chłodnica - dziurka
Moderator: Student
chłodnica - dziurka
Zrobiła się mała dziurka w chłodnicy. Zalepiłem ją takim specjalnym dwuskładnikowym kitem hydraulicznym. Pytanie na ile może starczyć takie uszczelnienie czyli jak szybko trzeba się udać na fachowe lutowanie?
rybak
Re: chłodnica - dziurka
To zależy jak bardzo przyłożyłeś się do czynności przygotowania powierzchni i klejenia. Osobiście mam raczej złe zdanie o tych wszystkich "naprawiaczach w tubkach" - polecam za to pojechać przy pierwszej okazji do lutownika chłodnic.
Lewicowość jest rodzajem fantazji masturbacyjnej, dla której fakty nie mają znaczenia. G.Orwell
Po co pchać się w jakieś półśrodki. Przecież tą chłodnicę możesz spokojnie sam polutować. Wystarczy mocna lutownica i po kłopocie. Ja wlutowałem cały kranik spustowy bo się oberwał podczas odkręcania i dwie lamele też. Chyba, że masz założoną jakąś aluminiową to tylko do fachmana, bo nie sadzę, abyś miał palnik w argonie.
Śniadanie na kacu jest jak przeszczep. Przyjmie się, albo nie.
Daj to do spawacza, to ci zrobi, a zapłacisz tyle samo, co za te uszczelniacze.
Ja już mam posmarkaną po tegorocznej zimie, no niestety, nie dopilnowałem :/
Ja już mam posmarkaną po tegorocznej zimie, no niestety, nie dopilnowałem :/
Nie chciało mi się wymontowywać chłodnicy, bo do lutowania i sprawdzenia szczelności to niestety konieczne. Ale coż, chyba będzie trzeba....
rybak
uadam pisze:Nie chciało mi się wymontowywać chłodnicy, bo do lutowania i sprawdzenia szczelności to niestety konieczne. Ale coż, chyba będzie trzeba....
jak ci sie bardzo nie spieszy to w piatek bede miał chwile wolnego

mozna podziałać ... w akcie desperacji kupiłem lutownice 200W ze specjalna końcówką do chłodnic
musiałem na szybko zreanimować w nissanie i chula do dzisiaj

w drugim jakieś pół roku temu robiłem to samo przy (-10) stp zwykła 100W i też dało rade
tylko halę trzeba było podgrzać do możliwości wymontowania chlodnicy

pyt. w którym miejscu Ci sie rozszczelniło

jak gdzieś po zewnętrznej stronie to jest to " 5 minut " roboty ..
era Hdi
BYŁ-> Samurai, Y60 ..

BYŁ-> Samurai, Y60 ..
@Ramzes - Adam ma tą chłodnicę w amfibii , pamiętaj 

Diffland .pl
Diffland Classic Car .pl
i wiele innych )
Diffland Classic Car .pl
i wiele innych )
gri74 pisze:@Ramzes - Adam ma tą chłodnicę w amfibii , pamiętaj
Gri .. luzz ... ja tylko oferuje pomoc koledze

era Hdi
BYŁ-> Samurai, Y60 ..

BYŁ-> Samurai, Y60 ..
Mimo, że w amfibii to chłodnica Uazowa. Ramzes dzięki za propozycję. Jak mi się nie uda wyjąć i naprawić samemu w czwartek, to się odezwę.
Przy okazji chciałbym poruszyć następującą kwestię. Chłodnica Uazowa jest chłodnicą miedzianą. W obiegu chłodzenia mam również dodatkową chłodnicę aluminiową. Podobno płyny chłodnicze są dostosowane albo do jednego albo do drugiego typu chłodnicy. Czy są może uniwersalne?
Przy okazji chciałbym poruszyć następującą kwestię. Chłodnica Uazowa jest chłodnicą miedzianą. W obiegu chłodzenia mam również dodatkową chłodnicę aluminiową. Podobno płyny chłodnicze są dostosowane albo do jednego albo do drugiego typu chłodnicy. Czy są może uniwersalne?
rybak
Aluminium i miedz bardzo dobrze działają jako ogniwo galwaniczne i w obecności płynu -elektrolitu będzie trwać wędrówka jonów któregoś metali i w końcu ubytki.
UAZ "78r z dłubniętym silnikiem bez gaźnika
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
Land Cruiser KZJ 90 3,0TD
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
Land Cruiser KZJ 90 3,0TD
uadam pisze:Mimo, że w amfibii to chłodnica Uazowa. Ramzes dzięki za propozycję. Jak mi się nie uda wyjąć i naprawić samemu w czwartek, to się odezwę.
Nie miedziana a mosiężna.

Mówię co myślę, robię co mówię, już nie jem co lubię.
"nullo retentus impedimento"
"nullo retentus impedimento"