regulacja zapłonu

jak wyżej... wszystkie modele...

Moderator: Student

Awatar użytkownika
GikroV

regulacja zapłonu

Post autor: GikroV » pt sie 21, 2009 1:34 pm

Wiem że jest w instrukcji, ale nie bardzo wiem co z LPG (wyprzedzenie/opóźnienie)
Ma ktoś jakieś patenty na idealne ustawienie zapłonu ?
UAZ 469B: Radiostacja WD-43 / RD-115ZT (uazy.pl)

Awatar użytkownika
carinus

Re: regulacja zapłonu

Post autor: carinus » pt sie 21, 2009 2:38 pm

W przypadku zdezelowanego aparatu ustawic na słuch i odczucia podczas jazdy ale najlepiej dać nawet 5-10* przed punktem zapłonu dla benzyny.W tych silnikach bardzo ciężko doprowadzić do spalania stukowego więc wyprzedzaj w granicach rozsądku i patrz co się dzieje.
UAZ "78r z dłubniętym silnikiem bez gaźnika
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
Land Cruiser KZJ 90 3,0TD

Awatar użytkownika
stef

Kontaktowanie:

Re: regulacja zapłonu

Post autor: stef » ndz sie 23, 2009 7:31 pm

Tak jak powyżej, a jak już będzie ci ładnie palił to przyśpiesz zapłon. Potem pojedź pod dużą górę. Jak ci będzie dobrze jechał to trochę opóźnij - to tak dla oszczędności gazu. A jak źle to przyśpiesz. I jak przyśpieszasz to pamiętaj żeby ci się dobrze uruchamiał. Ja zawsze zmieniałem kąt wyprzedzenia zapłonu na lato i na zimę. Tak żeby zima lepiej palił a latem lepiej jechał (szybciej się wkręcał na obroty).
A jak skończy ci się zakres regulacji to podnosisz delikatnie aparat do góry i zmieniasz położenie wołka aparatu względem zębatki w silniku - wiecie o co chodzi... pisze o tym by już miałem kilka telefonów od 'fachowców' z zakładów mechanicznych w naszym pięknym mieście :)
Stefan Ostrowski
UAZ'79 - sprzedany
teraz jest JEEP Choerokee 4.0, '90r

ODPOWIEDZ

Wróć do „Uaz”