Zamiana misek w andorii

jak wyżej... wszystkie modele...

Moderator: Student

EDEK:):):):)

Zamiana misek w andorii

Post autor: EDEK:):):):) » pt mar 19, 2010 3:46 pm

Tak jak w temacie .Pytam gdyż chcę mieć pewność 100 %.Czy miski olejowe w silnikach andorii są zamienne ?? ?? .Chodzi mi o zamianę modeli I ,II ,III. Druga sprawa to smok olejowy czy trzeba go skracać , przespawywać , zamieniać :-? :-? .Jak wyglądają takowe zamiany i czy spodziewać się jakichkolwiek problemów :-? Jeśli ktoś robił to proszę o rady. :D :lol:
Bóg stworzył czołgi by siały zamęt i zniszczenie

tuareg1989

Re: Zamiana misek w andorii

Post autor: tuareg1989 » sob mar 20, 2010 9:04 pm

Poszukaj było cos podobnego w temacie andori jak przegladałem całe forum. Pomocne również bedzie przedzwonienie do andori do andrychowa o tym tez była mowa w tym wątku. :wink:
Krzysiek

klucz13

Kontaktowanie:

Post autor: klucz13 » sob mar 20, 2010 9:08 pm

EDEK:):):):) pisze:Tak jak w temacie .Pytam gdyż chcę mieć pewność 100 %.Czy miski olejowe w silnikach andorii są zamienne ?? ?? .Chodzi mi o zamianę modeli I ,II ,III. Druga sprawa to smok olejowy czy trzeba go skracać , przespawywać , zamieniać :-? :-? .Jak wyglądają takowe zamiany i czy spodziewać się jakichkolwiek problemów :-? Jeśli ktoś robił to proszę o rady. :D :lol:
Wymienne i zamienić
:)21
Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii

Post autor: EDEK:):):):) » sob mar 20, 2010 9:14 pm

Dzięki ludzie :)21 Wiem że bylo ale czlowiek im więcej czyta tym bardziej wątpi - sami zrozumcie :-? .Dzisiaj dokonalem zakupu silnika :x mam nadzieję że nie wtopię z turbodoladowaną jednostką :-?http://allegro.pl/item967743765_silnik_ ... ancja.html
Ewentualnie zrobię jakiś remont jak opylę starą wolnossącą jednostkę - która sśmiga super i zlego słowa na nią nie powiem :)21

meenia

Post autor: meenia » ndz mar 21, 2010 12:42 pm

EDEK:):):):) pisze:Tak jak w temacie .Pytam gdyż chcę mieć pewność 100 %.Czy miski olejowe w silnikach andorii są zamienne ?? ?? .Chodzi mi o zamianę modeli I ,II ,III. Druga sprawa to smok olejowy czy trzeba go skracać , przespawywać , zamieniać :-? :-? .Jak wyglądają takowe zamiany i czy spodziewać się jakichkolwiek problemów :-? Jeśli ktoś robił to proszę o rady. :D :lol:
Przekladalem taka miske, miska pasuje bez problemu, inna i w innym miejscu jest rurka od bagnetu, ale otworek jest tylko zakorkowany, no i trzeba wymienic smok, bo wglebienie miski jest po drugiej stronie.

Pozdrawiam
sj 425 606468554

Post autor: EDEK:):):):) » ndz mar 21, 2010 5:11 pm

A czy smoki są zamienne w tych silnikach ?? ??

meenia

Post autor: meenia » ndz mar 21, 2010 7:24 pm

EDEK:):):):) pisze:A czy smoki są zamienne w tych silnikach ?? ??
Tak, zakladasz smok od tej docelowej miski i git.

Pozdrawiam
sj 425 606468554

Post autor: EDEK:):):):) » ndz mar 21, 2010 8:12 pm

Fajnie dzięki za info jak dokonamy przekładki dam znać co i jak :)21

Post autor: EDEK:):):):) » pn mar 22, 2010 5:49 pm

Kolejne pytanie tym razem odnośnie sprzęgła mianowicie czy sprzęgło od silnika z turbiną ( 90 km) jest mocniejsze lub różni się czymś :-? np. grubością tarczy sprzęgłowej czy też mogę zostawić sprzęgło od żukiety to które mam obecnie założone przy andorii ( tarcza i docisk żuk/andoria I ) czy moc o 20 KM nie będzie powodowała szybszego zużycia sprzęgla z żuka i czy w ogóle przypasi do andorii z turbo

