Silnik 1.9d polonez?
Moderator: Student
Silnik 1.9d polonez?
Witajcie.
Mam pytanie czy ktoś może miał, ma lub widział, znał kogoś kto miał zmotany do uaza dieslowski silnki poloneza 1.9d?
Pytam ponieważ mogę mieć taki silnik za tzw flaszkę i tak mi oś przeszło przez myśl czy by go nie adaptować do ogóra.
A wiadomo ekonomia i moment obrotowy diesla na +
W Honkerach były montowane silniki fso benzyna a waga samochodu taka sama jak uaza więc mogło by to i robić w uazie. Zresztą andoria też ma moc podobną (1.9d 69km).
Od razu zaznaczę że w ciężkim terenie auto nie będzie używane.
Co Wy o tym myślicie?
Mam pytanie czy ktoś może miał, ma lub widział, znał kogoś kto miał zmotany do uaza dieslowski silnki poloneza 1.9d?
Pytam ponieważ mogę mieć taki silnik za tzw flaszkę i tak mi oś przeszło przez myśl czy by go nie adaptować do ogóra.
W Honkerach były montowane silniki fso benzyna a waga samochodu taka sama jak uaza więc mogło by to i robić w uazie. Zresztą andoria też ma moc podobną (1.9d 69km).
Od razu zaznaczę że w ciężkim terenie auto nie będzie używane.
Co Wy o tym myślicie?
Gaz 69 /rsM1 - 1972 rok, w pamięci: UAZ 3741 - rok 1995, Luaz 969M - rok 1990
- piotrek_uaz
Re: Silnik 1.9d polonez?
Pewnie sie da, ale mialem bardzo dawno temu poloneza z tym silnikiem i ... ledwo to jezdzilo. Silnik przezyl karoserie, ale wrazenia z jazdy byly slabe. Wiec w UAZie bedize porazka.
Piotrek
Piotrek
zmota sie mota
Długie pagiero osobówka

Długie pagiero osobówka

Moment to mają diesle duże albo turbo. Ale ten silnik ma na oko parametry podobne do fabrycznego ( zakres obrotów, moc). Inna sprawa, że bez nadmiaru mocy nawet drobne niedopasowanie do przełożeń może być przykre
Była Alfa 4x4, było Pajero, są Ssangyong i Subaru
Jeździłem takim polonezem truckiem 500kg na pake 500 na przyczepę i ledwo się to turlało ale jednak szło. Żywotne i oszczędny bardzo elastyczny szczególnie z ładunkiem. Osiągi mizerne chociaż do jazdy po dziurawych drogach bez ładunku aż naddto bo polonez sam w sobie tańcował. Ze skrzynią 4 z uaza zamiast orginalna 5 z poloneza może to całkiem śmiesznie robić ze względu na elastyczność tego motorku ale z 70KM i 120 Nm ale przy 2000 obrotów cudów nie będzie.
Ciekawe jak by to podeszło do uaza.
Ciekawe jak by to podeszło do uaza.
UAZ 469B - rozłożony zakonserwowany czeka lepszych czasów. Patrol 160 3,3D skrzynia 4-ka wolne mosty
-
- jestem tu nowy...
Lepiej wypij sobie tą flaszkę będziesz zdrowszy i mniej rozczarowany takim rozwiązaniem (jest to zdecydowanie za słabysilnik
)
Na zdrowie!

Na zdrowie!

wsadzilem taki motor z kumplem do samuraja -targalo to niezle ale w uazie to efekt bedzie mizerny
chyba faktycznie lepiej walnac ta flache - przynajmniej wyjdzie ci na zdrowie

