Drżenie UAZ-a
Moderator: Student
Drżenie UAZ-a
Szanowni koledzy co Wy na to...
Na 1 biegu OK, na 2 OK, 3 chyba OK, na 4 się zaczena... drżenie pojazdu, które się nasila gdy dodaję gazu, maleje gdy obciążenie spada-noga z gazu.Trzymając rękę na dzwigni zmiany biegów niewyczuwam drżenia, coś jakby z tyłu(most? wał?).Dobra rada mile widziana.
Na 1 biegu OK, na 2 OK, 3 chyba OK, na 4 się zaczena... drżenie pojazdu, które się nasila gdy dodaję gazu, maleje gdy obciążenie spada-noga z gazu.Trzymając rękę na dzwigni zmiany biegów niewyczuwam drżenia, coś jakby z tyłu(most? wał?).Dobra rada mile widziana.
witam.
ja mam dokladnie tak samo... 1, 2, 3 ok a przy 4 roznie bywa... ogolnie jak dochodze do 60km/h to drgania sa dosc spore...jak noga z gazu to drgania znikaja (no powiedzmy maleja - wiadomo uaz
) podejrzewalem rowniez to ze kola sa nie wywazone .... jednak ciekawi mnie jedna kwestia ze czasami jak wrzuce 4 to tych drgan nie ma przy 60km/h.... tak jakbym trafil na jakies "dobre zebatki" cyz cos... sprawdzana byla skrzynia biegow ale podobno jest ok... dziwna kwestia... jednak mimo wszystko pojade jeszcze wywazyc kola dla pewnosci....
a co Wy sadzicie o takim dziwnym przypadku? ze czasami drgan anie ma ale niestety zazwyczaj sa...
ja mam dokladnie tak samo... 1, 2, 3 ok a przy 4 roznie bywa... ogolnie jak dochodze do 60km/h to drgania sa dosc spore...jak noga z gazu to drgania znikaja (no powiedzmy maleja - wiadomo uaz

a co Wy sadzicie o takim dziwnym przypadku? ze czasami drgan anie ma ale niestety zazwyczaj sa...

Cherokee '90
.:: Twister ::.
.:: Twister ::.
- Mercenaryy
-
w swoim uazie mialem stare juz oponki (szosowo terenowe standard z przerobionym bieżnikiem) i wymienilem na nowe ya-409 , i teraz jak jade na czarnym 80-90km/h wyciagne bez problemu .
Na starych 60km/h i cale auto latalo na boki no i kierownicy nie mozna bylo utrzymac w rekach
może to tez byc to...
Na starych 60km/h i cale auto latalo na boki no i kierownicy nie mozna bylo utrzymac w rekach
może to tez byc to...
Samotny UAZ w Polsce i ja z Z moim nowym(starym) Isuzu TROOPEREM 3.2 BENZYNKA
ja tam tak szybko nie jezdze moim UAZem.
a tak na prawde to nie zauwazylem w moim aucie takie zachowania sie na 'czarnym'.
natomiast UAZ znajomego straszliwie myszkuje po calym pasie!!
nie mozna odrywac wzroku od jezdni, bo sekunda nieuwagi i juz jest sie na przeciwnym pasie!
co moze byc przyczyna takiego zachowania??
pozdr
jose
a tak na prawde to nie zauwazylem w moim aucie takie zachowania sie na 'czarnym'.
natomiast UAZ znajomego straszliwie myszkuje po calym pasie!!
nie mozna odrywac wzroku od jezdni, bo sekunda nieuwagi i juz jest sie na przeciwnym pasie!
co moze byc przyczyna takiego zachowania??
pozdr
jose
UAZ.Sexy technology.
SAMURAI disco.Jeszcze bardziej sexy technology.
tel. 600 520 504
SAMURAI disco.Jeszcze bardziej sexy technology.
tel. 600 520 504
drzenie uaza
Ja stawiam na jeden z walow, raczej tylny i na zawieszenie silnika
UniformBravo40
Volvo 855 tdi
Volvo 855 tdi
- Bogdan 4x4
-
A ludzie mi czasem nie wierzą, że chce im dobrzeMercenaryy pisze:w swoim uazie mialem stare juz oponki (szosowo terenowe standard z przerobionym bieżnikiem) i wymienilem na nowe ya-409 , i teraz jak jade na czarnym 80-90km/h wyciagne bez problemu .
może to tez byc to...

ja ci przecież nawet nie próbowałem ich wyważać.

