Przedni most
Moderator: Student
Przedni most
Mam taki problem. Mianowicie po zapięciu mostu zaczyna mi dość mocno wibrować w sumie w poprzednim uazie tego nie miałem sprzęgiełka mam mechaniczne. Zastanawiam się czy to jest wina mostu czy wału przedniego.
Po prostu Seba
Re: Przedni most
Co znaczy po zapięciu mostu
Po załączeniu tylko wajchą czy załączeniu sprzęgiełek i wajchy czy samych sprzęgiełek

Mówię co myślę, robię co mówię, już nie jem co lubię.
"nullo retentus impedimento"
- cowboy_3151
Raczej na wał to wygląda.
Ale do pełnej diagnostyki przyczyn to rzeczywiście podaj czy po załączeniu szczygiełek, włączeniu szczygiełek i napędu wajchą czy włączeniu tylko wajchą.
Ale do pełnej diagnostyki przyczyn to rzeczywiście podaj czy po załączeniu szczygiełek, włączeniu szczygiełek i napędu wajchą czy włączeniu tylko wajchą.
Покладіть вашу надію на Бога, і не сидіти спиною до дверей
Uaz 469
Disco II TD5
Uaz 469
Disco II TD5
W sumie po załączeniu wajchy nie ma wielkiej różnicy. generalnie jak rozepne sprzęgiełka to jest lepiej. (mam te mechaniczne trzeba zdjąc pokrywke piasty i je odrkęcić
)
Ja stawiam na wał. Tylko jak to wał to dlaczego daje takich wibracji?
Wracając do sprzęgiełek, to zastanawiam się nad wymianą na pół automatyczne ze względu na to że czasem też jeżdzę po szosie a trochę męczące jest to rozłączanie w piaście.

Ja stawiam na wał. Tylko jak to wał to dlaczego daje takich wibracji?
Wracając do sprzęgiełek, to zastanawiam się nad wymianą na pół automatyczne ze względu na to że czasem też jeżdzę po szosie a trochę męczące jest to rozłączanie w piaście.
Po prostu Seba
Stan wału sprawdzisz organoleptycznie ręką trzeba się tylko pofatygować pod auto
Dobrze stawiasz... Mógł się krzyżak wysypać - wibracje wtedy są takie, że się jechać nie da....anabol pisze:Ja stawiam na wał. Tylko jak to wał to dlaczego daje takich wibracji?
A co do sprzęgiełek - jak masz kupić ruskie to zastanów się trzy razy. A przynajmniej rozbierz je przed założeniem, bo jakość potrafi być tragiczna. No i ja bym tego rozpinania-zapinania sprzęgiełek nie demonizował, po prostu na zimę zapinasz, na lato odpinasz, chyba, że jedziesz w ciężki teren... Nic mu się nie stanie jak trochę pomieli przednim mostem...
Pozdrawiam!
Marcin
Marcin
-
-
wystarczy że z wału odpadły blaszki wyważające. A czasem różnych przełożeń w mostach nie masz?
krzyzak, poduszki i przelozenia mostow bym sprawdzil
Ja miałem inne przełożenia/przód szybkie tył wolne/ i wibracji nie było. Jedyny objaw to jakby mnie coś za dupę trzymałowieprzowina pisze:wystarczy że z wału odpadły blaszki wyważające. A czasem różnych przełożeń w mostach nie masz?

Podstaw koziołki pod mosty, wrzuć czwórkę i niech ktoś depta po gazie, a ty pod auto.
Śniadanie na kacu jest jak przeszczep. Przyjmie się, albo nie.
Jeśli chodzi o to żeby jeździć non stop przy włączonych sprzegielkach to własnię nie bardzo sie da na wyższych biegach, bo cała buda dostaje wibracji he
Musze wciepnąć się pod auto i sprawdzić ten wał. Bo jak były śniegi to bardzo jeździć sie nie dało przy większych prędkościach. Teraz latam bez przedniego mostu ale mówią że ma padać....