chyba faktycznie lepiej walnac ta flache - przynajmniej wyjdzie ci na zdrowie

UAZ 452D, 469B, mocno motany wrangler - do zabawy, GrVitara '07 , XC60 II - na co dzień
Dzięki wszystkim za porady. Tak też myślałem że będzie to za słabe ale chciałem się upewnić.
Wasze zdrowie Panowie!!!
To może jeszcze jedno pytanie... wiecie może czy silnik ze scorpio zmieści się do ogóra?
Wasze zdrowie Panowie!!!
To może jeszcze jedno pytanie... wiecie może czy silnik ze scorpio zmieści się do ogóra?
Gaz 69 /rsM1 - 1972 rok, w pamięci: UAZ 3741 - rok 1995, Luaz 969M - rok 1990
To, że do Honkerów ładowali silnik od Poloneza nie było chlubną kartą w historii tego samochodu. To, że kupisz silnik za flaszkę nie jest problemem, problemem jest to, że w przekładkę włożysz masę kasy i czasu, a samochód będzie ledwo z miejsca ruszał. No i zajeździsz silnik przy takim obciązeniu raz dwa.
Silnik OK, ale do samochodu lżejszego o kilkaset kg...
Silnik OK, ale do samochodu lżejszego o kilkaset kg...
Pozdrawiam!
Marcin
Marcin
-
Fajny widok to jest jak startuje wojskowa karetka/ambulans z silnikiem 1.5 benzyna gażnik w tarpanie mod.4011 ( wiadomo jaka masa i gabaryt ) i do tego na zimnym silniku + ssanie na max

Bóg stworzył czołgi by siały zamęt i zniszczenie
mialem poltka ale mial stluczke - niestety. Z motorem 1.9 silnik nie do zajechania, fakt osiagow zadnych, fajnie sie jezdzilo choc byl zawsze przeladowany.
uaz dojedzie prawie wszedzie, w inne miejsce dolecisz smiglowcem.
e tam kumpel dal mu radebolek4x4 pisze:mialem poltka ale mial stluczke - niestety. Z motorem 1.9 silnik nie do zajechania ....

UAZ 452D, 469B, mocno motany wrangler - do zabawy, GrVitara '07 , XC60 II - na co dzień
Już lepiej wrzucic Perkinsa, niz te 1.9d z poldka.tls1 pisze:Witajcie.
Ten silnik 1.9D Citoren wkładał w furgony Jumper a Peugeot do Boxera. I dawał radę.
Bardzo trwały i niezawodny silnik starej generacji
Bardziej chyba istotna byłaby kwestia przełożeń oryginalnej skrzyni biegów z tym silnikiem.
Z tego co pamiętam to ten silnik miał w Polonezie mniejszą miskę olejową niż w oryginale Citroena, dla tego dawali 2 wiatraki. Gdybyś go jednak zakładał to lepiej wrócić do oryginału-więcej oleum w układzie.
Bardzo trwały i niezawodny silnik starej generacji
Bardziej chyba istotna byłaby kwestia przełożeń oryginalnej skrzyni biegów z tym silnikiem.
Z tego co pamiętam to ten silnik miał w Polonezie mniejszą miskę olejową niż w oryginale Citroena, dla tego dawali 2 wiatraki. Gdybyś go jednak zakładał to lepiej wrócić do oryginału-więcej oleum w układzie.
Wkładaj 2,1 td - to robi pięknie
- znajomy ma takiego 1,9 w uazie ale słabizna-ja przy dużych górkach nie muszę schodzić z trójki.

Uaz 469b, 2,1 TD 1980r.== przebudowa na 2,8D w trakcie.
- egonnowicz
-
a najlepiej do tej flaszki dorzuć jeszcze z 3 i właduj merca ,sprawdzona konstrukcja i wytrzymała
fuck i love mud
wyspa wolin
suzuki samuraj klatka spoa +2 cale +simex 235/70 plus 100 koni pod maską
wyspa wolin
egonnowicz pisze:a najlepiej do tej flaszki dorzuć jeszcze z 3 i właduj merca ,sprawdzona konstrukcja i wytrzymała

Mówię co myślę, robię co mówię, już nie jem co lubię.
"nullo retentus impedimento"
- egonnowicz
-
tak myślałem balu że się odezwiesz 

fuck i love mud
wyspa wolin
wyspa wolin
-
- jestem tu nowy...
Ta flaszka już dawno wypita i pewnie kilka dodatkowoBalu-Balu pisze:egonnowicz pisze:a najlepiej do tej flaszki dorzuć jeszcze z 3 i właduj merca ,sprawdzona konstrukcja i wytrzymała
![]()
![]()

egonnowicz pisze:tak myślałem balu że się odezwiesz
Wiesz, jeżdżę i wiem jak to jedzie. Mam osobiście i mogę co nieco napisać na ten temat z własnego doświadczenia a nie "słyszałem, że kolega ma i............."