żółta kobyla też coś kole tego śmiga, tak pod setę już jechałem

Mercenary- Pozdro
i dzięki za szybką doplate reszty

Życzę Ci żebyś w Nowym Roku użył wiele frajdy, (i kilku Prawie Beznadziejnych Wtop)

- Mercenaryy
-
drgania-zmora uazow
Witam, jesli juz o drganiach to kilka moich spostrzezn:
- jesli jade powyzej 65km/h drgania narastaja, ale gdy jade ta sama predkoscia na z gorki to drgnaia sa mniejsze - mysle ze to wina wywazenia wirujacej masy kola zamachowego, wycisku i walu kardana (luzy na wielowypuscie),
- przy wiekszej predkosci mialem kiedys duze drgania narastajace i malejace (jakby wykres sinusojdy), okazalo sie ze poluzowaly sie sruby pomiedzy silnikiem a obudowa sprzegla (wypadly kolki ustalajace) - tak wiec sprawdz polaczenia skrzyni z silnikiem, skrzyni biegow z reduktorem i dokrecenia walow kardana,
- na postoju przy wiekszych obrotach tez calu uaz drzal - ustawilem zawory, zaplon i jest o niebo lepiej
- jesli drgania masz tylko gdy jedziesz np z gorki, ujmujesz gazy, tak ze nie napedzasz silnikiem tylnego mostu, a jest jakby odwrotnie to najczesciej krzyzaki (wal jest luzny i wtedy to mozna zaobserwowac),
- i ostatnia rzecz - sam tego jeszcze nie zrobilem ale w tym tygodniu to zrobie - wywazenia kol. Podobno wbrew opiniom gosci z wylkanizacji trzeba je wywarzyc nawet przy zwyklych ruskich oponach. Koles w muscelu wywazyl i poleca.
No i jeszcze jedno - kumpel ma nowiutki silnik od wolgi i jest wywazony znacznie lepiej niz uazowy, nawet na wolnych obrotach pracuje ladniej i rowniej, a na wysokich drgan prawie sie nie odczuwa. Z drugiej strony czasami brakuje mu w terenie tego momentu co w uazie.
Drgania, mysle, sa do uaza przepisane tak samo jak cieknace plandeki, czy rdza wiec juz przestaje z nimi walczyc, tylko wyciszam stukajace blachy i dokrecam sruby.
- jesli jade powyzej 65km/h drgania narastaja, ale gdy jade ta sama predkoscia na z gorki to drgnaia sa mniejsze - mysle ze to wina wywazenia wirujacej masy kola zamachowego, wycisku i walu kardana (luzy na wielowypuscie),
- przy wiekszej predkosci mialem kiedys duze drgania narastajace i malejace (jakby wykres sinusojdy), okazalo sie ze poluzowaly sie sruby pomiedzy silnikiem a obudowa sprzegla (wypadly kolki ustalajace) - tak wiec sprawdz polaczenia skrzyni z silnikiem, skrzyni biegow z reduktorem i dokrecenia walow kardana,
- na postoju przy wiekszych obrotach tez calu uaz drzal - ustawilem zawory, zaplon i jest o niebo lepiej
- jesli drgania masz tylko gdy jedziesz np z gorki, ujmujesz gazy, tak ze nie napedzasz silnikiem tylnego mostu, a jest jakby odwrotnie to najczesciej krzyzaki (wal jest luzny i wtedy to mozna zaobserwowac),
- i ostatnia rzecz - sam tego jeszcze nie zrobilem ale w tym tygodniu to zrobie - wywazenia kol. Podobno wbrew opiniom gosci z wylkanizacji trzeba je wywarzyc nawet przy zwyklych ruskich oponach. Koles w muscelu wywazyl i poleca.
No i jeszcze jedno - kumpel ma nowiutki silnik od wolgi i jest wywazony znacznie lepiej niz uazowy, nawet na wolnych obrotach pracuje ladniej i rowniej, a na wysokich drgan prawie sie nie odczuwa. Z drugiej strony czasami brakuje mu w terenie tego momentu co w uazie.
Drgania, mysle, sa do uaza przepisane tak samo jak cieknace plandeki, czy rdza wiec juz przestaje z nimi walczyc, tylko wyciszam stukajace blachy i dokrecam sruby.
Stefan Ostrowski
UAZ'79 - sprzedany
teraz jest JEEP Choerokee 4.0, '90r
UAZ'79 - sprzedany
teraz jest JEEP Choerokee 4.0, '90r
- Bogdan 4x4
-
[quote
Ps.benek cos mi pisal o wypadzie na weekend moze pojedziesz[/quote]
w tą niedzielę coś plany były, wyszło srednio słabo
, pomysłom wspóbraci jestem ZA
, małe wpisowe wezmę
, Benka na grzbiet żółtka też- skoro jego koń kulawy. zapodawaj gdzie i kiedy (niedziela, lub sobota)
wal na kom lub priv
Nara
Ps.benek cos mi pisal o wypadzie na weekend moze pojedziesz[/quote]
w tą niedzielę coś plany były, wyszło srednio słabo

wal na kom lub priv
Nara
w tą niedzielę coś plany były, wyszło srednio słabożółtek pisze:[quote
Ps.benek cos mi pisal o wypadzie na weekend moze pojedziesz

wal na kom lub priv
Nara[/quote]
no wlasnie mam zamiar nowy silnik przetestowac, prawdopodobnie niedziela - dam Wam znac.
ja mam tez ten slilnik. ostatnio musialem wymieniac wszytkie sruby od walow bo mi tak wybilo. ale drgan nie mam .spokojnie leci 110 i spala 7.8 na czarnymniewiat pisze:STEF te ostatnie zdanie to złota myśl normalnie.
Zaponiałem dodać że mojego UAZ-iczka napędza 4C90(Andoria)
Banan
Rzeźba 4x4 Toruń
UAZ 469B '89 Andoria 4c90
Rzeźba 4x4 Toruń
UAZ 469B '89 Andoria 4c90