Po prostu Seba
-
-
a gdy masz załączony wajchą przód i rozłączone sprzęgiełka to nie wibruje? bo wał się wtedy kręci też.
No tak to nie sprawdzałem.
- sprzęgiełka załączone i zapięty przedni most (wajacha w reduktorze wajcha w przód) - wibruje
- sprzęgiełka załączone i wyłączony most (na reduktorze wajcha w tył) wibruje co nie co mnie
- sprzęgiełka wyłączone i wypięty most ( na reduktorze wajcha w tył) jest zdecydowanie lepiej, troche wibruje ale myśle że to od opon...
- sprzęgiełka załączone i zapięty przedni most (wajacha w reduktorze wajcha w przód) - wibruje
- sprzęgiełka załączone i wyłączony most (na reduktorze wajcha w tył) wibruje co nie co mnie
- sprzęgiełka wyłączone i wypięty most ( na reduktorze wajcha w tył) jest zdecydowanie lepiej, troche wibruje ale myśle że to od opon...
Po prostu Seba
hymm sprawdź krzyżak od wału po każdej stronie, śrubki czy jest dobrze przykręcony i czy most jest dokręcony do resorów 

I czy dobrze jest złożony wał na wielowypuście
Stawiam też na wał. 

Mówię co myślę, robię co mówię, już nie jem co lubię.
Zużyty wielowypust jak i krzyżaki generują takie wibracje podczas pracy wału
czarne matowe "ZUO" z turbodieslem
A gdzie jest ten wielopust bo nie kojaże. PS. a krzyżaki są jeszcze do dostania?
Po prostu Seba
http://www.remek4x4.opty.com.pl/8/uaz/i ... 44.html#in Przejrzyj ten rozdział napewno znajdziesz kilka cennych informacji. Krzyżaki są dostępne jak i również całe nowe wały których nie polecam z uwagi na bardzo złą jakosc wykonania jak równiez użyte w nich materiały 

krzyżak wału koszt 30zł + koszt przesyłki
wał to niestety loteria lepiej dać do regeneracji i wyważenia

wał to niestety loteria lepiej dać do regeneracji i wyważenia

Mój Tel 502-449-548 juz działam
Jeep reaktywacja faza kolejna destrukcja
tak z ciekawości zapytam gdzie kupiłeś wałyKasprol pisze:krzyżak wału koszt 30zł + koszt przesyłki
wał to niestety loteria lepiej dać do regeneracji i wyważenia![]()
![]()
![]()

sprowadzone ze wschodu ale już nie chce

Badrzo dobrze cie rozumiem chciałem tylko ustalić kanał przemytowy "z za buga" moje przywiózł ukrainiec bogdan z krakowskiej giełdy rolniczej na rybitwach po dwóch tygodniach rozsypały sie krzyżaki.... po wymianie na porządne krzyżaki przez pół roku był wzgledny spokój bo po tym czasie odleciał wielowypust w przednim waleKasprol pisze:sprowadzone ze wschodu ale już nie chce![]()
![]()
![]()

niestety czy kupisz na giełdzie czy na allegro trafi się czasem babol . Ja sam hienuje szpejem do uaz-a i niektóre tematy omijam .Bo wiem ze są lipne . Problem jest ze wysprzęglnikami często po 2 miesiącach zaczynają lać , ale dodam że nie zawsze.
Mialem podobna sytuacje jak opisujesz. Po wymianie walu problem zniknol. Okazalo sie ze wielowpust byl juz tak wyrobiony ze wal latal na prawo lewo. Ja bym sie nie bawil w regeneracje, kupil bym nowy. Koszt okolo 250zl
Jak sie okazało moj wał jest źle zespawany. Poprzedni właściciel coś kombinował. I zapewne pospawało mu się krzywo. 

Po prostu Seba