ZMOTA by Maciek_KSF

jak wyżej... wszystkie modele...

Moderator: Student

Awatar użytkownika
Jarem

Kontaktowanie:

Re: ZMOTA by Maciek_KSF

Post autor: Jarem » sob lis 19, 2011 11:44 pm

Maciek_KSF pisze: póki co to moja ogromna pasja, która nie koniecznie będzie wykorzystywana w rajdach.
to ma być moja zmota, na której się uczę, poznaje różne podzespoły itp.
po skończeniu pojeżdżę trochę, sprzedam i zmotam sobie coś kolejnego.

tylko mam nadzieje, że będę miał już większe zasoby pieniężne więc zrobię to jak będę chciał na drogich częściach. :)
:o
chyba nie zrozumiałeś co miałem na myśli...
... pozostawiam to bez komentarza
low range 4x4 team na prawym
-= GAZIOR =- - robi się

Awatar użytkownika
vandall1

Post autor: vandall1 » ndz lis 20, 2011 10:21 pm

cordoba_2004 pisze:
vandall1 pisze: poczytać też nie zaszkodzi/
Widziałem twoje auta i Twoją wiedzę widzę - szacunek
Możesz polecić coś do poczytania - długie wieczory.....
Kadzisz cordoba :wink: Nie ze mną te numery :)20
Dlatego polecę Ci złosliwie "Sztukę kochania"Wisłockiej jako najbardziej odpowiednią dla Twoich aktualnych zainteresowań :)20 Może jeszcze "The joy of sex",bo myślę,ze lekturę"Co kazdy chłopiec wiedzieć powinien"to masz już za sobą :wink:
A w temacie "terenufkowym":jest dużo literatury zarówno podstawowej jak i specjalistycznej.Ostatnio gryzę np "Podwozia samochodow.Podstawy konstrukcji"/WKŁ 2008/.Czasem sięgam do starszych pozycji/"Silniki samochodowe"WKŁ 1978/.Mam sporo książek naprawczych,książek z zakresu wytrzymałosci materiałów i mechaniki...
To rozległa dziedzina i jezeli ktos nie ma szkolnego przygotowania-będzie sobie słabo radził...Do tego dochodzi praktyka-równie ważna/klucze do łapy i jazda :wink: /
Młodzi ludzie na ogół są entuzjastami majacymi nie raz niekonwencjonalne pomysły/tzw młodzieńcza kreatywność/,ale słabo u nich z doświadczeniem i wiedzą.Dlatego,żeby osiagać jakieś rezultaty powinni się szkolić teoretycznie i praktycznie i wykazywać trochę pokory wobec doświadczeń innych.
Zalecana tu przez nas droga:wyremontowanie jakiegoś padlucha bez większych przeróbek i ćwiczenie nim w terenie jest jedynym słusznym i rokującym postępowaniem.
W przeciwnym wypadku mamy rozczarowanie,utopione w pomnik pieniądze i psychiczny dół :wink:
KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
tel 798215618 /GG2385761/
blaszczyk4x4.pl

Adampio

Post autor: Adampio » pn lis 21, 2011 1:46 pm

Wygląda, że Maciek ma potrzebę porzeźbienia w metalu i przypadkowo będzie to realizował na terenuffce. Skoro go stać (czasowo i finansowo) to powodzenia :) Bo że nie pojeździ, to już pewne, ale z jego wypowiedzi wynika, ze sama jazda jest sprawą trzeciorzedną :)21

Awatar użytkownika
cordoba_2004

Post autor: cordoba_2004 » pn lis 21, 2011 4:08 pm

No i to mi chodziło Proszę Pana !
Masz łeb Pan i tyle podowiedziałeś mi literaturowo pozycje według Ciebie ważne i o to mi chodziło.
Ja się chcę uczyć od lepszych od siebie, czytam i wyciągam wnioski, trudno się coś nauczyć od LR_Olka no bo co ? Ale od takich gości jak Pan czy Rokfor czy paru innych trzeba się uczyć póki są żyją i "braciom mniejszym w off roadowej wierze " chcą pomagać i chce się im klepać na klawiaturze. Kadzić nie kadzę
Ostatnio zmieniony pn lis 21, 2011 6:29 pm przez cordoba_2004, łącznie zmieniany 1 raz.
Jest GV i jimny - Głodówka zbawia duszę i leczy ciało

Awatar użytkownika
suzus1995

Kontaktowanie:

Post autor: suzus1995 » pn lis 21, 2011 6:03 pm

Robisz rakietę z GV?
Informuj co tam w wyścigu zbrojeń :)21
Albo zapytaj lepiej Nordiniego :wink:
Futrzak->Vitka '89->Vitka'95 -> GV2000->
Vitka'95 1,6 16V + 0,5T jakiegoś badziewia :)

Awatar użytkownika
Wowos

Kontaktowanie:

Post autor: Wowos » śr lis 23, 2011 10:20 am

Jak tam postępy ??
y60 autobus, czerwony.

Tomek Kulik
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Post autor: Tomek Kulik » śr lis 30, 2011 9:30 am

Wiedza warsztatowa i doświadczenie bojowe są cholernie ważne, tak jak choćby podstawy pozyskane w zawodówce lub technikum. Ostatnio oglądałem na stacji kontroli pojazdów (oczekując na badanie motocykla 'L") auto terenowe w postaci poprzerabianej Vitary, gdzie połowa mechanizmów była poskręcana śrubami 5.8 :o
Delikwent nie wiedział nic o klasach wytrzymałości śrub, ani wytrzymałości materiałów. Cóż, nie zdążył nigdzie pojechać dalej, bo diagnosta za te śruby zatrzymał dowód rejestracyjny i kazał wzywać lawetę.

Co do silnika do zmoty: jeśli to ma być mercedes, bo trwały, z łańcuchem, etc., to zamiast 3.0d od "beczki" proponuję 2,3d od Vito lub "kaczki". Lżejszy o 50 kg, krótszy o jeden gar, zaś moc taka sama.
Lub 2,2 wolnossący czterozaworowy od C-klasy. Kręci się jak benzyna, a po zmianie pompy na mechaniczną od "kaczki" uodparnia się na wodę.

Zaś co do resorów i sprężyn, to we wojsku na kursie kierowców widziałem jak myślący chłopak (jeszcze kot), który nauczył się jeździć w cywilu, objeżdżał UAZ'em trenujących żandarmów w G-klasach...

Pozdrawiam i dobrej pogody życzę. Kulik
Jeszcze nie mam terenówki, ale już niedługo...

Motocyklowa Szkoła Jazdy Kulikowisko
Warszawa-Bemowo

Awatar użytkownika
tomaszb2

Kontaktowanie:

Post autor: tomaszb2 » śr sty 11, 2012 8:37 pm

Tomek

Jazda Uazem jest jak rosyjska ruletka nie wiesz kiedy Cię coś (przy)trafi!! :)23

wieprzowina

Post autor: wieprzowina » śr sty 11, 2012 10:58 pm

o tia :lol:
na pewno :)21

ODPOWIEDZ

Wróć do „Uaz”