Wiem że jest w instrukcji, ale nie bardzo wiem co z LPG (wyprzedzenie/opóźnienie)
Ma ktoś jakieś patenty na idealne ustawienie zapłonu ?
regulacja zapłonu
Moderator: Student
- GikroV
-
regulacja zapłonu
UAZ 469B: Radiostacja WD-43 / RD-115ZT (uazy.pl)
Re: regulacja zapłonu
W przypadku zdezelowanego aparatu ustawic na słuch i odczucia podczas jazdy ale najlepiej dać nawet 5-10* przed punktem zapłonu dla benzyny.W tych silnikach bardzo ciężko doprowadzić do spalania stukowego więc wyprzedzaj w granicach rozsądku i patrz co się dzieje.
UAZ "78r z dłubniętym silnikiem bez gaźnika
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
Land Cruiser KZJ 90 3,0TD
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
Land Cruiser KZJ 90 3,0TD
Re: regulacja zapłonu
Tak jak powyżej, a jak już będzie ci ładnie palił to przyśpiesz zapłon. Potem pojedź pod dużą górę. Jak ci będzie dobrze jechał to trochę opóźnij - to tak dla oszczędności gazu. A jak źle to przyśpiesz. I jak przyśpieszasz to pamiętaj żeby ci się dobrze uruchamiał. Ja zawsze zmieniałem kąt wyprzedzenia zapłonu na lato i na zimę. Tak żeby zima lepiej palił a latem lepiej jechał (szybciej się wkręcał na obroty).
A jak skończy ci się zakres regulacji to podnosisz delikatnie aparat do góry i zmieniasz położenie wołka aparatu względem zębatki w silniku - wiecie o co chodzi... pisze o tym by już miałem kilka telefonów od 'fachowców' z zakładów mechanicznych w naszym pięknym mieście
A jak skończy ci się zakres regulacji to podnosisz delikatnie aparat do góry i zmieniasz położenie wołka aparatu względem zębatki w silniku - wiecie o co chodzi... pisze o tym by już miałem kilka telefonów od 'fachowców' z zakładów mechanicznych w naszym pięknym mieście

Stefan Ostrowski
UAZ'79 - sprzedany
teraz jest JEEP Choerokee 4.0, '90r
UAZ'79 - sprzedany
teraz jest JEEP Choerokee 4.0, '90r