świece do UAZa

jak wyżej... wszystkie modele...

Moderator: Student

Awatar użytkownika
pixak
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

świece do UAZa

Post autor: pixak » wt paź 26, 2010 6:06 pm

Witam :)2
Wnikam na forum jakie świece do UAZinki kupić, z tego co przeczytałem, najwięcej info było
http://www.forum4x4.pl/viewtopic.php?f= ... e#p2360857
http://www.forum4x4.pl/viewtopic.php?f= ... ece#p64371

Zastanawiam się nad A11, ale czy te świece będą dobrze jeździć też na gazie? Moje stare na gazie bujają dobrze, na paliwie też ale tylko jak silnik nagrzany, na zimnych je zalewa, choć i na ciepłym silniku mimo że czuje lepszego buta (prędkość np. nie spada na dużych górkach jak na gazie) to wyczuwam czasem małą płynność - dziwnie to brzmi jeśli chodzi o blaszaka. Gaźnik był regulowany. Paliwo ok.
Głównie mi chodzi o odpalanie w zimie na paliwie w mrozy bo będę często do lasu jeździć i tu na tych świecach jest problem, zalewa ja i muszę dydłać kilkanaście razy by znów odpalić.
Może Panowie napiszą mi na jakich świecach jeżdżą w zagazowanych uazach.

pozdrawiam

Awatar użytkownika
radek4x4

Re: świece do UAZa

Post autor: radek4x4 » wt paź 26, 2010 6:42 pm

Witam,
jeśli posiadasz Uaza, ruski silnik to ruskie świece. Kombinowałem kiedyś z różnymi świecami ale zawsze kończyłem na ruskich. Fakt że w zakupie bywało różnie ale i tak jak wszystko było dobrze wyregulowane to najlepiej i najrówniej chodził na ruskich. Najszybciej padły mi NGK-odpaliłem fure po wymianie świec, działa ok, po jakichś 15 min pracy silnika gaszę go i lecę się przebrać bo gnam w teren, wracam w moraczach odpalam furę i już nie bangla jak trzeba :/, sprawdzam gaźnik kable itd itp i ostatni pomysł to to że świece padły... założyłem stare Polsko-radzieckie, jakoś chodzi, wypad w teren też jakoś przeżyłem lecz później komplet ruskich świeczek z alledrogo i wszystko wróciło do normy :)21 . Po tym to już zawsze tylko i wyłącznie ruskie :)21 ...
A stare przysłowie jeszcze:.... świeca bosh, cewka bosh....a maszyna nie idziosz :)21
Aro 243 3.2 D

Awatar użytkownika
pixak
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: pixak » wt paź 26, 2010 6:57 pm

dzięki za info z tego co słyszałem, to ludzie mówią podobnie jak Ty. Założę i zobaczę.

Dzięki :)2 i pozdrawiam

Awatar użytkownika
Marcin_75
Kontaktowanie:

Post autor: Marcin_75 » wt paź 26, 2010 8:29 pm

No nie wiem.... Moje doświadczenia z A11 nie są najlepsze - od paru lat używam Iskry F50 i nie ma z nimi żadnego problemu.
Pozdrawiam!
Marcin

uadam

Post autor: uadam » śr paź 27, 2010 1:08 pm

Czy do silnika Wołgi w Uazie eksploatowany tylko na benzynie też A11?
rybak

Awatar użytkownika
carinus

Post autor: carinus » śr paź 27, 2010 7:10 pm

Mój zapala i jeżdzi tylko na gazie na swiecach NGK.Odpalanie bezproblemowe w kazdych warunkach,nawet zimą,brak zalewania.Za mieszanie gazu odpowiada Blos.Twój problem leży po częsci ze złego dawkowania paliwa podczas rozruchu silnika.Prawidłowy skład mieszanki nigdy nie zaleje świecy.Wszyscy wiedzą że japońskie swiece mają najlepszą stabilnośc parametrów tylko trzeba je właściwie dobrać.Nie wystarczy tylko kupić odpowiedni typ,należy jeszcze sprawdzić kolor elektrod na ustawionym prawidłowo gaźniku.Każdy silnik może potrzebować innej ciepłoty.
UAZ "78r z dłubniętym silnikiem bez gaźnika
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
Land Cruiser KZJ 90 3,0TD

Awatar użytkownika
anabol
Kontaktowanie:

Post autor: anabol » pt paź 29, 2010 2:00 pm

mój na NGK bez rewelacji. na Boshach lepiej palił
Po prostu Seba

skyrafal

Post autor: skyrafal » pt paź 29, 2010 6:55 pm

Ja mam NGK i pali mi idealnie. każdemu te świece polecam. żadne tam ruskie syfy A11 czy polskie Iskry. uazem jeżdżę dużo, praktycznie codziennie i to nieraz setki km w jedną stronę więc mogę coś powiedziec na temat świec. temperatury nie grają roli. -35 i też pali bez najmniejszego problemu.

eksploatacja właściwie wyłącznie na LPG, elektroniczny moduł zapłonowy sterowany przeprywaczem.

jeśli masz zastrzeżenia do zapłonu to kup nowe kable WN i przeczyśc aparat zapłonowy. koszt 50zł, a teraz zimą lubi zebrac się na kablu rosa lub lód i jeśli izolacja jest już niezbyt dobra to przy zapłonie gubisz "wiaderko prądu" :)21
http://www.7fly.pl Ekstremalne loty widokowe

Awatar użytkownika
pixak
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: pixak » sob paź 30, 2010 10:39 am

Skyrafal jakie te NGK kupujesz?

skyrafal

Post autor: skyrafal » ndz paź 31, 2010 3:53 pm

BP 6 H.
http://www.7fly.pl Ekstremalne loty widokowe

Edgarowski

Post autor: Edgarowski » ndz paź 31, 2010 9:29 pm

Zapal Uaza w nocy po ćmoku podnieś maskę i zobacz co tam sie z prądem dzieje.Jeżdze na iskrach od zawsze, dobrze chodzi, na benzynie i gazie.Ważne dobre kable od poldka chyba takie ostatnio kupowałem lub żuka, dobrze ustawiony zapłon gażnik, zawory i gazu nie skąpić.
Musi dostawać swoją porcję co łatwo ustalić po po przejściu z benzyny na gaz będzie zdychał
Nie lać za dużo oleju do filtra bo dusi, musi chodzić chyba że silnik lichy i wymaga remontu.
Cos o korku od chłodnicy o czym wspominałem.Porady kolegów b.dobre,dziekuję.
Klopoty z wydmuchami płynu ze zbiornika wyrównawczego skończyły się po wymianie korka chłodnicy na nowy za całe 12 zł z allegro, chociaz stary wygladał na dobry.
Edgar z Gór.

Awatar użytkownika
Kasprol

Post autor: Kasprol » pn lis 01, 2010 10:10 am

zawsze używałem iskry lub A11 i działało bosch lub inne padały wiec kieszeń bolała a iskra tania była . A11 jak trafiłem dobry komplet to potrafił długo śmigać :)21 :)21 :)21 :)21 :)21
Mój Tel 502-449-548 juz działam
Jeep reaktywacja faza kolejna destrukcja

ODPOWIEDZ

Wróć do „Uaz”