od 18 lat jak niektory debil dostanie i samochod od ojca, dziewczyne z nim to popisuje sie jak moze amator, a 18 latek po 2 letniej praktyce jakas wiedze posiada wiec mysle ze to dobre rozwiazanie.
-
Chyba trochę przesadzasz!!!!!!!!!! Co do prędkości nowych ciągników to fakt , że jadą ok. 50 km w cias. I co z tego? Skutery 50cm3 zapieprzają 80-90 , a samochody pomimo , że mają ograniczenia maxymalnej na zwykłej drodze poza terenem zabud. do 90 to mogą zapieprzać nawet 250 i więcej . Co Ty kombinujesz ? To może klasę terenową całą zróbmy ciągnikową
Gelendy , patrole , suki , jeepy , toyoty i inne łączcie się!!!!!!!!!!!! NIE dla Traktorów
CZy miełeś jakieś blliskie spotkanie trzeciego stopnia , że takie pomysły Ci się rodzą?

UAZ 5,9 V8 - rodzony w bólach - niestety SPRZEDANY