udane MODYFIKACJE
Moderator: Student
Re: udane MODYFIKACJE
a dlaczego dajecie takie wynalazki w stylu krzyżak i taka guma, dużo bezpieczniejsze dla całego układu jest konstrukcja z 2 krzyżakami, i nie ma problemu z kompensacją
Jest tylko cienka czerwona linia między rozsądkiem, a szaleństwem
Jeep
Chevy Suburban
Jeep
Chevy Suburban
Dwa krzyżaki zajmują więcej miejsca. Reduktor i tak dużo zbliżył się do paki 

Mówię co myślę, robię co mówię, już nie jem co lubię.
"nullo retentus impedimento"
co prawda nie przemawia do mnie ten argument, no ale ok niech bedize 

Jest tylko cienka czerwona linia między rozsądkiem, a szaleństwem
Jeep
Chevy Suburban
Jeep
Chevy Suburban
Jak dasz dwa krzyżaki to musisz też pomieścić wielowypust. Guma załatwia temat krzyżaka i wielowypustu. 

Mówię co myślę, robię co mówię, już nie jem co lubię.
Konstrukcja z dwoma krzyżakami i wielowypustem bezpieczniejsza?CrOOchy pisze:a dlaczego dajecie takie wynalazki w stylu krzyżak i taka guma, dużo bezpieczniejsze dla całego układu jest konstrukcja z 2 krzyżakami, i nie ma problemu z kompensacją

Dokładnie jest tak jak BB napisał:jezeli mamy dobrze wycentrowany wstepnie układ skrzynia-reduktor,to guma da radę.Skompensuje również niewielkie zmiany długości.
W przeszłości,kiedy jeszcze zajmowałem sie uazami,zrobiłem też wałek posredni na dwóch gumach.O ile pamiętam pojawiały się wibracje przy pewnych predkościach obrotowych.Nie rozpracowywałem wtedy dalej tego zagadnienia-moze warto nad tym popracować/wyważanie/.Taki wałek jest bezobsługowy i lżejszy od klasycznego,choć wymaga innego /trójkatnego/ wejścia na reduktor.
KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
tel 798215618 /GG2385761/
blaszczyk4x4.pl
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
Ktoś kiedyś pytał o dostępność korków spustowych skrzynia/reduktor z magnesem.
Dzisiaj właśnie je zrobiłem.
Magnes neodymowy/tani jak barszcz, przesyłka to już inna sprawa/ zapodaję fotę
bo link pewnikiem wygaśnie http://allegro.pl/magnes-neodymowy-14x7 ... 75973.html

Wiercimy dziurkę gwintujemy i zakręcamy na kleju, lub jakimś uszczelniaczu.
Gotowy produkt.

Po spuszczeniu oleju zakręciłem korek, zalałem skrzynię ropą, przejechałem się około 100m. Następnie spuściłem ją, i na korku jeszcze znajdowało się to:

Wiadomo powszechnie, że skrzynia w tym wozie jest daleka od ideału, ale przynajmniej można dać trochę ulgi łożyskom i synchronizatorom, bo przez te opiłki to one właśnie dostają najbardziej w dupę.
Dzisiaj właśnie je zrobiłem.
Magnes neodymowy/tani jak barszcz, przesyłka to już inna sprawa/ zapodaję fotę
bo link pewnikiem wygaśnie http://allegro.pl/magnes-neodymowy-14x7 ... 75973.html

Wiercimy dziurkę gwintujemy i zakręcamy na kleju, lub jakimś uszczelniaczu.
Gotowy produkt.

Po spuszczeniu oleju zakręciłem korek, zalałem skrzynię ropą, przejechałem się około 100m. Następnie spuściłem ją, i na korku jeszcze znajdowało się to:

Wiadomo powszechnie, że skrzynia w tym wozie jest daleka od ideału, ale przynajmniej można dać trochę ulgi łożyskom i synchronizatorom, bo przez te opiłki to one właśnie dostają najbardziej w dupę.
Śniadanie na kacu jest jak przeszczep. Przyjmie się, albo nie.
http://moto.allegro.pl/uaz-496-4x4-siln ... 21029.html znalezione na allegro no ale przynajmniej SILNY JEST

- jarekstryszawa
-
- Kontaktowanie:
I oszczędny zarazem...
A czy ten szary rurociąg z przodu to jakś dodatkowa chłodnica jest
?

KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
Hej. Mam pytanie, mam silnik od voyagera 3,3l V6 i mysle go wmontować do uaza, jakieś porady? Chodzi mi głównie o podpowiedź gdzie można wykombinować przejście między silnikiem a skrzynią, tak zeby to zgrac. Pozdrawiam
-
-
zadawanie takich pytań dyskwalifikuje czyjąkolwiek wiarę w powodzenie projektu

poszukaj mechanika w okolicy, który ma wiedzę i praktykę w takich imprezach. bo to nie jest zadanie dla zwykłego warsztatu
zmoty sprzedane, szukam cywilnego Y60
sylwester w górach
sylwester w górach
Chcę być jak Słodowy:)
No to na co czekasz? Zrób rysunek obudowy sprzęgła i daj na warsztat. A jak tak zupełnie jak Słodowy to na kurs frezerski, potem kup/wynajmij sobie frezarkę i działajmsmfoto pisze:Chcę być jak Słodowy:)
Jeżeli to poważny pomysł,to musisz się liczyc z dużymi kosztami-o ile wiem nic gotowego nie istnieje i trzeba tworzyć od nowa.Mozemy rozpracować ten temat na PW.msmfoto pisze:Hej. Mam pytanie, mam silnik od voyagera 3,3l V6 i mysle go wmontować do uaza, jakieś porady? Chodzi mi głównie o podpowiedź gdzie można wykombinować przejście między silnikiem a skrzynią, tak zeby to zgrac. Pozdrawiam
KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
hm, rysunek powiadasz i mówicie ze nic nie ma, no to mam zajęcie na zbliżające sie zimowe wieczory, teraz jeszcze przyszlo mi do głowy że całą elektronikę silnika trzeba by porządnie zabezpieczyć, bo się suw zrobi
Zabezpieczenie elektroniki to mały pikuś wobec zakresu precyzyjnych robót mechanicznych jakie przed Tobą stoją. Jak chcesz mieć ich przedsmak to wyjmij oryginalny silnik i wstaw (na dźwigu) w jego miejsce tego Voyagera. Zobaczysz czy on w ogóle tam pasuje, np czy się mieści po maską, czy miska olejowa nie koliduje z główką przedniego mostu itp. itd.
Noooo, i zobacz takie niuanse jak to po której stronie jest wydech, czy rozrusznik nie koliduje z wałem, etc 
Potem już z górki - dorobić flansze na skrzynię, łapy do ramy przyspawać, zrobić nową chłodnicę, wstawić pompę do zbiornika, rozprowadzić wiązkę, zamontować gdzieś komputer, strzelić ze sprzęgła, zmielić most

Potem już z górki - dorobić flansze na skrzynię, łapy do ramy przyspawać, zrobić nową chłodnicę, wstawić pompę do zbiornika, rozprowadzić wiązkę, zamontować gdzieś komputer, strzelić ze sprzęgła, zmielić most

Pozdrawiam!
Marcin
Marcin
Silnik w miarę pasuje, trzeba dospawać łapy, co do wydechu to wychodzi z obu stron, więc może wypuścić go pod progami, można też pionowo przy przedniej szybie z klapkami
, ale to będzie kolidowało z kładzeniem szyby. Przy okazji poznałem stan blacharki. Chce go całego rozebrać, oczyścić i pomalować. Duuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuużo pracy mnie czeka.

UAZ z 2.5tdi na pokładzie
-
-
dodałbym "bezsensownej"msmfoto pisze:.... Duuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuużo pracy mnie czeka.

kup coś co jeździ i ciesz się życiem
- Gocu
- Kontaktowanie:
Z tym silnikiem, to ja bym już wolał założyć 2.9 od Forda. Przynajmniej już ktoś to robi. A z tym Voyagerem to może być dziwnie 

Jest: Monterey 3,5v6 '00r lift 2" AT 235/85+szumex 33x10,5
Był: Patrol Y60, Trooper i UAZ
- tomaszb2
-
- Kontaktowanie:
Ja nie wiem czemu wyrzucacie oryginalne silniki Uaza zwłaszcza jak ktoś ma już na okrągłych kolektorach bo reszta podzespołów i tak nie zniesie więcej niż 100 KM.
Poza tym tylko oryginał robi pyr pyr
a czasem i prych prych i kich 
ale każdy robi co mu pasuje wolny kraj
Miłego mielenia

ale każdy robi co mu pasuje wolny kraj

Miłego mielenia

Tomek
Jazda Uazem jest jak rosyjska ruletka nie wiesz kiedy Cię coś (przy)trafi!!

- Gocu
- Kontaktowanie:
Żeby były mniej kłopotliwe i paliwożerne 

Jest: Monterey 3,5v6 '00r lift 2" AT 235/85+szumex 33x10,5
- tomaszb2
-
- Kontaktowanie:
Gocu pisze:Żeby były mniej kłopotliwe i paliwożerne
Paliwożerne to w terenie zawsze auto będzie może nieco mnie niż Uaz a co do kłopotliwości to jak to powiedział kolega z forum
cytuje:
Im większa zmota tym dalej trzeba iść po traktor

A ja za swój orginal to za 50 lat wezmę kasy że ho ho

i pojadę na wczasy do Bułgarii

Powodzenia w przeróbkach chłopaki!!

Tomek