Mówię co myślę, robię co mówię, już nie jem co lubię.
Kurcze, widzę odświeżony temat a mój uaz jak stał w kawałkach tak stoi. Głowa jednak cały czas myśli. Marzę o 2,3 ; 2,6 lub 2,8 benzyna z mesia 123 lub 190 z orginalną mesiową skrzynią i reduktorem z uaza. Widziałęm kiedyś na aledrogo uazika zmotanego z 2,8 od mesia 123 pięknie się to prezentowało pod maską. Ciekawe czy konstruktor zagląda na forum, to był czarny uaz zdrowo podcięty z okolic trójmiasta chyba gdańsk.
UAZ 469B - rozłożony zakonserwowany czeka lepszych czasów. Patrol 160 3,3D skrzynia 4-ka wolne mosty
Ekonomiczne to to nie bedziesavek pisze:Kurcze, widzę odświeżony temat a mój uaz jak stał w kawałkach tak stoi. Głowa jednak cały czas myśli. Marzę o 2,3 ; 2,6 lub 2,8 benzyna z mesia 123 lub 190 z orginalną mesiową skrzynią i reduktorem z uaza. Widziałęm kiedyś na aledrogo uazika zmotanego z 2,8 od mesia 123 pięknie się to prezentowało pod maską. Ciekawe czy konstruktor zagląda na forum, to był czarny uaz zdrowo podcięty z okolic trójmiasta chyba gdańsk.

ale trzymam kciuki za projekt
savek pisze:Kurcze, widzę odświeżony temat a mój uaz jak stał w kawałkach tak stoi. Głowa jednak cały czas myśli. Marzę o 2,3 ; 2,6 lub 2,8 benzyna z mesia 123 lub 190 z orginalną mesiową skrzynią i reduktorem z uaza. Widziałęm kiedyś na aledrogo uazika zmotanego z 2,8 od mesia 123 pięknie się to prezentowało pod maską. Ciekawe czy konstruktor zagląda na forum, to był czarny uaz zdrowo podcięty z okolic trójmiasta chyba gdańsk.
Tera to lepiej szukaj coś z MB 124 bo ze 123 juz nie wiele jest a jak są to dośc mocno zmęczone.
Po prostu Seba
Wolałbym nawet deczko zmęczony ze 123 ze względu prostotę i brak elektroniki. Natomiast jeśli chodzi o silniki ze 124:
2,0 l 8V – 118/122KM
2,0 l 16V – 136KM
2,2 l 16V – 150KM
2,3 l 8V – 132/136KM
Tylko benzynę biorę pod uwagę. W sumie wszystkie 4 cylindrowe pytanie jak by to podeszło. Takich wydumek jeszcze nie widziałem ani tu na forum ani na aledrogo , ze 124 jedyny silnik z jakim miałem styczność to 3,0 l 24V – 220KM i części do niego powalają wręcz ceną i już dość sporo elektroniki a wszystko sterowane z kompa.
2,0 l 8V – 118/122KM
2,0 l 16V – 136KM
2,2 l 16V – 150KM
2,3 l 8V – 132/136KM
Tylko benzynę biorę pod uwagę. W sumie wszystkie 4 cylindrowe pytanie jak by to podeszło. Takich wydumek jeszcze nie widziałem ani tu na forum ani na aledrogo , ze 124 jedyny silnik z jakim miałem styczność to 3,0 l 24V – 220KM i części do niego powalają wręcz ceną i już dość sporo elektroniki a wszystko sterowane z kompa.
Czemu tylko benzyna?
Przyszło mi na mysl, ze ten diesel 1.9 z grupy PSA to nie jest zły pomysł.
Ale musialby to byc turbo-diesel. Silnik mechanicznie podkrecasz na pompie, bez narazenia trwalosci mozna miec ok. 110 koni mechanicznych i spory moment. Silnik lekki, nie za duzy i bardzo oszczedny....
Przyszło mi na mysl, ze ten diesel 1.9 z grupy PSA to nie jest zły pomysł.
Ale musialby to byc turbo-diesel. Silnik mechanicznie podkrecasz na pompie, bez narazenia trwalosci mozna miec ok. 110 koni mechanicznych i spory moment. Silnik lekki, nie za duzy i bardzo oszczedny....
Jakoś do uaza bardziej mi benzyna pasuje. Wiem, że topić go nie będę (bo mam od tego patrola) a o tych silnikach muszę poczytać. Dzięki za info.