WITAM i od razu pytam.
Moderator: Student
WITAM i od razu pytam.
Witam serdecznie forumowiczów,
Jestem nowy i świeży bo mam dopiero UAZA 469 od 1 miesiąca i powoli go poznaję i dopracowywuję.
Im dalej w las tym więcej drzew ale do rzeczy,
pyt 1, Mam nową linkę prędkościomierza i nie mogę znależć krócca w rejonie skrzyni, mostu a moze wału. szukałem fizycznie i w schematach i niestety nie mogę znależc. Pomóżcie jeśli można.
pyt 2: Zapłon - Nie pali 4 cylinder - wymieniłem świecę, sprawdziłem przewód, pobawiłem sie z kątem wypzredzenia zapłonu, sprawdziłem luz w aparacie i dalej pyrka. Jak sprawdzić czy mam prawidłową kolejnośc zapłonów na poszczególne cylindry, a moze to problem silnika i rozrzadu. Prosze doradzcie co po koleji w tej materii.
pyt 3, Ponoć plucie olejem między silnikiem a skrzynia to norma w UaziE I nie ma co szukac dziury w całym. Prawda czy fałsz.
A tak pozatym mocno auto wkręca. Z góry dziękuję i pozdrawiam.
Jestem nowy i świeży bo mam dopiero UAZA 469 od 1 miesiąca i powoli go poznaję i dopracowywuję.
Im dalej w las tym więcej drzew ale do rzeczy,
pyt 1, Mam nową linkę prędkościomierza i nie mogę znależć krócca w rejonie skrzyni, mostu a moze wału. szukałem fizycznie i w schematach i niestety nie mogę znależc. Pomóżcie jeśli można.
pyt 2: Zapłon - Nie pali 4 cylinder - wymieniłem świecę, sprawdziłem przewód, pobawiłem sie z kątem wypzredzenia zapłonu, sprawdziłem luz w aparacie i dalej pyrka. Jak sprawdzić czy mam prawidłową kolejnośc zapłonów na poszczególne cylindry, a moze to problem silnika i rozrzadu. Prosze doradzcie co po koleji w tej materii.
pyt 3, Ponoć plucie olejem między silnikiem a skrzynia to norma w UaziE I nie ma co szukac dziury w całym. Prawda czy fałsz.
A tak pozatym mocno auto wkręca. Z góry dziękuję i pozdrawiam.
Re: WITAM i od razu pytam.
pkt.2. kolejność zapłonów 1-2-4-3
pkt.3. Rozumiem ze cieknie olej silnikowy na koło zamachowe? To częsta przypadlość bo tam nie ma miejsca na simmering i jest sznur łojowy. Ale występują w przyrodzie są UAZ-u, w których w tamtym miejscu olej nie cieknie.
pkt.3. Rozumiem ze cieknie olej silnikowy na koło zamachowe? To częsta przypadlość bo tam nie ma miejsca na simmering i jest sznur łojowy. Ale występują w przyrodzie są UAZ-u, w których w tamtym miejscu olej nie cieknie.
1. Miejsce na linkę zaznaczone strzałką.

Jeszcze co do pkt. 2 - zwróć uwagę, że palec rozdzielacza kręci się w lewą stronę.
SJ416
Tam, gdzie nie ma wolności, nie ma ani praw, ani obowiązków - N. B.
Tam, gdzie nie ma wolności, nie ma ani praw, ani obowiązków - N. B.
Sprawdź też jakie masz ciśnienie w cylindrach.... możesz mieć też podparte zawory na tym 4 cylindrze. Jeśli cieknie Ci olej z uszczelniacza wału to musisz ocenić czy bardzo leci czy tylko trochę. Cena sznura grafitowego od MB 25zł a roboty od hu hu....
Po prostu Seba
gdybyś miał nieprawidłową kolejność zapłonu ( pomylone kable wysokiego napiecia) to by niedziałały dwa cylindy
sprawdź /wyreguluj luzy zaworowe
jesli będą dobre to następnie ciśnienie sprężania
sprawdź /wyreguluj luzy zaworowe
jesli będą dobre to następnie ciśnienie sprężania
Wielkie Dzięki.
Ze sznurem można się ratować wymieniając jedynie dolne pół. Półśrodek, ale trochę może pomóc...
Pozdrawiam!
Marcin
Marcin