Co pod nadstawki?
Moderator: Student
Co pod nadstawki?
Witam!
Zdejmuję, zakładam, zdejmuję, zakładam, znów zdejmuję nadstawki - jak to w lecie. Między drzwiami a nadstawkami mam podkładki/uszczelki (oryginalne?) z kedry (gumowana szmatka z kanalikiem na plastikowy pręcik - jak do montażu przednich błotników). Moim zdaniem kompletna porażka. Zbyt wiotkie, kiepsko się układają i utrudniają szybki montaż nadstawek.
Planuję zmianę na coś wygodniejszego (czasem po prostu rezygnuję z tych podkładek). Jakie macie doświadczenia, patenty? Słyszałem, że dobrze sprawdzają się podkładki z linoleum. Co polecacie?
Zdejmuję, zakładam, zdejmuję, zakładam, znów zdejmuję nadstawki - jak to w lecie. Między drzwiami a nadstawkami mam podkładki/uszczelki (oryginalne?) z kedry (gumowana szmatka z kanalikiem na plastikowy pręcik - jak do montażu przednich błotników). Moim zdaniem kompletna porażka. Zbyt wiotkie, kiepsko się układają i utrudniają szybki montaż nadstawek.
Planuję zmianę na coś wygodniejszego (czasem po prostu rezygnuję z tych podkładek). Jakie macie doświadczenia, patenty? Słyszałem, że dobrze sprawdzają się podkładki z linoleum. Co polecacie?
Ostatnio zmieniony ndz sie 01, 2010 11:30 pm przez opty, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Co pod nadstawki?
A po choloerę wnaszassz i znaszasz
dupek jeśteś jak nie wiesz jak z tego kożystać

Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii
A podpisz się imieniem i nazwiskiem pod tym "dupkiem" i podaj adres cwaniakuklucz13 pisze:A po choloerę wnaszassz i znaszaszdupek jeśteś jak nie wiesz jak z tego kożystać
![]()

Wnaszam i znaszam, bo pogoda kaprysi - coś jest niejasne?
Po jaką wogóle Ty głos zabierasz??? Zeby kogos publicznie od dupków pojechać. Żal to dupę sciska jak czytam co piszesz...klucz13 pisze:A po choloerę wnaszassz i znaszaszdupek jeśteś jak nie wiesz jak z tego kożystać
![]()
Co do wątku to zmotologia sie kłania ponoć wsadzają do drzwi prowadnice i po prostu wsuwa się nadstawki.
Uaz 469b, 2,1 TD 1980r.== przebudowa na 2,8D w trakcie.
Nie, nie nie. Nie chodzi o motanie, czyli różne patenty na wsuwane lub opuszczane na zawiasach nadstawki.luk94 pisze: Co do wątku to zmotologia sie kłania ponoć wsadzają do drzwi prowadnice i po prostu wsuwa się nadstawki.
Tylko kwestia wygody przy tradycyjnym montażu. Chciałbym to odrobinę usprawnić. Długo jeździłem bez podkładek pod nadstawki, ale od kiedy oczyściłem je i pomalowałem zaczęło mi bardziej zależeć

no i po co ci to kluczu było??klucz13 pisze:A po choloerę wnaszassz i znaszaszdupek jeśteś jak nie wiesz jak z tego kożystać
![]()

Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Cokolwiek powiesz po łacinie, brzmi mądrze
Cokolwiek powiesz po łacinie, brzmi mądrze
- GikroV
-
Jakbyś przykleił te uszczelki do spodu nadstawki to problem Ci zniknie.
UAZ 469B: Radiostacja WD-43 / RD-115ZT (uazy.pl)
Jezeli jednak często ściągasz te nadstawki to poważnie pomyśl nad zmianą samego mocowania.Kolega ma własnie zrobione prowadnice na rurkach i zdaje egzamin.Można wtedy podkleić piankę gumową i po sprawie.
UAZ "78r z dłubniętym silnikiem bez gaźnika
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
Land Cruiser KZJ 90 3,0TD
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
Ciekawie brzmi jak mógł byś załatwić zdjęcie patentu był bym zobowiązanycarinus pisze:Jezeli jednak często ściągasz te nadstawki to poważnie pomyśl nad zmianą samego mocowania.Kolega ma własnie zrobione prowadnice na rurkach i zdaje egzamin.Można wtedy podkleić piankę gumową i po sprawie.
czarne matowe "ZUO" z turbodieslem
teraz lato to latam bez nadstawek:) a jak cos to przykrywam uaza takim magicznym pokrowcem, nakładki na drzwi czekają na zimę
może lepiej przykleić kawałek dętki pod spód nadstawek...

