Witam wszystkich właścicieli Uazów!
Planuję lift mojej Nivki i myślę o założeniu amorów od Uaza na tył. Pomysł wziąłem z forum niva.ru. Mam w związku z tym parę pytań:
1. Czy wymiary (dane ze strony producenta SAAZ) 350 mm - 550 mm (ściśnięty - rozciągnięty) są prawdziwe?
2. Jakie są wymiary tulejek metalowych w gumach?
3. Gdzie najtaniej dostanę takie amory?
Z góry dziękuję za odpowiedzi. Pozdro.
Amortyzatory od Uaza w Nivie
Moderator: Student
- escorciarz
- Kontaktowanie:
Re: Amortyzatory od Uaza w Nivie
Mierzyłem miarką swoje świeżo wymontowane (weź poprawkę na milimetry proszę):escorciarz pisze:1. Czy wymiary (dane ze strony producenta SAAZ) 350 mm - 550 mm (ściśnięty - rozciągnięty) są prawdziwe?
ściśnięty 34,5
rozciągnięty 54,5
Pomiar od mniej więcej osi mocowania do osi mocowania. Moje amortyzatory mają oczka z obydwu stron - nie szpilki.
Około 2 cm, jak chcesz (nie pomyślałem o tym rano) zmierzę wieczorem średnicę uchwytu.escorciarz pisze:2. Jakie są wymiary tulejek metalowych w gumach?
To trudny temat, musisz szukać. Ja znalazłem na aukcji popularnego portalu aukcyjnego 1808359237, ale nie wiem czy faktycznie warto kupić akurat te. Ponoć nowe potrafią być już spocone w magazynie - nie wiem na ile to prawda jest. Trochę dla mnie daleko żeby ewentualnie reklamować e późniejescorciarz pisze:3. Gdzie najtaniej dostanę takie amory?

UAZ 469B + diesel MB i kilkaset odziedziczonych "usprawnień"
Generalnie to są z osłonami plastikowymi i metalowymi. Z doznań organoleptycznych te z plastikowymi zaczynają już cieknąc a z metalowymi jeszcze się trzymają. Numery na amorach o dziwo te same więc pewnie chodzi o kraj pochodzenia 

- losiek
- Kontaktowanie:
to idąc za ostatnim tematem, może lepiej podpasuj od kaczki? mają większy skok:P
- escorciarz
- Kontaktowanie:
Dzięki za odpowiedzi. Dam znać jak zamontuję. Większy skok raczej nie będzie potrzebny, bo sprężyny będą wyskakiwać. Pozdro.