Pytanie w sprawie mostów Uaza
Moderator: Student
-
- jestem tu nowy...
Pytanie w sprawie mostów Uaza
Witam serdecznie
Moje pytanie jest następujące,który model Uaza miał mosty z grubym trybem? pytam dlatego że gośc który załatwił mi mosty od Uaza powiedział że to jest wersja z grubym trybem.
Moje pytanie jest następujące,który model Uaza miał mosty z grubym trybem? pytam dlatego że gośc który załatwił mi mosty od Uaza powiedział że to jest wersja z grubym trybem.
Re: Pytanie w sprawie mostów Uaza
co rozumiesz pod pojęciem z grubym trybem
??
Mosty mogą być 8/41 lub 8/37 ( można by nazwać z grubym trybem )
:):):)

Mosty mogą być 8/41 lub 8/37 ( można by nazwać z grubym trybem )

Mój Tel 502-449-548 juz działam
Jeep reaktywacja faza kolejna destrukcja
-
- jestem tu nowy...
Ja na tym się nie znam ale pewnie chodzi o to co jest w środku w mostach i jaki model uaza posiadał takie mosty?
W każdym moscie możesz mieć rózne przełożenia i nie ma tutaj reguły bo każdy może to zmienić.
UAZ "78r z dłubniętym silnikiem bez gaźnika
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
Land Cruiser KZJ 90 3,0TD
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
-
- jestem tu nowy...
Z ciekawosci pytam dlatego ze zamawiałem części do ciągnika SAM,reduktor i skrzynia biegów jest od Gaza 66 a mosty są od uaza i tu cytuję z grubym trybem jeszcze dodam ze silnik jest od Ursusa C 330,jak myślicie jaka będzie siła uciągu takiego ciągnika 4x4 co prędzej strzeli a co wytrzyma?
Reduktor gaza 66 ma wyjście na przedni most po lewej, a uaz po prawej, jak to jest połączone? Obrócony reduktor; most?
Imo trochę to chyba ma za szybkie przełożenia jak na traktor ale do jakichś lżejszych prac się nada.
Najszybciej z tego zestawu to mogą się posypać mosty ale przy rozumnej eksploatacji powinny wystarczyć na długo.
Policz sobie przełożenia mostów, będziesz wiedział co tam siedzi - 5,125 od 4,625 dość łatwo odróżnić.
Imo trochę to chyba ma za szybkie przełożenia jak na traktor ale do jakichś lżejszych prac się nada.
Najszybciej z tego zestawu to mogą się posypać mosty ale przy rozumnej eksploatacji powinny wystarczyć na długo.
Policz sobie przełożenia mostów, będziesz wiedział co tam siedzi - 5,125 od 4,625 dość łatwo odróżnić.
SJ416
Tam, gdzie nie ma wolności, nie ma ani praw, ani obowiązków - N. B.
-
- jestem tu nowy...
Witam ponownie
Nie znam się na tym ale z tego co widać to wał napędowy od przedniego mostu do reduktora leci po skosie, na załączonym napędzie 4x4 i biegach terenowych ciągnik jezdzi pod obciążeniem rewelacyjnie od biegu 1 do 4 najdziwniejsze jest to jak rozłączę napęd na 4 koła i włączę biegi szosowe to bez obciążenia ciągnik na 1 biegu jeszcze ruszy z miejsca ale 2,3,4 bieg to tak się zachowuje jak bym np. 4 bieg rzucił na niskich obrotach ledwo ledwo zbiera sie co możne być przyczyną tego? jeszcze jedno z tego co wiem to biegi szosowe powinno się załączać na rozpiętym napędzie a nie 4x4, czy to prawda?
Nie znam się na tym ale z tego co widać to wał napędowy od przedniego mostu do reduktora leci po skosie, na załączonym napędzie 4x4 i biegach terenowych ciągnik jezdzi pod obciążeniem rewelacyjnie od biegu 1 do 4 najdziwniejsze jest to jak rozłączę napęd na 4 koła i włączę biegi szosowe to bez obciążenia ciągnik na 1 biegu jeszcze ruszy z miejsca ale 2,3,4 bieg to tak się zachowuje jak bym np. 4 bieg rzucił na niskich obrotach ledwo ledwo zbiera sie co możne być przyczyną tego? jeszcze jedno z tego co wiem to biegi szosowe powinno się załączać na rozpiętym napędzie a nie 4x4, czy to prawda?
Sprzęgło się nie ślizga 

Mówię co myślę, robię co mówię, już nie jem co lubię.
"nullo retentus impedimento"
"nullo retentus impedimento"
-
- jestem tu nowy...
Nie ślizga się, ze sprzęgłem jest wszystko ok
Wszystko jest ok. Moment obrotowy silnika wynosi 100 Nm, do tego bardzo ciężkie koło zamachowe. Ursus porusza się z prędkością max. 25 km, czyli tyle ile Uaz na "1" szosowej, każde następne przełożenie szosowe muli coraz bardziej. To tak jak do Uaza wsadzić silnik 1300. Spróbuj Ursusem ruszyć z "6", albo zgaśnie albo z dużym poślizgiem sprzęgła na twardym jakoś ruszysz. A "2, 3, 4" Uazowa są jeszcze dłuższe i brakuje siły.
UAZ 469B 80'
Silnik ursusa ma 30KM przy 2200/min i 100Nm przy ~1600/min, silnik uaza ok. 72KM przy 4000/min i ok. 170Nm przy 2400/min.
Nie dość, że silnik trzydziestki jest dużo słabszy, to jeszcze sporo wolniej się kręci, nie ma opcji, żeby to na biegach szosowych normalnie jeździło
Nie dość, że silnik trzydziestki jest dużo słabszy, to jeszcze sporo wolniej się kręci, nie ma opcji, żeby to na biegach szosowych normalnie jeździło

SJ416
-
- jestem tu nowy...
Witam
Serdecznie dziękuję za zainteresowanie się moim problem teraz mogę spokojnie spać wiedząc że tylko silnik jest żle dobrany.
Jeszcze raz dzięki
Serdecznie dziękuję za zainteresowanie się moim problem teraz mogę spokojnie spać wiedząc że tylko silnik jest żle dobrany.
Jeszcze raz dzięki
-
- jestem tu nowy...
A czy można do mostów Uaza założyć sprzęgiełka poto by jeździć na biegach terenowych z napędem na tył jeśli tak to jakie proponujecie i druga sprawa czy to jest jakiś problem ze w czasie jazdy pod obciążeniem przy całkowitym skręcie kołami w prawo lub w lewo coś w przednich mostach czasami strzela? dodam że ciągnik używam w górskim terenie czasami po asfalcie się przejedzie,ciągnik nie jest wykorzystywany do prac polowych typu oranie ziemi czy coś innego tylko do przywiezienia,odwiezienia czegoś.
strzelają półosie a sprzęgiełka możesz założyć tylko po co jak masz 4x4 zapięte to mniej obciążasz jeden most .
Mój Tel 502-449-548 juz działam
-
- jestem tu nowy...
Masz rację lepiej na 2 osie ciągnąć,a z tymi strzelającymi półosiami to poważna sprawa czy to normalny objaw
Przeguby do wymiany.
UAZ "78r z dłubniętym silnikiem bez gaźnika
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
Land Cruiser LJ 70 2,4TD