Po prostu Seba
Ja tam nie zakładam nadstawek w lato
Co mi może zmoknąć nawet podczas deszczu
Przecież tam nie ma elektroniki
Kluczu ale Ci się dostało
Co mi może zmoknąć nawet podczas deszczu
Przecież tam nie ma elektroniki
Kluczu ale Ci się dostało
Tylko twardziele pierdzą przy sikaniu
http://www.forum-gaz-uaz.pl
He he, nowe czasy nastają, a Klucz trochę zardzewiał 

- morte36
-
- Kontaktowanie:
wszytko pięknie i ładnie zakładać na zimę a w lato ściągać ale jak ktoś w mieście pod blokiem stawia auto to woli jednak mieć zamknięty pojazd 

UAZ 31512-1990
GAZ 51-1951 remont
GAZ 69M-1970
tel. 501106073
GAZ 51-1951 remont
GAZ 69M-1970
tel. 501106073
Mojego stawiam... nie trzymam w środku nic wartościowego i po problemie 

-
-
Skroiłem grubą zieloną folię do wykładania oczek wodnych.Dobrze się układa nie namaka znacznie lepsza niz oryginał. Przykejona do nadstawki nie robi żadnych problemów w czasie zakładania a nadstawka dobrze wcześniej zabezpieczona nie koroduje bo się woda nie trzyma jak w oryginale.
Edgar z Gór.
Mniej więcej tak to sobie wyobrażałem. Chodziło mi właśnie o sprawdzone rozwiązanie.Edgarowski pisze:Skroiłem grubą zieloną folię do wykładania oczek wodnych.Dobrze się układa nie namaka znacznie lepsza niz oryginał. Przykejona do nadstawki nie robi żadnych problemów w czasie zakładania a nadstawka dobrze wcześniej zabezpieczona nie koroduje bo się woda nie trzyma jak w oryginale.
Długo masz te przyklejone podkładki? Pamiętasz czym kleiłeś?
Dolna powierzchnia nadstawek ma zagłebienia. Wyrównywałeś to jakoś?
Swietnym patentem jest też brezent. zwiniety na kilka razy i podklejony do nadstawki w taki sposob zeby wystawal jak oryginalna kedra naprawde fajnie sie prezentuje. uzywalem kleju jakiegos cyjanowego czy cos w tym stylu (taki w puszcze z okraglym pedzlem na koncu zakrętki)
W sklepie z uszczelkami kupiłem profil gumowy w postaci taśmy szerokiej na około 4cm i grubej na 2mm.
Dodatkowo miała z jednej strony rant który ładnie maskował połączenie drzwi i nadstawki. Taśmę przyklejałem do nadstawek na taśmę dwustronną a w miejscach śrób wkeiłem dodatkowo podkładki aby uniemożliwiały "wyciskanie" gumy podczas skręcania całości.
Całość działała bez problemu jednak przy założeniu że samochód był garażowany. Jak ma stać "pod chmurką" to warto pomyśleć o solidnym kleju do uszczelek.
Dodatkowo miała z jednej strony rant który ładnie maskował połączenie drzwi i nadstawki. Taśmę przyklejałem do nadstawek na taśmę dwustronną a w miejscach śrób wkeiłem dodatkowo podkładki aby uniemożliwiały "wyciskanie" gumy podczas skręcania całości.
Całość działała bez problemu jednak przy założeniu że samochód był garażowany. Jak ma stać "pod chmurką" to warto pomyśleć o solidnym kleju do uszczelek.
morte36 pisze:wszytko pięknie i ładnie zakładać na zimę a w lato ściągać ale jak ktoś w mieście pod blokiem stawia auto to woli jednak mieć zamknięty pojazd
No tak bo ciężko dostać się do zamkniętego Uaz-a
Tylko twardziele pierdzą przy sikaniu
- GikroV
-
Odkryty kusi niestety. Paradoks: jeśli są zdjęte całkiem drzwi to już mniej kusi, ale koty sie pchają strasznie na siedzenia :/Wałek pisze:morte36 pisze:wszytko pięknie i ładnie zakładać na zimę a w lato ściągać ale jak ktoś w mieście pod blokiem stawia auto to woli jednak mieć zamknięty pojazd
UAZ 469B: Radiostacja WD-43 / RD-115ZT (uazy.pl)
- morte36
-
- Kontaktowanie:
Jak ktoś ma sztywną zabudowę to tak samo trudno jak do innych aut wybić szybę i wejść.Wałek pisze:morte36 pisze:wszytko pięknie i ładnie zakładać na zimę a w lato ściągać ale jak ktoś w mieście pod blokiem stawia auto to woli jednak mieć zamknięty pojazd
UAZ 31512-1990
GAZ 51-1951 remont
GAZ 69M-1970
tel. 501106073
GAZ 51-1951 remont
GAZ 69M-1970
tel. 501106073
Na szczęście nie miałem jeszcze problemów z włamaniem ale lepiej nie kusić potencjalnych złodziei cenniejszymi elementami w samochodzie.Chyba ludzie mają trochę inne podejscie do takich UAZ-ów niż do reszty autek i bardziej ich to ciekawi niz prowokuje do jakiś czynów.
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
Ja swojego stawiam pod blokiem tylko z przednią szybą i nic się nie dzieje. Bynajmniej na razie się nic nie działo

Mówię co myślę, robię co mówię, już nie jem co lubię.
"nullo retentus impedimento"
"nullo retentus impedimento"
Jak załoze mocowania lusterek poza nadstawke to zmienie też samo mocowanie nadstawek zeby można to szybko zdjąć i założyć w dowolnej chwili.Kolega w GAZ-ie ma zrobione ramki z rurki,obleczone jest to materiałem z plandeki i wstawiona folia przeźroczysta jako szybka.Wpuszcane jest to rurkami w otwory w dzwiach i zdaje egzamin.Dodatkowo jest lekkie i nietłukące.
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
Land Cruiser LJ 70 2,4TD