Awatar użytkownika
Piter69A

Post autor: Piter69A » śr mar 24, 2010 1:05 pm

Miska ze starego typu 4C90 nie pasuje i nie jest zamienna. Miska z nowszego typu tak.
Smok trzeba wymienić lub przerobić.
Sprzęgło z Żukiety i Lublina I ze skrzynią 4 pasuje i jeździ z 4CT90 w UAZie jednak nie jest zbyt trwałe.
Najlepszą opcją jest oryginalny duży docisk Valeo z 4CT90 (lublin III) połączony z przetoczoną na średnicy oryginalną tarczą UAZa.
Land Cruiser HZJ-73
GAZ 69A (2,4TD-nie oryginał)
GAZ 69M (2,4-oryginał)

meenia

Post autor: meenia » śr mar 24, 2010 9:11 pm

Piter69A pisze:Miska ze starego typu 4C90 nie pasuje i nie jest zamienna. Miska z nowszego typu tak.
Smok trzeba wymienić lub przerobić.
Sprzęgło z Żukiety i Lublina I ze skrzynią 4 pasuje i jeździ z 4CT90 w UAZie jednak nie jest zbyt trwałe.
Najlepszą opcją jest oryginalny duży docisk Valeo z 4CT90 (lublin III) połączony z przetoczoną na średnicy oryginalną tarczą UAZa.
W takim razie przepraszam jesli wprowadzilem w blad, wkladalem do zukensa 4ct90 i bez problemu spasowala miska od zuczkowej andori, nie przeszlo mi przez mysl ze sa rozne miski.

Pozdrawiam
sj 425 606468554

Post autor: EDEK:):):):) » czw mar 25, 2010 8:44 pm

A nowszy typ to jaki :o bo mam założony silnik andorii wyjęty z żuka ( został ) a kupiłem andorię II z 1999 roku z turbo .Wiadomo że andoria z żukiety to model I , więc czy jest model I lub II bez turbo ( 4C90 ) z pasującą miską z przetłoczeniem z tyłu na smok i jak poznać że to ta micha :o :(

klucz13

Kontaktowanie:

Post autor: klucz13 » czw mar 25, 2010 8:51 pm

Nie słuchaj tylko przymierz mus pasować zmina jest późniejsza
:)21
Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii

Post autor: EDEK:):):):) » pt mar 26, 2010 7:23 am

Dzięki klucz :)21 dzisiaj akcja wymiany jak będzie okejas masz u mnie duże pół zrobię fotki to wrzucę :)21 :)21

Post autor: EDEK:):):):) » pt mar 26, 2010 8:49 pm

Generalnie okejas micha przełożona, koło zamachowe daliśmy od modelu 4c90 wraz ze sprzęgłem i tarczą od żuka wersja diesel, wisko zdemontowano bo jest wentylator elektryczny zresztą by i tak nie weszlo :-? - brak miejsca :( ponadto przespawaliśmy smok w dwóch miejscach bo wykorbienia zaczepiały o rurkę smoka, mocowanie smoka w połowie na śrubkę wymagało wykręcenia śruby ze starej andorii i zamianę w nowej, przerobienu wymagało wejście ( powrót ) króćca powrotu oleju chłodzącego turbinę do miski- w oryginale ( czyt.w misce nowego typu z wyobleniem z przodu ) jest to nagwintowany kroćiec jednak po zmianie michy króćiec po przeróbce trafił w dolną część bloku jest tam śruba po wykręceniu której zrobiło się miejsce na w/w króćiec powrotu oleju.Jeśli ktoś ma jakieś pomysły lub rady na tym etapie to proszę śmiało kiedy jeszcze wszystko na wierzchu :)21 :wink: Mam nadzieję że sprzęgło wytrzyma :wink:

bibol
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: bibol » pt mar 26, 2010 10:27 pm

No to kurna kiszka :)11 . Pouczony forumowym szukaj , powodowany tym ,że za płotem miałem Lublina do kasacji z Andorią (chłopcy za 600zł zgodzili się na wymontowanie silnika który palił ,chodził i był cacy, dorzucając osprzęt wraz z chłodnicą i innymi duperelami) wyczytałem ,że Andoria z michą z przodu nijak nie podejdzie do Uaza. A przerabianie smoka i miski to abstrakcja nie warta zachodu. A tu teraz taki kwiatek. Można i to wcale łatwo.Zawsze powtarzałem opcja szukaj to strata czasu i pieniędzy. Naczyta się człek bzdur i potem żal :cry: . EDEK:):):):) rób foty tej michy i całego procesu technologicznego dla potomności. Kurna 600 zł za dobry (pomierzony) silnik, a tak jak w zlew :)11.

Post autor: EDEK:):):):) » sob mar 27, 2010 7:17 am

Część zdjęć już mam ale czekam na koniec roboty z przekładką niestety robię je komórką ale jako tako widać postaram się połapać szczegóły tak by oddać cały obraz poszczególnych prac 8)

Post autor: EDEK:):):):) » sob mar 27, 2010 6:16 pm

Użytkownicy silnikow z turbiną czy do andorii turbo można użyć filtra z mokrym wkładem mam tu na myśli oryginalny filtr powietrza z mercedesa zalewany olejem.Czy ciśnienie ( a raczej pęd powietrza jaki wywołuje turbo ) nie będzie porywał kropel oleju z wnętrza filtra nawet poprzez wkład siatkowy np.na wzniesieniach :-? ?? ??

Post autor: EDEK:):):):) » czw kwie 01, 2010 7:29 pm

Przekładka zakończona a efekt niesamowity być może stara jednostka była wychechłana ale te 20 % mocy robią wrażenie lepiej się zbiera i można powiedzieć realnie przyspiesza :)21 .Zdjęcia wkrótce 8)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Uaz”