gaz66 problem z silnikiem
Moderator: Student
gaz66 problem z silnikiem
Tym razem mam problem z silnikiem Gaza 66 -V8 4250 cm benzyna.Cos sie w nim przestawilo i kapa-wyglada jakby przestawil sie zaplon dosc znacznie.Proby ustawienia go nic nie daja-objaw-strzelanie w gaznik i cos z czym sie nie spotkalem jeszcze:przy wykreconych swiecach w trakcie proby swiec nastepuje w cylindrach samozaplon mieszanki i strzela z otworow w ktore sie wkreca swiece.Domyslam sie ze to pezestawiony zaplon-ale jakim cudem?Autko chodzilo ok. po odpaleniu w garazu weszlo na wysokie obroty i zgaslo-tera przy probie odpalenia strzela w gaznik.Nie ma na necie informacji na temat budowy silnika-lipa.Moze ktos ma taki "sprzet" jak moj i cos doradzi-please!!
Re: gaz66 problem z silnikiem
Nie wiem jak masz zbudowany rozrząd, ale mój kumpel miał kiedyś podobne objawy w Żuku i okazało się, że koło tekstolitowe straciło zęby i przestawił się rozrząd. Ale na początek radzę wyjąć aparat zapłonowy, może skończyła się zębatka napędu aparatu. Nie znam tego silnika i tylko tak gdybam, ale zbyt wielu możliwości w starych silnikach niema.franiu0 pisze:Tym razem mam problem z silnikiem Gaza 66 -V8 4250 cm benzyna.Cos sie w nim przestawilo i kapa-wyglada jakby przestawil sie zaplon dosc znacznie.Proby ustawienia go nic nie daja-objaw-strzelanie w gaznik i cos z czym sie nie spotkalem jeszcze:przy wykreconych swiecach w trakcie proby swiec nastepuje w cylindrach samozaplon mieszanki i strzela z otworow w ktore sie wkreca swiece.Domyslam sie ze to pezestawiony zaplon-ale jakim cudem?Autko chodzilo ok. po odpaleniu w garazu weszlo na wysokie obroty i zgaslo-tera przy probie odpalenia strzela w gaznik.Nie ma na necie informacji na temat budowy silnika-lipa.Moze ktos ma taki "sprzet" jak moj i cos doradzi-please!!
Śniadanie na kacu jest jak przeszczep. Przyjmie się, albo nie.
Dzieki za odpowidz Zippo68.Pewnie masz racje.Dzisiaj sprawdzalem kiedy swieca da iskre i okazalo sie sie ,ze tlok byl w dolnym polozeniu w cylindrze.Sprawdzilem narazie jeden,ale sprawdze pozostale i odkrece naped aparatu zaplonowego.Zobaczymy co sie okaze.Napisze jak wyszlo.Pozdrawiam
Kolego od Gazona - jak masz problemy z tym silnikiem to napisz na forum samochodów ciężarowych albo Gaza
Tam ci pomożemy. Gaz 66 to zupełnie inne auto niż Uaz. Może tylko zbudowany w podobnej technologii.
Nie spotkałem sie coprawda z takimi problemami jeszcze, ale wszystko wskaqzuje na zapłon. Proponuje wszystko ustawić, zgodnie z tym co jest opisane w książce napraw. Masz tam wszystko opisane krok po kroku przez specjalistów z MON-u.

Nie spotkałem sie coprawda z takimi problemami jeszcze, ale wszystko wskaqzuje na zapłon. Proponuje wszystko ustawić, zgodnie z tym co jest opisane w książce napraw. Masz tam wszystko opisane krok po kroku przez specjalistów z MON-u.
UAZ 469B 4x4, ZIŁ 157 6x6, GAZ 66 4X4, STAR 66 6X6 - THE POWER OF DREAMS
Dzieki za pomoc-Sanchez masz u mnie duży napój wyskokowy
Jak sie kiedys pojawisz w okolicach Rzeszowa to daj znać. Rozebrałem napęd aparatu zapłonowego i okazało się,że został ścięty kołek przechodzący przez tulejke napedu aparatu zapłonowego.Zapłon przestawił sie o 45 stopni,ktoś dał ten kołek chyba z gwoździa-jak rozwiercałem to szło jak rzepa.Dzieki Sanchezowi myslę,że teraz juz poradzę sobie z moim Gazonem
Ustawianie zapłonu odłożyłem chwilowo-ale bedzie ok.!

Niema sprawy - poto jest forum żeby sobie pomagać
Prześlij na forum zdjęcia swojej maszyny.
Jeśli niemasz instrukcji serwisowej do Gazona to ci wysle na maila w wersji elektronicznej.
Mam też pytanie do ciebie- czy niemasz może zbędnych części do centralnego popmpowania kół - osprzetu który znajduje sie przy kołach.

Jeśli niemasz instrukcji serwisowej do Gazona to ci wysle na maila w wersji elektronicznej.
Mam też pytanie do ciebie- czy niemasz może zbędnych części do centralnego popmpowania kół - osprzetu który znajduje sie przy kołach.
UAZ 469B 4x4, ZIŁ 157 6x6, GAZ 66 4X4, STAR 66 6X6 - THE POWER OF DREAMS
Troche póżno piszę ale..taki zapieprz.Okazało się że wina leżała po stronie pompy olejowej-wysunęło się zabezpieczenie jednej zębatki i zablokowało się ustrojstwo-pompa olejowa napędzana 6-katnym prętem z aparatu zaponowego tak ciężko miała , że aż pręt się skręcił trochę.Dałem rade to naprawić-ale teraz przymierzam się do wymiany silnika na diesla.Mam silnik od stara-potrzebna będzie kryza (flansza)-może ktoś ma doświadczenie z wymianą tego silnika? Co do części do centralnego pompowania kół -niestety nie mam.